Яслата на 2 години - позитив или негатив

• 3 076
  • 52
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
Съгласна съм. Но тогава от елементарна благодарност към хората, които гледат детето ти и на теб ти дават възможност да работиш, би трябвало да си спестят подобни епитети. А ако наистина въпросната ясла е ад, а персоналът некадърен, безотговорен и нехаен, то тогава всеки родител ще търси други варианти и едва ли ще даде приоритет на работата с цената на това детето му да ходи на такова място. Работата тук е хем сърби, хем боли.

# 31
  • Sofia
Ако трябва да работят родителите, какво да правят? Не винаги има възможност да се премести детето другаде.
Особено в София. Веднъж прието детето е печалба от лотарията. А втори път да го приемат (за преместване) в друга ясла е повече от невероятен късмет.
Повечето хора записвайки децата в яслата, не знаят на какъв персонал ще попаднат. Просто се молят да са свестни.

И аз мисля, че е по-добре, ако човек има възможност, да си гледа детето до 3г. Не за друго, ами най-вече заради непрекъснатите боледувания. Дете на 1г и нещо да кара нон-стоп бронхити и пневмонии е доста натоварващо : за семейния бюджет, за нервите, дори не споменавам болничните (някои работодатели не са много ОК с тях). За мен това е най-големият негатив на яслата.

От друга страна, племенницата ми живее в чужбина. Там майчинството е 10 седмици след раждането. След това или неплатен отпуск (ако могат да си го позволят) или търсят ясла за детето. Нея я пуснаха на ясла на 5 месеца и са доволни от този факт. Аз това не го проумявам. Но системата им е такава и никой дори не си и помисля да седи вкъщи 3 години, за да си гледа детето. Да, има и такива случаи, но са по-скоро изключения.

Като позитив при нас - на малката страшно много й харесва в яслата. Пращат ни редовно клипчета и я виждам как тотално се кефи на заниманията. Направо ми е жал, когато трябва да я задържа вкъщи, защото пощръклява сама. Определено вече (на 2г8м) си търси другарчета за игра.

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 18:27 от Brin de muguet

# 32
Преди да тръгне моят на ясла, говорих с ЛЛ дали да го пускам точно заради боледуванията. Това, което ми каза беше - Ако тръгне сега, ще боледува първата година, ако тръгне на градина на 3 г., ще боледува първата година, ако тръгне направо на училище на 7 г., ще боледува първата година. От една сравнително чиста среда, каквато е домът и парковете, отива в затворено с 30ина деца пространство. И си изгражда имунитет първата година.

# 33
  • Sofia
- Ако тръгне сега, ще боледува първата година, ако тръгне на градина на 3 г., ще боледува първата година, ако тръгне направо на училище на 7 г., ще боледува първата година. От една сравнително чиста среда, каквато е домът и парковете, отива в затворено с 30ина деца пространство. И си изгражда имунитет първата година.
Не съм съгласна. Да, по принцип имунитетът става почти като на възрастните чак след 7г възраст.

1. Но си е до дете. И никога не знаеш какъв ще е случаят на твоето дете.

* Синът ми го пуснах на ясла на 1г и половина : ходеше максимум 1 седмица, всеки месец бронхити и антибиотици. Изпи цялата Менделеева таблица за две години ясла.
* Голямата ми дъщеря я пуснах на 2г и половина (именно за да й спестя поне една година боледувания) - нищо подобно. Изкарваше си по месец-два без да боледува, а като се разболее рядко се стигаше до антибиотици.
* Малката ми дъщеря - и тя тръгна на 1г и половина (нямах избор) - започна ударно с хоспитализации и пневмония. Нямаше още 2г когато се разболя и всички лекари (обиколихме няколко) отказваха да й изпишат сироп за кашлица, защото беше под 2г (а сироп за кашлица не се дава или поне масово не се препоръчва за деца под 2г). А тя не можеше да отхрачва, всичко си държеше в дробовете и се стигна до пневмония.

2. Също така - едно е да боледува дете на 1-2г,  различно е на 3-4г и съвсем друго на 6-7г. Най- малкото, когато е по-голямо детето, ще могат да му се дадат други (по-ефикасни лекарства) и то самото ще ги пие по-лесно. Само аз си знам как се дава антибиотик на врещящо и мятащо се дете на 1г и половина. А дете на 7 примерно, вече и хапчета може да пие, и да разбере, като му се казва, че лекарствата трябва да се пият, за да оздравее. Няма такъв филм с 2-годишно!
Пример : Синът ми и голямата ми дъщеря се разболяха от ротавирус, когато бяха на 4г и 2г. Синът ми на 4г чинно си изпиваше всички лекарства и за няколко дена овладяхме положението и се подобри. Дъщеря ми на 2г и нещо нямаше сила, която да я накара да си пие лекарствата. Стигна до силно обезводняване - само спеше и много трудно я будих. А като беше "будна", само гледаше апатично в една точка с отпуснати крайници. Беше студена! Стигнахме до хоспитализация и системи. Един и същи вирус, преболедуван от дете на 4г и от дете на 2г. Синът ми никога преди това не беше боледувал от ротавирус, и за него беше първа среща. Кой каквото да ми говори - има огромна разлика при боледуване на 2г и на повече години.

# 34
  • Варна
Стигнахме значи до най-черните сценарии вече...

# 35
  • Sofia
Не е до най-черните сценарии.
В темата се пита за позитивните и негативните страни на яслата.
Аз казах за мен кои са негативните и обясних защо.

Да, според мен боледуванията са си сериозен негатив специално за яслата.
Всеки месец да хвърляш по 200-300 лв за лекарства, изследвания и т.н. Да имаш готовност във всеки един момент да излезнеш в болничен - всичко това трябва да е предвидено в семейния бюджет и да имаш план Б за гледането на детето. Не всеки може да разчита на баба/дядо/болничен.

Тоест това са нещата, които накланят везните към ЗА или ПРОТИВ яслата и е много индивидуално за всеки.

# 36
В случая не опира до "позитиви" и "негативи". Изцяло е въпрос на възможности. Яслата няма никакви предимства пред гледането у дома, освен това родителят да се върне на работа и да внася в семейния бюджет.
Ако можете да си го позволите, бих посъветвала да оставите детето вкъщи до 2.5-3 години. Ако не можете - давате го на ясла и се опитвате да минимизирате щетите.
Неизбежната нужда от социализация с хора извън семейството и структурирани занимания започва на 4-5-годишна възраст. От тогава обикновено в европейските демокрации се обхващат децата в т.нар. предучилищна подготовка, наричана в някои страни и училище (макар много да се различава от това, което в БГ разбираме под училище). Дотогава е делегирано "гледане на дете", заместваща грижа, както отбеляза и някой по-горе.
А почасови занимания или контакти с други деца в тесен кръг можете да организирате и сама, и то много по-добре от яслените лели. Добре е да сте наясно и че в яслата обичайно деца не се извеждат навън поне 6 месеца от годината, т.е. детето ви ще бъде отглеждано в една стая, без чист въздух и движение.
С имунитета и боледуването също не стоят така нещата, както е написала потребителката Soul Free, пък ако практикуващ лекар го е казал - още по-зле. Първоначалното оформяне на имунния отговор продължава до около 2-годишна възраст, а развитието на имунните фактори завършва около 7 години. Оттук нататък мисля, лесно можете да си отговорите дали един и същи вирус е еднакво опасен на 1 г., на 4 или в първи клас. Гледам, когато се опре до боледуване, в постовете се коментират като негативи финансовата цена, нервите, (не)възможност за ползване на болничен, помощ от близки и т.н. За детето, за детето и неговото бъдещо здраве са най-вече рисковете.

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 22:10 от Параход

# 37
  • София
Въпрос на разбирания. С големите деца наистина се върнах на работа, когато тръгнаха на ясла, но сега съм си вкъщи. Щети не виждам да има.
Малкият са всеки ден навън. По 2 пъти дневно.
От петимата пък само третата дъщеря е боледувала активно, но тя си е с по-слаб имунитет и досега. Другите почти не са, даже най-големите почнаха да боледуват чак в гимназията (не броя бързите вируси, минаващи с 24 часа температура и отпадналост).

# 38
Моля те, сподели коя е тази ясла, в която през януари ги извеждат 2 пъти на ден, особено ако е в България. Ще е първата такава, за която чувам.
Иначе е супер, че не са боледували. Статистиката при личните лекари обаче сочи нещо доста различно (не за твоите деца, за възрастовата група по принцип).

# 39
  • София
Българска е. Преди обяд излизат и преди тръгване пак.
Не са само те. До дома ни има 3 ясли. В 2 от тях ги извеждат - сутрин на терасата, следобед на двора. В третата не ги извеждат, защото нямат къде - нямат двор, а една тераса с размер 2х2, където лелите пушат.

# 40
  • Sofia
В случая не опира до "позитиви" и "негативи". Изцяло е въпрос на възможности. Яслата няма никакви предимства пред гледането у дома, освен това родителят да се върне на работа и да внася в семейния бюджет.
Ако можете да си го позволите, бих посъветвала да оставите детето вкъщи до 2.5-3 години. Ако не можете - давате го на ясла и се опитвате да минимизирате щетите.
Неизбежната нужда от социализация с хора извън семейството и структурирани занимания започва на 4-5-годишна възраст. От тогава обикновено в европейските демокрации се обхващат децата в т.нар. предучилищна подготовка, наричана в някои страни и училище (макар много да се различава от това, което в БГ разбираме под училище). Дотогава е делегирано "гледане на дете", заместваща грижа, както отбеляза и някой по-горе.
А почасови занимания или контакти с други деца в тесен кръг можете да организирате и сама, и то много по-добре от яслените лели. Добре е да сте наясно и че в яслата обичайно деца не се извеждат навън поне 6 месеца от годината, т.е. детето ви ще бъде отглеждано в една стая, без чист въздух и движение.
С имунитета и боледуването също не стоят така нещата, както е написала потребителката Soul Free, пък ако практикуващ лекар го е казал - още по-зле. Първоначалното оформяне на имунния отговор продължава до около 2-годишна възраст, а развитието на имунните фактори завършва около 7 години. Оттук нататък мисля, лесно можете да си отговорите дали един и същи вирус е еднакво опасен на 1 г., на 4 или в първи клас. Гледам, когато се опре до боледуване, в постовете се коментират като негативи финансовата цена, нервите, (не)възможност за ползване на болничен, помощ от близки и т.н. За детето, за детето и неговото бъдещо здраве са най-вече рисковете.
+1000
Много точен коментар. Естествено, че на първо място става въпрос за здравето на детето. Не мислих, че е нужно дори да го споменавам. Всяка пневмония оставя следа в белите дробове до живот (тъкан, която не се възстановява), а дъщеря ми изкара една още преди да навърши 2г.
Но има деца, които не боледуват много. Тогава родителите им не биха могли да разберат тази позиция. "Ситият на гладния не вярва."

Аз писах, че за мен позитивът на яслата е, че на детето ми много му харесва да ходи там. Но това се отнася за моето дете. И предполагам, че в друга ясла с други лелки можеше да е съвсем различно. Има много други деца, които отиват с рев сутрин, а на клипчетата ги виждам, че не изгарят от желание да участват в заниманията (песнички, "физическо" и т.н.), ами просто си седят там.
При нея е различно - тя буквално е наострила уши за това, което се случва около нея, "пее" с пълно гърло, когато имат музика, много се забавлява и на "физическото" и изобщо навсякъде се хили като зелка и подскача от радост.
(Синът ми на нейната възраст се хващаше за касата на врата на яслата и пищеше в истерия, че не иска да ходи.)
Тя сега е на 2г8м и от известно време започна интензивно да търси сестра си да играе с нея. Буквално я дърпа за дрехите, за да правят влакче или да се гонят. Или пък я прегръща, за да да не я пусне да отиде в другата стая. Тоест нищо, че все още няма навършени 3г, се вижда, че вече търси компания, за да си играе. И аз знам, че до 3г играят по-скоро едно до друго, отколкото заедно, но тя в това отношение мисля, че леко избързва.

Та така - за някои едно нещо е позитив, за други негатив и обратното.

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 01:00 от Brin de muguet

# 41
Българска е. Преди обяд излизат и преди тръгване пак.
Не са само те. До дома ни има 3 ясли. В 2 от тях ги извеждат - сутрин на терасата, следобед на двора. В третата не ги извеждат, защото нямат къде - нямат двор, а една тераса с размер 2х2, където лелите пушат.

Моля да споделиш за коя ясла става въпрос (където ги извеждат всеки ден по 2пъти), може и на лично. Благодаря!

Иначе и аз съм на същото мнение като Параход, но неподплатено от личен опит, така че не е меродавно.

# 42
По два пъти ги извеждаха на двора и в яслата, и в детската градина, с изключение на дните с дъжд, мъгла и от сорта.
Между другото в яслата боледуваше най-рядко.
И най-хубавото беше, че бяха двама педагози и помощник възпитател - т.е. по един педагог на смяна, занимаваха се с тях като с по-големи, измисляха им занимания. Много съм доволна, че я пуснах на ясла тогава.

# 43
Пуснах моето детенце на 2 години и 2 месеца на частна ясла. По принцип идеята ми беше да ходи само до обяд, защото съм хоум офис и реално като го взема беше обядвал и само го приспивах и не ми пречеше на работния ден. Да, но след 4-тия месец започна да иска да остава и той като другите деца, искаше да му приготвям пижама и на него, докато един ден отидох да го взема по обяд и детето си беше харесало легло там и заспало докато им четяли обедната приказка.
Изобщо не съжалявам за решението си да посещава частна ясла, защото излизат в почти всякакво време навън задължително по 1-2 часа преди обед, готвят, рисуват с бои и пастели, моделират с восък, с пластелин и куп други интересни занимания.

# 44
Твърдо против. Много хора, сме станали хора и без ясла. Градина да... ама ясла...не мисля че носи позитив за детето. Единствено в случаите когато майката е много изчерпана и не може да предложи на детето разнообразие, игри и срещи с други деца.

Общи условия

Активация на акаунт