Отговори
# 945
Аз малко със страничен въпрос, но знам, че ще знаете… януари излезе решението за ТЕЛК, но вчера получи писмо. Къде трябва да сме подали такова заявление, като дори на талона от личната пише фирмата, в която работи. Изпратила съм трудовата характеристика, която искаха и имам входящ номер. Какво да правим в случая ?
Скрит текст:
Скрит текст:

# 946
  • Пловдив
Отидете до РКМЕ. Първоначално в заявлението което се попълва там е декларирал че не работи и не в представена производствена характеристика. ТЕЛК освен всичко друго преценява и дали може да упражнява длъжността и дава препоръки за противопоказаните дейности-към работодателя са насочени. Сега ще излязат с ново решение. Най-вероятно няма да му намалят процента защото е минимума 50% за онкологичната диагноза. Но ще постановят може ли да изпълнява сегашната си длъжност или е противопоказна за състоянието му.
Има и още един проблем бил е болнични при предишното явяване. Прекратяват му болничния от датата на решението .Може и да се наложи да възстанови на НОИ неправомерно полученото обезщетение за временна неработоспособност - не може да се издаде отпуск за временна неработоспособност за дадена диагноза  при установена  транайно-намалена такава за същата диагноза.

# 947
Благодаря за отговора. Когато отидохме да подаваме документите питаха и казахме, че е пенсионер, но работи и в момента е в болнични. Попълнихме, каквото са ни дали, декларации с цифри и точки от закона няма как да знаем какво е. Дори тогава казахме, че по имейл ще изпратим производствена характеристика ( имам входящ номер ) В случая какво може да се направи? На всичкото напрежение покрай лечението, сета и това…

# 948
  • Пловдив
По емайл не съм сигурен че може- по елекронен път трябва работодателя да го изпрати през системата за сигурно електронно връчване подписано с квалифициран електронен подпис издаден на ЕИК(БУЛСТАТ) на работодателя . Иначе няма как да се удостовери че този документ е легален издаден от работодателя.
Освен това'електронното  изявлението от името на баща ви, че прилага документ издаден от работодателя трябва (самият файл подписан с КЕП на работодателя) трябва да е подписано с КЕП на баща ви, или изпратено чрез системата за сигурно електронно връчване - там за'физически лица може да се влиза и ПИК  код на НОИ и/или НАП, преди .можеше и с ПИК на НЗОК но май след въвеждането на електронните медицински досиета вече не може  - няма обратна обратна съвместимост със старата ел.с-ма на НЗОК. Ако работодателя му има профил в ССЕВ и предоставя електронни услуги-може да заяви Услуга за издаване на електронен документ които да послужи пред РКМЕ и работодателя след като го издаде ще го насочи към РКМЕ. НО само големи Държавни институции имат профили и предоставят Ел. Услуги през ССЕВ- НОИ? НАП, ТЕЛК/НЕЛК,/РКМЕ АСП, АЗ разни министерства и регулаторни органи.

https://eauth.egov.bg/eauth/ssologin

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 17:27 от whitefang

# 949
  • Варна
artas0658,пощата ти е пълна и не мога да ти пиша.

# 950
Сега ще оправя нещата,благодаря.

# 951
  • гр.София
campanula, за блокчетата, изрично попитах като ги взимах,казаха ми че няма нужда в хладилник, само да не ги пече пряко слънце. ( Аз си ги държах близо 3 месеца на скрина вкъщи , в картонената опаковка )

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 19:21 от blanc

# 952
whitefang, благодаря за изчерпателния отговор. Жената там ми каза да я вземем от работодател и да я изпратя на официалния имейл на РЗИ, който е в сайта им.  Затова така направихме…. Другата седмица ще отидем до там, понеже не е в нашия град, исках да знам какво можем да направим.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 953
ММ беше на контролни днес. Единият маркер Алфафетопротеин му е завишен граница 9 при него 12. Другите са ниски. Сега чакаме пет скенер, дадоха му дата 2ри юни, и докато дадат резултата още седмица ...
Той лежа в Пълмед скоро с ентерит, разстройство и възпалени хемороиди, хемоглобина му беше паднал на 74 и припадна вкъщи. Отидохме там и понеже беше много пребледнял аз казах на лекарката в спешното, че сигурно е жлъчка, понеже на всичкото отгоре си носи и камъни с години вече. Приеха го, мина скенер с контраст, гастроскопия, колоноскопия. Приляха му кръв 2 банки и го изписаха с  Диагноза  стеатоза на черен дроб, камъни в жлъчката, ентерит и вътрешни хемороиди. Пи лекарства до скоро и уж се пооправи. Днес отиде на контролни и бам тоя маркер завишен. Лекарката му е казала, че може да е от възпалението и от черния дроб, омазнен е , но му е дала час за пет скенера. Понеже има и насрочена планова ендоскопска началото на юни за махане на хемороида, трябвало пет скенера да е преди това. Утре сме и на ендокринолог, понеже има и кг да сваля, а не се получава никак там. Дано скенера да е чист само, уж преди две седмици на КТ нищо нямаше, но той пък не беше и на цяло тяло. Ще чакаме..

# 954
Благодаря на всички,които ми писаха!Да сте живи и здрави!

# 955
GoSSipSs, алфа-фетопротеин може да е завишен и при чернодробни проблеми, както са ви казали. Но, ако килограмите/нещо друго водят до такива проблеми, че черен дроб да е в дистрес, обърнете внимание и на тях.

При хората с онко заболявания често се развива едно тунелно виждане - той/тя е онкоболен, ще следим и лекуваме само и единствено това - че се пренебрегват други проблеми (ендокринни, сърдечно-съдови, неврологични и т.н.). А преди да си онко пациент, ти си човек и си в същия, а за някои - и по-висок, риск от всички тези други заболявания.

Успех.

# 956
Благодаря за надеждата Хоуп. Много си прав и ние това и правим. ММ лежа в болница заради възпаление, ентерит. Средата на април. Правиха му гастро и колоноскопия. Правиха му и КТ с контраст. Има много силна анемия, заради хемороиди. Преливаха му кръв. Има и стеатоза. Бяхме на ендокринолог вчера. Във вторник ще пуснем изследвания на хормони и ще мине най-вероятно на озампик, макар че тя много препоръчва съксенда. Предстой му операция началото на юни за хемороида и след нея ще отслабне някое друго кило ще не ще. Но определено му създават проблеми тези килограми. Преди това ще мине и пет скенер, за да се види всичко за всеки случай. Ние ще повторим и туморните да мине поне седмица обаче, макар че и толкова не ни се чака.

# 957
Wegovy/Ozempic (семаглутид) е много по-добро лекарство от Saxenda (лираглутид) в общия случай. Първото се прилага веднъж в седмицата; второто - всеки ден. Страничните ефекти са еднакви, като при семаглутид са една идея по-малко изявени заради по-дългия полуживот/по-плавното усвояване. И най-важното…след година, при хората на Саксенда теглото намалява средно с 8-10%; при Уегови/Оземпик - с 16-20%.

Та…подобно настояване от лекар за лекарство, което обективно е по-малко добро от друго налично на пазара, би провокирало множество въпроси от моя страна. Може да има и комерсиална мотивация. Внимавайте и успех с всичко, което предстои.

# 958
Тя като цяло беше много неадекватна ендокриноложката, но както и да е, няма да пие съксенда, а озампик, точно заради фактите, които ти сподели. То прекрасно би било да поотслабне и без озампик, но при него не се получава и не от хормони или щитовидна ами от лакомия. Хапва си доста. А трябва да отслабне заради стеатозата. Чернодробните му бяха завишени. Аз самата вкарах в норми ИР за 5 месеца, че и по-малко, но аз спазвам режим и тренирам, а той не го прави или ако го прави е за кратко...та ще опре и до лекарство.

# 959
Здравейте, Имам нужда от помощ! Баща ми е с меланом от 10г. На 22.05.2025г. скенера показа, че има туморни образования в белия дроб та чак до гласните връзки. Поразгледах писаното по форумите и интернет като цяло. За мен тази информация е нова и не мога да се ориентирам в всички лекарства, билки, диети,....кое, кога, колко, с каво да се комбинира...Ако имате някакъв опит, моля за вашата помощ!

Общи условия

Активация на акаунт