Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 43 031
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 1 125
Да, след развод може да продаде, но с тежест - бившата съпруга пак може да остане до една година. не е незабавно изхвърляне на улицата и пак е нещо. Но заради тази тежест продажбата ще е неизгодна. Освен това ще има доказателства, че съпругът е получил голям доход, което ще се отрази на издръжката за детето - няма да може да оспорва, че няма възможност.
Е, щом може да се продае, значи може да се дари (безплатно) на свекърите. И тогава доход 0 лв., повишена издръжка 0 лв.
Поне юридически изяснихме сигурния подарък за снахата - 1 година под наем.

# 1 126
  • Пловдив
И аз така мисля (чл. 26 не би трябвало да се прилага), после го видях това и дописвах. Отговарях на Тайс според както я разбрах, а я разбрах в смисъл, че според нея се иска съгласието на бившата по чл. 26.

# 1 127
Това, че свекърите тръгват с мисълта за развод, откъде се разбра? Авторката не е писала подобно нещо.
Но да, традиционно в един момент темите в СО тръгват в посока на развод по идея на съфорумките.

# 1 128
Това всичкото го пишем, за да го знае снахата във връзка с името, нали? Wink
Да. Защото името на детето е до живот, а "подаръкът" може да е 1-годишен и то платен.

# 1 129
Ако ще и двореца на Евксиноград да ми подарят,детето си Теодора-Мария няма шанс да го кръстя... Какво име е това? Ако искат Петка-Драгинка да е второто? Каква е тая глупост? Уж много пари имат,интелигентни хора,пък накрая Теодора-Мария..... Ами да,Петра по-добре ми звучи!
Теодора Мария е много добра комбинация, звучи като име на византийска принцеса.

# 1 130
Сега съобразих, че всички семейства с подобна съдба, които познавам, имат апартамент, купен на името на сина преди брака. Понякога си е направо на името на родителите, които дават ключ на младите да гледат после сеир.
Идеята е дългогодишен тормоз над снахата как тя е клошарка без имот и никога няма да им вземе нищо. Това се споменава мимоходом в ежедневието, при всеки спор, при сравнение с бедни героини от сериал, както и "на майтап". За съжаление този архаизъм е жив и днес, в семействата на хора с добри професии, заплати и т.н. Тъжно.

# 1 131
  • София
Сега съобразих, че всички семейства с подобна съдба, които познавам, имат апартамент, купен на името на сина преди брака. Понякога си е направо на името на родителите, които дават ключ на младите да гледат после сеир.
Идеята е дългогодишен тормоз над снахата как тя е клошарка без имот и никога няма да им вземе нищо. Това се споменава мимоходом в ежедневието, при всеки спор, при сравнение с бедни героини от сериал, както и "на майтап". За съжаление този архаизъм е жив и днес, в семействата на хора с добри професии, заплати и т.н. Тъжно.
Това е масовият случай, да. И аз съм с такива наблюдения. Застраховат се при евентуален развод снахата да не вземе нещо.
Имат пълно право да разполагат с парите си и да купуват жилище на когото решат. За мен няма никакъв проблем в това. Проблемът идва, когато при това положение тръгнат с претенциите към снахата. Какъвто е случаят тук. Купуват на сина – да искат от сина.

# 1 132

Ние започнахме семейния си живот в апартамент на половинката и как пък нито един път не ми се е случвало подобно нещо???  Това някакви извратени хора ще го планират този капан за снахите и пак хора със същата нагласа виждат непременно капан.

# 1 133
След развод, ако на жената е оставено за ползване жилището до 18 г на детето, тя вписва това решение в Службата по вписване, за да противопостави правото си на ползване срещу трети лица.
И никой не може да я бутне. Ще чакат, ако са си купили жилище с тежест.
Връщам се да чета

# 1 134
tays, през това време родата като съди 10 пъти снахата с доноси, че е лоша майка, за да й вземат детето и апартамента, супер ще си отживее там. Повечето жени се спасяват другаде.

# 1 135
  • София
След развод, ако на жената е оставено за ползване жилището до 18 г на детето, тя вписва това решение в Службата по вписване, за да противопостави правото си на ползване срещу трети лица.
И никой не може да я бутне. Ще чакат, ако са си купили жилище с тежест.
Връщам се да чета
Цитат
Какви права има новия собственик в този случай?

При прехвърляне на жилището от съпруга-собственик на трето лице, учреденото с решението на брачния съд наемно правоотношение между него и ползващия съпруг е задължително за купувача при условията на чл. 237, ал.2, пр. 1 ЗЗД – до изтичане на предвидения в него срок, но за не повече от една година от прехвърлянето. След изтичане на този едногодишен срок наемното правоотношение се прекратява, и купувачът придобива пълните права върху имота.
https://www.womeninforce.eu/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0 … 0%B0%D0%B7%D0%B2/

Т.е. текстът, който съм цитирала и към който съм дала линк, не е верен, така ли? Няма едногодишен срок, за да се изнесе?

# 1 136
И на мен в един момент ми се казваше от свекървата,  че оставила апартамента на нас, а те отишли на село и добре,  че дъщеря й нямала претенции, че много трудно щяло да ни бъде. Веднага й отговорих, че макар да нямам нищо на мое име вземам си детето и отивам на единия етаж в бащината ми къща и че всяка година татко ми дава рента от земите. Повече не продума как едва ли не съм си събула обувките и живея даром.  От тогава обаче за всеки ремонт съм й казвала откъде са парите. Можеше и аз като комшията да казвам, че не е на мен и който има апартамент да си го поддържа. Много е грозно това да се натъква какво има снахата.  Не се знае   колко ще им  се множат парите и сина колко време ще е моряк.
Между другото познат слезе от кораба седмица преди да се роди първото му дете и повече не се качи. Сметна, че дните с детето са най'-важни. Намери си друга работа.

# 1 137
Това е масовият случай, да. И аз съм с такива наблюдения. Застраховат се при евентуален развод снахата да не вземе нещо.
Имат пълно право да разполагат с парите си и да купуват жилище на когото решат. За мен няма никакъв проблем в това. Проблемът идва, когато при това положение тръгнат с претенциите към снахата. Какъвто е случаят тук.

+1.
И ако има после някакви проблеми в брака, как ще въздействат със съвети на младите хора? На младежа например. Той е получил всичко.

Затова казах, че е трябвало да не купуват апартамент на младите, а да им помогнат да изградят финансова култура, да работят здраво, да се уважават и да знаят, че нищо не идва даром. Да печелят и да си купуват сами жилището.

Името е също като това с купуването на апартамент. Остави ги сами да се борят в живота, да избират име каквото искат.
Свекърите можеше да са до младите  само с опита си, със съвети, без да им се намесват и да манипулират.

# 1 138
  • Пловдив
А имат ли практика да вписват такива решения, проверено?
Защото вярно, възниква наемно отношение, но не е договор за наем.
Никога не съм се сблъсквала с такъв случай (вероятно повечето снахи се махат Wink) и нямам впечатления, нито съм търсила.

Не мога да насмогна на постовете. Към този на Тайс за вписването беше.

# 1 139
Съгласна съм с мнението на Черна станция. И аз не мога да разбера как някои съфорумки си позволяват да обиждат хора, които изобщо не са виждали! Нарекоха мъжа „мунчо", свекърите - „селяндури", имаше изрази като „ай сиктир" и др. Защо бе, хора? Питат ви за мнение - кажете. Защо трябва да сипете обиди и квалификации към непознати хора? Толкова ли ниско падате?

Други пък са готови с прогнози за младото семейство - какво щяло да стане. Едва ли не вече ги разведоха... Някои вече дори върнаха снахата при родителите й.

После ще има теми: „Ще ме приемат ли с дете?" „Защо не ме приемат?" и т. н. В други теми пък съветвате хората да не се обвързват с партньори, които вече имат деца, да бягат с 200 и т. н. Няма угодия... Нормално е хората да имат различно различно мнение по конкретен въпрос, но защо трябва да обиждат хора, които не мислят като тях?
Съгласна съм! Явно коментари като твоя умишлено се подминават в тази тема.

Общи условия

Активация на акаунт