Отговори
# 930
Аз заради тази тема започнах да влизам тук, това е мястото, на което съм срещнала най-много разбиране. Тук всички сме минали през един и същ ужас, тук сме за да споделяме, да се опитваме да си помагаме. Аз в "живия живот" не съм срещнала толкова разбиране, когато съм имала нужда, колкото тук.

# 931
Здравейте. Утре онколога й пуска кръвна картина, и ако всичко е наред ще й направи химията. За съжаление не попитах каква ще е, просто забравих от целия хаус. Само разбрах, че после ще си ходи след нея.

# 932
Споменах в предния пост, че ще правим скенер на майка на цяло тяло. От 2021г е с РМЖ ( 21 заразени ЛВ), от 2022г - дебело черво с извадена колостома. 2023- операция на главата от метастази и киста, която растеше.
Вчера сестра ми е ходила за резултата. Такъв на хартия не е даден, не е готов.
Но то няма и голямо значение. Общо взето вече свети навсякъде- кожа, подкожа абе навсякъде Sad Само в мозъка няма нови огнища, а си седят старите.
На 03.06 трябва да вземем решението от комисията. Но докторката е казала, че в нейното състояние не би предписала химия, защото няма да я издържи Sad (На легло е, с ниски показатели, не яде и не пие течности. По 5-6 хапки на ядене и 300мл течност за деня.)
Тя 4 години беше на постоянна химия (различна),лъчетерапии и  операции (гърда, дебело черво и глава)  докторката се чуди как е издържала толкова време.
Въпроси за сега нямам, но минах само да споделя Sad
За кожните метастази да кажа, че Цикатридината помага! Бавно, но върши работа!
Взех и един спрей със сребърни йони, но не съм го пробвала още.
Лекарството, което се предложи предния път, не го намерих, но и вече няма особен смисъл Sad

# 933
DZ, намъчила се е майка ти, съжалявам, че така е станало.
Прегръдка на теб!

# 934
  • Варна
DZ,съжалявам,че така се развиват нещата при вас.Не знам дали знаеш,че в Онкото в Аспарухово може да я настаните в палиативни грижи за 25 дена.Моя позната е много доволна за грижите за майка й.Разрешаваха и придружител.И понеже няма къде да питам,знам че някой тук ще ми отговори компетентно.Моя колежка е с кашлица от септември миналата година.Декември пак беше с някакъв грип и кашлицата продължава.Пушач с много наднормено тегло.В понеделник със страшни болки в дясно подребрие. Направен ултразвук и всичко е Б.О.Изследвания,хемоглобин малко над норма 157,левкоцити 12,CRP 26,Хематокрита беше висок и ГГТ мисля 100,не съм сигурна,не ги снимах.Всичко друго в норма.Урина ужас,повечето работи +.Беше на невролог,междуребрена невралгия.Изписали антибиотик и Милгама,Кетонал.Обаче очите й много подпухнаха и имала болка в гърдите при дишане.Изпратих я на снимка.Личния й казал неизлекуван бронхит и й сменил антибиотика с Азакс.Обаче аз като чета разчета и справка с Гугъл,мисля че е нещо друго.Качвам разчета,малко е изрязан,но пак се чете.Кажете какво друго да направим.За урината й казали,че най вероятно е имала песъчинки и този антибиотик,ще помогне за двете. Което не се вижда е че не могат да изключат възпалителни промени.

# 935
Alatea, Uncommon, Благодаря 🤗

Alatea, обяснили са на сестра ми за палеативните Sad Те не само позволяват придружител, но и настояват за такъв. Общо взето само минават пускат и спират банките. Това им е грижата там Sad
На 13-ти за скенера мъжа ми и зет ми отидоха, за да я вдигат и местят. Накрая се оказало, че същност има кой да я свърши тази работа, но не казват🙄
Като изключа част от персонала, съм много разочарована вече от там.

# 936
  • Варна
Alatea, от такива уж пулмофиброзни промени и дори скенер с диагноза пневмония ,само няколко месеца по-късно моята приятелка е диагностицирана с рак четвърти стадий.

# 937
При това описание на рентгеновата снимка и цялата предистория с наднормено тегло и тютюнопушене, за мен най-адекватната следваща стъпка е КТ.

Пневмофиброзните изменения са следствие от нещо (етиологията). Какво е това нещо - инфекция, ХОББ, онко и т.н. - не става ясно и е добре да се уточни.

# 938
  • Варна
Благодаря за бързите отговори.

# 939
  • София
Hope4C, като сме на темата - може ли да се обърка ХОББ с тумор на образни изследвания (КТ, ПЕТ)? Т.е. ако оставим настрана хистологията, възможно ли е…? Знам, че задавам адски глупав въпрос, но все пак? Не ме нападайте!

# 940
Възможно е, ако този, който гледа, не знае какво прави. Точно ХОББ и белодробните карциноми имат коренно различна презентация на образни изследвания. ХОББ е дифузен, белодробните ка обикновено имат едно първично, солидно огнище (често със спикулирани граници). При ХОББ обемът на бял дроб е повишен; при белодробните ка - нормален или понижен. При ХОББ не се наблюдават ясно изразени нодули/маси; при ка - се. При ХОББ рядко/поти никога не се наблюдава лимфаденопатия; при белодробните - медиастиналните и хилусните ЛВ често са засегнати. И т.н.

Извънредно много изключения трябва да се случат, за да обърка някой едното с другото и да не е виновен разчитащият.

# 941
  • София
Благодаря! Малко като удавник за сламка съм с това питане… ти знаеш защо.

# 942
Без да съм компетентна колкото всички вас,но мисля,че и болката в дясното подребрие е притеснителна.Бих последвала незабавно съвета на Хоуп за КТ.

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 22:45 от artas0658

# 943
ТМ в норма,билирубин в норма,алат и асат малко над норма,но високо Ггт.Какво мислите за това?Моля за мнение знаещите в темата.Благодаря!След 10 химии.

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 12:01 от artas0658

# 944
Здравейте, парафиновите блокчета и стъклото в хладилник ли е най-добре да се съхраняват?
Чета,че температурата не трябва да е над 40 градуса,някъде пише да не е над 20-25 градуса.Но каква е минималната температура,да не е мн студено в хладилника?
Дадоха ми го в картонена кутийка.Дали не е по-добре да бъде в метална?

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 21:46 от campanula

Общи условия

Активация на акаунт