В момента чета ... 93

• 43 447
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
Започнах книжната година добре, но нещо зациклих последните две седмици ... може би и умората напоследък си казва думата и ми е трудно да се съсредоточа. Все още съм в началото на "Мръсни дни", но ми е интересно преплитането на славянски фолклор с ърбън фентъзи, без да имам претенциите да съм познавач на фентъзи жанра изобщо. Реших тази година да му дам шанс, да видим как ще е.

# 601
  • София
Здравейте! Отдавна не съм писала в темата, но пък не съм спирала да чета. Simple Smile
Последно прочетох "Тайните убежища" на Жером Лубри. Много добър психотрилър! Имах няколко теории за това какво точно се случва, но нито една не беше вярна. Книгата се чете бързо и постоянно държи в напрежение. Това е първата ми среща с този автор. Бих прочела и други негови книги.
Сега чета "Зимните хора" на Дженифър Макмеън. Също нов за мен автор. До момента книгата е страхотна. Стилът на писане на авторката ми допада. Историята е интересна и загадъчна. Определено ще прочета и други нейни книги.

# 602
Подобна, но според мен по-хубава книга на Жером Лубри е “Les soeurs de Montmorts”, но засега я няма преведена на български език.

# 603
  • Сред мелниците
В последните месеци минах през Бьорнстад трилогията.
Със смесени чувства съм.
Навремето имах навик да си вадя отделни мисли от книги, които чета.
Не беше много това, което извадих в онези години. Младежки.

Тук ми идваше да си препиша половината текст. Simple Smile
Чудя се колко ли време ги е писал, но като че ли,  зад всяко трето изречение имаше години опит и размисъл. Като сентенции.

На моменти, обаче, едва издържах набиването на някои рефрени! ОК писателски похват ,  но определено прекалява.  Първата част беше на косъм да го зарежа.
Оставях го за по няколко дни да ми мине и чак тогава я подхващах пак.
Постепенно се понаучи и слабите моменти намаляха, в  следващите две.
Третата част е най-емоционална , наистина ме докосна дълбоко.

След едно прекъсване с друг вид книги зачетох "Брит Мари беше тук". Още в началото ми се струваше ,че е опит за повторение на маниера на писане от  Бьорнстад, но си казах, че ще й дам шанс.
 Точно потръгна и изведнъж , малко след средата, първата любовна искра в книгата пламна между две момчета от малкия град , а непосредствено след това тръгна да се разгръща и друга  с хомосексуална служителка от големия град.
 И това беше.

В момента нямам какво да чета и ровя назад в темата, дано си харесам нещо. Не чета любовни ,  криминалета, ужаси и насилие. Стила за мен е много важен, а ако се съчетае със сюжет - идеално! Моля , помагайте!

И бих предложила, когато казвате какво четете и мнението си , дайте поне две думи за типа книга. Така ще сме си полезни повече.

Докато

# 604
  • Русе

Чета тази в момента,почти до средата съм. НО всяка част,за всяка царица започва и завършва с ,,не се знае със сигурност; няма сведения; може би,, . Само предположения и слухове и тук там има сведения за изображение от скална пещера, манастир или надпис в църква, че споменатата изобщо е съществувала,може би отново... Но като цяло всичко е в сферата на предположенията и на догадките. Нищо не е сигурно,но все пак имаме книга написана от академично лице- специалист по история. Наистина очаквах много повече.

# 605
Приключих “Маестра” и съм раздвоена. До половината някъде ми беше интересна, нямах търпение да чета, но после ми стана досадна, предвидима и краят ме разочарова. Да, научих някои неща за Венеция и Мурано, но като цяло имам горчив послевкус.
Не съм решила коя нова книга да започна.

# 606
...зачетох "Брит Мари беше тук". Още в началото ми се струваше ,че е опит за повторение на маниера на писане от  Бьорнстад, но си казах, че ще й дам шанс.
Това няма как да е така, защото "Брит Мари беше тук" е написана 2 години преди "Бьорнстад".

# 607
  • София
Много рядко се случва някой да напише какво чете и после да не остави мнение. Simple Smile

# 608
Какво означава "тип книга"?  Да не би да става дума за жанр?!

Не бих давала уклон на никой как да рецензира или да дава мнение. Ако на някой му е трудно да разбере жанра, информация сега има навсякъде, а и може да му е от полза за общата култура.

Прочетох от Библиотеката "Лора, Яворов и аз" на Дора Конова, която отдавна чакаше в списъка ми. Взех я спонтанно покрай основната ми поръчка на книги на българска историчка, която много уважавам, но ще пиша за нея друг път. Книгата в литературно отношение е доста слаба, но и няма претенции в тази насока. Послесловът насочва към опитите за реабилитация на образа и ролята на авторката в личната история на Яворов. Въпреки голямото количество материали, които съм чела, въпросите сякаш се увеличиха и не толкова за случилото се само по себе си, а за характерите на участниците.

# 609
  • Сред мелниците
........На мен много ми харесва Сандерсън и ако не ти се започва цяла поредица, “Душата на императора” смятам, че може и самостоятелно да се чете (препоръчително е “Елантрис” преди нея, но е възможно и без да е четена).

Ентусиазмът ти е заразителен!
Кажи от къде да започна със Сандерсън и ако ми тръгне после ще питам в какъв ред да вървя.
Елантрис - единичен роман ли е или серия? И ако е серия коя е първата книга?
...зачетох "Брит Мари беше тук". Още в началото ми се струваше ,че е опит за повторение на маниера на писане от  Бьорнстад, но си казах, че ще й дам шанс.
Това няма как да е така, защото "Брит Мари беше тук" е написана 2 години преди "Бьорнстад".
ОК, приеми, че казвам тогава че: Брит ... е дала стила на Брьонстад според мен.
Аз съм ги чела в този ред , такава асоциация правя. Така разбира ли се какво казвам?

Tsugumi_
тип книга имах предвид - криминален роман, фентъзи, любовна, нещо в този смисъл.
Не че не мога да ги минавам през търсачка.

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 19:51 от В (като Вятър)

# 610
"Елантрис" има нещо като мини продължения, "Душата на императора" и някакъв разказ, които са част от сборника "Арканум: Необуздан".

# 611
  • Сред мелниците
"Елантрис" има нещо като мини продължения, "Душата на императора" и някакъв разказ, които са част от сборника "Арканум: Необуздан".

Благодаря! Ще започна с Елантрис . Харесвам фентъзи, но да видим. Страх ме е да се зарадвам.

Наскоро бях останала без нищо за четене.
Поне пет книги не успях да довърша и реших да започна отново Тери Пратчет , който преди сто години бях чела разпокъсано без да знам че има последователност и серии.
Свалих си всички серии на четеца даже си купих първите три от Света на магията,  на хартия, знаете колко са красиви самите книги и си казах, айде! уредих се за следващото десетилетие. Като се знае колко е продуктивен.
Но лош момент ли улучих, не успях да завърша дори първата . А те са малки книжлета. Не съм се отказала, де .
Ще я започна отново нататък.

А назад в темата изчетох доста мнения, избрах си засега:
Ледената река  ,    Ние, удавниците  и като краен вариант Заветът  на водата.
Така , че благодаря на всички момичета,  които ми помогнаха.

# 612
Вече са отговорили, В (като Вятър), но ако случайно Елантрис не ти допадне (на някои фенове на Сандерсън не им е най-любима), опитай с “Душата на императора”. От по-дългите поредици лично аз предпочетох “Летописите на Светлината на Бурята”.

# 613
Аз не препоръчвам поредицата на Тери Пратчет да се започва от първите книги, тъй като са писани много отдавна и той още не е шлифовал стила си. Хубави са (и всъщност, по-смешни от следващите), но може да се прочетат впоследствие.
Добро начало е например поредицата за градската стража, започва със "Стражите! Стражите!".
Също така поредицата за вещиците, но вместо да се започне с "Еманципирана магия", може би с "Посестрими в занаята" - тя е пародия на Макбет.
"Морт" също е добър вариант - първата книга от поредицата за Смърт (той е положителен герой).

# 614
  • Сред мелниците
Аха, знаех си, че не не лъже паметта. Май точно нещо от Стражите и още други бяха от любимите ми книги.

Благодаря за съвета. Много ми е полезен, най-вероятно, тогава , все пак ще се мобилизирам да преодолея първите и да си вървя по реда.

Мисля, за мен има значение, какво съм чела последно. Ако е било добро или прекрасно, не трябва да започвам нова книга. Вероятността да ми се падне пак такова ниво е много малка.

Общи условия

Активация на акаунт