Майчинството счетоводно - 100

• 35 088
  • 739
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Все още няма забавяне при изплащането - НОИ правят плащанията в срок до 10 работни дни след подаване на информация от лекаря и работодателя за болничния, т.е. броите 10 работни дни считано от 2 януари и ако все още не сте получили плащане, тогава има забавяне.

# 16
Моят болничен е от 13.12. до 11.01. и чак сега е със статус "в момента се обработва", а е занесен на работодател на 18.12. и подаден същия ден...
Запомнила съм, че около 15-то число се изплаща, винаги ми е тогава.

# 17
Здравейте, в болнични съм поради рискова бременност. Последният ми болничен е от 1.01 до 30.01. Наблюдаващият ме АГ обаче ще отсъства когато трябва да ми се удължи следващият болничен и каза да отида при личен лекар за да ми го пусне тя. Въпросът ми е кога да отида при нея щом болничният ми е до 30ти . Може ли да се пуска предварително. Примерно да отида на 26 при личен лекар и на 30 да дам документите на комисия. Благодаря предварително !

# 18
Следящото АГ спокойно може да ти даде амбулаторен лист от последния преглед + направление за ЛКК и преди 30/01 (то важи 1 месец от издаването). И без това комисиите искат документите около седмица преди да изтече болничния
Здравейте, в болнични съм поради рискова бременност. Последният ми болничен е от 1.01 до 30.01. Наблюдаващият ме АГ обаче ще отсъства когато трябва да ми се удължи следващият болничен и каза да отида при личен лекар за да ми го пусне тя. Въпросът ми е кога да отида при нея щом болничният ми е до 30ти . Може ли да се пуска предварително. Примерно да отида на 26 при личен лекар и на 30 да дам документите на комисия. Благодаря предварително !

# 19
Той ще отсъства около месец и вече отсъства. Но предполагам, че същото се отнася и за личния лекар. Може да ми издаде амбулаторен лист и направление за лкк няколко дни преди да ми е свършил болничния. Това ме притесняваше. Кога да отида за да не подраня или закъснея. Благодаря

# 20
В такъв случай се обади на личния и питай. Не съм запозната каква е процедурата при такава ситуация

# 21
Така ще направя. Благодаря!

# 22
  • София-Младост
Предварително не може. Но може да отидете след 30.01. и да се издаде със задна дата.

# 23
Здравейте, линка за прехвърляне на майчинство не се отваря при мен. Бихте ли могли да ми съдействате, при прехвърляне на 2рата година, майчинство от майката на бабата, някой може ли да ме насочи, какво документи, приложения трябва да попълним?
Благодаря ви предварително!

# 24
https://www.noi.bg/administrativno-obslujvane/formulqri/formulya … st-i-maichinstvo/
Мисля, че вие трябва да попълните приложение 7 в раздел 2, като отбележете в промяна на обстоятелствата, че отглеждането на детето се поема от бабата и го представяте пред вашия работодател. А бабата попълва същото, но в раздел 1 и го представя пред нейния работодател. Но нека да се изкаже и някой по-компетентен.
Здравейте, линка за прехвърляне на майчинство не се отваря при мен. Бихте ли могли да ми съдействате, при прехвърляне на 2рата година, майчинство от майката на бабата, някой може ли да ме насочи, какво документи, приложения трябва да попълним?
Благодаря ви предварително!

# 25
Здравейте.
Искам да ви попитам- дали е възможно една бременна да изкара в болничен почти цялата бременност - да кажем от 3ти месец чак до началото на майчинството, без да имам някакво здравословно основание? (Работата ми ме натоварва психически и се чудя дали да я напускам сега и да търся нова или да планираме 2рото дете и едва след раждането му да я напусна). Ако е възможно всеки месец ли трябва да се взема болничен от следващият лекар?
Благодаря ви!

# 26
Дали може - може, ако си намерите гинеколог, съгласен нелегално да ви издаде болничен и след това да ви прати на комисия, която също нерегално да ви издава болнични всеки месец до края. Възможно е, дали е легално и морално да точите пари от държавата, щото "ви натоварва психически работата" е друг въпрос. Ако напуснете пък няма да имате право да получавате майчинство след това, та не знам. Че и второ дете, доста години ще се съберат. Преценете си.

# 27
Държавата цял живот ни точи. Има страни в които стимулират раждаемостта с много повече от 300лв за едно дете...ако може да се възползваш от болничен и заслужена почивка, да подготвиш психика и тяло за детенце, не виждам нищо лошо. Даже трябва да е напълно нормално, а не 'точене на държавата' или нещо ,,незаконно'', поне според мен. Съжалявам, че се включвам така, просто не разбирам върлото защитаване на държавата и финансите. Начи ,,онея'' могат да си карат колите за 6 цифрени суми и да живеят в палати, точейки нас, от корупция и други незаконни дейности, а ние да бъхтаме цял живот до смешната пенсия... и да не можем един болничен да си вземем. И друго нещо, бременноста може да е супер лека, до момент, в който заради тежка работа или напрежение нервно, не се случи нещо застрашаващо..
Та според мен, който може да взима болничен да взима.Без грам да ти е гузно, напротив.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 13:50 от InYan238

# 28
Здравейте, първата година майчинството 933лв ли е или е 1077.
Здравейте.
Искам да ви попитам- дали е възможно една бременна да изкара в болничен почти цялата бременност - да кажем от 3ти месец чак до началото на майчинството, без да имам някакво здравословно основание? (Работата ми ме натоварва психически и се чудя дали да я напускам сега и да търся нова или да планираме 2рото дете и едва след раждането му да я напусна). Ако е възможно всеки месец ли трябва да се взема болничен от следващият лекар?
Благодаря ви!
Да, можете. Аз така направих след третия месец пусках болничен. До колкото знам може и преди това, но от личния лекар.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 13:58 от mariyaa1

# 29
Напълно съм съгласна с последното мнение. Както и с години наред да плащам осигуровки и т.н. и накрая почти нищо да не покриват те, но нали аз точа държавата с няколко болнични. Защото например раждането ( за някои като мен ) в държавна болница не е вариант поради отвратителното и пренебрежително отношение на работещите там ( включително на смъртни случаи поради изброените причини.). Аз излязох от 4ти месец ( защото психически ме натоварваше работата ). Следящият ми беше много разбрах и всеки месец си взимах болничния и това беше. Не съм минавала през комисии и т.н. Пък нека точа държавата, защото тя на мен почти нищо не ми е дала. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт