Майчинството счетоводно - 100

• 35 082
  • 739
  •   1
Отговори
# 45
  • София-Младост
Приложение 8 се подава, за да получавате 50% от обезщетението, докато работите, до 2 г. възраст н адетето.

# 46
  • София
Здравейте,

Сменям местоработата (до сега бях в майчинство) и детето започва да посещава детско заведение. При новият работодател кое приложение трябва да подам за да ми се изплащат 50% до навършване на 2 г. на детето.
Прил. 7 или прил. 8 и имаше ли и още нещо, което трябва да подам?
Приложение 8 подавате до новия работодател, може да приложите и едно копие от акта за раждане на детето.

# 47
Здравейте, искам да ползвам неплатения отпуск за отглеждане на дете до 3г. Въпросът ми е мога ли да регистрирам еоод през това време и трябва ли да се осигурявам като управител. Също така всъщност трябва ли да регистрирам еоод, ако нямам значителни доходи в началото или мога да започна евентуално дейност без и в последствие ако се получи да си платя данъците като ЕТ?

# 48
  • София-Младост
Неплатеният отпуск е 6 месеца, плюс 5 прехвърлени от другия родител, ако има право на това. Можете да регистрирате ЕООД, трябва да се самоосигурявате, от момента на започване не дейност.

# 49
  • Пловдив
Здравейте, родих на 30-ти декември 2024г. Има ли смисъл бащата да подава декларация за данъчно облекчение сега? Казаха ми, че реално ще се изплати облекчение за двата дни от 2024 и не си струва да се ходи до НАП.

# 50
  • София
Здравейте, родих на 30-ти декември 2024г. Има ли смисъл бащата да подава декларация за данъчно облекчение сега? Казаха ми, че реално ще се изплати облекчение за двата дни от 2024 и не си струва да се ходи до НАП.
Има смисъл да ходи, полага ви се пълният размер на облекчението за 2024 - 600 лв., стига родителят да има достатъчно внесен данък върху доходите и да няма подлежащи на принудително изпълнение задължения към държавата.

# 51
Здравейте,

Не мога да намеря актуална декларация за неплатен отпуск по чл.167а. Случая е такъв - майката използва 6 месеца, и сега иска да ползва още 5 месеца със съгласието на бащата. Моля, ако някой има възможност да ми я изпрати, за да я попълним и занесем във фирмата на майката.

# 52
  • София-Младост
Няма такова нещо, облекчението не се дели на дни. Имате право на пълното облекчение.

Вълшебствооо
http://www.asotrend.bg/images/stories/docs/molba_saglasie_neplat … n_otpusk_167a.pdf

# 53
Здравейте,
извинявам се за може би некомпетентно зададения въпрос, но не съм никак наясно. Първа бременност ми е, в момента, тъй като тази година завършвам университет работя на 4 часа в магазин за дрехи.
Съвсем в началото съм, така че все още не съм споделила за бременността - искам да знам, че всичко е наред и тогава. Въпросът ми е, тъй като не съм на пълен работен ден мога ли да се възползвам от болничен?
Преди това, почти 3 години работих в ресторант и ме осигуряваха на пълен работен ден. Това ще повлияе ли на размера на майчинството или не?
Благодаря предварително на отзовалите се! Heart

# 54
  • София
Здравейте,
извинявам се за може би некомпетентно зададения въпрос, но не съм никак наясно. Първа бременност ми е, в момента, тъй като тази година завършвам университет работя на 4 часа в магазин за дрехи.
Съвсем в началото съм, така че все още не съм споделила за бременността - искам да знам, че всичко е наред и тогава. Въпросът ми е, тъй като не съм на пълен работен ден мога ли да се възползвам от болничен?
Преди това, почти 3 години работих в ресторант и ме осигуряваха на пълен работен ден. Това ще повлияе ли на размера на майчинството или не?
Благодаря предварително на отзовалите се! Heart
Щом работите на трудов договор и състоянието ви го изисква, ще ви издадат болничен. Вероятно ще повлияе на майчинството (освен ако не сте осигурявана все на минималната работна заплата, в който случай може да очаквате и минималното майчинство и болничният няма да се отрази никак), а дали ще повлияе в посока нагоре или в посока надолу зависи от осигуровките ви за последните 18 месеца преди излизането в болничен.

# 55
Здравейте!

Някой от вас запознат ли е дали мога да работя на граждански договор, докато съм в майчинство през втората година за отглеждане на дете?

Благодаря!

# 56
  • София-Младост
Здравейте!

Някой от вас запознат ли е дали мога да работя на граждански договор, докато съм в майчинство през втората година за отглеждане на дете?

Благодаря!
Можете. Доходите от положен труд без трудово правоотношение (граждански договор) не са с характер на трудово възнаграждение, тъй като върху тях се внасят осигурителни вноски само за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт (фонд “Пенсии”) и не се дължат вноски за общо заболяване и майчинство.

# 57
Здравейте, била съм майчинство година и 6 месеца. Връщам се на работа, но предстои съкращение. Мога ли да получавам обезщетение за безработица? Кой доход ще вземат за база?

# 58
  • София-Младост
Ако ви съкратят, можете, но им трябва разрешение от ИТ. Отпуска втората година ще се смята на база МРЗ тогава.

# 59
А колко месеца назад гледат? В случай че все пак ИТ разреши, каква е практиката за обезщетение?колко заплати се дават?

Общи условия

Активация на акаунт