Майчинството счетоводно - 100

• 35 191
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
Мисля, че се изплаща в месеца, следващ месеца на подаване, т.е. ако сте подала в април, ще получите сумата през май.
С тази еднократна помощ и аз имам въпрос- попълних онлайн заявлението, получих заповед, с която се отпуска помощта, но никъде не видях да пише срок в който ще се изплати. Ако е от значение- минаха десетина дни от заповедта, някой знае ли какви са сроковете за изплащане?

# 496
Благодаря ви, през март я подадох, значи сега през април ще очаквам плащане Simple Smile

# 497
  • В полите на Пирин планина
Здравейте
Искам да попитам, може ли бащата да получи еднократната помощ за новородено. И ако майката подаде документи за еднократната помощ дали може да се изплати по банковата сметка на бащата или трябва банковата сметка да е на името на майката

Бащата може да я получи само при невъзможност на майката да я получи. Трябва да се получи по лична сметка на майката.

# 498
С тази еднократна помощ и аз имам въпрос- попълних онлайн заявлението, получих заповед, с която се отпуска помощта, но никъде не видях да пише срок в който ще се изплати. Ако е от значение- минаха десетина дни от заповедта, някой знае ли какви са сроковете за изплащане?

На мен ми ги ппеведоха точно на 30тия ден.

# 499
Здравейте, имам малко дете на 1 година, обмислям да разбременея съвсем скоро. Търся най подходящият вариант, моля да ме насочите какъв може да бъде, имайки се предвид, че ще имам отново много рискова бременност с лежане през цялата бременност, изследвания, серклаж, хиляди хапчета просто защото имам две операции отдолу.
В момента престои да вляза във втора година от майчинство, което ще бъде 780 лв за 2025. Досега в първата година съм вземала около 1200лв.
Въпросите ми са следните:
Нужно ли е да излизам болничен?
Нужно ли е в момента да съм в майчинство докато съм бременна?
Какво се случва ако детето престои да бъде записано на ясла докато съм бременна и тея ва да лежа и се пазя?
Ще съм благодарна на вашите отговори и полезни съвети 🙂

# 500
Здравейте в тези 40 дни болничен за гледане на дете от ЛЛ и 20 дни от лкк, които са разрешени за годината включват ли се болничните издадени от лекар специалист?

# 501
Здравейте. Скоро ми изтича майчинството,но бях по заместване и работоделят иска да ме освободи от работа. Каза ми,че след като изтече и платената отпуска (август) ,че мога да вземам борса. Имам над 3 г стаж ,трябва да вземам 6 месеца. Каква сума ще получавам, възможно ли е да получавам максимума,каза че ще направи така,за да получавам максимума от борсата. Колко лева ще получавам и дали може?

# 502
Здравейте, имам малко дете на 1 година, обмислям да разбременея съвсем скоро. Търся най подходящият вариант, моля да ме насочите какъв може да бъде, имайки се предвид, че ще имам отново много рискова бременност с лежане през цялата бременност, изследвания, серклаж, хиляди хапчета просто защото имам две операции отдолу.
В момента престои да вляза във втора година от майчинство, което ще бъде 780 лв за 2025. Досега в първата година съм вземала около 1200лв.
Въпросите ми са следните:
Нужно ли е да излизам болничен?
Нужно ли е в момента да съм в майчинство докато съм бременна?
Какво се случва ако детето престои да бъде записано на ясла докато съм бременна и тея ва да лежа и се пазя?
Ще съм благодарна на вашите отговори и полезни съвети 🙂

Когато забременеете и ако има основание да ползвате болничен ще прекратите настоящия отпуск за гледане на дете. Ако искате може да не го прекратявате, но според мен не е изгодно финансово. Ако детето, за което ползвате отпуск започне да посещава ясла, то трябва да прекратите този отпуск.

Здравейте в тези 40 дни болничен за гледане на дете от ЛЛ и 20 дни от лкк, които са разрешени за годината включват ли се болничните издадени от лекар специалист?

Еднолично от лекар (ЛЛ или специалист) са 40 календарни дни на година.

Какви са тези "20 дни от ЛКК"? Ако говорим за гледане на болен член от семейството, то за гледане на едно лице (вкл. и дете) се полагат до 60 календарни дни в годината.

Здравейте. Скоро ми изтича майчинството,но бях по заместване и работоделят иска да ме освободи от работа. Каза ми,че след като изтече и платената отпуска (август) ,че мога да вземам борса. Имам над 3 г стаж ,трябва да вземам 6 месеца. Каква сума ще получавам, възможно ли е да получавам максимума,каза че ще направи така,за да получавам максимума от борсата. Колко лева ще получавам и дали може?

Какъв максимум? Максимално като срок, който се полага (евентуално) или максимално като размер?
Защото за периода, в който сте била в отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст се взема МРЗ. А базата за обезщетението за безработица е 24 месеца назад и този период ще влезе със сигурност.

# 503
Доколкото бях разбрала се полагат общо 60 дни за гледане на болно дете. Ако са отделно 40 от ЛЛ и 60 от лкк стават 100, така ли? Защото аз водя три годишното с мен на работа тк. вече съм използвала 22 дни от ЛЛ.

# 504
Доколкото бях разбрала се полагат общо 60 дни за гледане на болно дете. Ако са отделно 40 от ЛЛ и 60 от лкк стават 100, така ли? Защото аз водя три годишното с мен на работа тк. вече съм използвала 22 дни от ЛЛ.

Не е така. 60 дни са общо за гледане на болен член от семейството, независимо кой ги издава. Тези дни са за майката, бащата, а може и баба, дядо да го гледат.

# 505
Значи правилно съм разбрала че са 20 дни от ЛКК при използвани 40 от ЛЛ, а ако използвам 40 от ЛЛ за гледане на дете, мога ли да използвам някакви дни и за болничен за мен, когато аз съм болна( което е и почти винаги когато детето е болно) или общо се полагат само тези 60 дни?

# 506
Значи правилно съм разбрала че са 20 дни от ЛКК при използвани 40 от ЛЛ, а ако използвам 40 от ЛЛ за гледане на дете, мога ли да използвам някакви дни и за болничен за мен, когато аз съм болна( което е и почти винаги когато детето е болно) или общо се полагат само тези 60 дни?

Ами не е точно 20 дни от ЛКК. За тия 20 дни може таткото да го гледа, т.е. и той да ползва болничен от ЛЛ или специалист.

40 дни са общо за Вас и детето, издадени от ЛЛ или специалист.

# 507
Значи напълно правилно съм си разбирала. При нас не е изгодно баща му да ползва болничен, така че само аз ще ги ползвам.А от Лкк поне имам ли право на болничен извън тези общо 60 дни или нямам право на никакво боледуване?

# 508
За Вас може от ЛКК до 180 календарни дни.

# 509
Здравейте! След няколко дни ми предстои да изляза в 45-дневен болничен преди термин. От АГ разбрах, че ми трябва Лична амбулаторна карта. Нямам спомен да имам такава при мен, а не ми се чака сред болните при личната. Ако купя нова, трябва ли да бъде подписана и подпечатана от личен лекар?
И също, кога и от кого трябва да ми се издаде Удостоверение за хоспитализация?
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт