Електронни четци - 29

• 32 896
  • 768
  •   1
Отговори
# 570
Мислех да се въздържа но това да гледаш заради една конкретна книга и то готварска а не нещо дето сядаш да го четеш наред... малко ми е тип "на туй копче един балтон да зашиеш".
Ако това е основният довод, разбира се, не че нещо пречи човек да си иска просто по-голям четец или нещо друго.
Аз до тук съм на втория си, по 6 инча и двата, за себе си не съм почувствала нужда да чета на по-голям екран, вероятно не съм и само аз. Но да кажем че при мен го има и това че съм доста късогледа и понякога предпочитам да си махна очилата като полегна с книга и просто да си увелича шрифта достатъчно а да чета от сравнително близо. На съществено по-голям екран ще има да въртя главата и да се озъртам от единия му край до другия Joy Така че съвсем нямам зор да ми заема и повече място в чантата, освен това евентуално неудобство.

# 571
  • Сливен
За да пиша значи съм проверила,специално в зора на няколко пъти ми се случва дава наличност в сайта ,а го няма на място съответния продукт.И да бих си ползвала четеца в кухнята.
Имаме компютър ,но ММ работи на него.
Леко ме дразни назидателния Ви тон.
Помолих за помощ,ако не можете да помогнете ,поне не пишете.

# 572
Не мисля, че моят тон е назидателен. Обратното, опитвам да помогна. Дадох линкове за конвертиране на ПДФ файл. И споделих, че екраните на четците са различни от тези на телефоните, по-трудно се почистват, ако се замърсят. Ако пръсне мазнина на екрана на телефона, няма проблем, ще се почисти, още повече, че обикновено им се слагат протектори. Докато ако пръсне върху екран на четец, предполагам, ще е доста трудно чистенето, направо не искам да си го представя. А четеца не  е добра идея да се ползва с протектор за екран, защото се обесмисля именно липсата на отблясъци, за да не натоварват окото.
Но всеки си преценява как да си ползва четеца.

ПС Ако режа зеленчуци примерно, няма да е проблем да докосна екрана на телефона с мръсната ръка, но ще е проблем да докосна екрана на четеца, по-трудно ще се почисти. При всяко докосване на екрана на четеца при кухненски дейности, бих си измивала и подсушавала ръцете, а това за мен ще е досадно.
Затова, аз бих предпочела варианта да опитам да конвертирам файла в такъв формат, който е удобен за четене на телефон.

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 15:57 от Diorela

# 573
Между тези двата има ли някаква разлика аз на пръв поглед не открих : https://www.technomarket.bg/chetec-za--knigi/pocketbook-pb618-ba … ck-09216213?_gl=1
https://www.technomarket.bg/chetec-za--knigi/pocketbook-pb629-ve … ist-grey-09217506
Има ли смисъл да се купува Kindle или тези вършат същата работа?

# 574
Между тези двата има ли някаква разлика аз на пръв поглед не открих : https://www.technomarket.bg/chetec-za--knigi/pocketbook-pb618-ba … ck-09216213?_gl=1
https://www.technomarket.bg/chetec-za--knigi/pocketbook-pb629-ve … ist-grey-09217506

Сравнение на техническите характеристики на Kindle Paperwhite и PocketBook Basic Lux 4
https://comparisontabl.es/e-readers/?product1=Kindle+Paperwhite+ … k+Basic+Lux+4#sbs
Накратко Kindle Paperwhite е по-голям, има по-хубав екран, водоустойчив, регулация на топлата светлина на подсветката, по-голяма памет и т.е. Предимствата на PocketBook-а са че чете почти всики формати на електронни книги, по-евтин е и има механични бутони за прелистване на страниците.

Сравнение на техническите характеристики на Kindle Paperwhite и PocketBook Verse
https://comparisontabl.es/e-readers/?product1=Kindle+Paperwhite+ … ketBook+Verse#sbs
Накратко Kindle Paperwhite е по-голям, има по-хубав екран, водоустойчив, и по-голяма памет и т.е. Предимствата на PocketBook-а са че чете почти всики формати на електронни книги, по-евтин, има слот за MicroSD карта и има механични бутони за прелистване на страниците.

Субективно мнение ако искате по-голям и хубав екран Kindle Paperwhite, Verse е хубав бюджетен избор ако ви допада по-малкия размер и липсата на някои екстри.

Погледнете и Kobo Clara BW - шест инчов екран, но е водоустойчив, има хубав същата матрица като Kindle Paperwhite, топла подсветка и т.н.

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 16:52 от negat1ve_

# 575
  • Сливен
Diorela,нямах теб предвид,благодаря за линковете.

# 576

Verse един от последните модели, докато Basic Lux 4 от старите.

# 577
Коментарът на natka също е много полезен. Мисли за цялостното ползване на четеца, а не само за една книга. Нея опитай да я конвертираш. Ние ти споделяме нашия начин на ползване, за да можеш да си представиш и да прецениш по-добре, какъв ще ти е най-функционален за теб.

Stilgar, например, има няколко различни четци и често е правил сравнение между тях. Споделял е и за цветовете на цветните, давал е снимки за сравнение. Виж неговите коментари.
Виж и сравнението на negat1ve_ .
Помисли от къде ще се снабдяваш с книги - дали безплатни, или ще купуваш и нови с DRM защита. Дали ще четеш само на бг, или и на други езици. Ти си знаеш най-добре какво обичаш да четеш. Ние само се опитваме да помогнем, за да направиш най-подходящия за теб избор.

# 578
  • Сливен
Чета само на български ,може би бих и купувала.Не знам,никога не съм имала четец.

# 579
От дискусията за четене на пдф на четци останах с впечетлението, че май е по-добре да си вземеш андроид таблет с по-голям екран на същата или по-ниска цена и съм склонен да се съглася. Таблета има доста повече приложения (видео, браузване, игри и т.н.), докато четците са ограничени от е-инк досплейте си и стават основно за четене.

Навремето обмислях да си взема андроид базиран четец и разучавах Meebook - водят се по-евтина алтернатива на Boox и се ползват основно за четене на комикси. Meebook им куца малко превода на Андроид-а, имаше оплаквания че първите им модели с включената писалка функцията за водене на записки е почти неизползваема (ревютата на споментатия Meebook M103 са по-добри, въпреки че и на този има какво да се желае от софтуера им и не бих разчитал точно на тази функция).

Ревю:

Бих си взел това устройство ако искам сравнително евтин андроид базиран четец с голям екран и няма да разчитам много на функцията за водене на записки.

# 580
Стана ми ясно че за пръв път ще се купува четец от потребителката, по това което описа като чудене.
На български и особено предимно безплатни книги рядко ще са в пдф формат, поне аз каквото съм срещала. Т.е. не се очаква съществена част от четенето да е в този формат, поне при повечето хора.
Таблет разбира се че върши повече неща, но за мен той е много различен от четец, заради екрана. А той им е основното предимство все пак.
Аз ако бих чела големи обеми текст от такова, ще си чета и от телефона (стана ясно вече че голям размер не търся). Но избягвам, за очите ми не е същото. 10 години чета основно на e-ink екрани и не бих се лишила от това.

# 581
Мярнах за пореден път, че слот за карта памет се брои за екстра. Та затова искам да попитам тези, които четат много и имат по много книги на четците си, независимо от коя марка: случвало ли ви се е паметта на четеца да не ви стигне и да се наложи да ползвате допълнителна памет? Simple Smile
Сериозно питам, не ме гледайте, че се усмихвам. Стана ми любопитно просто.
Защото аз досега 3 четеца съм имала, изчела съм тонове книги, но никога не съм усетила, че паметта не ми стига. Животът е това, което не ми стига, за да прочета всичко, което съм натрупала и продължавам да трупам... Sad

# 582
Имам грубо 900 книги в Киндъла на 8 гб памет, от които свободна 4 гб. Трия като прочета, но трупам доста по-бързо.

# 583
Мярнах за пореден път, че слот за карта памет се брои за екстра. Та затова искам да попитам тези, които четат много и имат по много книги на четците си, независимо от коя марка: случвало ли ви се е паметта на четеца да не ви стигне и да се наложи да ползвате допълнителна памет? Simple Smile

Слот за карта памет се брои за едно от основните изисквания като се избира устройство за четене на комикси и манга (заради обемът на файловете).

# 584
Е, аз питам за обикновени книги за четене, не за разглеждане. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт