Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 42 796
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 1 470
Извън меренето на даденото, свекърите вече имат внуче на техния род. За мен това е най-големият мотив да се уважат и други. Разбрахме, че имат пари, но пък това не значи, че по-бедните родители не заслужават уважение.
Като пак уточнявам, че лично аз не свързвам уважението с името, това е според техните разбирания.

Veronikaaa, бъдещата майка още ли планира да разчита на свекървата за гледането?

# 1 471
Аз никъде не видях някой да е твърдял, че баща й е недостоен. Но видях, че тя самата е казала "Името не прави човека".  Ето за това смятам, че е чист инат. Диалогичност за мен е и, ако отсечеш, че детето ще се казва Ния, Мая , Лора и пр. абсолютно неутрални имена. Не Петруна-Дария или , каквото там се предлага.
С болднатото съм съгласна абсолютно!
От първия пост:
Цитат
Така било редно според тях.Не искала да ги уважи.
Т.е. според тяхното мислене е уважен другия дядо, но те не искат. Защо? Явно смятат, че не го заслужава. Как по друг начин да го тълкувам?
От речника за "недостоен" - "1. Който не е достоен за нещо, не го заслужава. Недостоен за уважение."

Двойното име е предложение на свекървата. И на мен не ми харесва, но явно е готова на всичко, дори на странно име, но да не е самотоятелно на тъста. Ето тези действия са обидни според мен. Склонна е вече на неутрално, няма против и да накичи внучето си с несъчетаващи се имена, само и само да си постигне целта - да не е на дядото.

И пак ще кажа - темата е поднесена от гледната точка на родственик на свекърите, а не от самите страни в казуса. Така че можем да си пишем свободни съчинения и тълкувания на думите на авторката  и те да нямат нищо общо с истината.
За мен това момиче много ще сгреши, но тя си знае.

# 1 472
Охх, много фантазии, много нещо. Била си търсила имотен мъж (родителите му имат пари, не той), че и ги разведохте хората и почнахте да търсите жената къде ще иде...

Макар че на Вероника уточненията, че жената не иска раздяла и че харесва апартамента също намирам за странни. Мисля, че щастливо омъжена бременна жена ще намери за абсурдно дори да се обсъжда нещо такова, та знам ли.

И пак не се казва дали има някаква вражда с тъста конкретно...

# 1 473

Тя желае да си живее в апартамента, независимо на чие име е.

Тя може да иска много неща, но в апартамента ще продължи да живее, само ако маминка е съглсана. Мисля, че за всички е ясно. И винаги, ама винаги ще е с единия крак навън и при всяко несъгласие да изпълнява желанията на родата, ще ѝ бъде напомняно, че тя апартамент няма.

# 1 474
Тъстовете нямат възможност да купят апартамент.
Свекърите нямат нищо против неутрално име.

Какво значи неутрално? Да не е нито на едната, нито на другата страна ли?
Това е то, човещинката. Уж от сърце дали, но все пак имат очаквания, че и се сърдят. Аз на мястото на снахата, за да има мир, поне някакво съвсем различно име бих избрала. Да не е кръстено на никого и да няма дрязги.

# 1 475
И ако има хронология на драмата, най-вероятно младото семейство не са имали разногласие за името преди да го обявят на родата...

Ха, ха, това вече е свободно съчинение, за което не видях в темата никакво основание.
То в тази тема 90% си съчиниха какво ли не, включително имена, които свекървата одобрява.
И че тези очаквания са леко не знам как да ги кажа, изсмукани от лагера на свекървата.

Никога не съм чувала майка на новородено да очаква помощ от свекървата основно.
Е аз познавам даже такива жени, чиито майки не помагаха, а именно свекървите бяха до тях.

# 1 476
  • София
Според мен и Вероника и майка ѝ трябва да участват, кат ги гледам колко са интимно близки, колко му е да о̀чуват едно бебе.

И без помощ ще мине, колко народ е оцелял, не се е загубил без златните ръце на свека.

Това, че разчитала основно на нея не го вярвам.

# 1 477
  • София
И ако има хронология на драмата, най-вероятно младото семейство не са имали разногласие за името преди да го обявят на родата...

Ха, ха, това вече е свободно съчинение, за което не видях в темата никакво основание.

Точно защото не съм изчела 95 страници написах "ако има хронология... най-вероятно....". Не претендирам, че съм права. Simple Smile

# 1 478
Като не е в добри отношения със собствената си майка, което е и в друго населено място май, а е (била) в добри отношения със свекървата, не е толкова странно. Моята майка е далеч. Не че някога ми е гледала свекървата детето, ама за някаква помощ, като да купи нещо от аптеката, или нещо друго за детето, защото аз по-трудно ще се грабна заедно с детето по автобуси, че да отида до града, съм разчитала на нея. На майка си няма как да кажа и да я помоля за услуга.

# 1 479
Всъщност и аз си го помислих, защото авторката писа, че всичко е започнало след като свекървата е чула името. Преди това всичко било безпроблемно...

За мен това момиче много ще сгреши, но тя си знае.
Тя вече е сгрешила като е избрала мъж, който не е пуснал полата на майка си. Въпросът сега е дали ще може да изплува на повърхността за въздух или ще затъне по-дълбоко. Но и не зависи само от нея.

# 1 480
Спрете се бе, хора. Толкова емоции да хабите за глупости.

# 1 481
Всеки тука (почти всеки) очаква нещо от другия Simple Smile))) Нито единият, нито другият и през ум не му е минавало да се изнесат и поживеят под наем, защото той е очаквал, че техните ще се изръсят с 300 000 евро да му купят апартамент, тя също е очаквала, че ще се нанесе на готово, сега очаква да и се помага. Свекървата очаква да и се използва името. Все се чака и се очаква. Това са си търговски отношения, като влизаш в играта , я играеш до край.

# 1 482
Драмата е следната.
Мои близки роднини купиха голям апартамент на сина си и снахата.Беше подарък за сватбата.
Не съм чела цялата дискусия, после може да прегледам, но моето мнение е, че важна е тази дума.
Подарък.
Щом е подарък и не е дарение обвързано с уговорки, свекърите не са прави.
Всеки може всичко да си мисли и да си въобразява, останалите не са длъжни да му четат мислите.
Трябваше да си поставят условието предварително и младите да решат дали искат така апартамента или не.
Мъжът също не е прав, ражда жената, така е устроен светът, тя не го е искала да е така. Затова той трябва да я подкрепя, като майка на детето му.
Моят съвет е жената да не отстъпва от името, смяната няма да е за доброто на никого, даже и сега да направи свекървата щастлива. И да има едно наум, че ще се опитват да я изнудват и за други неща с т.нар. подарък.
Българският вариант на "Timeo danaos et dona ferentes." е  "Бой се от свекървата, когато идва с дарове." Joy

# 1 483
  • София
В тези семейства е така, колкото и да не ни се вярва. Снахата се харизва на мама и там да бутат децата, къщите, мъжете дават по някой лев и родителстват от разстояние.
Ето това е по подразбиране.

И свека си е приела участта, така и така не работи и живота сигурно ѝ се свежда до това да живее чрез синове и внуци.
За съжаление това непокорство ще я постави в ситуация на “много хубаво си възпитала сина си!” и затова рупа.

Запозната съм в детайли от първо лице на подобна история, същата. Барабар с имотите, кръщавките, очакванията и воят, настъпил след опълчение.

# 1 484
Скрит текст:
Значи свекърите хем нямат претенции да е на тях, може да е неутрално, но да не е на баща й... Що? Щото не й е купил апартамент... Да, не й е купил апартамент, отгледал я е, дал й е обич, възпитал я е, все безплатни неща. И тя си е представяла как ще кръсти детето си на него. А сега трябвало да отстъпи?!? Заради един апартамент. И те по принцип нямали претенции да е на тях, ама да не е на сватята. Това не е сериозно. Малко да се осъзнаят всички около майката. Дори и младия татко. Какво значи тропа с крак? Че това е нейното дете!
Петра е хубаво име. Не е масово срещано. И на мен ми звучи красиво.

Хубави аргументи, но 1:1 важат и за отсрещната страна Wink  Свекърите също са дали обич и възпитание, отгледали са  сина си и той си е представял как ще уважи традицията. И какво тропа снахата, това и неговото дете все пак Simple Smile
Както виждаш, имаме равенство, но освен това и апартамент Simple Smile  И отгоре на всичко отсъстващ баща, далечни и безполезни откъм помощ нейни родители и очаквания за помощ пак към свекърите.
А Петра може да е хубаво за теб и грозно за мен, но това вече е без никакво значение. Важно е за тях какво е, а както чета май само снахата го харесва.
Да, 1:1, ама не съвсем. Свекърите са възпитали послушко. На него и Дарина-Паолина не му харесва, ама го предлага, за да угоди на майка си, не на жена си. И го предлага не защото той, гения, го е измислил. А защото мама му е казала да предложи това, и пак мама му е казала, че Петра не му харесва. И ако има хронология на драмата, най-вероятно младото семейство не са имали разногласие за името преди да го обявят на родата...
Няма значение дали е повлиян или не. Има. Но всеки може да е повлиян, даже от форум може да е повлиян. Резултатът е че той настоява за едно, а тя за друго. Така че 1:1
Само дето тя не може да очаква и вълкът сит и агнето цяло.

Общи условия

Активация на акаунт