Гласуване за "Книга на 2024 година"

• 8 646
  • 187
  •   1
Отговори
# 60
  • Чукарландия
Чела, недоразбрала условията изтървах срока да си запиша номинираните книги, но сега гласувам, защото три от моите номинации ги има и тук.
"Ноември" - Алена Морнщайнова
"Тихи години" - Алена Морнщайнова
"Градинарят и смъртта" - Георги Господинов.

Хубава и мирна Нова Година! 🎉🤗🎉

# 61
  • София
Гласувах за "Мамник" и "Имало едно време два пъти". Изненадана съм, че се изненадвам от финалистите 😃 Всяка година на челни позиции откривам книги, които никога не бих прочела. Виола Ардоне така ме облъчи с комунистическа пропаганда в "Детския влак", че ми стига за години напред.

# 62
Виола Ардоне така ме облъчи с комунистическа пропаганда в "Детския влак", че ми стига за години напред.

Всъщност тези "Влакове на щастието" са една от малкото хуманни инициативи на комунистите. За друга подобна не се сещам...

# 63
  • София
"Олива Денаро" си струва да се прочете само ако не четете задната корица, че там всичко е написано. 🤣

# 64
От номинираните книги съм чела 4, другите са ми в списъка за четене, но не се знае кога ще стигна до тях.
Гласувах за Мамник, Терапията и Симон, но първата ме впечатли най-много.

# 65
  • София
Влизам да гласувам (на линка). И аз не съм чел над 90% от номинираните. Имам предвид конкретните заглавия. Българските автори познавам не лошо, но през 24-а не стигах до тях. Лично не съжалявам. Рядко четях по-малко от 2 (3) книги едновременно - задължително поне една на хартия. И често - пак едната беше препрочитане на класика/философия от по-младите ми години, заради желанието ми да ги видя с други очи.
Изобщо не отричам, че и днес се пишат (и издават) хубави четива - според вкусовете на различните читатели. Но май съм станал по-капризен с годините. (Или посягам към предполагаемо добро развлечение - трилъри, фантастика, фикшъни, "автобиографични" приключения; или търся поводи за вътрешни "дискусии" с автора и със себе си. В тоя ред на споделено тук - един "Хиперион" не ми е по-малко ценен от "Стъклените перли" на Хесе.)
За да съм честен, гласувах само за 2 заглавия.

# 66
Виола Ардоне така ме облъчи с комунистическа пропаганда в "Детския влак", че ми стига за години напред.
Вчера я дочетох и съм потресена от наивния, едностранчив и опростен начин да представиш  всъщност трагични и неморални събития, героите - идеални, отношенията между тях - нереално последователни, сюжетът - линеен, скучен, с огромни пропуски. И през цялото време къси изречения и прости мисли. Толкова не ми хареса, че друго от тази писателка няма да чета. Обективно давам 3 звезди, но субективно бих я порязала повече.

# 67
  • София
Гласувах за "Градинарят и смъртта", "Тихи години" и "Симон". От номинираните съм чела още "Стълба към небето" - наистина виртуозен психо-литературен експеримент, с много морални ребуси и уловки към читателя, но на мен просто не ми допадна. "Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката" на Мичико Аояма е много мила и стопляща книга, не се учудвам, че бързо си намери почитатели у нас.

# 68
Ще си позволя да дам гласа си за Симон, макар че я чета в момента, а не през изминалата година, но определено я харесвам повече от Оризовата майка и ми се иска да й дам малко преднина, ако мога Simple Smile Надявам се да не нарушавам правилата.

# 69
Аз си спомням случай, в който беше гласувано за книга, сложена в списъка за четене.

# 70
Аз си спомням случай, в който беше гласувано за книга, сложена в списъка за четене.

Аз също го помня Joy
Това са неща, които не могат да се контролират Joy

# 71
  • София
Щеше да е по-добре гласът да бъде даден след прочитане, но... Grinning

# 72
Щеше да е по-добре гласът да бъде даден след прочитане, но... Grinning
Е, аз съм почти накрая, така че имам представа защо гласувам така. Не вярвам от тук нататък да ми се промени мнението към по-лошо, но знае ли човек Simple Smile

# 73
  • София
Състезанието се оформя между 2 книги - "Симон" и "Оризовата майка".
Миж, може ли да ми припомниш дали ще има втори рунд на гласуване за избор само между тези двете или просто, която събере най-много гласове печели?
Ако вариантът е втория, ще си променя гласа и ще включа "Симон" между книгите, за които гласувам, защото за мен е несравнимо по-добра книга от 'Оризовата майка", която не харесах въобще.

# 74
Не, Пете, никога не сме имали втори рунд
Сега която книга получи най-много гласове, тя е Книга на годината .

Общи условия

Активация на акаунт