Януарски книжен клуб - 2025

• 4 197
  • 101
  •   1
Отговори
# 15
Автори като Талев и Йовков са недостижими. За мен Талев е един от най-добрите писатели на световна сцена. Има изключителен талант за създаване и развитие на образи. С удоволствие съм преппрочела много пъти всички негови романи. Слагам го на ниво Толстой и, за съжаление, фактът, че България е малка държава, която не рекламира културата си по никакъв начин, го прави непознат за други.

Предполагам, че ако сега младите четат Талев няма да проумеят действията на Султана също. То и на мен ми беше трудно преди доста години.

Не мисля, че става въпрос за сравняване на класиците със съвременни български автори. Жанрът historical fiction/художествена историческа проза е доста популярен и на други езици. За мен не е проблем, че млади български автори също творят в този жанр.

# 16
Ами, погледнете в номинациите за книжни малинки. Там Лев Толстой е номиниран. Мен това дълбоко ме потресе.

# 17
Cool_cat, в момента слушам тетралогията на Талев в "Сторител".
Изумителна! Изумителен талант!
Какво съм чела навремето, какво съм разбрала от "Железният светилник", не знам. Сега сякаш възприемах друга книга.
А останалите дори не съм ги и чела..
В момента слушам "Преспанските камбани".
Не книги, а магия са това!

# 18
Миж, и аз сякаш четях с други очи и възприятия тетралогията на Талев, когато я препрочетох преди няколко години. Каквото и да сме разбирали в училище, със сигурност не е същото сега с натрупания житейски опит.

# 19
Миж, и аз сякаш четях с други очи и възприятия тетралогията на Талев, когато я препрочетох преди няколко години. Каквото и да сме разбирали в училище, със сигурност не е същото сега с натрупания житейски опит.
Което само показва колко е неадекватна програмата в училище, за жалост. Понеже тогава аз много намразих тази книга (заради което и не четох нищо повече от трилогията, нито от самия Талев) и за мен Султана беше като кръстоска между звяр и демон, а е можело - на подходяща възраст и с подходящия акъл - да оценя автора, сюжета, таланта и т.н.
Честно казано, споделеното от вас в скрити текстове ми напомни много горчиво точно за Железния светилник.
Но не съм се отказала, просто не я почвам още... Trollface

# 20
phoenix, цялото ми усещане за "Железният светилник" до момента на препрочитането беше за тъмнина, мрак и тежка (и задължителна) за четене книга.
Не помня кога се изучаваше? В 9-ти клас ли беше? Абсолютно неподходящо за тази възраст четиво!
Вече съм на 1/3 от "Преспанските камбани". Лее се като мед Heart

# 21
"Железният светилник"  четох като ученичка за пръв път, но нямах усещането за мрак. Като цяло, семейният живот е описан дори оптимистично. Наивитетът и чисто човешките радости на Стоян са заразни. Султана е много комплексен образ. Изобщо, не бих сравнявала "Железният светилник" с който и да е съвременен роман по много причини.

Има съществени разлики между Султана и Минка (и Цвета) и то не е само заради комплексност при характерите. Ще сложа в спойлър защото още не 10 януари.

Скрит текст:
Султана никога не тръгва с идеята за убийство. Тя по своему се опитва да защити честта на дъщеря си и, за съжаление, участта на Катерина е нежелан инцидент. Султана страда цял живот заради това. Тя носи огромно чувство за вина, което Талев е предал в последвалите романи също добре. Минка тръгва с идеята за убийство и то не заради честта на Цвета. Цвета се съгласява и опитва да осъществи убийството и само случайност спасява Лазар. После, Минка съзнателно убива своето внуче. Мотивът е малко странен--огромната прилика със Стоян (странен дори само защото при новородено е трудно да се определи със сигурност такава огромна прилика).

При всички случаи, ако не сте харесали Талев като ученици, опитайте отново. Според мен "Преспанските камбани" е дори по-добра от "Железният светилник".

# 22
В ученическа възраст съм чела тетралогията, не си спомням дали са ни давали задача за това или сама съм решила да я изчета. Но тогава през ваканциите четях непрекъснато, всичко, което ми харесваше от домашната библиотека, освен задължителните за четене книги.
За книгата от клуба тук няма да споделям мнение, защото няма да я чета - четох откъс преди време, той ми беше достатъчен, засега авторът не може да ме привлече за читател на книгите му.

# 23
Аз изобщо не мога дори да сложа в едно изречение Минка (:повръщащ емотикон:) и Султана. Немислимо!

# 24
Понеже не следя съвременна българска литература (с много малки изключения) и забелязах, че са се появили много имена. Всъщност, тези “автори” от къде дойдоха някак изведнъж? Оставам с впечатление, че за много от тях писането от хоби под натиска на издателствата се е превърнало във “фабрика за печалба”. Авторът на тази книга, например, кой е? С какво се е занимавал, има ли друго “творчество”?

# 25
Ако питаш за "писателя" Боян Боев - нереализиран икономист, от Ямбол. Явно решил да се реализира на писателското поприще в средата (смях в залата Joy )

# 26
  • в сърцето на един мъж...
Аз имам много хубави спомени от "Железният светилник" и изобщо от тетралогията. Чела съм ги извън училищната програма, имахме ги в къщи и понеже никой не ме е спирал да чета това, което има в библиотеката, просто ми хванаха окото. Толкова ми хареса, че изгълтах другите три на един дъх. Затова и сега ми е трудно да посегна към подобни книги като тази за клуба. Може би някой ден ще си ги препрочета отново, за да си припомня какво е майсторско перо...

# 27
Понеже не следя съвременна българска литература (с много малки изключения) и забелязах, че са се появили много имена. Всъщност, тези “автори” от къде дойдоха някак изведнъж? Оставам с впечатление, че за много от тях писането от хоби под натиска на издателствата се е превърнало във “фабрика за печалба”.

О, каквото и да мислите за обсъжданата книга, българските автори не могат да се сравняват в това отношение със западните си колеги, които са истинските фабрики за печалба. Тук мога да сложа всичко на Алис Фини, Фрида Макфадън, Сара Маас, и много други, с които индустрията е пълна и които се радват на завиден успех и в България. Отдавна не става дума за талант и оригинално творчество и то не само на родна територия. Това е индустрия.

Не бих съдила българските писатели толкова строго, особено младите, които се опитват да пробиват. За мен е по-интересно ако темите им са български вместо теми и герои, които бих намерила във всеки друг западен роман.

П. П. Това не е в никакъв случай критика към мнението за Tsugumi; използвам цитата.

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 22:51 от Cool_Cat

# 28
Отклонихме се малко, но няма лошо Simple Smile Без друго май избрахме разказ вместо книга този месец, като гледам колко бързо я прочетохте Simple Smile
От новите на българска тематика плахо препоръчвам трилогията "Змей закрилник", допадна ми, свежичка, със славянска митология Simple Smile Обичам да чета такива неща. Не е най-дълбокомисленото произведение на света, young adult, но ще излъжа, ако кажа, че не бих прочела още няколко от поредицата Simple Smile

А междувременно мислете какво ви се чете другия месец Simple Smile

# 29
  • някъде другаде
Аз още като ученичка харесах много "Железния светилник". Време е да я прочета отново.

Общи условия

Активация на акаунт