Отговори
Здравейте,

искренно се надявам за полезни съвети, обръщам се към Вас защото съм страшно объркана. Историята е следната:
На 35 години съм, имам дете на 4 години. С таткото не вървяха нещата, карахме се основно заради майка му (свекървата). Тази жена му е стъпила на врата, цял живот си живеят двамата заедно и го манипулира от А до Я.
С нея не се харесвахме и разбира се, тя успя да измъкне сина и в Чужбина и той ме остави сама да си гледам детето. Уж замина за малко, за да и помогне докато си "стъпи на краката". Но стоеше там около година.
Аз още със заминаването му го приех за раздяла. Напуснахме с детето апартамента му, пуснахме го под наем и наема ми беше като издръжка за малкия. Бяха трудни години и добре, че разчитах на родители, близки, приятели. Без тяхна помощ незная как щях да се справя.
Бях сама близо 2 години, след което реших да си продължа живота и се хванах с момче, което е изключително добър. Прие сина ми като негов. Обгрижваше ни с цялото си време, внимание, подаръци и т.н.
Не живяхме заедно, просто излизахме, ходихме често и по почивки. Таткото на детето също си имаше връзки. Поддържахме контакт, като се прибра и веднъж в седмицата изкарвахме детето навън, винаги беше и в мое присъствие, самия той не е проявил претенции да го взима сам. На мен също ми беше по-спокойно.
Да не изпадам в големи подробности, но преди месец и половина той се раздели с приятелката му и прави опит да се събере с мен. По-чести излизания с детето, повече телефонни обаждания и опити за по-голяма загриженост.

Най-странното е,че не исках да го виждам предвид постъпката му, но след като измина толкова време, вече ми е приятна комуникацията с него и се замислям, дали да не дам втори шанс. Твърди,че се е променил,че се е усетил, че нещата не вървяха заради майка му.  Детето му се радва, все пак кръвта си е кръв.

Не играя двойна игра и с човека, който не е биологичен баща на малкия говорих, обясних му случващото се. Казах му, че искам време да помисля. Разбира ме и ми влиза в положение. Той също е с дете и е разведен.

В името на детето ми се иска да дам втори шанс на таткото. Имам ги притесненията дали се е променил разбира се,че на думи е едно, а на действия друго. Обсъдих с него притесненията си, на него също не съм дала отговор, а казах,че имам нужда от време.

Майка му, Слава Богу, си е в Чужбина, но често се връща насам. Не работи, живее на помощи. Като си дойде пак се бърка със съвети с налагания и т.н.  Но аз казах, на таткото на детето, че ако реша да се съберем, не искам да живея под един покрив с нея. Съгласи се. Което до някъде малко ме обнадеждава.

Моля Ви, дайте ми съвет, как бихте постъпили? Ако направя един анализ за плюсове и минуси, единствения плюс на таткото е именно "БАЩА НА ДЕТЕТО". Друг такъв няма.  Но е доста голям този плюс и въпреки, че може да ме помислите за мазохист сърцето ми казва да се върна при него, а разума размишлява и затова се допитвам до вас!

Благодаря и моля не ме винете !

# 1
Не се обиждай, но ако бях на мястото на приятеля ти и ми кажеш, че ще дадеш шанс на бившия си мъж, приключваме веднага и окончателно и бих съжалявал единствено за загубеното време.

# 2
Връщане назад няма. Отиваш на същото място - това  е.
 като в цирк - първо да видиш какво е ,второ да видиш, че  е същото. Само програмата е малко разместена.
 Ти решаваш.

# 3
  • София
Сама казваш - единственият плюс на бившия ти мъж е, че е бащата на детето ти. В същото време същият се опитва да ти мъти главата, сигурно го е загризала ревността "Моето си е мое пък!".
Разберете се като зрели хора за отговорностите около детето и толкова.

# 4
Бащата на детето ти няма да се промени. Това са типични номера - "ама аз се промених", "вече ще е друго" и прочие. Ако се съберете, ще изкара месец,  максимум два, преструвайки се на такъв, какъвто не е и после ще е старата песен на нов глас.

Колкото до другия мъж - щом обмисляш да го оставиш заради бащата на детето си, то не го обичаш достатъчно. Иначе и през ум нямаше да ти мине, особено при споменатите обстоятелства.

Няма да ти хареса, но най-правилният съвет според мен е да е отрежеш и двамата. И двете връзки биха били обречени.

# 5
Манипулируем мъж не се променя сам в живота, а и никой не може да го промени, според мен.
Ако е МАНИПУЛИРУЕМ също и от майка си, както споменаш "от А до Я" - още по-зле.

Каза също, че не сте се харесвали никога със свекървата - не виждам как ще стане да вземете да се харесвате отсега нататък.

Втори шанс има право всеки, но в твоя случай ще бъде повторение на миналото.
Грешка е било да споменеш това на приятеля си. Трябвало е да решиш сама кой от двамата искаш и ако е приятелят ти, да поставиш граници с бившия ти мъж, за да знае и да не разчита. Право е на всеки човек да не го държат в неяснота.

Както някой спомена по-горе, приятелят ти може да си направи извод и да се насочи с основание към друга жена.
Сметки със себе си се налага да прави човек, преди тези с другите.

# 6
Ако мъжът до мен ми каже, че се колебае дали да е с мен, или да се върне при бившата си, моментално ще го отърва от колебанията му. Не знам дали осъзнаваш, но поведението ти е изключително обидно за човека, с когото си. Накрая ще си от два стола на земята.

# 7
Баща на детето той винаги ще бъде, независимо дали тук или дистанционно.
Но за да му "дадеш шанс", трябва да си отговориш как го виждаш в другите му роли на мъж в семейство - печелещ пари, споделящ грижите по дома и домакинството, приятел, сексуален партньор...

Ако ще сте само съквартиранти "заради детето", няма никакъв смисъл.
Ако ти трепва от него и го искаш за партньор, тогава е съвсем друго.
Интересът на детето е важен, и има стотици начини да бъде защитен.
Но не забравяй, че и ти си човек - да се поставиш в позицията да живееш в неразбирателство и липса на любов, само за "да има детето баща" е лекомислено действие, което се заплаща с много висока цена - твоето физическо и психическо здраве. Животът в компромиси и без любов разболява и буквално, и преносно.

Че не си постъпила коректно с другия човек е ясно, ако е мъж на място не би ти обърнал повече внимание.

# 8
Не бих се върнала при някого, който ми е бил шута заради майка си. Той не е помислил за детето си, но ти сега мислиш? Според мен просто имаш чувства към него, това няма общо с плюсове и минуси. Вторият пък очевидно те обича и поне според разказа ти изглежда добър човек, не си съсипвай бъдещето с бившия.

# 9
  • София
И сама до края на живота си да остана не бих се върнала при БНД!
Но пък щом ти се въртят подобни мисли в главата по-добре приключи с настоящия си приятел, който явно е свестен човек и му дай шанс да е щастлив!

# 10
Детето контактува с баща си така или иначе, за какво ти е да се събирате, ако единственият му плюс е, че е баща на детето? Ти имаш ли чувства към него? Към новия човек е ясно, че нямаш.

# 11
Вярваш ли си, че можеш да си с таткото на сина ти? Ами ако мама си го поиска отново, ще му свирне като на кученце и той ще ви зареже на момента.

# 12
Изоставил ви е за две години. (Отговорен родител май?) Имал си е приятелка, сега мястото се е овакантило и се е сетил за теб.
Не ми изглежда като да си любовта на живота му, просто му е по-лесно да не се занимава с нова приятелка, защото теб поне си те знае.
Обаче и ти си го знаеш. Обичаш ли го? Имахте ли добро семейство, като изключим свекървата? Макар че защо да я изключваме, тя и сега си е включена. Ще понесеш ли да влезеш пак в същия филм? А филмът ще е същият, повярвай.

# 13
Правилно разсъждаваш - гледай действията, а не думите!!! Мъж, който изоставя жена си и детето, което тогава е било на 2-3 години, за когото и да е, даже за собствената си майка, не е стока, и никога няма да бъде! Биологичен баща е, факт - нека си вижда детето, но - ролята на един баща, не започва и не свършва с кръвта! Утре, пак заради мама, ще хукне, когато недай си Боже имате още по-голяма нужда от него - и какво, детето ще е в постоянен стрес, че тати ще избяга за кой-знае-колко време???

# 14
Детето контактува с баща си така или иначе, за какво ти е да се събирате, ако единственият му плюс е, че е баща на детето? Ти имаш ли чувства към него? Към новия човек е ясно, че нямаш.

Да, проблема е, че най-вероятно имам. Щом са ми приятни комуникациите с него и обмислям варианти за събиране.
А новия човек наистина е изключително добър, но аз съм по емоционална и контактна, а той е другата крайност и е някак по-скучен. Иначе да, не го търся сега и съм му казала да останем само приятели. Защото и аз като вас мисля, че постъпката ми не е ОК спрямо него и наистина по скоро той трябваше да ме остави

Общи условия

Активация на акаунт