Майчинството счетоводно - 100

• 35 112
  • 739
  •   1
Отговори
# 690
Работодателят няма никакво отношение към лична банкова сметка.
Има, защото с всеки един документ, подаван от работодателя към НОИ (било то болничен или различните декларации и приложения за обезщетения за майчинство), се попълва и къде да бъде преведена сумата. Т.е. работодателя може да е пропуснал да попълни, че сте с нова сметка.

# 691
Това ми е пределно ясно, но ако тази сметка е била закрита, няма как да се преведе нищо по нея. Задължение на служителят е даде актуална банкова сметка и при промяна да представи новата на работодателя

# 692
Благодаря! Случаят е изяснен (да се надяваме този път окончателно Grinning ). Просто са се натрупали поредица от грешки от няколко страни - въпреки заявлението за закриване на сметка преди 4-5г., от банката не са закрили сметката и сега НОИ са успели да преведат пари по нея, защото работодателят не е догледал и не е подал и формуляра за смяна на банкова сметка, подаден от мен заедно с болничния. Ако пазех и документа за закриване, можех да пусна оплакване за неправомерно натрупани банкови такси, но уви, здраве да е.

# 693
Момичета, моля за съвет, вие сте много по-наясно от мен. В момента съм болничен две седмици. Изтича на 25.05. АГ каза, че ако искам да го подновя, да отида преди да изтече. Тя обаче е на работа на 26.05. Тогава ще може ли да го поднови, или трябва да е преди 25.05?

Също, може ли друг АГ да го удължи?

# 694
  • В полите на Пирин планина
Момичета, моля за съвет, вие сте много по-наясно от мен. В момента съм болничен две седмици. Изтича на 25.05. АГ каза, че ако искам да го подновя, да отида преди да изтече. Тя обаче е на работа на 26.05. Тогава ще може ли да го поднови, или трябва да е преди 25.05?

Удължава се от ЛКК. И 26.05. е почивен ден. Няма да има проблем да ти го пуснат със задна дата.

# 695
Здравейте, някой ползвал ли е съкращаване на работното време на основание чл. 167б от КТ? При какви условия се прилага, същото ли е заплащането и осигурителния стаж или е на свободна интерпретация? Благодаря

# 696

Удължава се от ЛКК. И 26.05. е почивен ден. Няма да има проблем да ти го пуснат със задна дата.

А ако отида един ден на работа, после реално си се пуска нов болничен от АГ, нали така?

# 697
Здравейте, някой ползвал ли е съкращаване на работното време на основание чл. 167б от КТ? При какви условия се прилага, същото ли е заплащането и осигурителния стаж или е на свободна интерпретация? Благодаря
По взаимно съгласие на страните. Важи за родители на деца до 8 години, или хора, които полагат медицински грижи за роднина по права линия. Имате право да предложите изменения, работодателя има право да приеме или да откаже писмено. Какви точно и колко ще са измененията е въпрос на договорка. Но не виждам кой работодател ще ви намали работното време наполовина от 8 на 4 часа да кажем, а заплатата ви ще остане същата. Изменението е за определено време.
Тази точка в кодекса е малко отбиване на номер като цяло според мен.

# 698
Здравейте!По майчинство съм първа година,съкратиха ме от работа понеже фирмата затваря.Дадоха ми трудовата книжка и ме изпратиха в бюрото по труда да подам документи за борса ,имало 7 дневен срок веднага трябвало и аз веднага ги занесох дадоха ми една карта да съм ходела да се подписвам.Аз им обясних ,че съм майчинство имам малко бебе.Опитах се да разбера какво следва след майчинсвото което ще ми бъде 1 година ли отивам на борса или?Те ми казаха,че нямат идея НОИ щели да се свържат с мен.Благодаря 🙂

# 699
  • София
Здравейте дами, пиша с молба за помощ. Става въпрос за бременна майка, студентка в чужбина, която ще прикъсне смедването си там и ще се прибере да роди и да продължи образованието си тук в България. В момента момичето работи в Германия на 4 часа и края на юли ще излезе в 45 дневния болничен преди термин, който е началото на септември. Тъй като тук не е работила и не се е осигурявала (веднага след като завърши отиде да следва в Германия) няма да има право на майчинство, нали? Освен тази еднократна помощ от Социалните в размер на 2880лв. за майки студентки, дали ще има право на още някаква социална помощ? 

# 700
Здравейте
Имам питане за 45 дневен болничен.
След като съм родила 15 дена преди термин, какво се случва? От болницата не са ми дали нищо, защото се наложи да ме прехвърлят в друга болница. Документи и болничен (42 дневния) от настоящата болница ли ще ми дадат?

# 701
Здравейте,
тази липса на данни означава ли, че представянето на медицинската експертиза от работодател не е още осъществено?

# 702
  • Пловдив
За детските, изплащане за бременност - така е отбелязано в справката в НОИ /45 дневния болничен преди раждането/ сумата къде я вписвам: при обезщетенията за временна неработоспособност и трудоустрояване или при обезщетения за майчинство?

# 703
Щом страницата е празна, означава че болничния все още не е подаден от работодателя
Здравейте,
тази липса на данни означава ли, че представянето на медицинската експертиза от работодател не е още осъществено?

# 704
Кажете и да отиде със здравноосигурителния си номер от Германия и договора в здравната служба РЗОК . Щом е работила там има право да си изтегли здравните осигуровки от Германия  в България. Следователно на база осигуряването и там и месеците , в които в работила, би трябвало да може да се възползва.
Щом хората по този начин излизат на максимална борса в България с осигуряване от чужбина , би следвало да има право и на майчинство. Имайте предвид , че процедурата отнема време и трябва да реагира бързо.

Аз направих точно така . Работих във Франция 5 месеца. След като се прибрах взех необходимите документи от работодателя си, здравноосигурителния номер беше на отделен документ . За всяка държава се изискват различен набор от документи .
Подадох заявление , представих документите и ЛК. След 15 дни получих писмо, че са прехвърлени и следователно излязох на борса за 6 месеца . Сега от тези месеци там един влиза в майчинство ми.

Здравейте дами, пиша с молба за помощ. Става въпрос за бременна майка, студентка в чужбина, която ще прикъсне смедването си там и ще се прибере да роди и да продължи образованието си тук в България. В момента момичето работи в Германия на 4 часа и края на юли ще излезе в 45 дневния болничен преди термин, който е началото на септември. Тъй като тук не е работила и не се е осигурявала (веднага след като завърши отиде да следва в Германия) няма да има право на майчинство, нали? Освен тази еднократна помощ от Социалните в размер на 2880лв. за майки студентки, дали ще има право на още някаква социална помощ?  

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 16:44 от Zajia

Общи условия

Активация на акаунт