Професията при избора на партньор

• 6 444
  • 129
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Приятелите ни са основно юристи (адвокати, нотариуси).
Нито една от двойките не е разведена, нито има (поне не и открито явно) хукнали по млади гаджета.
Да, някои се разведоха на млади години, когато установиха, че не могат да мелят заедно. Културно и разумно.
Единствено такива, работещи по разни държавни структури, където времето минава в клюки и закачки, се чува как си падат по "тънката част". Всички останали си гледат семействата. Още повече, когато половинките им са със същата професия и работят заедно.
И определено не познавам от тях пияници, а много сключват късни бракове (след 35) и на около 50 нямат време за изневери,защото са с малки деца.
Повечето ни приятели са с деца около градинско-училищна възраст и са точно на около 50.

Съдейки по клиентите ни, сериозността и несериозността към семейството не се определя от професията, а от характера.

# 61
И аз в моето обкръжение имам двама адвоката, вече по на 55-60 години, които зарязаха десетилетните си семейства и се бракосъчетаха с 30- и няколко годишни юристки. В момента гледат едновременно и внуци, и собствени бебета.
Нямам обяснение.

# 62
  • София
Явно е до среда.

# 63
  • София
И аз в моето обкръжение имам двама адвоката, вече по на 55-60 години, които зарязаха десетилетните си семейства и се бракосъчетаха с 30- и няколко годишни юристки. В момента гледат едновременно и внуци, и собствени бебета.
Нямам обяснение.
То има и такива случаи с други професии. Не мисля, че е до средата.

# 64
  • София
Напротив. Точно до среда е. Не до професия, а до обкръжение. Човек се събира със себеподобни. Затова в нашата среда такива адвокати няма, а в други среди има.

# 65
  • София
Напротив. Точно до среда е. Човек се събира със себеподобни. Затова в нашата среда такива адвокати няма, а в други среди има.
До личната среда, не професионалната. В моята среда има адвокати със стабилни семейства. Както и от всякакви други професии. В по-далечното обкръжение пък познавам много заменили старите жени с млади, без оглед на професията. Преобладават по-състоятелните, но младите жени си ги обичат вече по 20 години и отгоре.

# 66
  • София
Да, затова допълних по-горе.
Нашата среда е 80% от адвокати, затова подобно обобщение за професията ми стана смешно.
Хора от всякакви професии могат да имат или да нямат стабилни бракове. До характер е, до възпитание, до напасване с партньора и т.н.

# 67
Въпросните господа-адвокати имат проспериращи практики. В мига, в който им потръгна, започнаха да се боядисват и да се носят като латиноамерикански диктатори - с бели костюми и обувки. Смешна работа. И жалка. Вярвам на Fever, че е въпрос на светоусещане, а не на професия.

# 68
  • София
Въпросните господа-адвокати имат проспериращи практики. В мига, в който им потръгна, започнаха да се боядисват и да се носят като латиноамерикански диктатори - с бели костюми и обувки. Смешна работа. И жалка. Вярвам на Fever, че е въпрос на светоусещане, а не на професия.
И около мен са проспериращи, и около родителите ми. Във всякакви професии, много са адвокати. Просто други ценности имат, не са парвенюта. То не означава, че и свестен човек не може да се влюби и да се разведе, но тоя тип комплексарски изпълнения, които се визират, са до комплекси, не до успехи. Успехите и провалите само показват същността на хората, не ги променят.

# 69
Ми около мен и немалко айтита се разведоха и смениха модела с нов. Все пак, обаче, изкушенията са повече при пилотите и лекарите, заради стюардесите и мед сестрите, дежурствата и тн. И двете са и професии, в които си близо до смъртта, което може би усилва желанието да се хванеш  мига Simple Smile).
Друг е въпросът, че мн хора вече имат отворени бракове и връзки, по взаимно съгласие, явно тези проблеми всеки си ги решава по своему.

# 70
Не бих избрала мъж със съмнителна професия, който покрай работата си рискува да му навредят и в личния живот - тип мутра, бияч, дилър и подобни. Мъжът може да работи и за 1500 лв, но да ни е мирно на душата и да живеем спокойно.

# 71
Revoker, прав си за много неща, но се отклоняваме от темата. Simple Smile

Fever Ray, не мисля, че някой е генерализирал относно липса на морал или семейни ценности при юристите - посочих смяната на партньорите им като потенциален негатив в контекста на темата, нищо повече. Ограничих и с вметката "поне по мои наблюдения". Няма генерализация. Останалото - характер, съвместимост, връзки - го коментирахме по-горе.

А заключенията за "среда" на база двата реда, драснати във форум, без конктеризация за близко, далечно обкръжение ли иде реч, за клюки по познати ли, какво, що точно - защото всичко може да е, особено придружени с квалификации, за мен са крайно несериозни, с най-добри чувства го казвам Simple Smile

Лично аз, абстрахираме ли се от обществения имидж на адвокатската професия в България, както написах и в първия си пост, имам положителен опит с юристи - както когато са вършили работа, когато ми се е налагало да си търся правата, така и лично. Казано по народно му: готини са! Уважение и приятелски чувства само питая. Личният им живот си е личен живот, не ме касае.

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 17:59 от Анонимен

# 72
Винаги съм искала човекът до мен да е с образование и стабилна работа, която не го кара да отсъства за дълго време, да не е опасна за неговия живот + да не е в среда, в която няма почва за интелектуално изграждане (тираджии, автомонтьори, сервитьори, доставчици, шофьори...)
Изключително съм доволна, че с мъжа ми не споделяме една професия - абсолютно щях да подивея, защото професионалните дискусии и спорове щяха да са неизбежни. За мен работата си остава на работното място и няма място в дома. Почти не коментираме какво се случва в работите ни и е супер.

# 73
  • пустинята Гоби
Аз пък искам да знам какво се случва на работата на мъжа ми, нищо че работим в различни сфери. То е ясно, че не са нужни подробности, но все пак там си прекарва голяма част от деня, нормално е да с сподели после нещо вкъщи.

Извинявам се, ама какъв ще е този трудолюбив разносвач на пица? Тази професия е временна, за млади или закъсали хора като втора работа примерно. Ако мъжът ми си докарва допълнително пари така - ок, ама да е 10 години разносвач на пици ще ми дойде в повече. После нямало значение образованието, само да е трудолюбив. Добре…

# 74
Образованието не е панацея. Няма как всички хора да са инжинери, лекари, адвокати, програмисти и т.н. Все някой трябва да им донесе пицата, като поръчат.

Общи условия

Активация на акаунт