Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 43 107
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 750
За мен изборът на име за детето е част от семейната история, наравно със сватбата, раждането, кръщенето и т.н. Едно от най-важните и съкровени решения на бъдещите родители.Помни се до края!

# 751
Не бих използвала  думата "редно", но при толкова голям подарък от родителите на момчето, съвсем нормално е те да се надяват първото им внуче да е кръстено на някой от тях, още повече, че приемат и само с тяхна буква да е, а не държат да е точно повторение на някое от техните имена.
Те вече си имат първо внуче (от другия син) и е кръстено на тях. Сега последно и буква не искат. Единствено искат другият дядо да няма внуче на негово име. Такова право имат само те, защото имат пари. Той не може да си го плати.

# 752
Блу, отново - подаръкът е за синът, но се очакват метани от снахата, която може по всяко време да бъде изхвърлена, ако не слушка.

# 753
След това ще има и други традиции и обичаи, това е само началото.

# 754
  • София
След това ще има и други традиции и обичаи, това е само началото.
Казах аз, че тази семейна сага няма да свърши с името. Още има да ядат младите.

Точно така НЧС, питах какъв е проблемът да е на свата? Злобата на излъганото камиларче е отговорът.

# 755
Междувременно прочетох постовете на Вероника (авторката) в темата. Оставам с впечатлението, че се опитва абсолютно безпристрастно и обективно да представи ситуацията. Разбрах и че вече има внуче, кръстено на дядо Тодор. Само не разбрах как се е получило така апартамента да е само на името на сина, но и не знам законите около такива дарения.
Не знам, ако дилемата беше между име с Д и някакво много хубаво друго име, щях да съм раздвоена, но тъй като става въпрос за име с Д (което може да е много хубаво) и грубото Петра, изобщо нямам колебания.
Надявам се бъдещите родители да имат достатъчно време до раждането и да намерят избор, който да удовлетворява и двамата.

# 756
Блу, отново - подаръкът е за синът, но се очакват метани от снахата, която може по всяко време да бъде изхвърлена, ако не слушка.
Това са някакви форумни интерпретации, снахата даже е ходила с желание да избира жилище и да го обзавежда. Не изглежда като човек, който никак не се радва, че ще живее самостоятелно и безплатно. Аз заради форума имам чувството, че половината живеят със свекърви при далеч по-лоши условия, без нищо да им приписват. То, ако свекърите нямат възможност, както тъстовете нямали, картинката щеше да е по-неприятна.

Сигурно изобщо нямаше синът да ангажира жена си да ги уважава с името, ама по стечение на обстоятелствата имат един брой бебе и се получава като в притчата за цар Соломон и не върви да го разделят бебето наполовина.

Тук хубаво викате да не я разстройват, защото била бременна, заради доброто на бебето, ама тя хич ли не е загрижена за доброто си състояние и това на бебето, че се тръшка за такива глупости?

# 757
  • София
Снахата се е радвала на жилището преди да разбере, че идва с "тежести".

# 758
  • София
Мхм. Все едно да го бяха купили преди 5 години и днес да снесат исканията.
Баси наема Joy

Пробутват “общия” подарък, че да изнудват.
И благородни - може и неутрално, ама на свата не!

# 759
Оставам с впечатлението, че мъжът не е имал наум вариант за име и приема по подразбиране, че ще се кръщава на неговия баща. Той няма свое мнение , слага на масата мнението на родителите, които, колкото и уж да са съгласни на неутрално име, все пак искат да е на тях кръстено и със сигурност ще са ужасно обидени, ако е на сватята. Някак пак стигаме до аз и свекърите, мъжът ми го няма. Което като хипотеза е доста смущаващо за мен лично. Да не напомням и че мъжът наистина го няма чисто физически (не че присъствието му би донесло някаква полза, де).

# 760
  • София
Според свекърите и според синът се подразбирало, че заради апартамента внучето (поредно) ще е кръстено на тях. Да, но снахата не е подразбрала и си има свои идеи. Затова подобни неща като очаквания за името на детето се изговарят предварително, без да се разчита, че по подразбиране сте на един акъл. Без комуникация не става.
Пп: Нарциса, не ти видях поста, писали сме заедно.

# 761
  • Over the hills and far away
А компромис- да вземат името на дядото по бащина линия- Тодор, като фамилно име за детето, а първото име да е на другият дядо? Мосю и брат му са така, та явно е възможно 🤔

# 762
Изчетох цялата тема най-накрая. Както и повечето са споменали, едниствения вариант е всеки да направи компромис и името да е неутрално. Макар снахата да не е ОК с това, мисля, че щом всички са съгласни на някакъв компромис, и тя би трябвало да се съгласи.
Само подхвърлям идея за името Деметра. Има по мъничко от свекървата, свекъра и бащата на булката.

# 763
Според свекърите и според синът се подразбирало, че заради апартамента внучето (поредно) ще е кръстено на тях. Да, но снахата не е подразбрала и си има свои идеи. Затова подобни неща като очаквания за името на детето се изговарят предварително, без да се разчита, че по подразбиране сте на един акъл. Без комуникация не става.
Пп: Нарциса, не ти видях поста, писали сме заедно.

Това тук си го измислиха. То реално не е заради апартамента, а че са се впрегнали с всички сили да помагат на младото семейство и заслужават някаква благодарност и признателност, а то имам чувството , че снахата очаква благодарности, че ще снесе златното яйце, и поради тази причина всичко трябва да стане на нейното.
Пък това как снахата не била длъжна с нищо, понеже не са я вписали в нотариалния акт, значи ли, че ако бяха я вписали, можеше на свекъра или на свекървата да носи някоя буква? В такъв случай мъжът защо да се съгласява да е кръстено детето на тъста, след като тъстът нищо не му е приписал?

# 764
  • София
Някой е казал, че снахата е неблагодарна ли?
Със сигурност е благодарна, със сигурност може да го покаже по хиляди начини. Защо вие виждате само един?

Общи условия

Активация на акаунт