Майчинството счетоводно - 100

• 35 774
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, понеже може да се наложи да си взема болничен, за да гледам сина ми тази седмица, а очаквам обаждане за нова работа. Интересува ме, мога ли да подам молба за напускане ако съм в такъв болничен и дали си важи от датата на пускане или след изтичане на болничния. Ако някой е бил в такава ситуация.

Може да се подаде и по време на отпуск по болест и започва да си тече предизвестието.

# 166
Здравейте, в болничен съм който обхваща януари и февруари, за януари ми преведоха сума. За февруари кога би трябвало да я преведат?
Благодаря!

# 167
Към края на февруари, някъде след 20то число
Здравейте, в болничен съм който обхваща януари и февруари, за януари ми преведоха сума. За февруари кога би трябвало да я преведат?
Благодаря!

# 168
Благодаря!

След като изтече срокът на БЛ.

Здравейте, на трудов договор съм по чл. 68, ал. 1, т. 3 от КТ. В договора не фигурира никаква информация относно преждевременно напускане (преди завръщането на титуляра от майчинство), нито за предизвестие. Имам ли право на такова? Питам, защото знам датата на връщането по неведоми пътища, но ако получа възможност да започна нова работа месец по-рано, да знам дали мога, и ако по интервюта ме питат, да знам какво да кажа.

Може да напуснете и по-рано, но трябва да подадете предизвестие.
В момента, в който се върне титулярът, договорът се прекратява автоматично.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 17:52 от Lady Brinne

# 169
Здравейте, обмислям да се върна на работа преди края на втората година. Кога е по-лесно да ме съкращават, докато съм по време на втората година или когато съм се върнала?

Има ли разлика изобщо?
Благодаря ви!!!

# 170
Здравейте! Моля за съвет. Извинявам се, ако е коментирано.
Втора бременност. Разликата между две деца се очаква да е две години. 45-дневният болничен ще започне 50 дни преди втория рожден ден на първото ми дете. Колебая се дали да помоля работодателят да ми изплати някаква отпуска от 2023 и 2024 /т.е. все едно се връщам на работа, но съм в отпуск/. Притеснявам се да не ми изгори отпуската от 2023 г.
Но съм попадала на информация, че не е добре да се прекъсва майчинството. Това не ми се струва логично предвид, че се вземат 24 месеца назад, а като съм втора година майчинство ще се вземе като осигурителен доход МРЗ за съответния период.
Благодаря за съдействието!

# 171
Здравейте, обмислям да се върна на работа преди края на втората година. Кога е по-лесно да ме съкращават, докато съм по време на втората година или когато съм се върнала?

Има ли разлика изобщо?
Благодаря ви!!!

Няма "по-лесно", макар че не вярвам някой работодател да тръгне да съкращава жена в майчинство, освен при закриване на предприятието. Дори и да сте на работа, до навършване на 3 години от детето е нужно разрешение от ИТ, за да ви съкратят.

Втора бременност. Разликата между две деца се очаква да е две години. 45-дневният болничен ще започне 50 дни преди втория рожден ден на първото ми дете. Колебая се дали да помоля работодателят да ми изплати някаква отпуска от 2023 и 2024 /т.е. все едно се връщам на работа, но съм в отпуск/. Притеснявам се да не ми изгори отпуската от 2023 г.
Но съм попадала на информация, че не е добре да се прекъсва майчинството. Това не ми се струва логично предвид, че се вземат 24 месеца назад, а като съм втора година майчинство ще се вземе като осигурителен доход МРЗ за съответния период.

Отпуската за 2023 година няма да "изгори", или по-точно казано да се погаси по давност. Имате право да я ползвате в срок от 2 години, след като ви изтече настоящия отпуск или пък последващ, щом отново сте бременна.

Няма проблем да се прекъсне майчинството, единствено бихте загубила, ако е по-изгодно да се застъпят двете майчинства.

# 172

Отпуската за 2023 година няма да "изгори", или по-точно казано да се погаси по давност. Имате право да я ползвате в срок от 2 години, след като ви изтече настоящия отпуск или пък последващ, щом отново сте бременна.

Няма проблем да се прекъсне майчинството, единствено бихте загубила, ако е по-изгодно да се застъпят двете майчинства.
[/quote]

Благодаря! Намерих някаква информация, че ако се застъпят двете майчинства, както е в случая. Майчинството за първата година на второто дете ще ми е като сума като майчинството през първата година на първото ми дете. Не знам дали това имахте предвид. Ако е така, ми е по-изгодно, да не прекъсвам майчинството.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 19:22 от anonymousfamily

# 173
Да, точно това имах предвид.
Ще вземате същата сума като за първото дете през 410 дни.

# 174
Здравейте,
въпросът ми не е за майчинство, но майчето иска да си купи кола втора употреба, която в момента е фирмена. Трябва ли да се ходи при нотариус или само с фактурата, както е с коли новвнос, се отива с КАТ за прехвърляне на собствеността, застрахователи за да се прехвърли полицата ГО и деклариране в общината.

# 175
Здравейте,
въпросът ми не е за майчинство, но майчето иска да си купи кола втора употреба, която в момента е фирмена. Трябва ли да се ходи при нотариус или само с фактурата, както е с коли новвнос, се отива с КАТ за прехвърляне на собствеността, застрахователи за да се прехвърли полицата ГО и деклариране в общината.

Това е юридически, а не счетоводен казус.

# 176
Надявах се да има мама-счетоводител, минавала през тази процедура. Благодаря все пак!

# 177
  • София
Здравейте,

Ако колата не е нов внос, нерегистрирана все още в България и продавана от автокъща, то трябва да се мине през нотариус.

# 178
Lorena, колата е купувана от Бг дилър, карана е в БГ 10г, има регистрация. Просто отпада необходимост от тази кола и я продават.
Благодаря!

# 179
Здравейте, средата на май би трябвало да започне 45 дневния ми болничен преди термин. Вероятно началото на месеца ще изляза в болничен или отпуск, тъй като имам натрупани много дни. Има няколко почивни дни през май, моето разбиране е, че ако съм в болничен тогава, тези дни няма да ми се заплатят и финансово ми е по-изгодно да съм в отпуск. Моля да потвърдите дали е така. Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт