Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 42 681
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 1 695
Върти се, суче се, накрая пак се опира до поговорката 'който плаща оркестъра, той поръчва музиката'. Grinning

# 1 696
  • Обран бостан ;)
Скрит текст:
Бая подарък.
Подарък без очакване е бутилка вино.

Къща, вила, милиони не си подаряваме без причина и масово.

Не знам защо се правите на улави.
Не знам за масово, но аз подарих половин къща с двор и гараж в хубав квартал на София, на пет минути от метростанция на брат ми.
Скрит текст:
Не очаквам да кръщава никого на мен. Всъщност нищо не очаквам.
За мен това е подарък, другото е сделка.
И стойността няма значение.
Може да има подарък за милион и сделка за 1 лев.

Купи го и му го подари или ти е наследство ? Ако е наследство не се брои.

Някои хора наистина не могат да проумеят, че едните дават и после искат, а снахата само иска. Мъжът бил мунчо, трябвало да си купят апартамент и да натрият носовете на родителите му. Машаллах !

Апропо - давате ли си сметка какво значи да изплащаш 20 годишна ипотека ?

# 1 697
Върти се, суче се, накрая пак се опира до поговорката 'който плаща оркестъра, той поръчва музиката'. Grinning
И е така, и не е.
В крайна сметка, можеш да смениш ресторанта, никой никого не може да накара да седи в този ресторант освен с пушка в тила. Отиваш в кръчмето, за което имаш финансите и поръчваш Вивалди вместо Лепа Брената, която ти трови слуха в големия ресторант. Или пък избираш средно положение и се редувате - един път ти плащаш, после другия и ту звучи Бяла роза, ту Пролет.

# 1 698
Добре, да приемем, че не са обмисляЛИ (мн.ч.) покупка. Може ли да обясните защо обвинявате само снахата за това?
И още един въпрос - вашите свекъри ако кажат, че ще купят апартамент на мъжа ви, вие ще започнете ли да го разубеждавате да откаже 'подаръка'? Силно се съмнявам.
Темата показва как се променя мисленето в зависимост колко е голямо намазването.

# 1 699
  • София
Скрит текст:
Добре, да приемем, че не са обмисляЛИ (мн.ч.) покупка. Може ли да обясните защо обвинявате само снахата за това?
И още един въпрос - вашите свекъри ако кажат, че ще купят апартамент на мъжа ви, вие ще започнете ли да го разубеждавате да откаже 'подаръка'? Силно се съмнявам.
Скрит текст:
Темата показва как се променя мисленето в зависимост колко е голямо намазването.
Това са (финансови) отношения между родители и детето им, в които нямам място. Между мъжа ми и родителите му е имало финансово–имотни отношения, когато се е развивало действието не съм знаела за тях, не съм участвала, ако знаех, щях да откажа да участвам, защото не приех и не приемам мъжът ми да ми се бърка на мен в аналогична ситуация. НО... Не нося отговорност за решения, които не съм взимала. Освен за непълнолетното ми дете.

П.П. Отделен въпрос е, че много силно се съмнявам, че има свекъри, които ще допуснат снахата да участва с право на глас в това. В повечето случаи това става без знанието/участието на снахата. В никакъв случай не ги упреквам. Само констатирам.

# 1 700
Аз съм отказвала закупуване на имот от свекърва, въпреки че тя беше много настоятелна. Вбесяваше я това, че предпочитам да живеем под наем и да не зависим от никой. Осъзнавам обаче, че малко хора биха постъпили като мен.

# 1 701
Добре, да приемем, че не са обмисляЛИ (мн.ч.) покупка. Може ли да обясните защо обвинявате само сннахата за това?
И още един въпрос - вашите свекърви ако кажат, че ще купят апартамент на мъжа ви, вие ще започнете ли да го разубеждавате да откаже 'подаръка'? Силно се съмнявам.
На секундата бих му казала, че не съм ОК с такъв подарък особено, ако се очаква да живеем там. Ако бяха друг тип хора, сигурно щях да се зарадвам и нямаше да искам да ме пише в НА предвид, че не съм дала стотинка. Щях да се изкефя, че няма да се налага да плащам ипотека и ремонт и щях да си спестя свободните пари и да взема по-натам нещо мое. Мисля, че дори, ако за тях името се окажеше нещо много важно, щях да намеря някакъв вариант, който много да ми харесва и да звучи благозвучно и да включва буква-2. НО понеже си познавам свекърите, категорично бих отказалада му/ни подаряват 6-цифрени "подаръци", които да ни излязат през носа после. Тя едва ли се е омъжила на сляпо да не си ги познава. Просто си е затворила очите, защото й е било удобно.

Сина не го коментирам, защото той си е бил наясно с това как седят нещата и има по-реален поглед. Преценил е, че му спестяват голям зор и е наясно, че това неминуемо ще изисква и някакво малко по-специално отношение и някой компромис. Може да ми е смотан, че не се е пробвал сам да осигури нещо на семейството си, но поне е наясно. Снахата ми е като Барби, държано в кутия досега.

# 1 702
Снахата работи ли? И изобщо може ли да си представи какво означава да си купиш апартамент в момента?

# 1 703
  • София
Снахата работи ли? И изобщо може ли да си представи какво означава да си купиш апартамент в момента?
Ако не знае, е добре да разучи, защото тя няма нищо и може да ѝ се наложи.

# 1 704
Мда, такъв отговор очаквах. Ние сме досетливи и принципни, а снахата в темата е хитра бедна селянка и се прави на неразбрала, я да ù наковат канчето.
Няма да питам ако мъжете ви бяха приели 'подаръка', къде щяхте да идете.

# 1 705
  • София
Мда, такъв отговор очаквах. Ние сме досетливи и принципни, а снахата в темата е хитра бедна селянка и се прави на неразбрала, я да ù наковат канчето.
Ей това обяснявам през цялото време. Историята е селска и никой в нея не е по-градски от останалите. Такива са традициите, ясно е, съобразяват се участниците или воюват вечно. Толкова.

И снощи в един американски сериал гледам следното. Внучката бременна и изоставена, роди момче, кръсти го на дядо си и той с бабата я прибра в дома си. В този ред. Иначе 6 сезона симпатични хора, американски селяни Wink

# 1 706
  • България
... А то детето ще си го наследи.
Не се знае.
Моята дъщеря е кръстена на бившата свекърва по настояване на синчето ѝ.
Нищо не е давала. Уважение било.
Бабата отдавна не е между живите, бившият си направи така желаното момче от друга жена и прехвърли всичко на сина си.
На дъщеря си с буквичката, нищо.
Вече не общуват.
Покрай тази тема си дадох сметка, че почти не наричам дъщеря си с името ѝ.

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 13:45 от МоарейнД (от книгата)

# 1 707
Ми пак, където съм сега.
Пък той с "подаръка" винаги може да направи нещо за себе си или за бъдещото ни дете. Аз там нямам дума и не бих се ангажирала с такава.
Извинявам се, но за такива сериозни житейски избори се мисли и никой не може да ме убеди, че известна доза реализъм е излишна.

Ей това обяснявам през цялото време. Историята е селска и никой в нея не е по-градски от останалите. Такива са традициите, ясно е, съобразяват се участниците или воюват вечно. Толкова.
Абсолютно.

# 1 708
Като е просто подарък за сватбата, да го бяха писали апартамента на името на двамата, не само на сина. То от там още се вижда колко 'безпристрастен' е подаръка.

# 1 709

Ако подарят, няма да откажа, защото неговата печалба (на апартамент) не е моя лична загуба, както тук се опитва да се внуши, че едва ли не била на загуба, че ще живее в нов хубав апартамент (авторката сподели, че било от скъпите, т.е. по-скъпо от обичайното за град с принципно скъпи и при), с ново обзавеждане и без наем. Аз съм плащала наем и истината е, че картинката със соц мебелите и соц уредите с ниска енергийна ефективност, с някаква нужда от ремонти и перманентни проблеми, хич не е рядка. Плащаш, а нямаш свободата да избереш как да ти изглежда жилището и да си ограничиш разходите от смотани уреди.

Никой не я обвинява снахата, но в крайна сметка и той не е длъжен да взима и изплаща ипотека с нея, плащайки основно той, защото евентуално на нея ѝ се иска да има нещо на нейно име, при положение, че на практика има къде да живеят самостоятелно.

Общи условия

Активация на акаунт