Отговори
# 15
В тази история има доста премълчавани неща.
За да си ползвател на немската здравна система или трябва да плащаш КЕШ, или да имаш разрешение от НЗОК (но със сигурност ще доплащаш разликата спрямо българските цени), или да работиш нещо в Германия и да имаш осигуровки към държавна каса +евентуално частна застраховка.

# 16
  • Пловдив
Изпуснах Ънкомън -но май и тя е работила известно време в Германия.
Няма разлика за медикаментите спрямо цените в БГ за медикаментите под лиценз- каквито са всички съвременни биологични. Колкото струват на НЗОК тук ,толкова плащат и немския и френския еквивалент на Здравноосигурителна с-ма.
В случая ,не е ясно какво точно е състоянието на въпросния човек,инсулт ли е прекарал или има мозъчни метастази ,може ли да се движи ,да се храни, да се обслужва ... Въобще може ли да стигне до летището в Сф.

# 17
  • София
Благодаря за темата! Да сте здрави и щастливи през новата година!

# 18
Няма разлика за медикаментите спрямо цените в БГ за медикаментите под лиценз- каквито са всички съвременни биологични. Колкото струват на НЗОК тук ,толкова плащат и немския и френския еквивалент на Здравноосигурителна с-ма.
В случая ,не е ясно какво точно е състоянието на въпросния човек,инсулт ли е прекарал или има мозъчни метастази ,може ли да се движи ,да се храни, да се обслужва ... Въобще може ли да стигне до летището в Сф.
Лекарствата в Германия в по-голямата си част са по-скъпи отколкото в БГ.

# 19
Може и да не е работила.
Ако съпругът и работи или е работил,тя също се ползва от здравната им система.

# 20
А, дойдохме до истината най-накрая.
Фирма посредник.

# 21
miglenasky, важното е че сте успели да стигнете до там! Успех в лечението и нека споделяш само добри новини.

# 22
miglenasky, важното е че сте успели да стигнете до там! Успех в лечението и нека споделяш само добри новини.
Да, така е!
Благодаря ти!
Дано всички споделяме такива! Heart
Да, Зиги, фирма посредник.
И добре, че има такива.

# 23
  • Другата България
Фирма посредник, но пак не ми е ясно - как се покриват разходите за лечението в Германия ако пациентът бъде одобрен за него?
Фирмата посредник урежда нещата, които си споменала, но парите не са маловажен фактор, да не кажа, че са доста важен.

# 24
Фирма посредник, но пак не ми е ясно - как се покриват разходите за лечението в Германия ако пациентът бъде одобрен за него?
Фирмата посредник урежда нещата, които си споменала, но парите не са маловажен фактор, да не кажа, че са доста важен.
Лечението се покрива от здравната каса, ако пациента е с ТЕЛК.
Трябва да има адресна регистрация там и да живее там, не да работи.
Ако живее и се лекува там с формуляр S1 , защото Уайт пак ми говореше за S2, а аз никъде не съм го споменавала ,няма право да се лекува в България.
Останалите разходи са си за наша сметка естествено, наем, храна, лекарства и т.н.
И пак казвам , ако пациента е с ТЕЛК и S1 формуляр важи, докато важи телка.
Другото важно е, че се заплаща и на фирмата, имат различни цени за услугите си .
Попаднах и на по-скъпи и на по-евтини.
Поне при нас , преглефи,термини,манипулации,всичко движат те и напомнят кога и какви има да се прави.

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 21:26 от miglenasky

# 25
Тази адресна регистрация реална ли е? Или е фиктивна от фирмата посредник?

# 26
  • Пловдив
Не е до ТЕЛК ,а трябва да е пенсионер ,без значение дали е за трайно намалена работоспособност или е за осигурителен доход и стаж.
Ако не е ,трябва да работи/е работил там.Затова пиша само за S2.
Интересно обаче как се сдобива човек със статут на дългосрочно пребиваващ там ,легално (>6 месеца в годината )?!
За да е въжможно прехвърляне на осигурителните права .
S1:
https://www.nhif.bg/bg/online/answers/45964

S2:
https://www.nhif.bg/bg/online/answers/1383

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 21:57 от whitefang

# 27
Няма нужда да се чудим, затова и не ни отговарят като хората, а с недомлъвки. Иначе би било полезно да се напишат открито всички стъпки, защо не да се заковат в началото на темата. На доста хора ще е полезно. Иначе има толкова деца с ТЕЛК, които не могат да стигнат до лечение в чужбина, а се събират пари. Явно не знаят как става. Няма лошо, намерили са си начин, но е цинично да ми набиват канчето на мен, а също така да обясняват в темата колко е зле да се лекуваш в България. А има хора в страната, които нямат достъп до здравни услуги и трудно стигат до столицата.

# 28
Разбира се, че е реална, нали живее там. Joy
Ще ти набивам канчето, докато си решила, че ти ще ми кажеш какво и как да пиша в темата.
Само че, с мен не си познала.
И това че има хора, които трудно стигат до здравни услуги по моя вина ли е или на държавата ни?

# 29
Защо приемате информацията за възможностите за лечение в чужбина като отричане на лечението тук или като нещо, достъпно само за по-заможни хора? Със сигурност е свързано с разходи, но както се спомена, има хора, които решават да се финансират и с дарителски кампании. А някои пък може и да могат да си го позволят - това не е нещо лошо. Ако някой е минал по някакъв път и споделя опит, който може да помогне на други, и на един или двама да помогне, все е от полза.

Здрава и щастлива година на всички!

Общи условия

Активация на акаунт