50 000лв. - за нов дом или бизнес?

• 4 202
  • 95
  •   1
Отговори
# 75
 Само да попитам, легена къде да го подлагам? Отпред или отзад Grinning Като знам колко волатилен е бтк, може да ми трябват два легена Grinning
Дани, а какво става когато наемателите свършат? Ко прайм?

# 76
Благодаря на всички за отговорите и насоките!

Потвърдихте и моето усещане, че в моето положение е по-добре да не рискувам и да стъпя на здрава почва, т.е. да вложа в имот и да мисля за бъдещето.

А за мечтата със собствени продукти- пак ще си я действам, вече съм на път да издам първия си авторски продукт, съвсем в миниатюрен тираж, но все пак, няма да се откажа. Е, пари няма да видя скоро от това, но е важно да опитам!

Относно имота- така, като гледам обявите, май под 200 000 лв. обзаведен ЕДНОСТАЕН няма, та моите 50 000 си бледнеят, като си помисля колко ще отидат и за данъци и такси по прехвърлянето...
Всъщност, какво ще ме посъветвате- обзаведен или необзаведен (които вървят около 150000 лв. в съвсем суров вид) и да се занимавам месеци наред с майстори, при положение, че нищо не разбирам...

# 77
  • Пловдив
При необзаведения, стига да е годен за обитаване - баня, тоалетна и място за спане, - можеш да разсрочиш или отложиш разноските за довършване за неопределено време. Според мен това е предимство, защото с по-малко пари придобиваш веднага и при кредит имаш за момента по-малък кредит за изплащане.

# 78
Благодаря на всички за отговорите и насоките!

Потвърдихте и моето усещане, че в моето положение е по-добре да не рискувам и да стъпя на здрава почва, т.е. да вложа в имот и да мисля за бъдещето.

А за мечтата със собствени продукти- пак ще си я действам, вече съм на път да издам първия си авторски продукт, съвсем в миниатюрен тираж, но все пак, няма да се откажа. Е, пари няма да видя скоро от това, но е важно да опитам!

Относно имота- така, като гледам обявите, май под 200 000 лв. обзаведен ЕДНОСТАЕН няма, та моите 50 000 си бледнеят, като си помисля колко ще отидат и за данъци и такси по прехвърлянето...
Всъщност, какво ще ме посъветвате- обзаведен или необзаведен (които вървят около 150000 лв. в съвсем суров вид) и да се занимавам месеци наред с майстори, при положение, че нищо не разбирам...
Ново строителство ли търсиш? Защото има едни, уж обзаведени, ама последно ремонтирани през соца и трябва да им изхвърлиш обзавеждането, да ги разчистиш до голо и да ремонтираш поне баня.

Абстрахирай се от обзавеждането, това много ще ти ограничи опциите. Гледай другото да те устройва - локация, състояние на блока, размер на помещения, изложение... Това, което не можеш да промениш. Аз лично бих предпочела необзаведен, защото наистина много странни интериорни решения съм виждала, с които собственикът се гордее и е хвърлил пари, и си ги иска обратно при продажбата, но на мен не ми харесват. Но това не би ме спряло, ако самото жилище бива.

# 79
А защо трябва да е едностаен за 200 000? Не може ли да се намери нещо по-изгодно като цена?
И да, необзаведен е за предпочитане. Новото строителство ще иска довършителни работи, докато старото може да мине и с освежаване
Мисля, че локацията и вида отопление например имат значение. Ако си шофьор - място за паркиране, ако не си - спирка, станция на метро. Магазините, от които обичайно пазаруваш...

# 80
Никога не бих дала 200 000 лв за едностаен!? Това са над 850 лв месечно за 20 години БЕЗ лихви и други такси... Изключителна глупост! Бих сменила града (с Монако например), бих изчакала... но 200 000 лв за 30 квадрата.... айде не мерси!

# 81
  • Пловдив
В Монако и аз ще купя, ако има за толкова. Ама ако няма, и в същото време работата и животът ти е в София?

# 82
Ами щом някой иска да се заробва с едностайно "жилище" от 30 квадрата за 20 години с месечна вноска една минимална заплата... ок. Това не е инвестиция, а глупост...

30 кв са ок за сама жена, но не на тази цена...

# 83
  • Out of the Mix
Всичко е чудесно, но хубав едностаен, 45-50 кв. направен на кукла под 100k EUR успех, такъв е пазарът.
Не говоря за студио, а две отделни стаи, баня, балкон, може и килерче някакво, коридор.
Вече за катакомба в Свобода, или някъде другаде, може и за 60-70к да се намери, но пак да го приведеш в приятен вид ще отидат поне 40к минимум.
Така че, правилно си смята момичето - 200к BGN.

# 84
Има достатъчно хора, които купуват. На зелено (дупка) са продадени почти всички от 1- и 2- стайните. 30м/2 струва 60 хил. евро+ 30 хил. евро за довършителни работи, към 200000 лева излиза. Това е положението.

# 85
За 100 к лв може да се намери и двустаен апартамент. И то в сравнително нормален квартал. Препоръчвам да си гледаш обявите, но и да си намериш добър брокер, който да ти търси апартамент според бюджета. Като е добре да добавиш едни + 10 000 лв, за да можеш да додаше, ако се наложи. Имам приятелка брокерка, от която знам, че доста често хубавите апартаменти и магазини изобщо да не стигат до обява, а веднага щом излезе, брокерите си ги предлагат на своите клиенти. Може да почакаш известно време, но важното е крайния резултат.

# 86
И още нещо. Трябва да провериш банките какъв кредит могат да ти отпуснат при 50 000 първоначална вноска. Размерът на кредита ще зависи както от вида жилище, състоянието му, мястото (те си правят пазарна оценка), така и от твоите доходи. Някои банки дават до 80% като кредит. Имаше и възможност някакъв процент да се отпусне за "ремонт и обзавеждане". Едва след като си наясно на какво би могла да разчиташ, ще си направиш сметката какво жилище можеш да си позволиш да си купиш като цена, от там - локация, размер, вид строителство... Около 10% си отдели за различните плащания около сделката. Т.е, ако жилището е 100 000€, предвиди си 10 000 за разплащания + поне 20 000 за обзавеждане. Ако има нужда от ремонт още едно 30 000 или да го кажем така около 40% от цената на жилището за ремонт, обзавеждане и други разплащания. Ти обаче от едни да кажем 250 000 лева имаш 50 000. Това значи, че ще трябва да искаш кредит от 100 000 € или 200 000 лева. Не ти знам доходите, но първо започни от това - какъв е таванът на възможностите ти за кредит.

# 87
110-120Е са едностайни еднопространствени, обзаведени в среден квартал, ново строителство в София.
200 Е са двустайните (добавена 10кв спалничка)
400Е и нагоре са 3стайните.
Другото са панелки за изриване.

100к лв двустаен няма от 10г насам, особено ако вече готов.

В Монако не съм се интересувал и не знам как вървят цените.
Защо, дали, как, ама как, не коментираме.

# 88
Аз ако бях на теб, бих се преместил в друга държава - например Испания. Питай колежката Хипопотам точно къде - тя казва, че си е купила апартамент за 40к евро в курортен град там.
Ще изкарваш повече пари от тук и ще си купиш по-евтино жилище. Пък може да срещнеш и някой испанец.

# 89
https://m.imot.bg/details/1a170980052475769
Това как ви се струва?

Общи условия

Активация на акаунт