Януарски книжен клуб - 2025

• 4 197
  • 101
  •   1
Отговори
# 45
Аз също преполових "Преспанските камбани" в Сторител.
Чудна! Великолепен прочит отново на Звезделин Минков!!

# 46
Допрочитам "Знахар" на Доленга Мостович от миналата година. Изключително много ми харесва, толкова увлекателно разказва автора, чете се бързо и е много завладяваща. Харесва ми колко човещина и добрина има в тази книга, съчетана с една любовна история.
Чудя се да продължа ли с втората книга "Морал" или да започна Отнесени от Вихъра или Сайбиевата невеста, която всички тук препоръчвате.

# 47
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Не всички я препоръчваме. Simple Smile

Тя е книга на месеца и затова я четем и обсъждаме.

# 48
  • Карлово
Допрочитам "Знахар" на Доленга Мостович от миналата година. Изключително много ми харесва, толкова увлекателно разказва автора, чете се бързо и е много завладяваща. Харесва ми колко човещина и добрина има в тази книга, съчетана с една любовна история.
Чудя се да продължа ли с втората книга "Морал" или да започна Отнесени от Вихъра или Сайбиевата невеста, която всички тук препоръчвате.
Прочети си "Морал". Малка книжчица и също така приятна като "Знахар".

# 49

Отнесени от вихъра ми е любима. ❤️ Сайбиевата ще я прочетеш много бързо и ще я "отметнеш" от списъка. Тя е като приказка и за хора, които много четат предполагам че за няколко дни максимум са я прочели. Целият запис в Сторител е 6 часа.

# 50
За следващия месец предлагам да четем  Валери Перен "Забравените в неделя".

# 51
Съгласна.
Нека пробваме с качествена литература.

# 52
Хубави предложения имаме Simple Smile Помислете още малко, утре вечер пускам. Някой, ако излезе и с разказ ще е добре. Ако не - читанка Simple Smile

# 53
  • в сърцето на един мъж...
Аз след различни мнения се отказах да чета книгата на месеца. Честно казано реших, че мога да прочета предната за месеца Simple Smile
В началото "Скандалният живот на Евелин Хюго" ми беше доста интересна, после малко ме загуби и в крайна сметка накрая се върна в релси Simple Smile
Като цяло мога да кажа, че ми хареса. Разбирам хайпа по нея, но като изключим това, за мен се оказа интересна в друго отношение. В началото си мислех, че това е книга за Холивуд, за историята на една жена, за скандалите около нея. Но колкото повече четях, толкова повече откривах, че това е за нещо друго - това е история, в която човек трябва да се научи как да отстоява себе си. И за това, колко е било трудно преди години да го направиш. Дори не е това, колко е скандално да си обратен или да се криеш и да не кажеш нищо. Да, времената са били такива, че е било забранено, било е проблем и т.н. Но тази книга е по-скоро историята на едно израстване, осъзнаването и приемането на собствената ти личност. История за това, че човек трябва да е в мир със себе си, за да може да живее и в мир с другите. Трудно се постига, ако си загубил ясната цел от поглед и ако няма някой, която да те подкрепи. Като цяло, неочаквано за мен, даже и ми хареса, въпреки че главната героиня някак не можах да я възприема и да я захаресвам Simple Smile Харесаха ми две мисли и ще си позволя да ги споделя

"Хората си мислят, че интимността винаги е свързана със секса. Но интимността е свързана с това да казваш истината. Когато осъзнаеш, че можеш дасподелиш истината с някого, когато можеш да му се разкриеш истински, когато оголиш пред него душата си, а той ти каже: "Можеш да разчиташ на мен". Ето това е интимност."

"Не всеки брак е особено успешен. Не всяка любов е всеотдайна. Понякога двама души се разделят, защото не са си подхождали достатъчно. Понякога разводът не е съкрушителна загуба. Понякога разводът е просто мигът, в който двама души най-сетне се пробуждат."

# 54
  • София
Geia, благодаря ти за споделеното мнение! И според мен хайпа за книгата е оправдан - всеки може да намери нещо за себе си в нея. Много ненатрапчиво поднесена философия има в нея. Допадна ми.

# 55
  • в сърцето на един мъж...
.♥.Петя.♥. аз отдавна следя много неща в киното и наистина е било така - отдавали са актриси под наем на друго студио, излизали са с други актьори, за да предизвикат интерес към филмите, така че в това отношение бях запозната. Просто ми направи впечатление как е развит образа на Евелин, нейното израстване, промяната, осъзнаването, че няма да бъде вечно млада и красива, поставянето на други приоритети. Изобщо неочаквано за мен основната идея ми хареса и до някъде оправдавам хайпа Simple Smile
Купих си "Дейзи Джоунс & The Six" и смятам и нея да прочета, за да видя дали и там стила е такъв, а също съм си сложила в кошницата и другите й книги. Определено ми хареса как пише.

# 56
Е, прочетох "Сайбиевата невеста" вече и се сещам да споделя две неща преди да сме закрили дискусията. Първото е, че ми направи впечатление, че Минка (майката на Цвета) с няколко свои постъпки буквално предизвиква завой в живота на момичето си. За добро или за лошо, това са майките. В случая - само за лошо.
А другото е - авторът добре използва смъртта като вид "отърваване" от страдания и болка. Двамата влюбени буквално се спасяват в смъртта. То и без това Цветиното живот ли е? А грехът на Стоян през съвременната призма не би бил простъпка. Той я обича, тя вижда, че не е заобичала партньора си... В днешно време бракът ѝ с Лозан щеше да приключи с развод. Както и да е, не искам да влизам в морални дискусии. Да се върна на смъртта и живеенето. Струва ми се, че в този наратив да останеш жив е наказание. За да изживеят живота си в угризения и горчивина, живи остават тримата, които волю или неволю са причинили болка на двамата мъртви.
Браво на автора. Всичко му е издържано докрай. Не настъпва момент, в който да усетим, че се е изморил я от героите, я от отдалечения период и трудностите, които (без съмнение) са предизвикали усилията да опише битовите подробности с устойчивост. Тук-там писането е малко "дантела", но това са пренебрежими неща. Поне за мен.
И ... накрая да кажа, че много се радвам, че прочетох и това произведение. Помня, че първоначално не планирах. Да видим дали няма да се уморя за другия месец да опитвам нови жанрове.
Sparkling Heart

# 57
Здравейте!
Къде е анкетата, в която се гласува за книга за м.февруари?
Предлагам, ако не сте чели предните години, романа "Тютюн"  на Димитър Димов в оригиналния вариант. Има го в читанка.
За разкази, ако не са четени, предлагам от Избрани разкази на Чудомир пак от Читанка.
Или от "Диви разкази" на Николай Хайтов кратки са.

# 58
И аз да се включа с книгата от ноември. Приключих 'Скандалният живот на Евелин Хюго', въобще не е мой жанр, но отново не съжалявам, че излязох от зоната си на комфорт. Хареса ми. Героите бяха достоверни, Евелин ми хареса като образ - знаеше какво иска и как да постигне целите си. На моменти твърде егоистично за моят вкус, но в крайна сметка няма как да си щастлив и ти самият, и да си угоден на всички. Хареса ми и Моник, и това, че остави Хюго накрая и не се намеси. Но аз не бих успяла да запазя тайната за баща ѝ от майка ѝ. Пък кой знае?
Иначе ми хареса, че хем е книга за различната сексуалност, хем не е неприятно натрапчива. Побъркват ме новите романтични комедии, пълни с гейове и негри. А едно време бяха толкова по-нормални, когато не обслужват обществени интереси. Така де, дадох ѝ 4 звезди в гудрийдс.

А за текущата книга съм на 25%, надявам се скоро да се включа с мнение. За сега върви, въпреки, че анахронизмите ми идват в повече. Всичко класическо се осъвременява, за да се чете по-лесно, а автора - по-малък от мен, използва твърде много.. Чак не ми звучи автентично Joy

# 59
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
След последните коментари ми стана интересно каква е ноемврийската книга.
За съжаление линкът за ноември, в началото на темата води към книгата за август.
Не е важно, ще чета февруарската. Hug

Общи условия

Активация на акаунт