Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 42 714
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 120
Аз да съм на снахата ще поставя условие да съм съсобственик в нотаралният акт и тогава "ще си помисля".
Реално тя не е съсобственик и при раздяла изхвърча с детето на улицата. Хайде де - тарикати.

# 121
Не е задължително да има силна връзка с баща си, може като в другата тема родителите и да са по далеч и да се дразни, че свекърите ще прекарват повече време с бебето. Не е чудо невиждано.
Разказвала съм и друг път как девера живееха съа свекърите, много им помагаха, най вече финансово и всичко беше супер докато не се роди племенника. Родителите на етървата дойдоха за месец и като си тръгнаха настана драмата. Етървата не даваше на свекърите да пипат бебето, не било честно те да живеят с бебето, а нейните родители да го гледат на камера. Издържаха към година постоянни караници и се преместиха отделно

Пс. Аз не смятам, че тя трябва да присъства в НА... В крайна сметка не е редно при раздяла да получи половината.
 Също и не трябва да кръщава на тях, а с бащата да изберат заедно името. Детето се прави от двама и двамата имат равни права за името.

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 18:45 от Kaya

# 122
  • София
Модерен човек съм и смятам, че традициите не са такива, каквито бяха. Обаче жестът е огромен. Голям апартамент, че и обзавеждане. Ако се тегли кредит за жилище, знаете, че се изплаща цял живот. Аз бих върнала жеста и бих го кръстила на свекъра. Или малко модернизирано името, но близко до това на свекъра. Едно време моята баба целуваше ръка на свекъра си, и аз съм целувала веднъж по повод.

# 123
  • София
Така е. Собственика да им роди едно и да го кръсти на тях.

# 124
  • София
При една раздяла дори тя да остане в жилището за известно време, ще трябва да плаща наем на собственика. Какъвто тя не е. Но иначе ѝ били дали... Нищо не са ѝ дали.

# 125
  • Пловдив
Етървата не даваше на свекърите да пипат бебето, не било честно те да живеят с бебето, а нейните родители да го гледат на камера.
Много яко.
Моите деца така си мерят всичко - "не е честно аз да пиша домашна, а той - не", обаче е честно пишещата домашна да има телефон и да излиза сама. Тези неща обикновено се израстват до пубертета, но явно не при всички.

Цитат
Собственика да им роди едно и да го кръсти на тях.
Така, де. Какво, като му е баща на това дете собственикът - не го ли е раждал, да си трае.

# 126
  • София
Абе какъв жест, те са купили апартамента на сина си, днес е тя избраната, утре може той да живее там с друга. Та този жест не може да е определящ за избор на име.
Но бащата и майката трябва да харесват името, и двамата, ако бащата не е ок с Петра, трябва да изберат друго.

# 127
Аз съм готова да се обзаложа, че каквото и решение да се вземе сега за името на детето, въпросът за жилището периодично ще се слага на масата и по други поводи. Аз затова казвам, че въпросът е принципен, не е само до гордост и его от страна на булката. Това говори много за манталитета на мъжа и родителите му. Аз винаги бих имала едно наум, че темата ще се експлоатира още в бъдеще и ще й се натяква цял живот.

# 128
Бях на страната на мацката, докато не прочетох желаните от нея имена. Съжалявам, ама и Петра, и Петромира (?) ми звучат ужасно.

Свекърите не са прави и поведението им не е никак градско. Но с оглед вариантите ѝ за име, и за да се охладят страстите и постигне дипломатическа победа, бих избрала или неутрално, или производно на свекърите име. Теодора, Божидара, Диляна, Десислава — все хубави и благозвучни имена. Ако иска нещо по-нетрадиционно: Дара, Даяна, Дивна.

Ако по-нататък имат момче, може да е Петър или Камен.

# 129
  • София
Абе какъв жест, те са купили апартамента на сина си, днес е тя избраната, утре може той да живее там с друга. Та този жест не може да е определящ за избор на име.
Но бащата и майката трябва да харесват името, и двамата, ако бащата не е ок с Петра, трябва да изберат друго.
Да.

Ако жилището е дарение на сина, независимо дали преди или след сключването на брака, тя е никой в това жилище.
Ако жилището е дадено на сина преди сключването на брака, тя е никой в това жилище.

Ако при някой от тези варианти, свекърите твърдят, че са дали жилище И на снахата, значи свекърите я лъжат.

Ако искат да кръсти детето на тях, тя да постави условие името ѝ да фигурира в НА.

# 130
  • София
Хубава работа.
Като искат свобода и демокрация, напускат жилището с високо вдигната глава, излизат на свободен наем, събират пари за първоначална вноска и после теглят един кредит за колкото им стигнат силите- в днешната обстановка на ценови диапазон, ако са в София няма да им е толкова трудно.

Ако са приели жеста с подарения апартамент, най-малкото е израз на уважение към тези хора, които вместо да отидат на няколко петзвездни почивки и да си сменят колата, са решили да уредят на младото семейство петзвезден старт.
И имат хубави имена, не се казват Телефонка и Трендафил.

# 131
С удоволствие бих кръстила на двамата, защото имената им са хубави. Отделно първото винаги се кръщава на родата на мъжа.

# 132
Съвсем логично е жилището да е на името на сина им, предвид, че днес браковете са ден до пладне често пъти. Ако и тя е собственик в жилището при деца от друг мъж те ще са нейни наследници. От какъв зор? Тя какъв личен принос има там? Сега разбирам да очакват да кръсти детето Кочо или Пена, вместо с някое хубаво съвременно име, но пък чак такава драма за Дарина / Доротея и Тодор/ Теодор срещу една Петра 🤔.

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 19:20 от Mama Ru

# 133
  • София
Така е, съгласи ли се сега и други неща ще трябва да приеме вероятно. Но такова е положението, мъжа й едва ли ще се изнесе на квартира от собствен апартамент. Аз съм да си кръсти детето както иска, но да има предвид реалната си ситуация. Дали е готова заради име и апартамент да има постоянни неразбирателства. Аз това не бих приела, тя да си прецени.

# 134
  • София
С удоволствие бих кръстила на двамата, защото имената им са хубави. Отделно първото винаги се кръщава на родата на мъжа.
Това го пише някъде в Конституцията ли?

Многи ми е жалко, как наистина вярвате, че парите купуват уважение и щастие…

Съвсем логично е жилището да е на името на сина им, предвид, че днес браковете са ден до пладне често пъти. Ако и тя е собственик в жилището при деца от друг мъж те ще са нейни наследници. От какъв зор? Тя какъв личен принос има там? Сега разбирам да очакват за кръсти детето Кочо или Пена, вместо с някое хубаво съвременно име, но пък чак такава драма за Дарина / Доротея и Тодор/ Теодор срещу една Петра 🤔.

Една кръщавка е сносен наем викаш, че да не ѝ го връчат някой ден със задна дата…

Общи условия

Активация на акаунт