Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 43 061
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 930
  • sofia
Проблемът е, че двамата млади не могат да се дистанцират емоционално от родителите, за да вземат решение.
Аз кат по-млада много се връзвах на приказките и желанията на родителското тяло, а дори не съм била в казуса за дълга. Мъжът ми е бил в този казус, ама още преди да ме срещне беше туширал претенциите.
А повечето родители обичат да се месят, ако не им се даде категоричен отпор.

# 931
  • София
А, темата с такова заглавие и така поставена е пълна проекция на свекъровите въжделения за покупка на имена.

Съвсем проста е темата. За нагласата на едни хора, които и видно в темата не са на изчезване….

# 932
  • София
Щом мъжът се моли за неутрално, значи се разиграва някаква драма със сватовете. Какъв им е проблемът да се кръсти на тъста? Явно това е разковничето. Дали е реваншизъм (щом няма да е на тях, няма да е и на друг), дали не харесват тъста, дали не харесват името... Честно казано, не им е работа изобщо, ама видно синчето иска да им угоди, та това усложнява нещата.

# 933
Те са ок за двойно име, снахата не иска да е двойно.
Имам предвид, че в началото си мислех, че не харесват самите имена Петра/Петромира. Но явно съм в грешка, щом са съгласни на двойно с тях, явно им допада.

Вярно е, че много изписахме, а тя свекървата си е казала условията за мир - да не е на тъста. На техния род, на двата, неутрално, всичко става, само не и на бедния тъст.

Мен ме заболя главата, не искам да си представям на нея какво ѝ е. Пожелавам ѝ само леко раждане и здраво бебе.

# 934
Аз разбрах и че бащата не харесва Петра и намира Петромира за изсмукано от пръстите.

# 935
  • Melmak
То каквото и да пишете, в крайна сметка в родилното не питат свекървата. Нали майката казва как да запишат детето. Ако толкова настоява да е Петролина, Петрозара, Петрослава, Петя, Петранка или нещо друго, тя като го запише то така ще се казва.

После може да се сърди и самият татко, може това да е проблем между родителите на бебето. Ама ако е решила твърдо на Петър да е, то кой ще я спре.

# 936
Добре де, трябва ли мъжът й да приеме име, което не харесва, само защото тя има право да кръсти на баща си? Името не следва ли да се одобри и от двамата? Без значение за кое име става въпрос, защото всяко име си има хора, които го харесват и такива, които не го харесват и не биха го ползвали. Ако тя има право да иска да кръсти на баща си, не може ли той да си е мечтал да кръсти на майка си? Трябва ли бащата да няма думата, защото не го ражда той?
Неутрално име е компромис, двойно име - компромис, но бъдещата майка държи да е само нейното желание уважено. Да оставим бабите и дядовците дали очакват, дали искат. Те нямат думата. Бащата и той ли трябва да приеме всичко, без значение какво харесва и какво не?

# 937
То каквото и да пишете, в крайна сметка в родилното не питат свекървата. Нали майката казва как да запишат детето. Ако толкова настоява да е Петролина, Петрозара, Петрослава, Петя, Петранка или нещо друго, тя като го запише то така ще се казва.

После може да се сърди и самият татко, може това да е проблем между родителите на бебето. Ама ако е решила твърдо на Петър да е, то кой ще я спре.

Тук съм съгласна, не е редно и мъжът да приема име, което не харесва
Проблема е, че със снахата не може да се говори защото се е запънала като магаре на мост.

# 938
Бащата трябва да седне да се разбере с жена си, а не да й мълчи наказателно. Да си поговорят двамата като семейство без вмешения от по-възрастните им близки. Но не разбрах дали има развитие, разбрах само, че бащата желае неутрално име.

# 939
  • Melmak
Мама ру, аз се съгласявам с теб в тази тема, прочетох ти мненията. Наистина си права. Горното го написах, защото така или иначе майката в родилното е тази, която дава името. И ако го реши ще го направи. Дали е правилно, за мен не! На мен ми се струва, че в случая хората около нея не са толкова неразбрани. И тя може да си измисли каквото име иска, цветница, първи букви и да има мир.

# 940
  • София /Абсурдистан
Майко мила, защо ли чета тази пернишка драма.
Каквото име и да изберат родителите, трябва да е такова, че детето като порасне, да не се срамува от него.

# 941
Добре де, трябва ли мъжът й да приеме име, което не харесва, само защото тя има право да кръсти на баща си? Името не следва ли да се одобри и от двамата? Без значение за кое име става въпрос, защото всяко име си има хора, които го харесват и такива, които не го харесват и не биха го ползвали. Ако тя има право да иска да кръсти на баща си, не може ли той да си е мечтал да кръсти на майка си? Трябва ли бащата да няма думата, защото не го ражда той?
Неутрално име е компромис, двойно име - компромис, но бъдещата майка държи да е само нейното желание уважено. Да оставим бабите и дядовците дали очакват, дали искат. Те нямат думата. Бащата и той ли трябва да приеме всичко, без значение какво харесва и какво не?
Ето това е истината.

# 942
  • София

Разбира се, че е редно бащата да харесва името, но е малко тъпо да е готов да се кръсти на неговите родители, но в никакъв случай да не е склонен да е на нейния баща. Тук вече се намесва друга мотивация, която е дребнава и обидна. Иначе и жената проявява инат, ама предвид, че сватовете са уважени вече, разбирам защо иска и тя да има такова право. Изобщо, доста тъпо да се окажеш насред такова семейство. Ако се навие да е неутрално, ще й е мирна главата, но дали ще се изтрие горчивия вкус? Ако мъжът просто не харесваше името, вероятно щях да съм на негова страна, но тук прозира друга история.

# 943
Ами да измислят име, съчетание от Петър, Тодор, Дарина.
Петина Expressionless WearySmiling Imp

# 944
Ох, къде бях гледала име Петинка 😀

Общи условия

Активация на акаунт