Майчинството счетоводно - 100

• 35 807
  • 739
  •   1
Отговори
# 195
Привет, не мога да намеря отговор на следните въпроси, много ще се радвам да ми помогнете:

Работодател има ли право да откаже допълнителен отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст (пл 164).
Какво се случва с неизползвания платен годишен отпуск от първата година майчинство, задължително ли се ползва целия период преди връщане на работа или подлежи на предварително одобрение от работодателя?
Какви са условията за частично връщане на работа по време на майчинство (изобщо има ли такива в БГ) в UK са keep in touch days, в които майката от време на време ходи на работа, за да не загуби тотално връзка с професията си.

# 196
Привет, не мога да намеря отговор на следните въпроси, много ще се радвам да ми помогнете:

Работодател има ли право да откаже допълнителен отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст (пл 164).
Какво се случва с неизползвания платен годишен отпуск от първата година майчинство, задължително ли се ползва целия период преди връщане на работа или подлежи на предварително одобрение от работодателя?
Какви са условията за частично връщане на работа по време на майчинство (изобщо има ли такива в БГ) в UK са keep in touch days, в които майката от време на време ходи на работа, за да не загуби тотално връзка с професията си.

Здравейте,
Отпускът за отглеждане на дете до 2 г. по чл. 164 е по ваше желание, а работодателят няма право да го откаже.
Неизползваният платен годишен отпуск се натрупва, но не е задължително при изтичане на майчинството да ползвате първо него. Платеният отпуск се съгласува с работодател.
В България няма частично връщане на работа, или си в майчинство, или се връщаш на работа (като получаваш 1/2 от обезщетението), но може да се полза отпуск, когато е необходимо - платен / неплатен.

# 197

Няма право да откаже.

Платеният отпуск се разрешава от работадателя, не се заявява еднолично от вас.
Има давност т.е. не може да се отлага до безкрай, трябва да се ползва.

Какви са условията за частично връщане на работа по време на майчинство (изобщо има ли такива в БГ)
Няма такива изрично упоменати в КТ. Или работите, или не. Евентуално споразумение за 4 часа дневно или нещо подобно. Другото са договорки под масата, не че не може.

# 198
Здравейте! Имате ли представа какъв е срока за получаване на еднократната помощ за дете?Подадох молбата на 09.01,но още нямам превод.За първото дете го получих много бързо и затова и не попитах.Има ли някакъв срок или да отида да проверя дали няма някакъв проблем? Благодаря ви!

# 199
Здравейте! Имате ли представа какъв е срока за получаване на еднократната помощ за дете?Подадох молбата на 09.01,но още нямам превод.За първото дете го получих много бързо и затова и не попитах.Има ли някакъв срок или да отида да проверя дали няма някакъв проблем? Благодаря ви!
Дали не беше от рода на 30 работни дни? Помня че при мен буквално един ден преди крайния срок ми ги преведоха и бяха минали почти 2 месеца...

# 200
Здравейте! Предстои ми да изляза в 45-дневния болничен до термина на раждане, но междувременно имам намерение да сменя адресната си регистрация и лична карта в друг район в София. Това ще обърка ли по някакъв начин процеса по издаване на следващия болничен, отпуска по майчинство и изплащането на обезщетения от НОИ? Благодаря!

# 201
Благодаря!Значи има още малко време и ще изчакам .

# 202
  • Пловдив

Аз подадох на 17.01. и ми казаха средата на февруари. Няма още превод.

# 203
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Предстои ми да изляза в 45-дневния болничен до термина на раждане, но междувременно имам намерение да сменя адресната си регистрация и лична карта в друг район в София. Това ще обърка ли по някакъв начин процеса по издаване на следващия болничен, отпуска по майчинство и изплащането на обезщетения от НОИ? Благодаря!

Не. Тези данни не се декларират във връзка с БЛ.

# 204
Здравейте! Наложи ми се да изляза в болничен месец преди 45 дневния. Сега виждам с ПИК в НОИ, че за месецът (януари), в който има няколко дни от този болничен, БТВ и нетната ми заплата не се изчислява въз основа на пълния ми осигурителни ми доход, а върху дохода само за дните, в които съм била на работа. Съответно има и малка разлика в прогнозата в сравнение, ако не съм ползвала болничен. Сега целия февруари, в който няма да бъда на работа, а в болничен, на каква основа ще ми се смята бъдещото майчинство? Доходът ми е постоянен и не съм ползвала болнични от повече от две години назад.

# 205
Имам един въпрос..ако може да посъветвате. Баща ми почина седмица след като родих, преди 7хдни, оказа се че има задължения в 5цифрена сума към топлофикация, отделно и други, част около 20 000 са при ЧСИ и разбрах че може да ми запорират сметката Confused Въпросът е, ако парите които получавам са от майчинството, мога ли да си ги тегля или могат да ги запорират и тях?

# 206
Съболезнования!
По принцип ЧСИ може да ти запорира всички сметки, но социалните плащания и РЗ до минималния размер няма право да пипа. Лошото е че не можеш да си ползваш дебитните карти, а трябва в деня на получаване на плащането да ходиш на каса да ги теглиш.
Имам един въпрос..ако може да посъветвате. Баща ми почина седмица след като родих, преди 7хдни, оказа се че има задължения в 5цифрена сума към топлофикация, отделно и други, част около 20 000 са при ЧСИ и разбрах че може да ми запорират сметката Confused Въпросът е, ако парите които получавам са от майчинството, мога ли да си ги тегля или могат да ги запорират и тях?

# 207
  • София
В зависимост от това какво наследявате - дали само дългове, или все пак има и някакви активи в наследството - обмислете вариантите отказ от наследство или приемане на наследството по опис, за да не се налага с вашата заплата да изплащате дълговете на баща си.

# 208
Може да помислите и за “отказ от наследство” щом става дума за такава сума и да избегнете запорите.

# 209
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Наложи ми се да изляза в болничен месец преди 45 дневния. Сега виждам с ПИК в НОИ, че за месецът (януари), в който има няколко дни от този болничен, БТВ и нетната ми заплата не се изчислява въз основа на пълния ми осигурителни ми доход, а върху дохода само за дните, в които съм била на работа. Съответно има и малка разлика в прогнозата в сравнение, ако не съм ползвала болничен. Сега целия февруари, в който няма да бъда на работа, а в болничен, на каква основа ще ми се смята бъдещото майчинство? Доходът ми е постоянен и не съм ползвала болнични от повече от две години назад.

Логично е осиг. доход за януари да е пропорционално на отработеното време. За дните в болничен ще имате допълнителен осиг. доход, т.нар. доход, от който е изчислено обезщетението. Едва ли ще имате съвпадение с нетната заплата до стотинка.
Обезщетението Ви се изслява на база осиг. доходи 18 месеца преди м.01,2025, т.е. от м.12,2024 назад. Осведнява се не само като сума, но и на база броя работни дни в периода.

Общи условия

Активация на акаунт