Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 43 080
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 990
  • София
Виждам, че темата е на същото ниво като вчера, затова пак ще повторя – това с името е пилотен епизод на сериал с безброй сезони, в които борбата с традициите, борбата за власт и вкуса към постоянни скандали ще произведат още много теми тук.

# 991
Точно щях да пиша - това дете все някак ще го запишат, в краен случай законът предвижда длъжностното лице да бъде рефер, но драмите няма да приключат с изписване от родилното.

# 992
При положение, че свекърите са съгласни на неутрално име, не са се запънали баш за тяхното, а жената се тръшка да е на баща ѝ няма как да ѝ съчувствам. Отделно колко нехубави производни на Петър имена е избрала. Чак започвам да се съмнявам дали баш на баща си иска да кръсти.

Какво значи неутрално име?
Оксиморон, за да ти кажа аз, свекървата, че няма да стане на твоето, снахо.
Нямат никакво право за избора на име, за да са съгласни или  несъгласни с какъвто и да е избор на родителите.

Тоест, не искам да е Петра на тъста, обаче ако е двойно Петра-Дарина, Петра-Теодора, ще се съглася, защото ще има и нашето име. 😂

Свекърите нямат дума в избора на име на чуждо дете. Те са могли да избират за своите деца. Толкова е просто, ама сложни хора, трудни, неразбрани..

Детето не е съвсем чуждо. А и само с име не се живее, а и с хляб. Ако има нещо отгоре - още по-добре. Надявам се детето да не пострада от ината на майката, а да седнат и да се разберат с мъжа ѝ.

# 993
  • Пловдив
Ако прочетат темата, може да се осеферят поне за следващите спорове, а може и да се наострят още повече. Wink

# 994
  • София
Темата, хората и събитията не вярвам да са истински. Ако са и знаят, четата тук, то разривът ще е доста по- дълбок от цупене.

# 995
Аз единственото не разбирам защо н са се разбрали предварително за името. Ние с мм, още преди да забременея си бяхме избрали по 2 женски и 2 мъжки. На него му е било мечта да има дъщеря Виктория, аз пък исках син Алекс. И се разбрахме ако е момиче неговото име, за момче моето. Като съобщихме, че очакваме бебе и двете баби питаха как ще го кръстим, казахме горните имена. Майка ми опита да прави проблеми, че трябва да кръстя на свекърите, че не мога да слагам "чужди" имена, детето нямало да си знае корена 🤣 Бързо и обясних, че тя не е фактор. Сина пък се роди на Коледа, от там цялата рода се опита да ме разубеди, с името си бил дошъл.

И пак казвам, има нещо дето не се казва, може и Вероника да не знае, надали, след като нямат претенции за името, е такъв проблем. Предполагам е в начина на казване или че снахата е решила еднолично как ще го кръсти без да го обсъди с мъжа си.

# 996
  • София
Ако прочетат темата, може да се осеферят поне за следващите спорове, а може и да се наострят още повече. Wink
Ще се наострят. Тази война тепърва започва. Има ключови моменти в началото на един брак, които винаги накрая се оказват решаващи. Това с името е от тях, но се учудвам, че драмата не е започнала още с някои елементи от сватбата. Обикновено там започва цялата война.

# 997
А може пък да са интелигентни хора,  с личен живот и да не се месят в живота на младите, а снахата да е решила да се доказва. Бях писала преди години (мисля в свекървенската, където повечето подкрепиха думите на роднината ми даже), една роднина се държеше ужасно със свекърва си, при въпроса защо каза че от начало трябвало да и покаже къде и е мястото за да не и се качи после на главата. А живееше при свекърите си. Аз и казах, че на мястото на свекървата съм и показала вратата, ама свекървата държеше да са добре и преглъщаше. Майка ми също смяташе, че е права.

# 998
При положение, че свекърите са съгласни на неутрално име, не са се запънали баш за тяхното, а жената се тръшка да е на баща ѝ няма как да ѝ съчувствам. Отделно колко нехубави производни на Петър имена е избрала. Чак започвам да се съмнявам дали баш на баща си иска да кръсти.

Какво значи неутрално име?
Оксиморон, за да ти кажа аз, свекървата, че няма да стане на твоето, снахо.
Нямат никакво право за избора на име, за да са съгласни или  несъгласни с какъвто и да е избор на родителите.

Тоест, не искам да е Петра на тъста, обаче ако е двойно Петра-Дарина, Петра-Теодора, ще се съглася, защото ще има и нашето име. 😂

Свекърите нямат дума в избора на име на чуждо дете. Те са могли да избират за своите деца. Толкова е просто, ама сложни хора, трудни, неразбрани..

Детето не е съвсем чуждо. А и само с име не се живее, а и с хляб. Ако има нещо отгоре - още по-добре. Надявам се детето да не пострада от ината на майката, а да седнат и да се разберат с мъжа ѝ.

Детето ще е внуче за тях. Не е чуждо, но не им е дете, за да избират те, така че на кой е инатът моля?

Ааа... дойдохме си на думата - "само с име не се живее, а с хляб", казваш, и понеже аз, свекървата, имам парите, купих апарамент на сина си, АЗ ще решавам за името на ТВОЕТО дете, не на МОЕТО, за което съм решавала на времето.

А после? После пак така - ще решавам аз, свекървата, за всичко, абсолютно по същата логика -  за кръщене, за детски ясли, ще идвам в апартамента когато си искам, нали съм го купила, и само с име не се живее, ще стоя колкото си искам, ще готвиш както аз кажа, ще правиш каквото аз кажа.. И още, и още...

По-добре да си разменят шапките и кърпите òвреме, и всеки да живее живота си.

# 999
  • София
А може пък да са интелигентни хора,  с личен живот и да не се месят в живота на младите, а снахата да е решила да се доказва. Бях писала преди години (мисля в свекървенската, където повечето подкрепиха думите на роднината ми даже), една роднина се държеше ужасно със свекърва си, при въпроса защо каза че от начало трябвало да и покаже къде и е мястото за да не и се качи после на главата. А живееше при свекърите си. Аз и казах, че на мястото на свекървата съм и показала вратата, ама свекървата държеше да са добре и преглъщаше. Майка ми също смяташе, че е права.
Не знам дали са интелигентни, но ясно пише, че се сърдят и настояват на своето.
Даже тук една потребителка вряла и кипяла по световната аристокрация и елит, настоя, че това дори не е селско, много е дворцово Simple Smile

# 1 000
  • София
Скрит текст:
Не съм изчезнала.Върнах се от работа и седнах да прочета всичко,което съм пропуснала.

Да уточня.
Не съм учинайката.
Много близки сме и с двете семейства.
Познахте,че става въпрос за голям град до морето.
Да,апартаментът е много скъп.

Свекърите не са поставяли условия ,когато са го купували.
А снахата не е имала претенции името и да бъде вписано в нотариалния акт.
Отношенията им бяха нормални,снахата беше желана.

Говоря със свекървата-били неприятно изненадани,че бебето няма да е кръстено на тях.,ами на тъста.
Скрит текст:
Тя сама е предложила двойно име,но момичето не приема идеята.

Говоря с момичето-тя от малка си била решила,че първото и дете ще е кръстено на баща и.
Нейният баща обаче няма претенции и я посъветвал да кръсти детето с неутрално име или на свекърите,за да не се развалят отношенията.
Не иска двойно име,защото тя щяла да нарича детето Петра,а свекърите ще го наричат само с другото име и то ще се обърка.

Таткото я моли за неутрално име.

Аз на нейно място щях да кръстя детето с двойно име .
Да,таткото иска съвсем неутрално име.Да,помоли я да помисли.
Свекърите са ок с това.Да не е  кръстено на никой детето.
Свекърите не са в позиция да са съгласни или да не са съгласни с името на детето. Те са били в тази позиция само за имената на собствените си деца. Да си мислят, че имат право на глас сега, е наглост. Единствените, които имат право на глас за името на това дете, са двамата родители.

Винаги съм защитавала мнението, че бащата има пълно право на глас заедно с майката за името на детето им. Продължавам да го твърдя. НО с едно уточнение: гласът на бащата да е негов, а не на хора извън семейството. Очевидно в случая не е така. Свекърите казват А, той повтаря А. Свекърите казват Б, той повтаря Б. Не е дорасъл да има глас. С мъжа ми заедно избрахме името на детето ни, защото знам, че неговият глас беше само негов.

Иначе за мен, една майка има пълно право да тропа и с 5 крачета, когато става въпрос за името на детето ѝ. Тези, които нямат право да тропат с крачета, са външните за семейството – в случая свекърите. За съжаление се опитват да го правят.

Дали в тази ситуация бих се заинатила на мястото на жената? Все повече клоня към "да", въпреки че с мъжа ми заедно избирахме името на детето ни. Но мъжът ми не беше нечия антена.

# 1 001
  • София
Много такива истински истории има. Тук бях чела споделени от съфорумки истории за нахлувания в родилното, смяна на името в съда, и какви ли още не извращения на озверели, откачени роднини.

# 1 002
  • София
Вероятно от темата щеше да има реална полза, ако някой е изпаднал в подобна ситуация-единият родител избира име, което другият въобще не харесва и дори за повечето хора не е особено хубаво. И да сподели как е излязъл от тази ситуация.
....

Или с развод, или в повечето случаи, ако може да си го позволи, в което се съмнявам. Или пълна невъзможност за раздяла, защото момичето е с деца и пълна зависимост от семейството и мъжа си. Няма жилище, има деца и недостатъчно доходи за нормален живот. Сега се "опъва", но е в двтска възраст все още, няма деца и морето и е до колене. Представя си, че е срещнала един млад принц от състоятелно семейство и я чака живот приказка, в който тя ще бъде кралицата на красивия замък и ще живее щастливо със съпруга и децата си, а върху тях ще се излива рогът на изобилието. Уви.
Ще роди, после още едно, после ще я пречупят и натикат в ъгъла, където никога повече няма да и се чува гласът. Ще се регистрира в бг мама и ще пиша- как стигнах до тук.

# 1 003
  • Пловдив
Имена в съда сменят и след развод. Grinning И на 8-годишно дете съм виждала.
Имам обаче и познати, които 20+ години след подобна драма (бащата се наложил, за участие на тъстове и свекъри не знам) още са заедно. Само майката в годините наричала детето със своя избор.

# 1 004
  • София
Тея конкретно може и да не са имали избор за имената на децата си. И те да са кръстени на сватовете. И за това сега зор да причинят същото на друг, че щом те са се съобразили, как така друг ще решава сам? Някои за тоя момент живеят, да им осмисли съществуването.

Общи условия

Активация на акаунт