Януарски книжен клуб - 2025

• 1 435
  • 38
  •   1
Отговори
Една идея, родена из другите теми във форума - нашият книжен клуб!

Целта на клуба е не само обсъждане на месечна книга, но и разкази на всеки две седмици, за да могат да се включат и хора, за които времето за четене е силно ограничено.

Правила за участие в клуба и разяснения как ще процедираме:
Скрит текст:
- В рамките на един месец се обсъжда една книга.
- В рамките на един месец ще се обсъждат два разказа по възможност. Някой разказ може да отнеме и повече време, графикът ще е плаващ в зависимост от настоението на членовете и наличните предложения за следващ.
- Нека не обръщаме внимание на ден-два-три забавяне или избързване в подаването на информация - хора сме!
- Изборът на книги и разкази ще се случва чрез анкета, освен, ако няма само едно предложение.
- Избраните книга и разкази за следващия месец ще се задават няколко дни предварително, възможно най-рано, за по-безпроблемно сдобиване с четивото.
- Предложения за книги и разкази могат да се правят в самата тема (напр. вместо "запис") или на лично към мен. Ще подканвам, когато наближи средата на месеца, но можете да давате предложения през целия месец. В зависимост от броя предложения и брой гласували на място ще решаваме дали някои заглавия да останат в предложенията за следващия месец.
- Много моля за конкретни предложения за разказ. Нещо на автор Х или от сборник У няма как да бъде подложено на гласуване.
- Хубаво е книгите да са достъпни и на места като Амазон, за членовете извън страната. Читанка също, разбира се.
- При равни гласове ще хвърлям зарче. Едната ще е текущия месец, другата - следващия.
- С предимство са книгите, които успея да намеря в електронен вариант, за да могат да се включат повече хора. Помощ от членовете на клуба винаги е добре дошла.
- Всеки четящ темата е съгласен да попадне на спойлери!
- Абсолютно всяко едно мнение е добре дошло, стига да е конструктивно. Нека си спестим просто "Пф, по-тъпа книга не съм чел". Няма лошо, разбира се, това е мнение, което всеки има за не една и две книги, но нека бъде подкрепено с обяснение кое точно ѝ е тъпото на книгата.
- Има ли нужда да споменавам, че сме тук за забавление и добрият тон е на почит? Не всеки обича люто, не всеки обича сладко, не всеки ще хареса всички книги или изобщо която и да е от предложените.
Месец Януари

Книга: "Сайбиевата невеста" Боян Боев
График: Всеки чете и коментира, както му е комфортно -> https://disk.yandex.com/d/BFN0ZVycYOGeOQ

Предишни обсъждани книжи и разкази с линкове към темите:
- 2022
Скрит текст:
Септември 2022 - "Хартиеният дворец" на Миранда Каули Хелър, "Двубой с Касандра" - Светослав Славчев
Октомври 2022 - "Момичето с гръмовния глас" на Аби Даре, "Не съм от тях" на Чудомир, "Кръв от къртица" на Здравка Евтимова
Ноември 2022 - "Убийствен ум" на Майк Оумър, "До вратата" на Георги Господинов, "Даровете на влъхвите" на О'Хенри
Декември 2022 -  "Уроци по химия" на Бони Гармъс, ", "Коледен дар" на Вазов
- 2023
Скрит текст:
Януари 2023 - "Приказка" на Стивън Кинг, "Песента на колелетата" на Йовков, "Последния ден на 20 век" на Вазов
Февруари 2023 - "Списъкът" на Луси Фоли, "Децата на царевицата" на Стивън Кинг, "Съдба" на Йосиф Перец
Март 2023 - "Момичетата от мочурището" на Кели Мъстиан, "Гост от палеолита" и"ОБВС" на Йосиф Перец
Април 2023 - "Вода за цветята" на Валери Перн, "Бърнис се подстригва" на Франсис Скот Фицджералд
Май 2023 - "Последната любов на баба Дуня" на Алина Бронски, "Бягството на номер 811" на Жан Тардьо, Пътепис на Филип Захариев
Юни 2023 - "Камък, ножица, хартия" на Алекс Фини, "Клисарят" на Моъм
Юли 2023 - "Симон" на Нарине Абгарян, "Лили" на Здравка Евтимова, "Чакалът" на Камелия Панайотова
Август 2023 - "Мамник" на Васил Попов, "Практическа ЕСХТ" на Невена Стоянова, "Събирача на очи" на Теа Монева
Септември 2023 - "Един аристократ в Москва" на Еймър Тауълс
Октомври 2023 - "Празникът на Вси Светии"/"Призраци във Венеция" на Агата Кристи, "Убийстватта на улица "Морг" на Едгар Алан По, "Откраднатият бял слон" на Марк Твен
Ноември 2023 - "Камериерката" на Нита Проуз, "Гръмна Гръм" на Рей Бредбъри, "Дервишово семе" на Николай Хайтов
Декември 2023 - "Тътени" на Цончо Родев, "Зимна разкодка" на Иван Вазов, "Хиляда долара" на О'Хенри
- 2024
Скрит текст:
Януари 2024 - "Трябва да те предам" на Рута Сепетис
Февруари 2024 - "Светлината, която не виждаме" на Антъни Доер
Март 2024 - "Жената в бялото кимоно" на Ана Джонс
Април 2024 - "Благодаря ви, че слушахте" на Джулия Уелан, "Татко" на Радослав Бимбалов, "07" на Велко Милоев
Май 2024 - "18% сиво" на Захари Карабишлиев, "Цветя за Олджернън" на Даниел Кийс, "Кръглите развалини" -  Хорхе Луис Борхес
Юни 2024 - "Проектът "Аве Мария" на Анди Уеър
Юли 2024 - "Терапията" на Себастиан Фицек, "Историята на Гилгамеш" на Пиер Гримал
Август 2024 - "Игра на живот" на Кен Гримуд
Септември 2024 - "Прислужницата" на Фрида Макфадън
Октомври 2024 - “Да срежеш камъка” на Абрахам Вергезе
Ноември 2024 - "Скандалният живот на Евелин Хюго" на Тейлър Рийд
Декември 2024 - "Дядо Прас" на Тери Пратчет
Ако някой желае може да сподели мнение и коментар по предходните произведения дори след като месеца е свършил, само, моля, отбележете изрично произведението.

# 1
Благодаря за новата тема, Inferya!
Честита Нова Година на всички! Пожелавам ви здраве, късмет, щастие, любов и много нови книжни предизвикателства!
Имам още малко да дочета от "Дядо Прас" и след това започвам новата книга.

# 2
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
мирна и богат да е новата година!
не успях да "опраскам" дядо Прас. чела съм го преди мноооого години и помня тънкото чувство за хумор, богатия език и интерсните препратки, но те са характерни за Сър Пратчет, има ги във всяка негова книга.

с удоволствие ще се включа в четенето на новата книга. Simple Smile

# 3
  • София
За много години, момичета! Здрави, щастливи и книжно-удовлетворени да сме всички в тая тема желая от сърце:-)

Избраната книга за януари съм я чела вече, така че ще си чета успоредно други неща и ще очаквам коментарите ви като напреднете с нея. Ще пиша и аз към края на месеца как я възприех тази книга.

# 4
  • Пловдив

Отворих книгата вчера и я затворих днес. "Сайбиевата невеста" на Боян Боев.
Чете се бързо като приказка...приказка с предизвестен и обречен край. Как едно грешно решение, изсипва само нещастия и мъка...погубвайки всичко и всички.
Скрит текст:
Втрещена съм как една майка, убивайки рожбата на детето си, мисли, че е направила добро и как друго дете би заменило това🤦🏽‍♀️ как дори за секунда не се замисли дали да извърши това убийство.

Не знам дали да препоръчам книгата или не, защото не е някакъв шедьовър невиждан, но е простовата, хваща те за гърлото, мислиш историята, след като затвориш корицата.

# 5
Честита Нова Година! Да сте здрави и да се радвате на много интересни книги!

Имах повече време в края на декември и прочетох книгата. Както писах в дугата тема, авторът е талантлив и сладкодумен. Знам, че някои хора не харесват препратки към миналото или детайли от бита в български романи, но на мен тук те ми бяха интересни (без да знам доколко са достоверни описаните порядки). Книгата наистина се чете доста бързо. Макар че описва тъжни събития, за мен не беше депресираща.

Признавам си, че не можах да разбера логиката в постъпките на героите, особено като става дума за такова далечно време. Ще сложа в скрит текст спойлъри:

Скрит текст:
Вярно, че тогава бащите са вземали решения за брака на децата, но пък сделка с единственото дете в семейството не знам колко е достоверно. Децата са били винаги важни за българина и не са се държали с тях като добитък съвсем. Самата Цвета не я разбирам особено. Задява се със Стоян--добре. Но от едно задяване до такава фатална любов в този исторически контекст не знам как се стига. Освен това отива в заможно семейство, а и Лазар е описан като строен и млад мъж. Да, да.... любов...

Постъпките на майката на Цвета са ми необясними. Кой дава отрова на дъщеря си за първата брачна нощ? А и Цвета се опитва да я използва... Хммм.... 

Радвам се, че млади български гласове успяват да се наложат и бих прочела и друга книга от Б. Боев.

# 6
  • Пловдив
Скрит текст:
Май само майката е нелогична. Знае за Стоян и за чувствата на дъщеря си
- дава ѝ отрова разбирам. В онези години май не е като да не са прибягвали до отвари и билки. После вече изобщо не разбирам действията ѝ. Цвета е млада, порядките тогава са били коренно различни.

# 7
Момичета, определено ми повдигнахте интереса. Чудех се дали да се захващам с тази книга, но сега май ще го направя.

# 8
  • Пловдив
Прочетох я за някоко часа с почивки. Хареса ми.

Скрит текст:
Потвърждавам, че лесно се чете: като приказка, само че с тъжен край.
Познанията ми относно навиците на хората от едно време не са големи, но знам, че да посрамиш семейството си - от това са се страхували много. Та..донякъде постъпките на майката са обясними. Зловещи, но належащи според обстоятелствата.
Ех, тая Цвета да не беше се сбогувала с майка си..

# 9
  • Пловдив
Скрит текст:
По онова време и дългът към родителите и изобщо зачитането на каквото те кажат е било голямо. Брак по любов също не е било водещ избор.

# 10
И аз я изгълтах за часове. Хареса ми. Приказка, но с ужасен край. Като си събера мислите, сигурно ще коментирам още.

# 11
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Странна, нелогична, измъчен вариант на класически сюжет.
Поне бързо се чете и става, ако не се замисляш прекалено.
Съжалявам, не е моята книга.

# 12
Моят "прочит" на този нелеп етночиклит, който дадох в темата "В момента чета..." Joy
Трагедия е книгата, но поне се забавлявах искрено Joy

Тежко е да започваш Новата година с първи кандидат за Малинка, но животът понякога е тежък, несправедлив и суров!
Изслушах "Сайбиевата невеста" на Боян Боев в Сторител и съм учудена, не - ИЗУМЕНА - на високия ѝ рейтинг и на количеството номинационни гласа, които получи това недоразумение!

Ако я планирате за прочит или слушане, неща , които горещо не препоръчвам , не четете по-надолу.

И така... за какво става въпрос в тази мега-абсурдна трагикомедия?

Скрит текст:
Действащи лица:
Цвета – Сайбиевата невеста
Минка – майка на Цвета
Кольо – баща на Цвета
Лозан – Сайбиевия син, съпруг на Цвета
Гена „Сайбийката“ – майка на Лозан и свекърва на Цвета
Стоян – любовник на Цвета и аргатин на Лозан
Нора – племеница на Гена и братовчедка на Лозан, студентка по физика във Виена
Място на действието: село някъде из България. Време на действието: края на 19 век.
Цвета е красива млада девойка от бедно семейство, влюбена от седенките и хората по селските мегдани в момъка Стоян. Баща ѝ Кольо обаче решава да я даде за жена на Лозан Сайбията, син на най-имотния и богат човек в селото. Лозан е стар ерген, прехвърлил 30-те, живеещ сам с майка си Гена-вдовица. Радостен, че ще има красива съпруга, Лозан опрощава всички дългове на бъдещия си тъст.
Цвета , разбира се, е покрусена, но покорно се подчинява на волята на баща си като се съгласява на този брак, който ще я избави от беднотията и робския труд на къра. Че кой не търси на хляба мекото?
В деня преди сватбата майка ѝ ѝ дава абсолютно гениалния майчин съвет – да отрови съпруга си през първата брачна нощ. За целта ѝ предоставя мускал с отрова, който младата невеста да скрие в пазвата си. Пред вид преклонната възраст на съпруга – 30 години, все пак – хората ще си помислят, че сърцето му не е издържало на любовните гимнастики в леглото с новата му невеста и дъщеря ѝ ще се окаже набързо една млада и весела вдовица, при това богата.
Речено-сторено.
Сватбата минава както си му е редът. Ядене, песни, танци и хора. Лозан е щастлив и влюбен в Цвета. Гена, майка му, също харесва и приема с доброта и отворени обятия снаха си.
През първата брачна нощ обаче нещата се объркват. Замисълът на отровителките не успява и още по-лошо – Лозан открива отровата и разбира, че е щял да стане жертва на престъпен замисъл. Наказва съпругата си като я изнасилва брутално.
Край на първо действие. Завеса.
Животът на Цвета в Сайбиевата къща започва не само като изнасилена невеста, но и с друга трагедия. На следващия ден баща ѝ (явно от нямане какво да прави ) се обесва в плевнята им. Този момент не ми стана ясен, но е само един от множеството абсурди в книгата. Явно на автора този герой не му е бил вече нужен и е решил да се отърве от него по най-нелепия начин.
Както и да е. Погребват го Кольо и Минка остава сама и нещастнта. Е, Цвета през ден припка и ѝ носи баници и супи, но не е като да е при майка си.
В Сайбиевата къща Лозан се държи грубо с Цвета. И как да е иначе след като тя е планирала неговото убийство?? Майка му обаче не знае нищо и не разбира защо синът ѝ се държи така с добричката ѝ малка снихичка.
Лозан обаче е затрупан от работа и решава да наеме аргатин, който да му помага по нивите. Кой да е този аргатин, ако не Стоян? Така изгората на Цвета заживява под един покрив с нея. Разбира се, скоро те започват да консумират любовта си във всеки удобен момент. Стоян и Гена нищо не подозират за изневерите на Цвета.
Край на второ действие. Завеса.
Един ден пристига писмо, че Нора – братовчедка на Лозан и племеница на Гена – ще им дойде на гости от Виена. Тя идва изтънчена и чаровна и донася европейския моден полъх на независимостта. Тримата – Лозан, Цвета и Нора – се забавляват по младежки като ходят по селски панаири, а Лозан дори решава да сватоса Нора със Стоян. Виенчанката , студентка по физика със селския аргатинин? Чудно.
Цвета, разбира се, полудява от ревност, но все пак запазва добрия тон с Нора.
Една вечер Лозан сподела с Нора за опита за отровителсто и Гена, която подслушва, го чува.
От този момент безметежния живот на Цвета в Сайбиевата къща и доброто отношение към нея приключва. Гена става свекърва на място! Ама ха! Ще се опитва да трови детето ми тая!!!
Край на трето действие. Завеса.
Цвета е бременна. Обаче, тъй като да не забравяме, че тъче на два стана,  тя не знае от кого. Ами сега?
Нора я подкокоросва да избяга със Стоян. Това е толкова по европейски! Цвета се колебае. Не иска мизерии и труден живот. Накрая обаче кандисва. Ще избягат със Стоян във Варна! Ще видат морето! Да, скоро всичко ще се нареди!
Четвърто действие. Нощта на бягството. То не успява. Оказва се, че Лозан е знаел всичко от самото начало за Цвета и Стоян и нарочно е наел Стоян за аргатин в дома им и им е гледал сеира. За бягството им разбира от гениалната си тъща Минка , която му споделила, че Цвета се държала странно същия ден. В крайна сметка Лозан решава да не се церемони повече и убива Стоян с нож и го заравя под черницата в двора си. Цвета е покрусена, но трябва да мисли за бебето.
Пето действие.
След смъртта на Стоян животът на Цвета е мрачен и тежък. Ходи до майка си често и попива от нейната гениална „мъдрост“. Един ден там я хващат родилните болки. Вали сняг и Минка няма как да ходи в снега да се мокри, за да вика лекар. Изражда сама бебето на дъщеря си. Момченце, на което като вижда очите му веднага разбира, че е дете на Стоян и набързо го убива като го задушава с едно одеяло. Ами, да! Какво ще му мисли толкова? Дъщеря ѝ е в безсъзнание след тежкото раждане и е тъкмо моментът удобен, за да убие бебето ѝ.
Изнася трупчето на бебето навън. После Цвета се съвзема и си търси бебето.
Тук вече започна да ми става много гнусно... В крайна сметка и Цвета умира и ги погребват с бебето ѝ под черницата при Стоян.
Край. Завеса.
Моля, повръщането да става на предназначените за това места.

# 13
  • някъде другаде
За януари за сега прочетени две книги - "Подарък през декември" - лека и романтична , чете се лесно и                          "Пратеник на полумесеца" - много ми хареса.

# 14
Изчетох я за няколко часа, стана ми интересно какъв житейски край ще имат Цвета и Стоян, то ясно беше, че няма да живеят нито дълго, нито щастливо. Рядко чета такъв тип книги писани от съвременни автори, липсва им дълбочина на образите и историите, липсва и усещането за онези отминали времена, на които не са свидетели. Когато ми се четат подобни истории посягам към автори като Елин Пелин, Йордан Йовков, Димитър Талев...
За януари за сега прочетени две книги - "Подарък през декември" - лека и романтична , чете се лесно и                          "Пратеник на полумесеца" - много ми хареса.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 11:21 от La farina

Общи условия

Активация на акаунт