Майчинството счетоводно - 100

• 35 663
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
Криси, подаваш всички болнични към работодателя. Този от 20ти до 30ти просто ще го попадат към НОИ без дни за изплащане.

# 106
Криси, подаваш всички болнични към работодателя. Този от 20ти до 30ти просто ще го попадат към НОИ без дни за изплащане.

А то предполагам и ма разлика и в начина на заплащане. Или това няма значение. Притеснявам се,да не стане,че нещо не им харесва и после да се разправям за нови болничити

# 107
Важното е 45дневния да го подадат както трябва, защото той вече ще се изплаща на 90% и периода на дохода става 24месеца. Така че като ти го издаде АГ направо го изпращай към счетоводството.

# 108
Важното е 45дневния да го подадат както трябва, защото той вече ще се изплаща на 90% и периода на дохода става 24месеца. Така че като ти го издаде АГ направо го изпращай към счетоводството.

А това че във него ще влизат 4 дни престой в болницата до раждането,ще промени ли нещо

# 109
# 110
  • София
Krisito32, това, че ще родиш по време на 45 дневния не е никакъв проблем. От болницата ще ти издадат болничен за раждането и заедно с 45 дневния ще ги предадеш на работодателя. Той има срок до 10.02. да ги подаде към НОИ. Аз също родих по време на 45 дневния и всичко си ми се изплати. После болничния от педиатъра на бебето ще изравни дните. Тези дни, които се покриват от 45 дневния и раждането ще се изплатят само 1 път. Simple Smile

# 111
Благодаря ви! Стана с ЕГН в сайта на НЗОК. ☺

За приложението еЗдраве е задължително посещение в РЗИ/РЗОК за получаване на достъп, ако нямате КЕП, нали? Няма вариант за онлайн генериране на достъп?
Ако нямате КЕП, можи да използвате приложението Евротръст. При първа регистрация имате 3 безплатни подписа, които стигат и за издаване на ПИК към НАП или НОИ ако нямате. Приложението Евротръст може да използвате за верификация на самоличността не само с еЗдраве.

# 112
Здравейте. Пиша относно ситуация, в която остават около 50 дни до 45 дневния болничен преди майчинство. Следящият АГ ще ми даде 14 дни болничен (първия ще е за тази календарна година). След това ще пусна няколко дни отпуска. По-нататък кой може да издаде следващ болничен - същият лекар, друг лекар или ЛКК? АГ ми беше казал, че в рамките на един месец, не може повече от 14 дни болничен, дори с прекъсване, иначе трябва ЛКК. Но не съм сигурна това така ли е, или не може с 1 и съща диагноза?
П.С. не е фалшив болничен, имам показания, в момента съм в режим работа от дома, но от следващия месец няма да имам тази възможност

Извинявам се ако повдигам вече коментиран въпрос.

Здравейте,
моят следящ АГ ми издаде първоначален болничен лист за 14 дни, а след това 30 дневен от ЛКК, като не съм имала прекъсвания в дните.

# 113

Здравейте,
моят следящ АГ ми издаде първоначален болничен лист за 14 дни, а след това 30 дневен от ЛКК, като не съм имала прекъсвания в дните.
И аз така мисля да направя. От ТРЗ ми казаха, че е по-добре да няма прекъсване в болничните.

# 114
Здравейте! За еднократната помощ документи освен акта за раждане, лична карта, банкова сметка, още нещо има ли ?

# 115
Здравейте. Не знам дали въпросът ми е за тази тема, извинете ако не е!
От сравнително скоро съм ТРЗ и се сблъсквам с казус по много неприятен повод. На наша служителка почива снаха ѝ, която е по майчинство. Бабата обсъжда със сина си и решават тя да поеме грижите за детето, което е на 4 месеца. И тук не съм сигурна какви декларации трябва да попълни.
От това, което чета трябва да се попълни приложение 2 към чл.46, ал.3 от НРВПО; бащата трябва да попълни декласация, че е съгласен майчинството да се прехвърли на бабата ( в свободен текст ли е тази декларация, не намирам формуляр). Нещо друго трябва ли да се попълни?

# 116
Здравейте,
Моля за съдействие, тъй като имам следния казус:

Средата на Юли месец, 2024г родих, в деня на термин. Работих до 3 дена преди термина.
Работодателят ми като цяло не беше доволен и се опита да окаже сериозен натиск да изляза по-рано в болничен (да използвам пълните 45 дни преди термин), като имаше обяснения как съм задължена по зякон, как счетоводството обяснило че майчинство няма да ми се изплаща и т.н.
Работя на на постоянен ТД, на бюро, в IT сферата, хоум офис последните няколко години, с опция по желание да посещаваме в офиса (ходила съм няколко пъти докато бях бременна). Сектора ни е динамичен, нови неща излизат постоянно и планирах да се върна на работа след като детето навърши 1г, за да не изпускам много и да съм по-конкурентоспособна.

Сега обаче съм бременна за втори път и се чудя кой ще е най-изгодният за мен вариант от финансова гледна точка. Знам, че най-вероятно това би означавало работодателят да е още по недоволен, но така или иначе ми паднаха в очите и докато се ползвам със закрила от закона - ще си върша задълженията съвестно, но нищо повече. Смятам да сменя фирмата в някакъв момент, но за сега ми е сигурен доход, а имаме доста кредити за изплащане.

Та, заплатата ми последните 24м преди първото раждане беше следната:
- юли.2022г - бруто 3822,27
- август.2022г - бруто 3822,27
- септември.2022г - бруто 3822,27
- октомври.2022г - бруто 3822,27
- ноември.2022г - бруто 3822,27
- декември.2022г - бруто 3822,27
- януари.2023г - бруто 3822,27
- февруари.2023г - бруто 4579,63
- март.2023г - бруто 4579,63
- април.2023г - бруто 4579,63
- май.2023г - бруто 4579,63
- юни.2023г - бруто 4579,63
- юли.2023г - бруто 4605,19
- август.2023г - бруто 4605,19
- септември.2023г - бруто 4605,19
- октомври.2023г - бруто 4605,19
- ноември.2023г - бруто 4605,19
- декември.2023г - бруто 4605,19
- януари.2024г - бруто 4605,19
- февруари.2024г - бруто 5016,75
- март.2024г - бруто 5016,75
- април.2024г - бруто 5016,75
- май.2024г - бруто 5016,75
- юни.2024г - бруто 5016,75
Текущо взимам ~151,26лв на ден.

Колебая се между следните варианти (мисля, че това са всички, които имам):
1. След навършване 1г на детето, да уведомя работодател, че се връщам на работа, да уведомя, че съм бременна и отново да работя до термин (в случай, че всичко се развива перфектно както с първата бременност), като за тези 3м ще взимам пълна заплата и 50% от майчинството за второта година за първото дете.

2. След навършване 1г на детето, да уведомя работодател, че се връщам на работа, да уведомя, че съм бременна и да изляза в болнични до термен (за ~3м). В този случай месля ще взимам 80% от заплатата си + 50% от майчинството за втората година за първото дете.

3. Просто да използвам ~3м от отпеска за отглеждяне на дете от втората година, след което да си родя второто дете и... не съм сигурна тук какво и как се изплаща.

Имам ПИК към НОИ, но тези сценарии не съм сигурна, че мога да ги разиграя предвид факта, че текущо съм в отпуск за отглеждане на дете, а не на работа с твърда заплата.

Извинявам се за дългия пост и много благодаря на отзовалите се!

# 117
  • В полите на Пирин планина
Здравейте. Не знам дали въпросът ми е за тази тема, извинете ако не е!
От сравнително скоро съм ТРЗ и се сблъсквам с казус по много неприятен повод. На наша служителка почива снаха ѝ, която е по майчинство. Бабата обсъжда със сина си и решават тя да поеме грижите за детето, което е на 4 месеца. И тук не съм сигурна какви декларации трябва да попълни.
От това, което чета трябва да се попълни приложение 2 към чл.46, ал.3 от НРВПО; бащата трябва да попълни декласация, че е съгласен майчинството да се прехвърли на бабата ( в свободен текст ли е тази декларация, не намирам формуляр). Нещо друго трябва ли да се попълни?

Има формуляр за съгласието.

https://kik-info.com/forum/index.php?topic=1671.0

Бабата трябва да е работещо лице - по трудов договор или самоосигуряващо се, което плаща фонд ОЗМ.

--------------------------------------

Анонимен94

Има доста условности в питането и трябва доста смятане, за да се направи точна оценка на евентуалните доходи.

Преценете си дали искате да работите или да сте в отпуск, след изтичане на 410-те дни за първото дете. Иначе ползването на платен отпуск ще е по-изгодно, защото доходите са над максималния осиг. доход и нетното надвишава 80% от него, колкото ще се плаща при болничен по време на бременността.

# 118
Здравейте имам 2 деца на 2 и на 5, искам да ползвам неплатен отпуск 9м. възможно ли е без таткото да ми прехвърля, тоест да се ползват 6м за едното и 3 за дугото, също води ли се за стаж?

# 119
Здравейте!Да попитам през втората година от майчинството работодаля ли продължава да плаща осигуровките?
Също бях с термин 02.04, но родих на 11.04 кога трябва да подавам документи за втората година

Общи условия

Активация на акаунт