Майчинството счетоводно - 100

• 35 085
  • 739
  •   1
Отговори
# 705
  • София-Младост
Здравейте
Имам питане за 45 дневен болничен.
След като съм родила 15 дена преди термин, какво се случва? От болницата не са ми дали нищо, защото се наложи да ме прехвърлят в друга болница. Документи и болничен (42 дневния) от настоящата болница ли ще ми дадат?
Би трябвало като ви изписват да ви дадат болничен, ако не, ще попитате и ако кажат, че първата болница го издава, някой ще отиде да ви го вземе.

За детските, изплащане за бременност - така е отбелязано в справката в НОИ /45 дневния болничен преди раждането/ сумата къде я вписвам: при обезщетенията за временна неработоспособност и трудоустрояване или при обезщетения за майчинство?
Обезщетения за майчинство.

# 706
Здравейте! Досега бях в болничен (целия месец май), имам възможност да работя от вкъщи месец юни. Проблем ли е прекъсването на болничния и ще мога ли да взема нов след това? 45-дневен трябва да взема на 28.08.

# 707
Не е проблем. При мен е точно това, бях болничен по лкк до 08.05 и почнах работа, сега ще излизам юни отпуск, 45-дневния ми започва от средата на юли.

# 708
Здравейте! Досега бях в болничен (целия месец май), имам възможност да работя от вкъщи месец юни. Проблем ли е прекъсването на болничния и ще мога ли да взема нов след това? 45-дневен трябва да взема на 28.08.
Зависи какво майчинство искате да взимате, на колко пари се осигурявате (ако по принцип сте на минималната работна заплата, можете да правите каквото си искате), и колко такива продължителни болнични сте имали за последните 2 години. Ако за цялата бременност сте била в болничен само месец май, то няма да има голям проблем за майчинството след това, няма да спадне осезаемо. Проблемът е, ако сте била в непрекъснат болничен 4-5 месеца, и после се върнете на работа за някакво време, ден или месец, все едно, и после излезете в 45-дневния. Това, ако се осигурявате на хубави пари.

# 709
Аз не съм сигурна това колко е вярно за спадането на майчинството.

Изпратих всичките си данни от НОИ и това е, което ми каза, отделно ми изчисли по месеци колко ще взимам.

# 710
Аз доколкото знам не се отразва особено на майчинството. Освен ако нямате доста бонуси. Реално в месеца, който сте били в болничен ще получите 80% от заплатата си. На фона на 24 месеца назад, тези 20% няма да се отразят особено.

# 711
Аз доколкото знам не се отразва особено на майчинството. Освен ако нямате доста бонуси. Реално в месеца, който сте били в болничен ще получите 80% от заплатата си. На фона на 24 месеца назад, тези 20% няма да се отразят особено.

Не е ли 70%

# 712
Не, болничният е 80%. За общо заболяване, 90% за трудова злополука, професионална болест.

# 713
  • В полите на Пирин планина
Но не повече от средното нетно възнаграждение (на дневна база) - това и за болничен за общо заболяване, и за такъв за бременност, раждане и гледане на дете (до 410 дни).

На 70% се плащат само 2-та дни на първичен болничен лист за общо заболяване и са за сметка на работодателя.

# 714
Здравейте , колко време след предаването на болничен , се превеждат парите за него? Загубила съм си кода за сайта на НОИ и не мога да проверя.
Болничния ми е от 9.05 до 22.05, предаден е на счетоводството на 10.05.
Притесненията ми са , да няма проблем с болничните и за това да няма превод все още... Нормално ли е толкова време да няма превод, просто предишните пъти ,мисля че доста бързо имаше преводи.

# 715
  • София
Здравейте , колко време след предаването на болничен , се превеждат парите за него? Загубила съм си кода за сайта на НОИ и не мога да проверя.
Притесненията ми са , да няма проблем с болничните и за това да няма превод все още... Нормално ли е толкова време да няма превод, просто предишните пъти ,мисля че доста бързо имаше преводи.
Работодателят има срок да представи пред НОИ приложението относно болничния до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който сте му го представили. Т.е. при болничен, представен на работодателя на 10 май, работодателят има срок до 10 юни да подаде информация за него към НОИ. След подаването на информация от работодателя към НОИ започва да тече срокът на НОИ от 10 работни дни да обработване на информацията и изплащане на болничния.

# 716
В сайта пише до 5 работни дни след изтичане на месеца ( в случай , че ви се пада болничен в два месеца ). Моят болничен влиза в следващия месец и го изплащат на два пъти .
Едната част вторник , следващата в четвъртък, предпоследната седмица  на месеца .

# 717
Колко пък е това "толкова време да няма превод"???
Болничният ви е изтекъл на 22.05, днес е 28.05 - минали са точно 3 работни дни от края на болничния. Болничен се изплаща след като изтече, без значение кога е предаден на работодателя и кога е подаден от него в НОИ, освен ако не обхваща два месеца.
Така че всичко си ви е в срок, не бързайте. Обяснили са ви също, че все още може дори да не е подаден в НОИ, нарушение няма.

# 718
Във вашия случай е рано да чакате плащане, а и само с ПИК е достоверно да си видите дали и кога реално е входиран, това вие кога сте го дали на счетоводството не е важно.
Аз с НОИ се карах оня ден по тел- болничен от 22.04, обхващащ целия май и пари за април още нямам. Входиран на дата, от която са изтекли 10 работни дни, без да се броят празници и тн. И тръгнала лелята по тел да ми обяснява като не ми харесва, да подам жалба. Разбира се че ще подам, обявили са срокове, които не спазват.

# 719
Азара., за съжаление ChatGPT не е добър за информация от правно, финансово и друго специализирано естество. Пробвала съм няколко пъти покрай мои ситуации. Например, на мен ми каза, че за да сменя фамилията на детето, трябва само и единствено да подам заявление в общината Joy Оказа се съдебно дело с декларации, няколко свидетели, и негарантиран резултат. Така че не бих го слушала за майчинството. Когато го попитах за майчинството и ми даде подобен отговор, му цитирах един-два закона и той каза "да, права си, благодаря, че ми каза да взема предвид и това. Действително това е така"...

Общи условия

Активация на акаунт