Самостоятелно спане в отделна стая

• 2 577
  • 49
  •   1
Отговори
# 45
  • France
Тук във Франция масово бебетата спят сами в отделни стаи. Напротив, когато споделям с французи че в България по неписано правило детето спи в стаята на родителите с месеци и даже години,  това много ги озадачава.
Аз нямам такива наблюдения. Живяла съм близо 20г там.
За справка - и брат ми и сестра ми са французи. Като бебета спяха в стаята на родителите си. На около 2г ги преместиха в детска стая.

От 25 години живея и работя във Франция и споделих наблюденията си. Подчертавам че тук майчинството е 4 месеца. Едно работещо семейство няма как да си прави експерименти със съня, собствения и на децата,  в такива времеви рамки. По тази причина децата се учат на самостоятелен сън от бебета. Но нека да не спорим излишно. Успех на авторката във взимането на решението. За нас и децата отделеното спане се оказа най правилния вариант.

# 46
  • Sofia
Просто споделих, че нямам подобни на Вашите наблюдения, тоест Вашите наблюдения не са "масово" явление, както се изразихте. Брат ми вече е на 33г и има собствено дете на 1г и половина (семейството е френско, не говоря за българи във Франция). Тоест видяла съм две поколения как се отглеждат (включително и наблюдения върху приятелски френски семейства с деца).

Много добре знам колко е майчинството във Франция. И именно, защото едно работещо семейство не може да си прави експерименти със съня, често децата спят в стаята на родителите (но в собствено легло). Когато майката работи и кърми 4-5 месечно бебе с колики, ще й дойде малко тегаво да се разхожда до съседна стая по няколко пъти на нощ и после да е в кондиция да работи.

Аз изобщо не споря -  както казах в началото на темата, всеки трябва да види кой вариант е най-удобен за съответното семейство.

# 47
Аз мога да споделя, че преместихме бебока в неговата си стая да спи от 7-ми месец, като преди това дневните дремки си ги правеше там. За бебето проблем нямаше вече е почти на 10 месеца, има си камера и ако се събуди си отиваме при него. Честно казано и по-рано мислехме, но не бяхме много вкъщи 4-6 месец и решихме, като сме повече време в нас да го направим. Преди това, не ми се ставаше толкова много да кръстосвам стаите. Стрес за детето нямаше, на нас ни беше малко мъчно защото кошарката му вече я няма при нас, но next to me леглото вече му стана малко и по-добре да си е в неговата стая на широко.

Споделям, че може би е идвал при нас в леглото два три пъти, основно като му никнеше зъбче за малко да се успокои и той иска да си се ширка в неговото легло. Simple Smile

Като млади родители, даже в неговата стая сме сложили и легло за голям човек, защото се чудехме как ще го оставим само 😅 Така че както си го почувствате и зависи от бебето. Не всяко дете иска да е непрестанно на ръце или залепен за мама.

# 48
Здравей,
От първата седмица, бебето ни спи в кошара и гнездо в детската стая. Храни се смесено. И спи добре, като за двумесечно бебе.

Ставането е нормално, вече един път през ноща или ако измрънка. Смисъл нито ние, нито бебето сме неспокойни. За нас е по/добре така, защото всички се наспиват. Баща и работи и искам да се наспива. Аз имам нужда от сън, за да съм адекватна през деня.Понякога я взимаме при нас ако я боли корема или има др неразположение. После си я връщам в леглото. Винаги я чуваме, нямаме камери и бейбифон.
През деня пак си спи и играе там. В детската си държа дрехите и, там я преобувам, храня и тн.
Не виждам проблем да ставам нощем по един два пъти.
Но ако кърмиш 100% може би е по-лесно да е до теб. Simple Smile
Ние така го чувствахме и така направихме, мисля че няма “добро” или “лошо” решение. Опитваш и трябва да си гъвкав според мен.
Успех!

# 49
Аз мога да допълня, че като на 1.2 г, като вече се дразнеше на легло с преграда (ходи от 11 месеца стабилно), мина на легло без и като стане сутрин или вечер, ако има нещо си идва сам до нашата стая, ако му трябваме.

Общи условия

Активация на акаунт