Майчинството счетоводно - 100

• 35 094
  • 739
  •   1
Отговори
# 720
Възможно е, но е хубаво наистина някой да попита в НОИ, защото на мен също ми казваха такива неща. Някои казват, че променя, някои казват, че нищо не променя. . За мен е късно😀 излизам отпуск и после раждам, свършило се е дето се вика.
Ако се сетя, ще пиша като започна да получавам майчинство какво е станало. 😅

# 721
Азара, моля те да пишеш по-натам. По всички логики/и закона/ няма причина при комбинацията от дълъг болничен и после отпуск да спада драстично майчинството и срещам само един човек,който ревностно поддържа тая теза.
Пожелавам ти приятен остатък от бременността, леко раждане и здраво и пухкаво бебче!

# 722
Много благодаря! Аз не знам и как се изплащат майчинствата. Например, първия месец от майчинството за кой месец от работните ми досега отговаря? От 2023-та или от 2025-та назад?

# 723
  • В полите на Пирин планина
Много благодаря! Аз не знам и как се изплащат майчинствата. Например, първия месец от майчинството за кой месец от работните ми досега отговаря? От 2023-та или от 2025-та назад?

Нещо не схванах какво питаш точно...

Изчислява се на база предходни 24 месеца, преди този, в който реално започва отпускът за бременност и раждане.

# 724
Няма значение, ще разбера като му дойде времето. 😀

# 725
Аз как го разбирам - първият месец майчинство започва след като изтекат 3те болнични/45-дневен, от раждането и после от ЛЛ на детето - така чета поне/. Иначе ако ще излизаш в 45 дневен юли 2025, следва последният месец, който ще ти се включи за изчисляване на майчинството от тия 24 назад, да е юни 2025.

# 726
Аз как го разбирам - първият месец майчинство започва след като изтекат 3те болнични/45-дневен, от раждането и после от ЛЛ на детето - така чета поне/.
Не. "Майчинството" е 410 дни - това са 45 дни преди термин и 365 дни след него. Нито повече, нито по-малко. Това, че 45+42+48 дни (135 общо) са под формата на 3 броя болнични листи, а от 136 до 410 са под формата на декларация пред работодателя няма никакво значение. Всичко това е "майчинство" на разговорен език, в закона такъв термин няма.
И за двата периода базата е от месеца предхождащ излизането в 45 дневен.

# 727
Момичета,
всичко е описано в КСО. В сайта на НОИ е разписано на супер разбираем език, да не говорим че във въпроси и отговори директно се казват в прав текст някакви неща.
Отново апелирам да отворите и да прочетете, преди да питате едно и също за н-ти път.
Сега, колежки ще кажат, че нещата не са ясни, но ще споря както Скади спори, че специално НОИ отговаря супер разбираемо Simple Smile

Скади, спри вече. Не знам дали си се хванала на бас с някой или просто имаш някакъв проблем, обаче това, което пишеш не е вярно. Толкова пъти ти се написа, цитираха ти се закони и кодекси, ти едно си знаеш. По този повод се чудя дали твоето не е социален експеримент, да видиш докога някой ще те поправя и коригира, и кога на всички ще им писне Simple Smile

# 728
  • София
Здравейте, бях две години по майчинство, сега съм платен отпуск, след който ще ползвам 6 м неплатен за отглеждане на дете до 8 г., въпросът ми е по време на неплатения отпуск работодателя плаща само здравни осигуровки, но в какъв размер - в смисъл само процента, който той по принцип си плаща или се включва и моята част, която ми удържат?

# 729
  • София
Здравейте, бях две години по майчинство, сега съм платен отпуск, след който ще ползвам 6 м неплатен за отглеждане на дете до 8 г., въпросът ми е по време на неплатения отпуск работодателя плаща само здравни осигуровки, но в какъв размер - в смисъл само процента, който той по принцип си плаща или се включва и моята част, която ми удържат?
Плаща се здравна осигуровка във фиксиран размер (не зависи от заплатата) - всичките 8% здравна осигуровка, изчислени върху половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, са за сметка на работодателя при неплатен отпуск за отглеждане на дете по реда чл. 167а от КТ.

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 20:39 от *Lorena*

# 730
  • София
Благодаря Lorena.

# 731
Здравейте!
От септември ми предстои да се върна на работа за 10 дни и после ще чистя отпуска 5 месеца. Детето ми тогава ще е на 1 г. и 8 м. Подала съм документи за ясла и чакам класиране.
Въпросът ми е следния: ако се върна на работа през втората година за отглеждане на дете, а то ходи на ясла, полагали ми се 50% от майчинството?

# 732
  • София
Здравейте!
От септември ми предстои да се върна на работа за 10 дни и после ще чистя отпуска 5 месеца. Детето ми тогава ще е на 1 г. и 8 м. Подала съм документи за ясла и чакам класиране.
Въпросът ми е следния: ако се върна на работа през втората година за отглеждане на дете, а то ходи на ясла, полагали ми се 50% от майчинството?
Да, полага ви се - 50% се дават, защото майката е избрала да се върне да работи, преди да е изтекъл целият полагаем се по закон период на отпуск за отглеждане на дете. Независимо дали детето ходи на ясла, щом сте се върнали на работа преди навършване на 2 години на детето (включително в периода на ползване на платен отпуск), имате право на тези 50% от майчинството.

# 733
Здравейте!
Да, аз също ще съм така. Говорих с счетоводителите на работа и те ми обясниха, че ще си ги полочавам, дори когато си ползвам платената отпуска.

# 734
Здравейте, момичета. Септември месец ми свършва втората година майчинство и след това ми се полагат 49 дни платен отпуск. Със съпругът ми сме решили да имаме второ детенце, което смятаме да започнем опитите през отпуската и живот и здраве да забременея октомври/ ноември месец. След това смятам да изляза болничен за рискова бременност. Та въпросът ми е дали тези две години от майчинството се вземат  предвид за следващото обещетение. На различни места четох различни работи.

Общи условия

Активация на акаунт