Февруарчета 2025 г. -Темa 5

• 27 938
  • 753
  •   1
Отговори
# 360
Точно от частните болници последни случаи на мои познати - Варна, планирано секцио, месец по-късно дренажите още седят защото не спира да бере. Никой в нашия град 5-6ти по големина не се наема да пипа операцията, защото всички казват, че по некадърно зашиване на са виждали. Момичето в чудо се видя с тези пътувания през няколко дни с бебе до Варна и обратно.
София частна болница - нормално раждане - бебето излиза главичка+ръчичка едновременно - два дни по-късно ръчичката е кърваво лилава, трудноподвижна. Чакат бебо да навърши определени месеци, за да започне евентуално рехабилитация по препоръка на невролог.
И при двете мамита една чанта с пари и резултат НУЛА.
Моето първо раждане в държавна болница. Избрах не родния си град заради лоша репутация относно АГ болниците. Избрах болница в град под 10хил население. Такова отношение... просто беше прекрасно, хубави стаи, приятни хора, всички позитивни, един път не чух някой да се скара или да повиши тон на някого. Един лев не са ми взели.Ето затова пак ще избера тях.
Така че това, че си плащате, не ви застрахова.  За хубаво или за лошо...но е факт Pensive

# 361
Ох този херпес и мен ме притеснява, някои казват че само ако има инфекция или раничка 2 седмици +- преди термина трябва секцио, други че при всички обстоятелства, защото не се знае дали по време на раждането няма да се появи, а пък си е опасно за бебчо. Има мами, които са раждали нормално, без активна инфекция и децата са им добре, но ако е на Тото, май секциото е по-добър вариант. Ще се консултирам и моя АГ и с док при който ходя на сега на доплер и тонове.

# 362
О, да задължително ще се доверя. Ще видим утре, но за всеки случай записах и час при дерматолог. Дано да е просто раздразнение. Ще попитам да пуснем и един секрет. Да не стане гаф сега баш накрая.

ИнЯн и моето АГ и още едно АГ каза също, че не трябва да има активна инфекция по време на раждането и че ако има - ще има пъпчици. Обаче пък не помня кой ми е казал вече - но информацията е, че може да има активна инфекция, без да има симптоми и кл.картина. И вече и аз не знам какво да правя. Затова реших да запиша час при дерматолог (даже е е и венеролог), някакъв професор в Токуда. Да ме види утре и да каже и той мнение и да вземе проба от сегашното място. Просто искам да съм изцяло застрахована, хич не искам секцио, но бебето ми е най-важно. Тъп херпес...
Утре ще пиша какво са казали АГ и дерматолога

The Black Hole и аз съм на частно и честно казано, не мисля, че е излязло кой знае колко по-скъпо от това по ЗК. Феталните се не влизат по ЗК и се плащат. Аз реално ходех само на ФМ - веднъж в месеца, не съм ходила отделно и при АГ. БХС май влиза по ЗК, но то е до 100 лв макс. За кръвните изследвания - има страхотни пакети в лабораториите, но аз не съм плащала за изследвания, защото мама ми ги правеше. Имам и няколко инцидентни прегледи, които дори и да бях по ЗК, пак щях да направя на частно, защото търсех определени специалисти за конкретен проблем тогава.
Всички прегледи са били и са ми супер приятни, отивам на топло, имаш си диванче, добро отношение, аз даже и се приготвям за прегледа - готин аутфит и малко гримче - нали отивам да видя сина ми, няма да се излагам Grin

Сега за тоновете плащам 55 лв, но те май не влизат по ЗК или влизат само 1-2 прегледа. Аз предпочитам да си ходя всяка седмица, за да знам, че всичко е наред. И пак щях сигурно да плащам допълнително Grin

Раждането - ако си в държавна болница, с избор на екип е около 900 лв секциото. Естественото не знам как е. Но вече ако искаш секцио и избор на екип, самостоятелна стая - излиза около 2500 (информация от моя близка, раждала в Шейново миналата година). В Токуда за същите неща излиза около 3800, реално около 1000 - 1500 лв отгоре, което на фона на сигурността и услугата, която получаваш, не са кой знае какво.

Реално и ние сме дали около 1200-1500 лв. до момента и то с инцидентните прегледи. ДЗО ми покрива 500 лв от тях, т.е. сме дали 1000 лв., може и под 1000 лв. В сравнение с малките градове, извън София, тези цени са си високи, осъзнавам, но частна, спрямо държавна Софийска болница, разликата е има няма едни 1000-1500 лв общо за проследяването и раждането. Аз съм на мнение - нали затова пък работим Simple Smile, но разбира се всеки преценява как се чувства най-добре и кое е най-правилно за него и семейството му.
Сега затова и обмисляме да вземем пакет за новородени от Вита, именно за да си спестим чакане по опашки в студени коридори, лошо отношение или претупване и т.н. А и можем да ходим пеш, защото ние живеем на гърба на Вита. Но ще се запишем и при ЛЛ-педиатър по ЗК, заради ваксините, а и да си има детето ЛЛ.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 20:50 от KPP

# 363
КРР пиши моля те какво те е посъветвал, даже би ли споделила кой е този док, да взема да помисля и аз за консултация. Бях в александровска иначе при една и тя каза само при активна инфекция секцио, но АГ трябва да прецени.

# 364
Доцент Иван А Богданов е. Нямам никаква информация за него, беше ми удобен часът за преглед. Но и това, че е венеролог и доцент, ми вдъхна доверие. Ще кажа утре как е минало.
Имам час и за алерголог, защото пък имам алергия към атропин.
Междудругото, ходих и на офталмолог, защото съм с астигматизъм и висок диоптър - той каза, че това вече е отживелица и не е нужно преглед от офталмолог, за да се прецени раждане.

# 365
Темата частни срещу държавни болници е като нормално раждане срещу секцио...
Изобщо не си заслужава да я започваме. Хора всякакви. В чувствителен период сме и неподходящо такова обобщение, та дори и заклеймяване.
И  в държавните и в частните има кофти случаи.
Някои ходят в частни, само щото луксът ги успокоява.
И извинете ме, ама и доста от пациентите се държат различно, когато си плащат и не провокират грубо отношение.
И на двете места е възможно да се срещне груб, недоспал, гладен, и т.н. лекар.
За протокола: мързи ме да ходя за направления и всички прегледи си ги плащам. Двете ми бременности са следени на частно, обаче съм
раждала  в МД, без избор на екип. И пак така ще раждам. Изключително доволна бях тогава.
Мен ме дразни прекалено любезното. Както и многото внимание.
Иначе имам други операцийки и имам опит: аборт в МД платен, защото по желание; хистероскопия в Надежда и 2 пластични в друга частна. База за сравнение имам.
А във Вита един прехвърлен мамолог ми следи 7 години несъществуващ фиброаденом...
И?  Дали ако толкова беше лошо, щях да раждам 2 пъти в МД? Та... нека всеки сам направи избора си, без да определяме цяла болница по отделен случай.

# 366
Sunshine lady Напълно съм съгласна с написаното. Ще дам прост пример с една г-жа “светило” как в частния си кабинет ми обясняваше, че едва ли не съм с рак на шийката на матката и да съм се молела да не съм била бременна и че трябва директно да ми се прави абразио в частната клиника, в която съответно работи,  без да лекува видима инфекция и цялото чудо за едни 1500лв. Съответно не съм такъв шаран. При второ мнение при гинеколог онколог, които ми беше препоръчан в държавна болница, човека направо и се изсмя. Толкова за частното.
За следенето по ЗК съм си платила единствено 2 фетални- 390лв, ехокардиография /която изобщо не е задължителна/-180лв, 2 изследвания, които не покрива около 27лв май бяха и 1 тонове- 20лв. Изобщо не се доближава до частното следене. Това, че някои лекари са нагли и си докарват допълнително, не е показател за такова заклеймяване на държавните здравни заведения. Такива изказвания ми звучат супер снобско.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 22:57 от Mariq878

# 367
Аз не мисля, че има дебат частни срещу държавни. Всеки споделя опита си и съответно позитивите и негативите от него. На мен лично ми е полезно и си взимам информация, която ме интересува по този начин. За мен е ок да съм на частно, защото друг не е. Различни хора сме.

# 368
  • Варна
СъншайнЛейди коя е болницата със случая във Варна?
За сметките днес смятах колко ще ми излезе следенето на бременност + раждането  по ЗК+платените прегледи+всякакви допълнителни изследвания като фетални, генетичен, БХС и фет. ехокардиография и тоновете- почти 4К! Ако бях пропуснала- феталните, БХС, генетичен и т.н всичко щеше да е 400 лв.
Иначе за себе си избрах държавна АГ болница, най-голямата за Североизточна България. Разчитам на това, че на който и да попадна е добър, макар, че съм с избор на екип. Но битовите условия, ще преживея за няколко дни, не е лукс, но не отивам на хотел.

# 369
Стана ми интересно и сметнах и аз - платила съм трите фетални морфологии (около 500 лв общо) и три пъти тонове (120 лв), всичко друго ми е било покрито по ЗК.  Единствено за лекарствата и витамините съм си плащала, както и двете посещения в спешното.  Споделяла съм вече, ще родя втори път в МД София без никакви колебания. Важното е накрая всеки да е доволен от избора си и да гушкаме пухкави бебета Simple Smile

Днес ни беше ден да проверим техниката - бебефонът работи, помпата за кърма също, утре ще пробвам и да стерилизирам.  Нещо хем сме готови, хем имам чувството, че още хиляда неща имат да се направят, едно такова странно напрегнато ми е, поне баткото се успокои, бях споделяла, че нещо и той е по-нервен от обикновено. Още броени дни остават, нямам търпение вече!

# 370
Аз да ви кажа не съм си смятала колко съм дала от самото начало, обаче със сигурност съм правила над 20 прегледа от самото начало, да ги сложим средно по 100 лв на преглед, понеже е имало пъти в които са били повече, но и по-малко. Повечето пъти е било повече от 100 лв, обаче говорим средно.
Над 2000 лв ми идват само за прегледи, а като добавим и изследванията и хапчетата… Сигурно отиваме над 3000 лв. Това се води комбинирано, хем съм ходила по каса и ми е взимала пари, хем и на частно където си ме бръснеше яко. 😀
Така че не мога да кажа дали по каса или на частно е по евтино.
Както и да е, няма да ви занимавам повече с моите неволи. Взимайте си поука и не позволявайте да се подиграват с вас и здравето ви.
Стискам палци да нямате такива ситуации. 🤞🏻

# 371
Скрит текст:
Да, в нашата болница се редуват. Това, обаче е решение на съответното министерство, не е еднолично. Това е начинът да държавата да се справи с липсата на специалисти в малкия град.
Няма да се отпуснат средства за прехвърляне на специалисти от Благоевград или София, например, за да работят и двете болници в Сандански и Петрич, а ще се измисли подобна схема.
Видяхме резултатите какви са - мъртво бебе. Лекарите са претоварени и под тотален бърнаут, защото постоянно са на повикване или дежурни. Заплатите са под 2000 лв. Така се грижи държавата ни за здравеопазването Simple Smile

Иначе сега се готвят пак едни милиони за осмите поред избори, увеличава се ДДС на хляба и разни други цени, за да се запълват дупки. Въпрос на приоритети. И тези 780 лв за втората година майчинство още ми бъркат в здравето.
Но тук не е тема за такива въпроси и спирам Simple Smile

И аз да се оплача. В 37 г.с. съм, нали имах херпес на устната, мина ми, успокоих се и от снощи ме сърби в интимната зона... Нямам пъпчици, но е леко подуто. Предишната вечер си правих вана и дали нещо не предизвика. Направо, писна ми от този херпес... Нямам много партньори и съм ги подбирала и ползвала предпазни средства даже и с дългогодишни гаджета и не ми идва наум кой може да го е лепнал. Интересното е, че е тип 1 - симплекс, не е гениталния, който се предава по полов път. АГ каза, че е възможно да съм си го прехвърлила сама, ако съм чоплила раничка от устната, после не съм си измила ръцете и съм се пипала отдолу. Аз имам херпеси от дете и все си ги чопля. Направо съм бясна откъде дойде това чудо и как сега ще ми провали естественото раждане...
Преди да забременея ми се е появявал отдолу само веднъж, като бях с ковид. И сега вече за 3 или 4ти път.
Утре съм на преглед при АГ, обаче записах и час при дерматолог. Искам да ми вземе проба от мястото да сърбежа, да сме сигурни дали е херпес или нещо съм се подсякла. Дали в Токуда правят такива изследвания. И като цяло, как мога да се подсигуря, че дори и да дойде на термин бебчо (02 02) няма да има нещо останало и да го застраши? Вие как бихте постъпили на мое място - ако започне раждането към края на януари (реално ще са минали 3 седмици), бихте ли родили естествено или ще се застраховате със секцио?

Анонимна, не се учудвам за Чобанова. Заради нея се чувствах повредена и негодна години наред...
Моята най-добра приятелка роди секцио в Сандански и направо не знам как оживя от болки. Пускаха и окситоцин на рязана матка на 10 места (заедно с бебето изрязаха и миоми). За мен това беше абсурдно. Не я обезболиха, не и даваха някакви успокоителни. А хем е близка на АГ в отделението. Караше ме и мен там да раждам и да се следя. Как ли не Grin
При мен има Streptococcus agalactiae, в едната болница казаха аз да пия антибиотик, после за бебето като се роди, чак да сменят начина на раждане само заради това - не. Моя АГ, както и в болницата (лекарката), която избрах - не отдадоха такова значение, слагам свещички флуомизин, друго не се налагало, било често срещано и такава драма не е имало.

# 372
Момичета може ли да си споделите мнението за стерилизаторите, независимо от марката която сте избрали. Аз ще ползвам за първи път, съответно измих, пробвах и нещо не съм очарована. След като ги извадя шишетата съхнат супер бавно, а не ми се вижда пък логично да ги пълня съответно с кърма/АМ, докато не са изсъхнали. Направих си някаква справка в интернет- че стерилизацията трае около 3 часа, че не е хубаво да ги оставяш вътре заради водата и влагата. Дори “остарелия” метод с изваряването ми се вижда по-удачен и съхнат по-бързо. Ако може вече някоя мама да сподели как се процедира.

# 373
Аз съм взела стерилизатор с функция сушене, точно за да избегна тази ситуация. Обаче не съм го пробвала още. Утре ще тествам и ще кажа мнение.
Момичета може ли да си споделите мнението за стерилизаторите, независимо от марката която сте избрали. Аз ще ползвам за първи път, съответно измих, пробвах и нещо не съм очарована. След като ги извадя шишетата съхнат супер бавно, а не ми се вижда пък логично да ги пълня съответно с кърма/АМ, докато не са изсъхнали. Направих си някаква справка в интернет- че стерилизацията трае около 3 часа, че не е хубаво да ги оставяш вътре заради водата и влагата. Дори “остарелия” метод с изваряването ми се вижда по-удачен и съхнат по-бързо. Ако може вече някоя мама да сподели как се процедира.

# 374
И аз взех такъв с опция сушене, утре ще го пробвам и също ще споделя

Общи условия

Активация на акаунт