Майчинството счетоводно - 100

• 35 201
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
В справката на Нои по ЕГН и ПИК за издадени болнични листове. Ще звънна на болницата. Много благодаря за бързия отговор.

# 526
Може би малко тъп въпрос 😁 но на работа искат да знаят кога точно ще изляза в 45 дневния болничен, АГ ли да попитам с точност или просто да пресметна 45 дни преди термин или не се смята така?

# 527
АГ ще Ви каже 😊

# 528
Възможно е даже да пише и на амбулаторния лист от прегледите, при мен пишеше освен термина и кога почва болничния.

Може би малко тъп въпрос 😁 но на работа искат да знаят кога точно ще изляза в 45 дневния болничен, АГ ли да попитам с точност или просто да пресметна 45 дни преди термин или не се смята така?

# 529
Здравейте мами и бъдещи такива! Студентка съм и имам фирма на мое име, в която се осигурявам на минималната заплата, искам да питам като майчинство колко години трябва да се осигурявам и също колко трябва да е като сума = минимална заплата ли? Извинявам се ако е коментирано, не разбирам как се случват нещата ☺

# 530
Здравейте! Имам бърз въпрос тъй като не мога да разбера от писанията в интернет, за да може бащата да получи бащинство (15 дни) задължително ли е да имаме сключвен брак? Благодаря!

# 531
На 99% съм сигурна, че не е нужно.
Предполагам трябва само да бъде припознато от бащата.

# 532
Здравейте! Имам бърз въпрос тъй като не мога да разбера от писанията в интернет, за да може бащата да получи бащинство (15 дни) задължително ли е да имаме сключвен брак? Благодаря!
Не, няма нужда. Бащата представя на работодателя удостоверение за раждане на детето, където е вписан като баща, плюс епикризата от изписването, където се вижда датата на изписване. Работодателя вече предава в НОИ.

# 533
Здравейте! Аз имам 2 въпроса и предварително се извинявам, ако вече някъде е отговорено:
- Четох, че ако последните 24 месеца си осигуряван на един и същи доход и имаш ползвани болнични през бременността, това не се отразява на размера на майчинството. Аз например, се осигурявам на максималния доход. Но този доход се променя последните 2 години. Как стои въпроса с майчинството и болничните?
- Аз не съм бременна в момента, но планувам бременност, надявам се скоро. Нямам желание да ползвам болничен през цялата бременност, а само когато се налага. Имам предразположение, заради които поне на няколко пъти ще ми се наложи. Тук пак въпроса ми е към размера на майчинството - ще се променили ли, ако както казах, нямам промяна в заплатата, но осигурителния доход се вдига и ползвам болнични от време на време.
Надявам се, се разбира какво исках да попитам 😄 и предварително благодаря.

# 534
Брак не е нужен, след като бащата е припознал детето. От родилното издават служебна бележка, в която се отбелязва датата на изписване, имената на детето, на майката и на бащата.

# 535
Здравейте! Аз имам 2 въпроса и предварително се извинявам, ако вече някъде е отговорено:
- Четох, че ако последните 24 месеца си осигуряван на един и същи доход и имаш ползвани болнични през бременността, това не се отразява на размера на майчинството. Аз например, се осигурявам на максималния доход. Но този доход се променя последните 2 години. Как стои въпроса с майчинството и болничните?
- Аз не съм бременна в момента, но планувам бременност, надявам се скоро. Нямам желание да ползвам болничен през цялата бременност, а само когато се налага. Имам предразположение, заради които поне на няколко пъти ще ми се наложи. Тук пак въпроса ми е към размера на майчинството - ще се променили ли, ако както казах, нямам промяна в заплатата, но осигурителния доход се вдига и ползвам болнични от време на време.
Надявам се, се разбира какво исках да попитам 😄 и предварително благодаря.
Майчинството се изчислява от среднодневния осигурителен доход 24 месеца назад. Ако осигурителния ви доход е бил винаги максималния, то към днешна дата имате за 2025та - 3 месеца по 3750, за 2024та - 12 месеца по 3750, и 2023та - 9 месеца по 3400.
Сумирате и осреднявате.
В кик инфо има много хубав калкулатор, пробвайте.
Периода на изчисляване обаче започва от месеца преди излизане в 45 дневния бболничен назад. Така че тази сметка е само нагледна.

Ако забременяването не стане веднага и работите в момента на 4130, то всеки месец на 4130 елиминира един месец от най-старите, които са на 3400. Така ви се вдига среднодневното и съответно ви се вдига и потенциалната месечна сума.
Болничните не играят роля.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 13:26 от HoneyBee33

# 536
Здравейте
В платен отпуск  съм за отглеждане на дете до 2г възраст до 29.05.2025г ,но в същото време съм и бременна терминът ми е за октомври.
Въпросът ми е мога ли веднага от 30.05.2025г да изляза в болничен без да имам работни дни.
Ако някой може да помогне.
Благодаря предварително .

# 537
Стига да има медицински причини, може и по рано да излезете и да взимате 50% от обезщетението за отглеждане на дете до две години
Здравейте
В платен отпуск  съм за отглеждане на дете до 2г възраст до 29.05.2025г ,но в същото време съм и бременна терминът ми е за октомври.
Въпросът ми е мога ли веднага от 30.05.2025г да изляза в болничен без да имам работни дни.
Ако някой може да помогне.
Благодаря предварително .

# 538
Как се нарича бланката за социално майчинство и има ли изискване за доход? По кой член от ЗСПД е помощта социално майчинство, за да огледам заявлението, има хиляди помощи по различни членове и не мога да се ориентирам. Детските са чл. 7, социалното майчинство чл. 9 ли е?
 Касае се за 18 годишна млада майка, която предната седмица роди детенце.
  Без брак са, но бащата ще припознае детето и ще живеят в родителите му. Бащата на бебето е също много млад (според моите разбирания), но поне е работещ младеж.
 Майката, която роди,  е ученичка в 12 клас, пълнолетна е вече, но няма нито ден стаж.
  Какво може да ползва - социално майчинство и детски ли?

# 539
Привет! Започвам втора година майчинство, но скоро възнамерявам да се върна на работа. Проблема е, че най-вероятно няма да е на старата ми работа, а на нова. Тъй като ще ми се полага половината обещетение за гледане на дете, проблем ли ще е смяната на работодателя. Ако случайно се получи така, че имам 1-2 прекъсване и съм без работа в тези дни, но след това започне новия договор какво ще се случи? Ще ми спрат ли обезщетенията?

Общи условия

Активация на акаунт