Януарски книжен клуб - 2025

• 4 206
  • 101
  •   1
Отговори
# 75
Завърших книгата и се сетих защо не обичам българско кино и българска литература. Толкова е драматично всичко! Ако не умрат всички накрая и не ти се прииска да си прережеш вените, значи не си чел български автор Joy

Та, по същество: не успях да се пренеса много във времето, както писах и по рано анахронизмите ми дойдоха в повече. Иначе като сюжетна линия се четеше бързо. Образа на Минка беше много противоречив. Първоначално изглеждаше, че подкрепя дъщеря си и заради това ѝ даде мускала с отровата. След което вече я заплашваше, че ще каже на Лозан, ако не разкара Стоян.. И най-потресаващата част - убиваш бебето на единствената ти дъщеря, първородното внуче, знаеш че е на Стоян - голямата любов на детето ти и си лягаш все едно не е станало и смяташ, че ще потъжи и ще си направи ново. Вярно, че действието е в друго време, но сериозно? Много ме напрегна тази част, може би защото имам дъщеря и бебе, но кой родител постъпва така?

Не разбирам и ролята на Нора в цялата история? Да служи за противопоставяне на селския образ - модерно облекло и мислене? В противовес на клюкаренето на Минка и Гена, Нора запазва тайната? Някак недовършен и излишен ми се стори образа.

За Лозан съм със смесени чувства. За съжаление или не, не съм чувала истории от прабаби, за да мога даже да си представя брак без любов. Доколкото знам, едната ми прабаба са я дали за жена на непознат - прадядо ми. В последствие са се харесали и по историите на баща ми са си живели в мир и разбирателство. Понякога ми се иска да се пази родова история, щеше да е хубаво да мога да надникна в някое кътче от миналото.

Иска ми се да вярвам, че автора добре е проучил начина на живот и е направил селото и характерите автентични. Но истината е че общото ми усещане беше за недовършеност. Смъртта много удобно решава проблема с греховете - Кольо, Стоян.

А и друго се сетих. Вие Гена на колко години си я представяте? Предвид, че Лозан е на 30, тя трябва да е на максимум 60, предвид времената, а е описана като поне 80 годишна.

Както и да е, дадох и 3 звезди в гудрийдс, защото все пак ме разчувства - ужасно тъжно ми беше за бебето и за всички, които е трябвало да пренебрегват себе си, за да са угодни на семейството или за да не ги одумват.

За другия месец ми се чете нещо свежо Simple Smile

# 76
Здравейте ! Включвам се в книжния клуб и намерих избраната книга за февруари, на английски ще я чета /слушам. Радвам се, че не сте избрали Елиф Шафак .Не бях впечатлена от четенето на “Любов”. Виждам , че сте коментирали Талев . От ученическите години ми е любим автор, след него - Йовков и Елин Пелин.

# 77
  • Пловдив
Уж следя темата, а съм изтървала анкетата.. няма още нова тема, нали?

# 78
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Няма нова тема и книгата не е избрана още. Joy

# 79
  • На морето!
Прочетох я и аз, мнението ми се припокрива с това на Katstyr. Натовари ме и ме натъжи книгата, успешно ме изтръгна от Коледното настроение. Simple Smile

# 80

Няма нова тема и книгата не е избрана още. Joy

Резултатите от анкета не значат ли, че е избрана книгата с най-висок процент на гласуване?

# 81
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
по принцип да, но зависи дали ще може да се намери на български.
затова изчаквам да се обяви в темата.

Simple Smile

# 82
  • Den Haag
по принцип да, но зависи дали ще може да се намери на български.
затова изчаквам да се обяви в темата.

Simple Smile
Книгата ми я изпратиха на български в ePub формат. Ако бъде избрана мога да я изпратя да я сложите за теглене.Simple Smile

# 83
Диана, ще ми спестиш много нерви и търсене ако я споделиш Simple Smile

# 84
  • някъде другаде

А и друго се сетих. Вие Гена на колко години си я представяте? Предвид, че Лозан е на 30, тя трябва да е на максимум 60, предвид времената, а е описана като поне 80 годишна.

Когато отиват за булката и тя е на кон е написано , че е над 70.
Е прочетох я и аз. Хареса ми , чете се на един дъх.

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 07:08 от *Тони*

# 85
Книгата на Валери Перн е набавена благодарение на Diana!
Имате още няколко дни за коментари по текущата Simple Smile
И колко страхотно, че стартираме годината с нови попълнения в четящите редици Simple Smile

# 86
Книгата на Валери Перн е набавена благодарение на Diana!
Имате още няколко дни за коментари по текущата Simple Smile
И колко страхотно, че стартираме годината с нови попълнения в четящите редици Simple Smile

Може ли малко помощ? Къде мога да я намеря? Благодаря Simple Smile

# 87
В началото на следващата тема Simple Smile

# 88
Inferiya , благодаря за топлото посрещане 🌷

# 89
  • Пловдив
Diana, благодарим за книгата за февруари Heart  Определено искам да я прочета. 🙂

Общи условия

Активация на акаунт