Майчинството счетоводно - 100

• 35 151
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, имам първичен болничен, издаден от АГ, общо заболяване до вчера включително. Бяхме говорили, че днес комисия ще ми издаде продължение за няколко дни до 45 дневния. Когато се обадих да проверя дали е готов ми казаха, че събота и неделя няма комисия и ще издадат в понеделник. Може ли комисия да издава болничен със задна дата или новият ще бъде с начална дата понеделник? Благодаря!
Може в понеделник да го издадат и да започва от събота, няма проблем, ще си бъде продължение на предходния първичен.

# 616
Здравейте, родих на 21.03 и болничният от болницата беше до 01.05. След това ми го издаде педиатърът, но ще успея да го взема и  представя на работодателя в понеделник (12.05). Какво ще бъде забавянето в плащането, тъй като съм изпуснала да го предоставя преди десето число. Благодаря предварително!

# 617
Здравейте, родих на 21.03 и болничният от болницата беше до 01.05. След това ми го издаде педиатърът, но ще успея да го взема и  представя на работодателя в понеделник (12.05). Какво ще бъде забавянето в плащането, тъй като съм изпуснала да го предоставя преди десето число. Благодаря предварително!
Дали ще го дадете но 2ри, или на 12ти, плащането вероятно ще ви бъде чак началото на юни. Освен ако работодателя не забави драстично подаването на самия болничен (например да го подаде на 8ми юни да кажем).

# 618
Много благодаря за отговора!

# 619
Здравейте! Имам въпрос относно болничните.
В момента съм с гипсиран крак , взех 2 седмици болничен от ортопед и после ще взема от комисия, травмата не е лека и не знам колко пъти ще ми дадат от лкк, според лекаря 3,4 месеца ще е възстановяването. Колко месеца имам право попринцип от лкк?
И след това есента децата ми тръгват на детска градина , след като съм си взела болничния за крака чрез лкк, есента ще имам ли право на болничен за отглеждане на болно дете? Вероятно не , но все пак ми трябва отговор, за  да измисля какво ще правя....

# 620
В момента съм с гипсиран крак , взех 2 седмици болничен от ортопед и после ще взема от комисия, травмата не е лека и не знам колко пъти ще ми дадат от лкк, според лекаря 3,4 месеца ще е възстановяването. Колко месеца имам право попринцип от лкк?
И след това есента децата ми тръгват на детска градина , след като съм си взела болничния за крака чрез лкк, есента ще имам ли право на болничен за отглеждане на болно дете? Вероятно не , но все пак ми трябва отговор, за  да измисля какво ще правя....
Имате право на 180 дни (6месеца) от ЛКК, така че вероятно ще ви стигнат. Ако не стигнат и не сте се възстановили още се минава през ТЕЛК и те могат да ви издават още 6 месеца. Общо една година болнични, ако се налага.
Първични болнични от личен лекар за гледане на болно дете е съвсем друго и няма проблем да вземате такива по-нататък, ако се налага. И те са ограничен брой годишно, де. Мисля, че 40 дни бяха.

# 621
Ох , успокоих се! Благодаря много за бързия отговор!

Имате право на 180 дни (6месеца) от ЛКК, така че вероятно ще ви стигнат. Ако не стигнат и не сте се възстановили още се минава през ТЕЛК и те могат да ви издават още 6 месеца. Общо една година болнични, ако се налага.
Първични болнични от личен лекар за гледане на болно дете е съвсем друго и няма проблем да вземате такива по-нататък, ако се налага. И те са ограничен брой годишно, де. Мисля, че 40 дни бяха.

# 622
Лизи, спокойно! За теб и децата имаш право на 40 дни болничен от ЛЛ или специалист + още 20 дни за децата чрез ЛКК.

# 623
Здравейте,

съвсем скоро ми приключва майчинството и искам съвет какво ще е най-добре да предприема. По ред причини детето няма да може да ходи на ясла на този етап, нямам идея до кога. Имам натрупан отпуск, но ще се наложи да ползвам и неплатен за гледане на дете. Трябва ли да се върна на работа за някакъв период, за да ми актуализират заплатата и да изплащат платения отпуск на база новата заплата? След това неплатения мога ли да го пускам месец за месец, понеже на този етап не знам колко точно ще ми е необходимо да отсъствам? Какви документи трябва да попълня и колко време преди приключване на майчинството?

# 624
Ако сте на минимална заплата то тя е автоматично "актуализирана". Ако не сте на минимална работодателят няма задължение да ви вдига заплатата и вероятно няма да го направи, дори и да се върнете за "някакъв период" щом сте с ясното намерение да излизате отново в продължителен отпуск.

Неплатения се заявява поне 10 дни по-рано, иначе може на части, да.
Платения пък се РАЗРЕШАВА, а не се заявява, т.е. работодателя не е длъжен да те пусне веднага след изтичане на 2рата година в платен отпуск.

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 22:57 от HoneyBee33

# 625
Ако не знаете колко време неплатен ще ползвате принципно може да го пуснете и когато решите да се върнете, просто да го прекратите.

# 626
Здравейте,
Колко календарни дни в годината имам право на болничен за гледане на малко дете?

# 627
Това се обсъжда постоянно в тази тема.

# 628
За вас и децата 40 дни + 20 от лкк

Здравейте,
Колко календарни дни в годината имам право на болничен за гледане на малко дете?

# 629
Здравейте, в 6-ти месец съм и от 15.05 ще поискам болничен от АГ. Следващият месец ли трябва да мина на ЛКК, малко не ми е ясно как стават нещата.
45-дневният ми болничен започва от 02.08, но ще спра да работя още сега.

Общи условия

Активация на акаунт