Отговори
# 960
Здравейте, пиша ви с най-добри чувства и намерения.. диети, билки и лекарства забравяте, никакви добавки, соди, скорпиони и таро карти + гъби. Трябва ви онколог, онкология, болница, в която да го диспансеризират, да му направят хистология и да му назначат лечение. Не отлагайте и не залитайте по диети, билки, и тем подобни глупости, защото това може да му коства живота..

# 961
Никакви диети и билки няма да помогнат. Само ще направите някой търговец на надежда малко по-богат.

Хубавото е, че за меланом разликата в лечението преди 10 години и днес е гигантска. Има много нови/съвременни лечения с добра ефективност, които и НЗОК покрива. Трябва да се започне терапия относително скоро, защото точно този вид солидни тумори се развиват много бързо. Няма и много за чудене - при метастатична болест се започва с Опдиво и Йервой в първа линия. Ако не може да ги понесе - Опдуалаг или Кейтруда.

Паралелно с това е желателно да се биопсира. Ако има мутация (отклонение) в ген BRAF V600E, тогава във втора линия ще е на таргетно лечение.

Горе-долу това за начало. Отидете при свестен онколог (не става ясно в кое населено място сте) - те ще знаят какво да правят. И не залитайте по градски митове и легенди с манджи, отвари, отрови, билки, добавки, диети и прочие. Системното лечение е предостатъчно.

# 962
Здравейте! Имам умеренодиференциран аденокарцином на колон трансверзум с 2 позитивни лимфни възела - pT3pN1bcM0 G2.След направена консултация с онколог ми предлагат АХТ FOLFOX 6. Освен това ми казаха, че засега нямало нужда от скенер, защото преди операцията (2месеца) ми е правен скенер с контраст и нямало нищо притеснително. Моля, по-запознатите да ми кажат така ли действат докторите . Страх ме е да не пропусна нещо. Знам, че е строго индивидуално, но как се понася тази терапия от повечето болни. Предупредиха ме като често срещан ефект за невропатия.

# 963
  • Варна
В търсене на читав онколог за приятелката ми попаднах на една платформа, през която се свързахме с доцент Калев от Варна. Имахме видео връзка с него, разгледа документите, даде становище, извика я за преглед. Понеже аз водих комуникацията искам да кажа, че съм впечатлен от човешкото отношение и спокойствието, което вдъхва този лекар. В платформата се качват лесно документи и след това от календар избираш свободна дата и час за насрочване на разговор с лекаря ,мисля , че е отлична опция  и ако представлява интерес и не се счита за реклама мога да добавя сайта в поста си.
Приятелката ми за съжаление е в късен  стадий  на болестта, но въпреки това благодарение на този онколог все още не губим искрицата позитивизъм.

# 964
Сигирно е Healee

# 965
Здравейте! Имам умеренодиференциран аденокарцином на колон трансверзум с 2 позитивни лимфни възела - pT3pN1bcM0 G2.След направена консултация с онколог ми предлагат АХТ FOLFOX 6. Освен това ми казаха, че засега нямало нужда от скенер, защото преди операцията (2месеца) ми е правен скенер с контраст и нямало нищо притеснително. Моля, по-запознатите да ми кажат така ли действат докторите . Страх ме е да не пропусна нещо. Знам, че е строго индивидуално, но как се понася тази терапия от повечето болни. Предупредиха ме като често срещан ефект за невропатия.

На какво е правен скенер? Предполагам на абдомен/корем, което за мен значи, че поне веднъж в началото трябва да се направи такъв и на торакс, глава и пелвис. Иначе клиничното стадиране НЕ е завършено. Най-често няма нищо, но вторично разпространение на тези места трябва да бъде дефинитивно изключено. В случай че има лезия някъде, системното лечение би било различно и би зависило от допълнителни изследвания - MSI/dMMR, TMB, RAS, BRAF, HER2 neu.

Понасянето е строго индивидуално, не го мислете. Милиони хора минават през FOLFOX 6 всяка година - щом те се справят, и Вие ще се справите. Да, може да има невропатия, гадене, променен вкус от платината, но повечето странични ефекти са преходни, а целта оправдава средствата.

Добри резултати пожелавам.

# 966
GoSSipS, Hope4C първо искам да ви благодаря за светкавичната реакция! Баща ми е диспансеризиран онкологичния център в гр. Русе. Той мина през доста лекари, сътрудници на лекари, мед.сестри... Първата която ми съобщи резултата от скенера ми каза да не се съгласявам на химео и лъче терапия за да не го мъчим човека. Просто аз да занеса дакументите в Русе за да му изпишат пякакви хапчета защото с времето е щял да се чуства некомфортно.( ?!?) Когато се обадих в онкологичния център те също ми казаха, че няма смисъл да го водя. Аз да им занеса докуминтите. Кумисията щяла да ги разгледа и да реши какво да назначи като лечение. Така че, тук въобще, не става дума за биопсия и мутации... Много съм притеснен. Утре тръгвам за Русе.

# 967
  • Варна
Драгодар,как така го отписаха само по един скенер.Той на легло ли е.Какво е общото му състояние.Ако трябва,сменяйте болницата.Доколкото знам от темата има имунотерапия,която се прилага при определени мутации и е много скъпа.Някои болници нямат договори за доставка.Ако може качете скенера със заличени лични данни,за да ви посъветват.Може да направите консулт и с проф.Тимчева през Hеalee,става най бързо.Има опция задайте въпрос,качвате документите,плащате и до 24ч.отговаря,много изчерпателно.Много болници се съобразяват с нейното мнение.

# 968
  • Варна
Не, http://propa.health/
Конкретно и само с онкологична насоченост е.

# 969
GoSSipS, Hope4C първо искам да ви благодаря за светкавичната реакция! Баща ми е диспансеризиран онкологичния център в гр. Русе. Той мина през доста лекари, сътрудници на лекари, мед.сестри... Първата която ми съобщи резултата от скенера ми каза да не се съгласявам на химео и лъче терапия за да не го мъчим човека. Просто аз да занеса дакументите в Русе за да му изпишат пякакви хапчета защото с времето е щял да се чуства некомфортно.( ?!?) Когато се обадих в онкологичния център те също ми казаха, че няма смисъл да го водя. Аз да им занеса докуминтите. Кумисията щяла да ги разгледа и да реши какво да назначи като лечение. Така че, тук въобще, не става дума за биопсия и мутации... Много съм притеснен. Утре тръгвам за Русе.

Химиотерапия при меланом вече почти не се прави, защото не е успешна и има много по-добри имунотерапевти и таргетни терапевти (лекарства, не добавки). Та, ако някой ви говори за “химио и лъче”, бягайте с 200.

Вземете документите на човека и или направете консултация онлайн с онколог, или елате с тях в София/Варна/Пловдив за консултация с онколог на живо. В действителност, няма нужда болният да е с Вас, стига да можете да обясните в какво общо състояние е. Останалото ще го пише в медицинската документация (епикризи, разчитания и т.н.).

Алатеа, Йервой и Опдиво е скъпоструващото лечение, което не всички болници поддържат в наличност/поръчват. Споменах го някъде по-горе. Големите онкологични центрове в София, Варна и Пловдив със сигурност го прилагат.

# 970
Драгодар,как така го отписаха само по един скенер.Той на легло ли е.Какво е общото му състояние.Ако трябва,сменяйте болницата.Доколкото знам от темата има имунотерапия,която се прилага при определени мутации и е много скъпа.Някои болници нямат договори за доставка.Ако може качете скенера със заличени лични данни,за да ви посъветват.Може да направите консулт и с проф.Тимчева през Hеalee,става най бързо.Има опция задайте въпрос,качвате документите,плащате и до 24ч.отговаря,много изчерпателно.Много болници се съобразяват с нейното мнение.
Не, не е на легло. В края на януари, беше на антибиотик , дексаметазон,и т.н. В началото на февруари също. Към 10 февруари влезе в болница. Състоянието му се подобри. Беше изключително жизнен и даже някак подмладен.1-2 дни преди да го изпишат видимо се влоши. Изписаха го с рецепта пак с антибиотик.  След това беше на антибиотици и в края на април. Симптомите не се повлияваха от лечението. Болки в гърбъ и гърдите, затроднено дишане, влажна кашлица, отпадналост...След изписването от болницата започна много да слабей макар че има апетит и се храни добре.  Някъде преди шест седмици си загуби гласа. От три кашля почти постоянно.
Напълно подвижен е. Понякога даже излиза да се разходи.
На 79г. с прекарани инсулт и инфаркт. Преди шест години лекуван от меланом. Роферон една инжекция дневно, 12 дни в месеца за една година (оказа се, че преди 10 години са му "обгаряли" някакво друго кожно олразувание в същата болница).
Резултати от скенера:

# 971
За времето тогава е лекуван според клиничните насоки - операция и интерферон след това.

Настоящият скенер далеч не е толкова зле (освен ако не е недогледан/недоописан), че да Ви отпращат у дома и да Ви насочват само към палиативни грижи. Предвид съпровождащи заболявания (сърдечно-съдови инциденти - инфаркт, инсулт), може да има някакви ограничения в терапията, но това трябва да го прецени адекватен онколог.

На пръв поглед, ако е възможно да се проведе системно лечение в адекватен обем, за мен има реални шансове човекът да е добре с години.

# 972
  • Варна
Драгомир,Хоуп ви е отговорил много подробно.Той и още няколко потребителя във форума,дават най адекватни съвети.Направете няколко консулта,Ивка е дала линк,за нещо като онкологична комисия.Виждам че и доц.Консулова е там.Аз лично на доц.Калев му нямам доверие,вече дори не е председател на онкологичната комисия.За Варна мога да препоръчам проф.Цонев,но не знам дали разполагат с нужните лекарства .Иначе пегледите са сряда и комисията е в четвъртък.Консулт с проф.Щерев, проф.Дудов,доц.Арабаджиев или доц.Консулова.За проф.Тимчева ви бях писала по назад.Аз бих пробвала,ако онколозите преценят,че може да започне лечение предвид съпътстващите заболявания.

# 973
За Доц.Калев съм със смесени чувства. Приемал ме е в 6:30ч сутринта в кабинета си ИЗВЪНРЕДНО- напълно безплатно! Просто го чаках , а той дойде безбожно рано. Видя ме притеснена и ме прие. Обърна ми внимание, даде адекватни предложения какво да направим и т.н. След една седмица минахме комисия със същите документи и той говори коренно различни неща от предложените от него по-рано🙄
Изобщо не ме изслуша и ме прекъсваше постоянно.
Имах чувството, че беше различен човек Sad
Имайте едно на ум!

# 974
  • Варна
DZ,аз точно по тая причина не го харесвам.Имам чувството,че има някакъв вид деменция.Етърва ми рак на панкреаса с много мети в черен дроб я изпрати на химио.Др.Попов като видя предписанията се хвана за главата,каква химия,какви са тия глупости.Скорошен случай рак на ректума и мети в черен дроб.Първо не назначава образни при тумор 8см,всичко друго било чисто,обаче комисията назначава и излизат метите.Изпраща я на операция при известен хирург,който прави операцията,обаче жената става много зле и на всичкото отгоре вътре болнична инфекция.3м.стои без лечение и очаквано прогресия и нови мети.Направиха консулт след това и е трябвало да се започне с химия и лъче,състоянието не е било животозастрашаващо за операция.Иначе имам позната,която се лекува при него от рак на белия дроб с мети в главата и е доста години в ремисия.

Общи условия

Активация на акаунт