Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 43 058
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 300
Аз не видях някъде написано, че са ѝ казали, че са ѝ купили жилище.

# 301
Момиченца, не са ви ясни нещата.
Развесели ме този коментар. Ако всички бяхме на едно мнение, нямаше да е 20 страници тема за три часа. Нима всеки, който не е съгласен с вас, не е наясно?

# 302
  • София
Момиченца, не са ви ясни нещата.

Я ни обясни, моля.

# 303
  • BG
Всички насочват коментара си към снахата, а пропускат факта, че синът също не е съгласен с жена си.

# 304
Дано младите изберат име, което се харесва и на двамата. Това е съвсем постижимо. Но да не се съобразяват с баби и дядовци, ако на самите тях не им е на сърце и още по-малко заради някакво материално облагодетелстване.

Именно. И да мислят и за самото дете - как ще се чувства с името си (и у нас, и в чужбина), как ще му се вика на галено, как ще се връзва с презимето и фамилията и други такива. Ние така избирахме.

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 21:25 от Черна станция

# 305
  • Melmak
Боже, кога изписахте 20 страници??

Не съм чела всичко.

Отговарям на първия пост.

Хората в днешно време никакви традиции не искат да спазват. То хубаво, но в случая булката иска да си спази традиция, както й е изгодно - на баща си да кръсти. Ако беше натиснала да е неутрално име, ок. Ама така и мъжа може да настоява толкова, колкото и тя.

Като гледам, хората се борят за надмощие. А това е толкова ненужно.

Кръстена съм на баба ми, а по случайност баща ми има имен ден на същия ден. Не сме с еднакво име с него, просто и неговото празнува на тази дата. Събирали сме се винаги, баба идваше на гости, правехме си сбирка и това помня с толкова любов. Баща ми вече го няма и като дойде имения ми ден направо ме боли.

Тези хора един ден няма да ги има, а споменът от това да празнуваш с баба си/дядо си носи такава енергия, че повече помня имените си дни, отколкото рождените. Не бих отнела това от детето си.

Младите ок ли са да върнат подаръка?

# 306
Всички насочват коментара си към снахата, а пропускат факта, че синът също не е съгласен с жена си.
Няма лошо, това са нормални неща. Но да седнат като семейство да си поговорят. Авторката е написала, че той я игнорира в момента и не й говори. Може би иска така да я "пречупи", може би е очаквал друго от нея, но не е това начинът...

# 307
  • София

Не го пропускаме.
Няколко човека писахме, че двамата трябва да изберат име. Което да се харесва и на двамата. Моят вариант беше тя да предложи няколко неутрални имена (нейният компромис), а той да избере някое от тях (неговият компромис).

# 308
Не  познавам родители, които купуват имот на детето си, и вписват снахата или зетя в него.
Тука, егати измислиците се пишат.

Аз познавам снаха, която си изиска името да й е в нотаралният акт.
Стига сте смятали всички жени за патици.
Вероятно може, но това е подарък от мъжа й, не от свекърите.
Или, сигурно е теглила ипотечен и ще го изплаща 20 години, заедно с мъжа си. Тогава да, записана е в нотариалния акт.
Другото са фантазии.
Свекъра толкова имоти и ниви има, как па не записа нещо на мое име?😃 Патица, я.

# 309
Да уважи хората, защото са й дали къди да живее, просто е за разбиране, обаче тя си дърпа към нея чергата. Кво не разбрахте? Иначе не, не е длъжна, никой не е длъжен никому. От човешка гледна точка.

Тя предполагам не е живяла на улицата.
А те като по-възрастни и разумни, биха могли да подходят по-деликатно към бременната любима на сина си.

Valerie R, пак да питам, мама има ключ от апартамента и достъп по всяко време, нали?

То почти никой не живее на улицата, но много пълнолетни хора си живеят в детската стая, понякога и с още някой брат или сестра, докато се изнесат с гадже, като няма гадже, може и да не се изнесат. Та ако да живееш с родители и брат/сестра не ти нарушава кой знае комфорта, защото сте си свикнали, то да живееш там със собственото си семейство с деца определено може да е доста стресиращо.

# 310
Е затова е хубаво младоженците  да са от една черга. Не са много хората, които могат да извадят 200+ хиляди в евро суха парА. Семейството на снахата винаги ще са в по-неблагоприятна позиция.  Ако  те бяха в състояние да купят жилище на дъщерята, свекърите нямаше да има на какво отгоре да изискват.
  Младата снаха ще научи по трудния начин, че всичко в живота е дипломация, такт и реална оценка на силата на собсвената позиция във всяка ситуация.   Честно, нечестно, тъжно - животът е несправедлив.

Утре като замине мъжа за 6 месеца и тя (или детето ) се разболее, ще се види в приказка, ако не се разбира със свекърите.

Аз намирам Петра за неприятно име,  а Петромира за изгъзица.  Аз  бих търсила двойноиме  с П или Пе, и ако нищо свястно не ми хрумне ще се ориентирам към Кремена.  Кремена или Камея, както някой вече предложи,  имат смисъла на Петър без да го повтарят дословно.

# 311
Ама това са разговори между мъжа и жената и претенциите на родителите нямат никакво значение.

И както никой няма право да има претенции към парите на родителите, така те нямат право на претенции към името на бъдещото дете. Но те имат, позовавайки се, на това че са им купили апартамент, което не е вярно.

По напред в темата имаше пример за честни отношения - кръсти го на мен - получаваш апартамент на твое име. И знаеш от самото начало, с какво си имаш работа. И си преценяваш дали те устройва.

Ако  те бяха в състояние да купят жилище на дъщерята, свекърите нямаше да има на какво отгоре да изискват.

Изобщо не е вярно това. Винаги имат претенции, дори и стотинка да не са дали.

# 312
Отделно, че този летящ старт с апартамента им дава реален шанс до пълнолетието на детето да са милионери, за разлика от други, които гордо и независимо още няма да са изплатили ипотеката си.
Хайде сега. България е държавата с най-много собствени жилища на глава на населението, пък нещо не сме милионер до милионер. Колко хора са с панелки, наследени от соца, и всъщност само това ги спасява финансово...

Това вече си е тяхна работа. Апартамент от самото начало без ипотека е летящ старт. После вече кой както си постели. А не сме милионер до милионера, защото както е казано в Библията "Мнозина са звани, но малцина са избрани".

# 313
  • София
Много се радвам, че ние нямахме такива драми и никой не си е търсил "вересиите". Майка ми, като й се обадих по телефона да й съобщя, даже не поиска да знае името. Баща ми никога не е повдигал въпроса. Не че щях и да допусна де. Моят си се занимава с неговите, дори не съм коментирала темата с тях. Избрахме си името заедно, одобрено и от двамата. Ама за тая цел и родителите трябва да са на място, но най-вече децата.

# 314
  • София
Скрит текст:
Ама това са разговори между мъжа и жената и претенциите на родителите нямат никакво значение.

И както никой няма право да има претенции към парите на родителите, така те нямат право на претенции към името на бъдещото дете. Но те имат, позовавайки се, на това че са им купили апартамент, което не е вярно.

По напред в темата имаше пример за честни отношения - кръсти го на мен - получаваш апартамент на твое име. И знаеш от самото начало, с какво си имаш работа. И си преценяваш дали те устройва.
Да. Напълно честно, почтено и открито. А не както сега "Даваме жилище само на сина ни, но ти кръсти детето на нас".

Общи условия

Активация на акаунт