Майчинството счетоводно - 100

• 35 703
  • 739
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте, има ли значение за увеличаване на майчинството ако се излезе в болничен през бременността или не. Бях чела по назад в темата и че ако има 1  болничен в началото да не се връща повече на работа бременната, защото пада сумата на майчинството, правилно ли съм разбрала?

Няма такова правило или зависимост. Единственото, което има значение е какви са били осигурителните доходи за предходните 18 месеца.

Здравейте, някой може ли наистина да ми обясни по прост начин по какъв начин ми се изплаща болничния? Втора година майчинство съм, пуснах 14 дни от АГ-то и следва удължаване с ЛКК, но болничния ми е изчислен по 27,70 на ден? Винаги съм била на минималната заплата, т.е минималното осигуряване, но с нарастването и не трябва ли повече да се изплати? Ще ползвам половината майчинство и болничен

А това какъв болничен е? За общо заболяване ли?
Ако е по време на бременността (т.е. за проблемна бременност) се изчислява на база осигурителния доход от предходните 18 месеца. Къде видяхте, че е 27,7 на ден?

Здравейте, самоосигуряващо се лице съм и вече излязох в болничен в 22г.с. и съответо получавам болнични. Въпросът ми е как би се отразило и как се осчетоводява постъпило плащане при положение, че е налице болничен лист? И как се попълва декл образец 1 по време на болничен за целия месец, какво се пише в облагаем доход, минималния осигурителен ли, за да се плати здраната осигуровка 4.8%, ако няма постъпило никакво плащане, различно от обезщетението по болничния лист? Благодаря Simple Smile

Какво е това плащане, за някаква услуга ли? Тя по време на болничния ли е извършена? Не би следвало да работите, ако сте в болничен, а ако работите, то не вземайте болничен. Ако е плащане за дейности, които са извършени преди излизането в отпуск по болест, то самото плащане може да бъде получено и не влияе на обезщетението.

Здравейте,

Бих искала да се консултирам с вас относно започването на болничен по време на бременност. Терминът ми е 5 септември. Въпреки че моят акушер-гинеколог уверява, че всичко е наред, в последно време изпитвам силно гадене и обща неразположеност. Това се влошава заради дългите часове работа на крак без възможност за сядане .

Имам няколко въпроса:

Възможно и подходящо ли е да започна болничния още сега, тъй като неразположението ми затруднява изпълнението на служебните ми задължения?
Каква е процедурата – може ли болничният да бъде издаден от личния лекар примерно за 2 седмици, или е необходимо това да стане задължително от акушер-гинеколог?
Има ли други фактори, които трябва да взема предвид при вземането на това решение?
Ще съм благодарна, ако споделите своя опит и съвети как най-добре да процедирам. Благодаря предварително за съдействието!

Реално погледнато кога трябва да излезете в болничен решава лекар. Може да се вземе болничен от ЛЛ за някакъв период, естествено той трябва да прецени с каква диагноза.

Здравейте, личен асистент съм на детето си. В момента съм бременна. Мога ли след раждането да продължа да бъда аситент на детето си и да не вземам майчинство?

Благодаря!

Ползването на отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете е право, не задължение.
Това означава, че може да не ги ползвате.
Болничния ми е за общо заболяване, диагноза заплашващ аборт. Понеже сега ми обхваща и месец януари и ще ми бъдат изплатени 4 дни от януари изчислени на 27,70. След това ще го удължа с комисия, но очаквах, че ще е по-високо заплатен ..

# 136
  • В полите на Пирин планина
Ivelinsa, от 4 дни за януари, 2 са за сметка на работодателя.
Къде е посочена сума 27,70? С ПИК на НОИ ли е видяна?

# 137
Да, с ПИК към НОИ, болничния е от 24.01 до 06.02, мисля, че в сайта се показва само какво е изплатено от НОИ, т.е 2 дни от работодателя не влизат в тези 4, които са изчислени на 27,70. Не знам на база на какво са сметнати толкова, явно не разбирам аз.

# 138
Да, с ПИК към НОИ, болничния е от 24.01 до 06.02, мисля, че в сайта се показва само какво е изплатено от НОИ, т.е 2 дни от работодателя не влизат в тези 4, които са изчислени на 27,70. Не знам на база на какво са сметнати толкова, явно не разбирам аз.

А преди за ползвате отпуск за бременност и раждане на какъв осигурителен доход сте била осигурена?
Може ли да направите скрийншот на страницата в сайта на НОИ, като скриете личните си данни?

# 139
Първата година майчинство ми беше до 19.01...на 21.01 получих превод за 12 работни дни...сега нямам нищо качено в нои за доплащане за останалите дни от януари...ще получа ли сега през февруари или направо март

# 140
Здравейте,

През месец януари 2025та не получих никакво плащане от НОИ, днес влязох да проверя в системата какво се случва и виждам, че с днешна дата имам плащане, което е изпълнено, но реално нямам нищо преведено по сметката. Проверих в профила си, сметката е правилна, изпратих и запитване през платформата, но докато ми отговорят исках да попитам дали на някой от вас му се е случвало подобно нещо и какво се е случило?
Давам screenshot, за да ви покажа какво е изписано... Получавам обезщетение вече няколко месеца и за първи път ми се случва подобно нещо.

# 141
Здравейте,

През месец януари 2025та не получих никакво плащане от НОИ, днес влязох да проверя в системата какво се случва и виждам, че с днешна дата имам плащане, което е изпълнено, но реално нямам нищо преведено по сметката. Проверих в профила си, сметката е правилна, изпратих и запитване през платформата, но докато ми отговорят исках да попитам дали на някой от вас му се е случвало подобно нещо и какво се е случило?
Давам screenshot, за да ви покажа какво е изписано... Получавам обезщетение вече няколко месеца и за първи път ми се случва подобно нещо.

Това което сте снимали е за месец януари,което ше получите утре...

# 142
Първата година майчинство ми беше до 19.01...на 21.01 получих превод за 12 работни дни...сега нямам нищо качено в нои за доплащане за останалите дни от януари...ще получа ли сега през февруари или направо март

А подала ли сте декларация за отпуска за гледане на дете до 2 годишна възраст?

PB88, утре ще имате превод.

# 143

А преди за ползвате отпуск за бременност и раждане на какъв осигурителен доход сте била осигурена?
Може ли да направите скрийншот на страницата в сайта на НОИ, като скриете личните си данни?
Това ли имате предвид? Сетих се, че преди да почна да взимам болничен с първата бременност нямах общ стаж 12 месеца, но това вече беше доста отдавна. След това си работех на 8 часа на минималната работна заплата, тогава беше 780лв и както се вижда пак получавах по-малко.. А разликата от тогава до сега е само 3 лв, възможно ли е да има грешка някъде, тогава 2023 съм получавала 24,61, а сега 27,70зз

# 144

А подала ли сте декларация за отпуска за гледане на дете до 2 годишна възраст?

PB88, утре ще имате превод.
Да още на 10.01 отидох до работодателя и попълних каквото трябваше

# 145
Надежда Х, срокът за подаване на декларацията в НОИ от работодателя е до 10.02. Счетоводителят просто не я е подал все още, нищо че сте я попълнили.

# 146
Благодаря...тоест когато  я подадът ще получа остатъка за януари

# 147
Искам да попитам, ако има грешка в болничния как се установява? Някой сигнализира или, ако не получа плащане тогава чак ще разбера?

# 148
Здравейте! Предварително Ви благодаря много за помощта!
Към момента съм в края на втората година от майчинството си. Детето ми все още не е прието на ясла и съответно ще остана вкъщи да го гледам поне до м. септември (надяваме се на пролетното кандидатстване да го приемат някъде).
На коя дата приключва майчинството - дата на термин или дата на раждане?
Предполагам на тази дата трябва да се явя на работното си място , за да пусна отпуска?
Искам първо да използвам неплатен отпуск, въпреки че имам натрупан платен. Идеята ми е да взема 6 месеца неплатен и после от септември до декември платен. Има ли проблем да бъде по този начин? Подават ли се някакви специфични декларации? Също така работодателят има ли право да ми откаже някоя от тези отпуски?
На моето място е назначен човек по заместване. Докато съм в неплатен отпуск той може да продължи да си работи на мястото ми, нали така?

В кой момент съм задължена да уведомя работодателя, че детето ми е прието на ясла( когато бъде) - към момента на записването или към момента на реалното тръгване на ясла през есента?

Да кажем че детето ми е прието на държавна ясла и е тръгнало, но аз се водя в неплатен отпуск за отглеждане на дете, трябва ли незабавно да го прекратя и да се върна на работа или имам право да ползвам такъв независимо от това дали детето е на ясла или вкъщи?

Доколкото зная след изтичането на 6 месеца неплатен отпуск за гледане на дете от майката, бащата може да й прехвърли още 5 месеца. Т.е. в моя случай към м. септември той би могъл да ми прехвърли още 5 месеца. По какъв начин се заявява и декларира това?

Благодаря ви! Извинявам се за многото въпроси, но по Ваша преценка може да ми отговорите, за което решите. Simple Smile 💐

# 149
Ivelinsa, тези данни са за 2023 година...

Направете скрийншот на последните болнични и плащанията по тях, за които си говорим.

Искам да попитам, ако има грешка в болничния как се установява? Някой сигнализира или, ако не получа плащане тогава чак ще разбера?

Ако работодателят Ви забележи някаква грешка, Ви го връща за корекция.
3а каква грешка става дума?

Благодаря...тоест когато  я подадът ще получа остатъка за януари

Да, в срок от 10 работни дни.

Общи условия

Активация на акаунт