Януарски книжен клуб - 2025

• 4 476
  • 101
  •   1
Отговори
# 30
Cool_Cat, съгласна съм. В случая ставаше дума за българска литература и коментирах нея. Винаги има и добри писатели, навсякъде. Аз съм оптимист, че в България постепенно ще намерят изява.

# 31
Здравейте!
За пръв път се включвам в месечния книжен клуб. Гласувах за книгата да бъде избрана за м.януари. Бяха ми препоръчали автора като млад български автор, който пише за по-стари времена. Това събуди интереса ми да прочета негова книга.
Както казахте чете се бързо. Съгласна съм и с мнението на повечето за книгата.
Много мъка и негатив има в книгата за мен. Но, по-неприятното за мен е начина, по който е поднесена историята. Почти всички персонажи са за мен негативни. Никой не събуди симпатия или разбиране. Не разбирам постъпките им често.
Може би ще опитам да прочета още една книга на този млад писател. Дано да не се разочаровам отново.
Иначе се радвам, че напоследък се появиха доста нови български автори. Похвални са опитите им да пишат. Това е все пак не малък труд и дарба при някои.
Но, да се прави сравнение на януарския избор на книга с творчеството на Йордан Йовков, Елин Пелин и др.автори от по-стари време е немислимо. Това е обида за тях Simple Smile Може Б.Боев да се справя по-добре занапред. Ясно е, че ще остави някаква следа в литературния живот на България.
Има книги, които бих чела пак и пак вместо някои съвременни на български и чужди автори.

# 32
За първи път чух за "Сайбиевата невеста" във фейсбук по повод "нелепата" корица на книгата. След това прочетох и много противоположни коментари. Когато мо попадна в Сторител, реших да и дам шанс. Много ми хареса начинът на разказване на Боян Боев, както и тематиката на книгите му. Защото, разбира се, след това се сдобих и с другите му две книги - "Последна молитва", която също много ми хареса, и сборник с разкази "Двайсет гроша".

Много се радвам, че има такива млади български писатели.

# 33
Започнах да си водя читателски дневник и предизвикателството ми за февруари е да прочета любовна книга с червена корица. Затова предлагам Любов на Елиф Шафак за четене за другия месец.

# 34
Много хубава книга. И аз я прочетох бързо.

# 35
  • Карлово
И аз съм от почитателите на книгата, но
 се съмнявам някой да не я чел вече.

# 36
Аз не съм я чела, но нямам и никакво намерение.

Моето предложение е "Треската" на Алма Катсу.

# 37
  • София
Предлагам "Ноември" на Алена Морнщайнова да четем. Но може би няма да я има електронно.

# 38
За жалост нито една нейна книга не се намира електронно.

# 39
Оказва се, че книгата ми харесва много. То и с "Железният светилник" беше така Trollface, въпреки отвращението ми. Много ми допада как пише това момче - красиви и живи описания, както на природните картини, така и на вътрешния свят на героите. Е, има някои несъответствия в езика, но може това да е по-скоро мой проблем. Имам предвид, че на моменти използва по-съвременни думи, които някак изпъкват. Не е нещо фрапантно като електронен часовник, все пак, но ми прави впечатление.
Действията на героите ги разбирам. Честно казано, на всички симпатизирам. Любовта е сложно нещо, както и това да намериш своята половинка, да успеете да съвпаднете по време и място, че и да се задържите заедно. И няма значение дали живеем с динозаврите, в центъра на Виена, на село или на космически кораб - отношенията, свързани с любов и страст, винаги са засукана работа. Беше ми мъчно за таткото на Цвета, но го разбирам. Дразни ме Стоян, но и него го разбирам. Майките ... ами, майките са така - всяка за своето си дете, почти забравят за себе си. Освен това идеята за чест и непосрамване е силен мотив за разни радикални действия. Да погледнем на изток и да се сетим за ритуалното самоубийство в Япония... Ех, времена, ех, нрави Scream

Нещо, което ми се струва нереално (така да се каже "far fetched"), обаче, е емоционалната зрялост на Цвета. Толкова младо момиче, израстнало с патриархални селски порядки и разбирания и без каквото и да е образование, да не говорим за умения за управление на емоциите, а понякога се държи много балансирано. Например, усеща злоба към Нора и гледа да не говори с нея, за да не изтърве някоя неподходяща дума. После вижда, че свекърва ѝ се е наострила срещу нея и гледа да не ѝ отговаря, че да не съжалява после. Че кой млад човек в разгара на страстта и под влиянието на момента ще се удържи и няма да вдигне олелия до небесата или да направи сцена, за която цялата околия да говори след това... Не знам. Но това да е кусурът. То като гледаме филми за деца и видим как мъдро и зряло се държат, пак нищо не казваме, та какво ще критикуваме момите.

Иначе не съм я приключила книгата, та може още нещо да ми хрумне да споделя. Blue Book

# 40
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Още в началото ме впечатли пролетната сватба и изстудяването на ракията в някакви потоци.
Joy

# 41
Здравейте, за първи път се включвам в читателския клуб. Отдавна не бях чела българска литература и действието да се развива в старото време. Много ми хареса на мен книгата. Разбирам, защо за някои е леко претупана и може би героите и преживяванията им не са достатъчно задълбочени, но за мен беше точно. Аз обичам бързо да се случва действието и да не чакам много дълго за развръзката, не съм от най- търпеливите. 🤣
Сюжетът ми беше много интересен, симпатизирам много на Цвета, Стоян и Лозан. Действията на майката на Цвета направо ме вбесяват, не се и опитвам да я разбера. Ясни са ми мотивите й, но не мога да й съчувствам и да я оправдая.
Като четох предните коментари и ми се дочете Железният светилник. Чела съм я в училище и определено искам да я видя с друго око и ще я повторя.
Ами, това е от мен. Чакам с нетърпение следващата книга. Simple Smile Като най- нова ще се въздържа да давам предложения. 🤣

# 42
  • някъде другаде
Следващата книга ще ми е "Сейбиева невеста" . От коментарите тук ме заинтригува.

# 43
И аз след "Сайбиевата невеста" исках да прочета "Железният светилник". Започнах да я чета, но  в един момент преминах на аудио в Сторител. Сега вече съм на "Преспанските камбани".

# 44
И аз след "Сайбиевата невеста" исках да прочета "Железният светилник". Започнах да я чета, но  в един момент преминах на аудио в Сторител. Сега вече съм на "Преспанските камбани".

Тъкмо вчера започнах да го слушам и аз в Сторител (Железният светилник), много ми харесва прочитът. Понякога там се отказвам да слушам някоя книга, само заради този, който я чете.

Общи условия

Активация на акаунт