Електронни четци - 29

• 32 206
  • 768
  •   1
Отговори
# 690
В момента PocketBook Era е на цена от 194,90 € в сребрист цвят. Има възможност и да се купи на изплащане на три вноски, но не знам как стоят нещата с доставката до България и дали тази опция там е налична.
От Амазон.де, там някъде беше цената.

# 691
За изключването на четеца ако е забил. Не си спомням вече, но май номерът беше да се рестартира или направо ресетне. За целта трябваше или да се натисне и задържи много продължително време копчето вкл./изкл. Много продължително - не някакви секунди, а примерно минута-две докато екранът изгасне. Или може и да беше да се натисне и задържи продължително комбинация от бутони (става дума за Покетбук с няколко бутона). Примерно пак бутона за включване плюс бутона за прелистване напред. Не помня, трябва да се чете ръководството или във FAQ-a за устройството на страницата на производителя.
И още нещо - ако четецът е забил, понякога помага да му се включи захранването - по USB от зарядно.
А може и генерално да бъркам и спомените ми да са за четец Kobo с бутони.

# 692
За Черния петък не знам, но последните два Prime Day в немския амазон нямаше някакви кой знае колко намалени Pocketbook. Нещо от сорта на 8-15% на избрани модели като Era и Verse Pro, но те си го имат и в момента имат това намаление.

Повредения четец е голям и хубав, има резон да се ремонтира дори разходите за нова матрица да са като алиекспеския линк. Новите четци с този размер на екрана са скъпи. Алтернатива KOBO Forma (8 инчов E Ink Mobius Carta дисплей ) от китайски търговец със статус Refurbished е малко под 300 лв.

# 693
Колеги, вчера пак звъннах до сервиза и майче ме бяха забравили.
Оказа се, че имат резервен дисплей за Покетбукче-то и ми казаха 200лв за ремонта.
Предусещам, че тази резервна част е от друг четец, който явно е тотал щета, ама и така става. Joy
Днес го изпратих към тях и сега се надявам проблемът наистина да е само дисплеят и като го сменят пак да си имам четец. Hug

# 694
Стискаме палци, да не си оставят ръцете много.

# 695
А от сервиза казаха ли, дали са проверили и  батерията - дали се е надула? За мен правилното решение е да сменят за всеки случай и батерията. Ако наистина батерията е виновна за повредата на дисплея.
Ще го повторя сигурно за стотен път - при наличие на 8 различни модела Покетбук у нас досега нито един не се е повредил. А осем  броя не е малко. Ако батерията толкова лесно се надуваше и повреждаше дисплея, статистически погледнато с голяма вероятност поне един от наличните щеше да се повреди точно заради батерията.
Аз лично смятам, че много по-вероятно е четецът да се повреди от чукване, изпускане или от сядане или лягане върху него. Особено ако има малки деца вкъщи или ако четецът се използва без твърд калъф тип папка.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 15:15 от Stilgar

# 696
Днес им го пратих и тепърва ще чакам обаждане, за да кажат вече като го видят, как стоят нещата.
Аз също смятам, че е натиснат или ударен от големият ми син, защото последно той играеше шах на него. Между раздута батерия и ръцете на 5 годишно дете, определено бих заложила на второто. Joy

# 697
Може ли мнение за Kobo Nia?

# 698
Ще го повторя сигурно за стотен път - при наличие на 8 различни модела Покетбук у нас досега нито един не се е повредил. А осем  броя не е малко. Ако батерията толкова лесно се надуваше и повреждаше дисплея, статистически погледнато с голяма вероятност поне един от наличните щеше да се повреди точно заради батерията.
И при мен и около мен са доста бройки, за пръв път чувам за грижи с батерии. Но и не следя нищо.

П.С.  А екраните се трошат лесно, защото няма защитно стъкло над панелите. Така са по-леки и с по-малко отражения. С малки деца определено е на шанс.

# 699
Може ли мнение за Kobo Nia?

Спрян от производство вече модел от 2020 г. Накратко малък 6 инчов четец, не е водоустойчив, има подсветка (но няма регулация на топлата светлина), екрана му е с матрица от предходната генерация (E Ink Carta с 212 PPI) и т.н. Не е лош, но актуалния модел на кобо с много по-добри технически характеристики е Kobo Clara BW.

Ако въпросът е за покупка нов - аз лично не бих си го взел понеже за 20-30 лева отгоре може да се закупи базовия Kindle 2024 който по-нов и с малко по-добри технически характеристики. Сравнение между двата:
https://comparisontabl.es/e-readers/?product1=Kobo+Nia&product2=Kindle+2024#sbs
Предимствата му са Kobo чете малко повече формати и разни дребни софтуени подобрения (като добавяне на KOReader, бг менюта, речници и т.н.) се постигат перманентно и по-лесно отколкото при киндълите.

Втора ръка има резон ако е на добра цена и батерията му е в добро състояние.

# 700
  • Basel
Здравейте, в момента чета и свалям книгите си на iPad и ми е много удобно и лесно, обаче обмислям покупката на Pocketbook Inkpad color 3.
Интересува ме дали  този четец си заслужава парите, а също има ли вариант да си прехвърля книгите от таблета на четеца?
Благодаря предварително🌺

# 701
Голям и приятен четец с E Ink Kaleido 3 матрица на дисплея. По-важният въпрос е дали наистина смятате да го използвате за цветно съдържание - манга, комикси, PDF файлове с цветни илюстрации и т.н. Цветовете при този тип екрани се постигат чрез добавяне на допълнителен цветен слой, което ги прави по-тъмни при стандартно черно-бяло четене. Затова в повечето случаи ще се налага да ползвате подсветката дори през деня.

Поради тази причина аз лично реших засега да не си взимам цветен четец и да изчакам следващите поколения цветни дисплеи, за да видя дали ще предложат по-добро качество. Ако ще го използвате основно за черно-бяло съдържание (книги, статии и т.н.), може да погледнете PocketBook InkPad 4 - на практика същото устройство, но с черно-бял екран и малко по-малка батерия.
Ето и сравнение между двете модели:
https://comparisontabl.es/e-readers/?product1=PocketBook+InkPad+ … Book+InkPad+4#sbs

Ако iPad-а разполага с Dropbox може да прехвърлите книгите там и после да синхронизирате четеца за да се появят в неговата файлова система.

# 702
Здравейте, в момента чета и свалям книгите си на iPad и ми е много удобно и лесно, обаче обмислям покупката на Pocketbook Inkpad color 3.
Интересува ме дали  този четец си заслужава парите, а също има ли вариант да си прехвърля книгите от таблета на четеца?
Ако не разглеждате комикси - по-скоро не. Цветовете са само 4096, за истинско реалистично цветопредаване на снимки и дума не може да става. Освен това цветните картинки се показват с резолюция 150 dpi, което е двойно по-малко от черно-белите и текста. И най-важното - екранът е по-тъмен и бялото не е толкова бяло. За същите пари препоръчвам InkPad 4. Водоустойчив, много здрав (вече екранът е покрит със защитно стъкло ASAHI, аналог на GorillaGlass и не е толкова лесно да бъде счупен или надраскан, а батерията не е залепена за дисплея като при InkPad 3, а между двете има защитна титанова пластина), максимално компактен за размера си с фирмената корица, а куплунгът за зареждане и включване към компютъра е USB-C, а не старият microUSB. Плюс всички останали предимства на марката - чете всякакви формати, могат да му се инсталират други програми за четене освен фирмената (препоръчвам CoolReader) и има хардуерни бутони освен управлението с докосване на екрана.

Относно прехвърлянето - ако можете да включите таблета си в компютър/лаптоп и да имате достъп до книгите си като файлове (не зная как става при i**** продуктите, защото никога не съм ползвал такъв), няма никакъв проблем да включите и четеца си и да ги запишете на него. Четецът се вижда в компютъра като обикновена USB флашка, на която може да се записва с copy/paste.

# 703
Цветните E-ink панели наистина не са много за препоръчване, губи се резолюция на монохромното изображение, което реално трябва за по-фино рендиране на текст. Смисълът им е за списания и научни публикации, в които има цветни графики. За снимки също не стават поради лошото цветопредаване.
Така че ако нямате непременна нужда от горното и употребата си е текст, цветният панел ще е лош избор. В този случай Inkpad 4 наистина е добър избор.

# 704
Ще следя за електронен четец на Черен петък. Ако видите оферти, моля споделете!

Общи условия

Активация на акаунт