В момента чета ... 93

• 43 445
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Всъщност първите две са написани по-скоро инцидентно - той не е мислел да започва поредица, а е написал пародия на жанра фентъзи (най-вече на това, което е било популярно през 80 и някоя година).
Обръща много от обичайните тропи наобратно. Дори не е мислено за сюжет - те са пътепис, като идеята е да се вкарат колкото се може повече нелепи и смешни ситуации. Има много препратки към попкултурата (които сега може да са непознати на читателите, но поне всички знаем кой е Конан Варварина и горе-долу с какво се занимава).
Първата е имала огромен успех - тя при всички случаи е щяла да има продължение, защото завършва с клифхенгър, но никой не е очаквал да е толкова добре приета.

# 616
Чета " Несправедливо осъдени" от Джон Гришам и Джим Макклоски. Не мога да повярвам, че това са истински случаи на хора, прекарали дълги години без вина в затвора...

# 617
Започвам “Свещите изгарят докрай”, Шандор Мараи.

# 618
Минавам да препоръчам Жълтите очи на крокодилите на Катрин Панкол - като глътка свеж въздух ми беше след "гредите" последно време. Като хубав френски филм я усещах - на фона на еднотипни американски екшъни. Много леко и приятно се чете, добре изградени герои с всичките им особености, без нищо излишно в повествованието. Нямах никакви очаквания, а сега съм очарована, че има и още две книги продължение Simple Smile

# 619
Някой чел ли е Виктор Пелевин? Мнение? Препоръчаха ми го като автор.
 Не конкретна книга.
Чела съм само Generation „П“ и Върколашки метаморфози, но ми харесва много.

# 620
  • Галифрей
Аз не препоръчвам поредицата на Тери Пратчет да се започва от първите книги, тъй като са писани много отдавна и той още не е шлифовал стила си. Хубави са (и всъщност, по-смешни от следващите), но може да се прочетат впоследствие.
Добро начало е например поредицата за градската стража, започва със "Стражите! Стражите!".
Също така поредицата за вещиците, но вместо да се започне с "Еманципирана магия", може би с "Посестрими в занаята" - тя е пародия на Макбет.
"Морт" също е добър вариант - първата книга от поредицата за Смърт (той е положителен герой).

Аз когато започнах да го чета първата ми книга беше “ Маскакард” и така се запалих. Аз не съм особено фен на вещиците, хубави си но не бяха моето за това не съм ги чела всичките,  предпочитам поредиците със стражите и Смърт. Крадец на време ми е една от любимите книги както и Малки Богове.

# 621
Минавам да препоръчам Жълтите очи на крокодилите на Катрин Панкол - като глътка свеж въздух ми беше след "гредите" последно време. Като хубав френски филм я усещах - на фона на еднотипни американски екшъни. Много леко и приятно се чете, добре изградени герои с всичките им особености, без нищо излишно в повествованието. Нямах никакви очаквания, а сега съм очарована, че има и още две книги продължение Simple Smile
По книгата има и приятен филм  с Еманюел Беар, който препоръчвам.

# 622
  • в сърцето на един мъж...
Не ми върви с Тойбин и “Нора” и я оставих за неопределен период. Прочетох друга с действие в Ирландия обаче - “The story collector”, на Иви Удс.
Интересна ми беше, особено сюжетната линия в миналото. Предвидима ми беше на места, но пък ми задържа интереса. Ще продължа с “Изгубената книжарница” скоро.
Преполових и “Маестра” на Шевалие - засега тя ми харесва и нямам търпение да ми се отвори прозорец и да чета. Била съм във Венеция само веднъж, до Мурано не стигнахме, но вече ми се приходи. Ще споделя какво не ми харесва в скрит текст. Дано това си остане и до края на книгата.
Скрит текст:
Какво е това прескачане във времето със стотина години, а героите си остаряват с нормални темпове? Разбирам, че иска да представи Венеция и Мурано в различните епохи, обаче ми е странно. Поне не въвежда хиляда различни нови герои…

С "Маестра" и аз имах подобен проблем, но ми се струва, че е търсен ефект. Може би да покаже развитието на Мурано.
В момента чета "Изчезването на Астрид Брикар". Типичният стил на Наташа Лестър. Много ми харесва за сега, показва света на модата от една друга малко открита страна - тази на жените моделиери и такива, станали известни като музи на известни дизайнери.

# 623
Geia, да, съгласна съм, че е търсен ефект. Обаче пак ми е странно и към на края на книгата
Скрит текст:
как стана така, че семейството на Антонио е остарявало с векове, а нашите герои - само с няколко десетилетия… Много се подразних! И ковид не ми хареса, че беше включен. Ясно, че е още една чума, през която да преминат, но спокойно можеше и без него… И без още някои неща може, ама да не издребнявам.

# 624
Аз започнах Новата къща на Тес Стимсън, но съм около 1/3. Леко върви, не е лоша.

Паралелно слушам “Новата съседка” от Мария Пеева. Тя също, изненадващо, ми харесва.

# 625
Опитвам се да дочета "Коледни желания в Пудинг Хол" ,сега е и снежно, така че върви GrinningBlush

# 626
"Нора Уебстър" на Тойбин наистина тръгва бавно, но с постепенното си разгръщане става завладяваща. Майсторството на Тойбин е изумително. Тойбин показва индиректно и плавно мотивите, нравите, вътрешните състояния на хората, ехото което предизвикват постъпките им. Кнгигата е и един вид карта на скръбта, фазите през които минава Нора, овдовяла на 40. Това не е спойлер.
Преполовила съм я, и нямам търпение да се върна към нея довечера, а ми потръгна бавно, дори се чудех какво точно чета. Радвам се, че проявих търпение. В началото се появи майката на Ейлиш Лейси (от Бруклин), и си помислих колко ми е неприятна тази жена. Laughing Толкова са ми истински тези персонажи.

Дразнят ме книги с плоски диалози които тласкат сюжета напред. Нищо повърхностно няма в Тойбин, ще огледа всички кътчета на душата.

# 627
Довърших "Тайната на прислужницата" - по-слаба ми беше от първата книга, но поне ме извади от читателския застой. След някакво време ще прочета и третата част, като имам нужда пак от "отпушване" на четенето.
Мисля да дам шанс на едни разкази на Наталия Мешчанинова. Мисля че Райна ги беше препоръчала някъде назад по темите.

# 628
Някой чел ли е "Никога повече" на Колийн Хувър?
Снощи гледах едноименния филм по НВО с Блейк Лайвли. Много ми хареса.
Чудя се дали да не потърся книгата.

В момента довършвам "Децата на хълма" на Дженифър Макмеън и уж нещо по-.... не толкова фантасмагорично да зачета след това.

# 629
Utro77, четох я, за мен книгата представяше по-тежки сцени от показаните във филма. Филмът ми се видя представящ темата за насилието по-леко.
Стилът на писане на авторката не е моето, но пък темата е интересна.

Иначе в момента чета нещо нетипично за мен, реших да се ограмотя малко с това Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт