Отговори
# 30
  • Другата България
Моля ви, нека да не превръщаме отново темата в бойно поле, аз разпитвам заради близка, както вече казах, а вероятно и за други ще е полезна такава информация.
Ако някой има нещо систематизирано, няма проблем да помоля модератор да го “закове“ в първия пост.
Скрит текст:
Фирма посредник, но пак не ми е ясно - как се покриват разходите за лечението в Германия ако пациентът бъде одобрен за него?
Фирмата посредник урежда нещата, които си споменала, но парите не са маловажен фактор, да не кажа, че са доста важен.
Лечението се покрива от здравната каса, ако пациента е с ТЕЛК.
Трябва да има адресна регистрация там и да живее там, не да работи.
Ако живее и се лекува там с формуляр S1 , защото Уайт пак ми говореше за S2, а аз никъде не съм го споменавала ,няма право да се лекува в България.
Скрит текст:
Останалите разходи са си за наша сметка естествено, наем, храна, лекарства и т.н.
И пак казвам , ако пациента е с ТЕЛК и S1 формуляр важи, докато важи телка.
Другото важно е, че се заплаща и на фирмата, имат различни цени за услугите си .
Попаднах и на по-скъпи и на по-евтини.
Поне при нас , преглефи,термини,манипулации,всичко движат те и напомнят кога и какви има да се прави.
От ЗК на България или на Германия?
Защото тя /моята приятелка/ е питала за този формуляр и са ѝ казали, че не се издава при положение, че има лечение у нас - това, което му прилагат в момента. Ако правилно е разбрала. Мъжът ѝ няма ТЕЛК все още обаче.

# 31
Има доста хора, които се лекуват в чужбина. Не са изключение, така че наистина всякаква такава информация е от полза. Благодарна съм и за разяснението за застраховките. Аз я обмислях сериозно за мен самата, но един въпросник на best doctors ме притесни и реших, че не ми се рискува да не ми изплатят лечението в последствие.

И не ми обяснявайте как лекарствата в България са същите като в другите държави, защото зависи за каква диагноза и коя линия лечение говорим Аз лично съм пътувала всеки месец да купувам лекарство, което не е регистрирано в България и което не се продава просто така в аптеките в чужбина, защота там никой не си го купува, а се поема от държавата и се изписва за болнично лечение.

# 32
Всеки случай е толкова индивидуален, че няма база за сравнение. Сестра ми живееше и се лекуваше в Германия, но си отиде доста бързо Sad.

# 33
  • Пловдив
Моля ви, нека да не превръщаме отново темата в бойно поле, аз разпитвам заради близка, както вече казах, а вероятно и за други ще е полезна такава информация.
Ако някой има нещо систематизирано, няма проблем да помоля модератор да го “закове“ в първия пост.
Скрит текст:
Фирма посредник, но пак не ми е ясно - как се покриват разходите за лечението в Германия ако пациентът бъде одобрен за него?
Фирмата посредник урежда нещата, които си споменала, но парите не са маловажен фактор, да не кажа, че са доста важен.
Ако живее и се лекува там с формуляр S1 , защото Уайт пак ми говореше за S2, а аз никъде не съм го споменавала ,няма право да се лекува в България.
Скрит текст:
Останалите разходи са си за наша сметка естествено, наем, храна, лекарства и т.н.
Другото важно е, че се заплаща и на фирмата, имат различни цени за услугите си .
Поне при нас , преглефи,термини,манипулации,всичко движат те и напомнят кога и какви има да се прави.
Защото тя /моята приятелка/ е питала за този формуляр и са ѝ казали, че не се издава при положение, че има лечение у нас - това, което му прилагат в момента. Ако правилно е разбрала. Мъжът ѝ няма ТЕЛК все още обаче.
S2 няма да издадат посмъртно за лечение ,което е налично в БГ.
S1 е формуляр за прехвърляне на здравно-осигурителните права ,но не става от днес за утре,трябва да имаш
постоянно местожителство с страната в която се прехвърлят.Гермаския еквивалент на НЗОК го покрива. Затова и не може после да се прехвърлиш обратно в бГ ,не и преди да си пребибававал отново в БГ необходимото време. При S2 НЗОК плаща лечението ,и при условие ,че има същото лечение в БГ няма да одобрят S2. А реално освен ЛТ с тежки частици(протони/въглеродни йони) в БГ има почти всичко друго. И в Герамния/Франция/Италия не всички нови биологични и скъпи медикаменти за онко заболявания се заплащат или поне не на 100%.

Божури, никой не е обезкуражаван да търси най-доброто лечение вкл. и в чужбина. Коментираме как легално може да се осъществи ,дори и да нямаш финансовата възможност .

Редакция:
Зиги ,не съм казал,че застраховатерлите са лоши ,просто всичко е въпрос на "риск" ,който са готови да покрият. Около 2000 година писахме с единколега(по точно писахме софт за миграция от много остарял хардуер и "Фортран") малко софтуер за една компания в САЩ ,която се занимава с обработка на статистистическа инф. за риск/изплатени обезщетения и даване на препоръки към клиентите и - застрахователи ,как да си коригират политиките.

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 22:49 от whitefang

# 34
Застрахователите не са толкова лоши, колкото хората си мислят. Проблемът е, че не се четат и разбират условията. Да, част от тях са написани като тези на банките, мобилните оператори, ЧЕЗ, ВиК и тн монополисти.
Но с правилния съвет и разяснения, всеки може да е наясно за какво плаща и какво ще му се покрие при събитие.
Скрит текст:
Всеки, който има нужда от помощ със застраховките, може да ми пише. Не съм в този бизнес (не работя за застраховател, брокер или агент), но имам познания и опит.

# 35
Скрит текст:
Скрит текст:
Тя е питала вероятно за  S2 формуляр, а такъв много трудно се издава.
Трябва да е пенсионер или пенсионер по болест, както е мъжът ми за S1  формуляр, с който той се лекува.
Прехвърлят се здравно-осигурителните права.  
Затова и трябва да живее в Германия.
Уайт, става точно за  един ден, при положение, че вече имаш адресна регистрация в Германия и я представиш в Здравна каса и в нашия случай и решението на ТЕЛК.
А относно лекарствата, никога няма да се съглася, че са еднакви и вие знаете, че съм права.
Допълвам:
Затова ние се възползвахме от фирма,защото изобщо не знаехме как и откъде да тръгнем,за да отиде да живее там.
Те записаха час в Общината, където ще живее, той отиде, регистрира се на адреса, върна се с документа за регистрация, отидохме в Здравна каса, представи го, формуляра стана на същия ден и на по-следващия ден замина.
Всичко стана в рамките на 5 дни.
Не е лесно решение, но както казах , ние нямахме друга опция и към днешна дата го отчитам като най-правилното ни решение.
Няма нищо незаконно или скрито,както се опитаха да го изкарат някои тук.
Просто човек трябва да се поинтересува и потърси.
Фирмата не ми взе малко пари, но  ми взе в хиляди пъти по-малко , отколкото ако беше отишъл да се лекува платено, като международен пациент.
Докато се лекува, ангажимента за него е техен.
Боряна спомена, че за много деца се събират пари, така е за съжаление,но масово ходят в Турция, там това прехвърляне на правата няма как да се направи,защото не е в Европейския съюз и плащат огромни суми,но за детето си всеки ще го направи.
За мен тя никога не е била опция, там дават надежда на всеки ,за да плаща, мое мнение,здравен туризъм.
Надявам се , наистина да съм ти била полезна.
Ако мога с още нещо,насреща съм.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 00:10 от miglenasky

# 36
Ще се върна пак на историята с вярата в бога. Поводът да ми кажат репликата беше следният: свещеник в малък град, с поставена диагноза Са на панкреас. От "една жена каза", нито аз, нито тя е виждала изследвания, епикризи, нещо, някаква документация. Предлагат му химиотерапия, която отказва. Развежда се, отива и се замонашва в Атон, моли се по цял ден и пие билки. И вярата му го изцелила?! Беше ми даден като пример за какво може вярата, когато е истинска и силна, а при нас, понеже не е....
Колкото до инсулта, той не е пресен вече, ако изобщо е инсулт, а не М. Но вероятно си е инсулт, все пак има правен скенер. При Са болните по правило има изменения в коагулационния статус и получават инсулти. Колко се е въстановила парезата, не е ясно, но ако не е тежка, не би ограничила придвижването на болния за терапия. Иначе самият инсулт като такъв не съм чувала да е противопоказание за провеждане на химиотерапия. Може някой специфичен медикамент да има някаква връзка, това не знам, но в общия случай не е.

# 37
Като му е била толкова силна вярата, защо не е карал само на молитви, а е пиел и билки. Айде бе.
Аз понеже живея в Гърция, а съм и работила в Уранопули (това е туристическо селце точно преди границата на Атолските манастири), та съм чувала какви ли не легенди да се разказват за тях.
Двете най разпространени са че ако жена прекрачи границата, до няколко дни умира. А другата е за някакъв плод (ама нар ли беше, райска ябълка ли), който расте в района и лекувал безплодие при жените.
Аз лично смятам че вярата е хубаво нещо. Особено в тежки моменти, когато се чувстваме безсилни, единствено тя ни остава.
Но за добро или за зло, в чудеса не вярвам. Въпреки че много ми се иска да се случват по често на всички.

# 38
Сестра ми и мъжа й живеят в Германия 15г, той даже 2-3г повече. Тя роди там преди 3г. Малко след  като роди решиха, че искат да се връщат в БГ, купиха къща започнаха ремонт и тогава се разбра, че ще се наложи да направят операция на малкия, но трябваше да изчакат няколко юесеца да порастне. Ходеха тук на консултация на две места и предпочетоха да я направят там, защото всичко им беше на 100% безплатно. Тук им излизаше доста скъпо, те и нямаха осигуровки там. Тя се прибра с детето след това. Напълно честно е подала документи в Германия, че детето няма да живее там, за да не й превеждат детските му. Но ходиха вече на два прегледа там с детето и то напълно безплатно. Таткото се върна месец-два преди посшедния преглед в БГ, но пак им беше безплатен. С престой в детска клиника 3 дни тя и малкия, но таткото още не си беше прекратил адресната регистрация. Откакто са тук вече 7месеца, тя  е в шок колко пари плаща за най-обикновени лекарства в аптеката. Там за 15г всичко им е било безплатно плащали са само за изпълнение на рецептата, но те живяха там, плащаха осигуровки данъци и здравна застраховка и то от най-високата, защото плануваха инвитро, а за да се поеме то вноските им бяха по-високи (макар, че детето си дойде преди процедурата).
Та тяхната здравна система няма какда я сравняваме с нашата, макар че тук имаме много добри специалисти и по-лесен достъп до тях.

# 39
Никоя система не е идеална. Аз мога да разкажа обратен пример за деца в Германия, които са с очевадни проблеми и лекарите вече 4 години ги наблюдават без да им предписват лечение. Доведоха ги в България и още първият специалист им каза, че при тези показатели още в началото е трябвало да им изпишат лекарства и вече да са се оправили.

# 40
Така е Зиги, определено има значение къде и на кой ще попаднеш, общовалидно правило за цял свят. Даже като сме си говорили със сестра ми тя е на мнение, че за тези пари, които са плащали там 15г са си платили абсолютно всичко. Тук здравната е 40лв май, та няма какво да говорим за парите и вноските. Те си направиха операцията там понеже, лекарката следеше детето от раждането и знаеше за проблема, клиниката беше детска, и им беше по спокойно, иначе в БГ щеше да им излезе към 4-5К, но на частно, те нямаха усигуровки тук и малкия още нямаше БГ акт за раждане.
Та не е толкова и до парите, просто те попаднаха там на добри специалисти, който не ги размотаваха, просто чакаха детето да стане поне на 3м.

# 41
В Германия е пълна драма да отидеш на какъвто и да е специалист. За елементарни неща се чака с месеци, в България е в пъти по-добре в това отношение.
Аз съм толкова благодарна, че се наеха и ми направиха тази тежка операция, която в България ми отказаха (д-р Владов) като прекалено рискова, защото се реже при аорта. Но бях на косъм да хвърля топа - на три пъти, единият път по време, после след самата операция, другият - впоследствие, след химиотерапия, към която показах пълна непоносимост. Нямаше гаранция, че ще се успее, просто се намери хирург, който се справи и имах късмет.

Като разходи, в Германия ми беше по-скъпо, защото освен болничния престой, който е по-скъп от България, ми таксуваха лекарствата, което в България не се прави, в това число за всяка вливка на химиотерапия ми беше таксувано самото лекарство. Не си спомням какъв формуляр съм попълвала, мисля, че беше S1, отне ми няколко месеца цялата процедура, но беше отдавна, мисля, че беше 2019 или 2018. Аз се преместих в Германия и работих от там заради лечението. За мен не е проблем да работя от където и да е, такава ми е работата, а няма как да живея без доходи. Не съм плащала за жилище, защото се регистрирах и живях при близки, а храната е еднакво скъпа или евтина, както тук. Освен през ковид, тогава се изнесох в отделно малко жилище под наем и да, беше скъпо.
Смятам, че апаратите там са по-добри, защото например за лъчетерапия някак компютърно се нагласява, така че да облъчват черния дроб въпреки дишането и да не ми пробият бъбреците. За същото в България ми казаха други болни, че карат пациента да си задържа дишането, нещо като "дишай - не дишай", не знам до колко е вярно в момента. Освен това,  вливките за химиотерапията бяха с помощно вещество калий, а в БГ беше натрий (или обратното) и това, което е в Германия, при едно и също активно вещество, понасях по-леко.

Но това, което е факт, е, че активното вещество ми действаше и в България, и в Германия, а на други не действаше, видях ги, сърцето ми се късаше и се къса и сега, като си спомня. Не е моя заслуга, нито на лекарите или помощните вещество, а си е чист късмет дали лечението ще подейства. Не е справедливо, но е така.

А иначе, стандартите са едни и същи, терапията е една и съща и със същите активни вещества и дози.

Успех и късмет за всички! Дано всички болни оцелеят и да продължат живота си.

# 42
  • Пловдив
На дете не може да се издаде S1. То ползва това на родител/лите. Който трябва да  работи и плаща осигуровки в страната където се лекува детето, ако е в трудоспособна възраст 
Поради тази причина издават S2 основно на деца

# 43
Здравейте, честита нова година на всички! Нека донесе здраве и изцеление на всеки, който се бори с тази болест, и малко спокойствие, но много сили на близките, които се борим заедно с тях.
Минавам да попитам за държавна болница в София или Варна, в която може да се сменя уретеален стент. За съжаление след всичко терапии майка е със сериозни странствания всичко е изгорено, изпуска се и има постоянни болки. Вече ходи на 2 уролога и на нефролог, трябват стентове до живот. В частната клиника на Анакиевски във Варна е 2500 лв, но при 6 месечна или годишна смяна ми идва над възможностите. Има ли държавна болница, в която може да се извършва по клинична пътека с доплащане? Срещнах препоръки за урологията на Александровска.

Miglenasky, може би щеше да е полезно, ако кажете коя е фирмата посредник, може някой да реши да се възползва. Аз съм чувала само за Бренер Груп, но те посредничат за Турция

# 44
Здравейте, честита нова година на всички! Нека донесе здраве и изцеление на всеки, който се бори с тази болест, и малко спокойствие, но много сили на близките, които се борим заедно с тях.
Минавам да попитам за държавна болница в София или Варна, в която може да се сменя уретеален стент. За съжаление след всичко терапии майка е със сериозни странствания всичко е изгорено, изпуска се и има постоянни болки. Вече ходи на 2 уролога и на нефролог, трябват стентове до живот. В частната клиника на Анакиевски във Варна е 2500 лв, но при 6 месечна или годишна смяна ми идва над възможностите. Има ли държавна болница, в която може да се извършва по клинична пътека с доплащане? Срещнах препоръки за урологията на Александровска.

Miglenasky, може би щеше да е полезно, ако кажете коя е фирмата посредник, може някой да реши да се възползва. Аз съм чувала само за Бренер Груп, но те посредничат за Турция
Препоръчвам ви д-р Константин Христов във ВМА .
Той и Салтиров смениха последния стент на мъжа ми  , излекуваха три месечна следоперативна инфекция и го закрепиха
да  стигне до Германия.
Те са едни от малкото доктори, при които видях човешко отношение и загриженост за пациента.
Фирмата няма да я пиша тук,ще кажат , че ги рекламирам,който се е поинтересувал, съм казала.
Uncommon,така е , също е въпрос на късмет .
Но там се наеха и я направиха, нали.
Не те върнаха и не ти отказаха лечение.
При нас тук не пожелаха и да опитат ,а  ето, че е имало смисъл.
Ами не, не е въпрос на късмет, че стигнахме до там,а на тичане, нерви,пари и проучване.
По време на тази химия в Германия, лети постоянно, ходихме до Гърция, стигна до Норвегия и не се е спрял.
Докога ...не знам, засега спечелихме още време,нататък ще видим.
Дано при всеки да вървят нещата на добре,без значение къде се лекува.
Аз просто дадох още една опция.

Общи условия

Активация на акаунт