Февруарчета 2025 г. -Темa 5

• 27 581
  • 753
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте и благодаря за темата!
Моя стерилизатор е на същата марка, единствено няма функция за нагряване на шишета, защото си купих отделно нагревателя. Тези дни ще го почистя и включа да видим как работи.
Очаквам тази седмица да пристигнат мебелите за детската, та в тази връзка вие как почистихте креватчето и останалите неща?
А и също някоя друга мама усеща ли болки в седалището при вървене или обръщане в леглото вечер и дали е повод за притеснение, отминават сравнително бързо?

# 46
Аз смятам да почистя с препаратите на беб0 които съм поръчала.
При въртене нощно време си имам болки всякакви, по-често в таза и корема ниско

Моя стерилизатор е на същата марка, единствено няма функция за нагряване на шишета, защото си купих отделно нагревателя. Тези дни ще го почистя и включа да видим как работи.
Очаквам тази седмица да пристигнат мебелите за детската, та в тази връзка вие как почистихте креватчето и останалите неща?
А и също някоя друга мама усеща ли болки в седалището при вървене или обръщане в леглото вечер и дали е повод за притеснение, отминават сравнително бързо?

# 47
Аз имам същата болка ,но ме увериха ,че няма нищо притеснително 🫶🏼

# 48
Почистих с този препарат, взех го от ДМ, а матрака с парочистачката.
Също се будя потна последната седмица / не бих казала обляна във вода, основно около гърдите и врата/,  цяла зима спя с лятна пижама, което е нетипично за мен. Аз също си го обяснявам от хормоните, като КРР.
Болка в кръста, ставите, таза имам от супер много време. Даже напоследък в лявата тазобедрене става е бих казала зверска понякога чак ми се плаче. Цяла бременност спането и лежането го изкарах на нея. На дясната страна изобщо не мога да лежа гади ми се, както и по гръб много, защото на бебето нещо не му е комфортно и дава знак.

# 49
  • Варна
И аз като Мария. Почистих кошарата и скрина с този препарат на Фрош.
Болки имам и аз основно в таза, дишам тежко и аз, ръце, крака, лице всичко ми е подуто. Постоянно ми е  топло, а съм зиморничава.

# 50
Момичета ще се възползвате ли от това данъчно облекчение? Нали докато сме  45 дневното майчинство имаме право на такова, поне доколкото четох в интернет?
Само, че аз лично се обърках дали е за тези, които имат само 6м стаж или е за всички …
Ако може някоя по-запозната мама да каже🙏🏻

# 51
  • Варна
Аз не знам за какво става въпрос…

# 52
# 53
До колкото разбрах дохода на майката и бащата не трябва да надвишава определена сума, обаче пък не намерих дадената сума и се отказах от търсенето. 😆

# 54
Данъчното облекчение е различно от обезщетението за бременност и раждане (45 дневния).
Данъчното облекчение се ползва в случай, че към 31.12 имаш дете.
Другото е вързано с осигурителния стаж - 12 месеца.
Ако нямаш стаж или място, където да си ползваш този вид отпуск има други суми, според закона за семейни помощи.

# 55
До колкото разбрах дохода на майката и бащата не трябва да надвишава определена сума, обаче пък не намерих дадената сума и се отказах от търсенето. 😆

Плащащите данъци с първо дете трудно се вписваме в критериите. Дори и не се замислих да търся сумата.

Ай да ги... докато намеря инфото ми дойде термина на второто дете. (Бременна с първо съм)

https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/izpalnite … ii/uslugi-814/422
"Бременните жени, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4, имат право на еднократна помощ при бременност в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година, когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване и живеят постоянно в страната."

- Правно основание
Закон за семейни помощи за деца - чл. 5а

https://lex.bg/laws/ldoc/2135441920
"Чл. 5а. (Нов - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Бременните жени, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4"

"Чл. 4. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., изм. и доп - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 10.03.2006 г. (*), изм. - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 57 от 2015 г., в сила от 28.07.2015 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г., изм. - ДВ, бр. 104 от 2020 г., в сила от 01.01.2021 г.) Право на семейни помощи по чл. 2, ал. 2, т. 1 и ал. 3, т. 1 имат семействата и бременните жени със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на дохода, определен за целта в закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година."

За тази година май не ги бяха гласували още.

А в Закона за бюджета 2024:
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=202168

"Чл. 63. (1) Средномесечният доход по чл. 4 от Закона за семейни помощи за деца за 2024 г. е 810 лв.
(2) Средномесечният доход по чл. 4а, ал. 2, т. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2024 г. е 710 лв.
(3) Средномесечният доход по чл. 4а, ал. 2, т. 2 от Закона за семейни помощи за деца за 2024 г. е от 710,01 лв. до 810 лв. включително.

-----
(Sunglasses Размерът на еднократната помощ при бременност по чл. 5а, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2024 г. е 225лв.
(Sunglasses Размерът на еднократната помощ при бременност по чл. 5а, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2024 г. е 225лв.
(9) Размерът на еднократната помощ при раждане на живо дете по чл. 6, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2024 г. е, както следва:
1. за първо дете – 375 лв.;
2. за второ дете – 900 лв.;
3. за трето дете – 450 лв.;
4. за четвърто и всяко следващо дете – 300 лв."

Аз се предавам, да каже някой компетентен. Инженер съм, не счетоводител.

# 56
На тази помощ има право (отново с някакви условия), ако не отговаря на условията за обезщетение по КСО(няма 12 месеца като осигурена за общо заболяване и майчинство).
Всички имат право на еднократната помощ при раждане.
Според дохода на член от семейството ще се определи дали имаме право на месечни (познати като детски).
Данъчното облекчение е за хора, които вече имат деца. Както и облагаем доход. Или: бъдещите ни татковци, работещи на ТД ще могат да се възползват, като подадат декларация при работодателя си до 31.12.2025. Останалите - с годишна данъчна декларация. И казвам татковците, защото нашият доход тази година ще бъде необлагаем.

# 57
А някоя имала ли е странен и необясним прилив на енергия около 32-33 гс? Тия дни от сутринта до към 18-19 ч съм доста по-свежа като изключа стяганията в корема и тежестта, и пишкането. Последните дни ходим в парка по 5-6 км, после 50тина мин тренировка си правя привечер, домакинствам си. Е, после вечерта се трупясвам като простреляна с всички екстри и дискомфорт, ама определено съм по-свежа от предните седмици.

И аз се обливам в пот нощем. Спя леко облечена, стаята не се отоплява, но явно е от хормоните. Имам и доста главоболия от известно време. Предимно рано сутрин.

# 58
А някоя имала ли е странен и необясним прилив на енергия около 32-33 гс? Тия дни от сутринта до към 18-19 ч съм доста по-свежа като изключа стяганията в корема и тежестта, и пишкането. Последните дни ходим в парка по 5-6 км, после 50тина мин тренировка си правя привечер, домакинствам си. Е, после вечерта се трупясвам като простреляна с всички екстри и дискомфорт, ама определено съм по-свежа от предните седмици.

И аз се обливам в пот нощем. Спя леко облечена, стаята не се отоплява, но явно е от хормоните. Имам и доста главоболия от известно време. Предимно рано сутрин.

В 35 седмица съм и положението е същото. Покрай еуфорията всичко да ми е подредено и готово за малкия човек не се спирам, единствено болките и задуха на моменти успяват да укротят малко положението. 🤭

# 59

Аз бях така до 32ра... колко софри и шетане направих... Сега ставам, ям, спя за час, ставам, ям, спя 3 часа, после пак и пак Grinning Като спящо новородено еднорог съм, само дето не ставам по два пъти на нощ да ям, а само по веднъж Grinning

Общи условия

Активация на акаунт