Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 20

• 33 919
  • 786
  •   1
Отговори
# 525
  • при Arctic Monkeys
И какво си мислиш, че в другите държави е рай ли. Я си припомнете какво стана лятото във Валенсия, 1000 човека умряха. Причината не е е дъжда, не. Корупция, беззаконие, безразборно строителство, неподдържане на съоражения.Ама мрете да плюете нашата си държава и да сравнявате цените във Варна и Германия.

# 526
Напротив, аз си обичам държавата и града. Тук си развивам бизнеса, тук си плащам данъците и искам тук да живея. Точно затова искам да видя нормално европейско градоустройство и сгради и инфраструктура с мисъл за удобство и ползване, а не за максимално РЗП.

Не знам, дали живеем в различни градове с вас, ама не мога просто да повярвам, че не виждате проблемите с презастрояването, липсата на зелени площи, липсата на паркове във Варна, липсата на инфраструктура и тротоари и прочие. Градът ни се крепи на няколко стари пътни артерии, докато нови сгради-торти никнат като гъби без предвидена инфраструктура.

Цените са високи, добре, но те са проблема, а качеството насреща, което е потресаващо. И няма да мръдне от дъното, докато народа се примирява с това, да купува недовършени апартаменти в калните ниви за по милион лева.

п.с. За съжаление, наводнение с жертви имаше и във Варна, не толкова далеч във времето. Изобщо подобни примери не са коректни.

# 527
Вероятно и в Испания има много проблеми, но аз съм бил няколко пъти там, познавам хора, които живеят там и мога да кажа, че живота, стандарта и качеството са много по-високи от тези в България. Пък цените аналогични вече. Проблеми навсякъде има. Този проблем, който ти визираш е в категория апокалипсис, който тук във форума винаги се отрича с насмешка. Пък като стане има “а на нас кой ще ни помогне с пари”, но иначе застраховки нулеви. Ти даваш едно нещо за пример, в България всеки ден се случват такива неща, къде с влакове, къде с пожари, къде с катастрофи и тн. Във Варна например се строи в свлачищни райони и хората купуват. Кой е виновен ако стане нещо? За мен лично купувача си е виновен. Освен че не си цени парите, не си цени и живота. Прост човек с нисък критерий. И то за едната гледка.
Вече много лесно можеш да разбереш качествено ли е градоустройството. Влизаш в мапса и гледаш. Гледаш и се чудиш как може да има толкова липса на мисъл при нас и как е уредено в чужбина. Имам чувството, че някой клошар са го сложили да чертае улици и одобрява планове. И когато виждаш липса на мисъл, осъзнаваш, че има друга мисъл и тя е как да крадне и вземе рушвет.

# 528
Като спомена за "купувача сам си е виновен" се сещам за карето на Мир, над Лидл. Ей този невероятен ужас: https://www.youtube.com/watch?v=0jz3Ygyr0Q0

Ами през цялото време, беше ясно, какви са отстоянията, какви са съседните Разрешения за строителство, как сградите ще се засенчват, как ще изглеждат улиците там...  Въпреки това се изкупи Neutral Face

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 10:48 от Анонимен

# 529
  • при Arctic Monkeys
И какво направихте варненци през всичките тези години? Защо никой не организира т.нар. гражданско общество, един протест да се направи пред общината, или на някое възлово място. Ама не да отидат трима пенсионера, а да се вдигне целия град и да се развика. Защото градът, държавата, това са не само управляващите, а и живущите, които плащат данъци и правят бизнес. Пишат се из фейса коментари, грачи се възмутително, и до там. Това сме заслужили, това сме получили.

# 530
Като спомена за "купувача сам си е виновен" се сещам за карето на Мир, над Лидл. Ей този невероятен ужас: https://www.youtube.com/watch?v=0jz3Ygyr0Q0

Ами през цялото време, беше явно, какви са отстоянията, какви са съседните РС, как сградите ще се засенчват, как ще изглеждат улиците там...  Въпреки това се изкупи Neutral Face

Преди 2г бях на огледи там и останах потресена. Това там наистина е кошмар. Не бях стъпвала в района много време и наистина е трагично. А района според мен има потенциал,но вече е твърде късно да го оправят.

# 531
karmacoma,

Ами примерно пиша за проблема и поне го назовавам, винаги това е първата стъпка. А вие какво правите - викате няма проблем, всичко е точно, Бангалор на Черно море...

Инак не виждам как мога да протестирам на тоя етап, при положение, че хората си харесват гето строителството и го купуват срещу за огромни суми. Не мога да искам да съборят вече законни жилища.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 10:39 от Анонимен

# 532
Какво направих? Както каза Донев, първо наричам нещата с истинските им имена, не се правя, че няма проблем или е нещо нормално, не сравнявам София/Варна със Западни градове, отчитам огромната разлика в стандарта и качеството. А вие какво правите? Отричате проблема, сочите с пръст, такива като нас, които казват истината в очите, която боли и тн.
Говориш ми за протести? Аз протестирам като НЕ купувам такива компромиси. Какъв по-добър протест от това? Още с първото недоразумение, което не се купи и остане празно, всички ще спрат да строят по този начин и бързо бързо нещата ще влязат в релси. Ама като кажа не купувайте, ми се смеете защото съм щял да изпусна да купя скъпото лайно, което да чакам да стане още по-скъпо. А като сложа и качеството на строежа, след 5г тези сгради ще започне да им пада фасадата. След 10г ще са олюпени, след 15г ще са новите панелки. Кой ще ги купува тогава? Имай предвид, че дори и първенютата си вдигат критериите с течение на времето, защото виждат свят, учат се, поколенията се менят и тн. Та аз си давам моето като не купувам такъв тип сгради.

# 533
  • при Arctic Monkeys
Ти не купуваш, други купуват. Ако считаш, че си допринесъл много, не си. Истината е, че сме овчедушни, малки хорица, които си гледат само в собствената паница. Съжалявам.

# 534
Aз първо искам да попитам Кармакона от кои е, от варненци или от инвеститорите от околните населени места, които не им пука какво ще купят, важното е да кажат на родата - "Имаме и ние апартамент на Варна"

Първият район, пострадал от тези селски мераци за имот на Варна, беше ЛК Тракия. Цели блокове се изкупиха от гастърбайтери от Търговище, Шумен и Разград. Идва един и гледа проекта, следващата седмица идват с него още 3ма и искат и те. Нямат намерение да живеят в тези двустайки със скосове и с гледка към гащите на съседката.

Пред мен са се отказвали от апартамент на Червения, защото братовчеда е взел на Тракия Simple Smile искам и аз там, нищо че този на Червения е на един хвърлей до Морската и центъра, и гледа към двора на МУ и градинката, а другия е заврян в отсрещната сграда.

Изпадам в потрес като вземе някой да ми обяснява за кв. Левски над околовръстното ..такова жувотно нЕма. Това нагоре не е квартал, то е някакво гето от нови кооперации. Няма и един останал общински парцел за ДГ, училище или дори детска площадка.
Oбаче на Варна имало море и щели да се избият да идват да работят, живеят и почиват тука Simple Smile
Относно Валенсия - само човек, непознаващ Варна и геодезическите  и управленските й осбености, може да твърди, че 200 л/м2 не може да изтрепе хора в града. В момента се изсичат две защитни гори - над Виница боровата гора я няма, сега са метнали и Кара тепе. Тази гора е садена от местните и армията точно с почвозадържаща цел.. да се надяваме, че новите блокове ще издържат едно кално свлачище по баира
Но нали  " на нас не може да ни се случи" , защото чукаме на дърво.

# 535
Да, много гори около Виница заминаха и още повече ще заминат, ако един виден варненски бизнесмен реализира бъдещите си планове. ПУП-ът му е одобрен, законен и ще влезе скоро в сила.

# 536
Oбаче на Варна имало море и щели да се избият да идват да работят, живеят и почиват тука Simple Smile
Ами с това купуване на всичко дето има под, 4 стени и таван, без значение нищо друго, май наистина се избиват. И явно много хора предпочитат ново, вместо да ремонтират старо. Иначе нямаше да има чак такъв бум на ново строителство според мен, а повече щяха да са "в обръщаемост" стари жилища. И може би нямаше да има жилище за всеки пожелал да дойде в града, да, защото не е балон да го раздуваш до безкрай. А причини да е на почит новото разни - да е чист входа, да пропуснат част от главоболията по ремонта, да нямаш съседи пенсионери, "нов" квартал с гледка, вероятно не мога да предположа и изброя всички. Оттам инвеститори и строители са смели да продължават с нови строежи уверени, че вече има търсене, подпомогнати от малко корупция и става параграф 22 няма спиране.

# 537
Ти не купуваш, други купуват. Ако считаш, че си допринесъл много, не си. Истината е, че сме овчедушни, малки хорица, които си гледат само в собствената паница. Съжалявам.
Точно, потвърждаваш думите ми. И проблема е че се изтъква, че проблема е в мен. Grinning
НС е на мода, защото така се тръби по социалните мрежи. Ганьо по принцип отрича всичко що е правено по време на комунизма. Само от майка си не се отрича, макар че и тя е правена по това време. Но има и друга причина и тя е че просто увереността в имоти е огромна и вторичния пазар е умрял. След като няма избор там, хората които наистина имат нужди се принуждават да купуват НС. Принуждават се да купуват и компромиси, защото то друго няма.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 11:49 от Gogo1979

# 538
Ooo чакайте сегашното НС да стане на 10г,  тогава с глас ще реват за старото. 100 пъти предпочитам крива, но измазана стена, пред такава с кух гипскартон. Зад този гипскартон се разхожда какво ли не, а малко вътрешни стени са допълнително напълнени с вата

# 539
Аз харесвам само старо тухлено  строителство. Не панел, а тухла.Ново не ме интересува и никога няма да ме заинтересува.  В една обява винаги търся да видя година на строителство, ако е след 89г. въобще не поглеждам. Така че за всеки вид строителство си има желаещи.

Общи условия

Активация на акаунт