Майчинството счетоводно - 100

• 35 143
  • 739
  •   1
Отговори
# 660

Прилагам снимка за по разбираемо.
С НОИ изобщо е невъзможно да се свържеш .
Попитах една колежка , която на два пъти си пуска ПО между болничните , но каза, че не знае , понеже е в БЛ до Юни.
Ще помоля АГ ако може да намерим възможност за тези три дни , ако не , пускам ПО и ще ви дам обратна връзка.
Направи ми впечатление, че  за април месец все още нямам постъпила информация за доходи .
Другия вариант е да отида да попитам на място другата седмица , обаче трябва да попадна на съвестен служител . Няколко пъти ми се случва да не знаят или дават объркваща информация . Звънят по телефони , не са сигурни.

# 661
Нещо са ви грешни сметките. 14+30+30+24+30=128 дни. Имате право на 180. Кой ви е казал, че не ви стигат 3 дни? ЛКК ще ви ги издаде, няма драма.

А срока за подаване на информация за осигуряване за април е до 25.05.25г.

# 662
Момичета, въпрос от приятелка този път.
Моята приятелка е бременна , като до септември е била майчинство (2ра година) , има 9 месеца работа след майчинството до момента  , сега как ще се сметне второто майчинство 24месеца назад , като се смятат и тези  12м по 700лв ли? Смисъл влиза ли в сметките това , това което е взимала по време на майчинство като доход или се гледа дохода от преди първото майчинството?

# 663
Влизат в сметките 24 месеца преди 45 дневния, няколко поста по-нагоре писахме точно това.
Хипотетично, ако през юни 2025 излиза в 45 дневен, то се гледа осигурителния доход от 05.2025 назад до 06.2023г.
- от 10.2024 до 05.2025 е била на работа т.е. гледа се заплатата й за тези месеци
- от 10.2023 до 09.2024 е била във втора годшна майчинство т.е. взема се база тогавашната МРЗ
- от 06.2023 до 09.2023 е била в първа година майчинство т.е. взема се за база дохода, от който е изчислено това първо майчинство, което от своя страна е изчислено от 24 месеца, предхождащи първия й 45 дневен.

На теория 4 месеца ще се вземат на база заплатата преди първото майчинство, 12 месеца на минимална работна заплата и 8 месеца на сегашната й заплата. Всичко това се осреднява и се получава среднодневната сума.

# 664
Нещо са ви грешни сметките. 14+30+30+24+30=128 дни. Имате право на 180. Кой ви е казал, че не ви стигат 3 дни? ЛКК ще ви ги издаде, няма драма.

А срока за подаване на информация за осигуряване за април е до 25.05.25г.

АГ право драмата . Сега като се замисля , нищо чудно да не ме помни отново и да ме бърка с някоя друга майка. Защото тя смята , че за 3 дни няма да стане да се свиква комисия???? Тоест едва ли не ТЕЛК го разбирам . Благодаря Ви!

# 665
  • В полите на Пирин планина
Може би има предвид и ЛКК да се събира за 3 дни.
Не виждам проблем да се пусне платен отпуск.

# 666
Здравейте.  Не е точно счетоводен въпрос, но може би някой знае.  При смяна на адрес на майката (следователно и на децата, защото те се водят на моя адрес) трябва ли и бащата да идва в общината да се подпише някъде или не? До сега не беше проблем, но голямото е на 4г и заради кандидатсването в детската градина се налага. Адреса ми е в друг град.  И също така, тъй като не ми се занимава със смяна на лична карта, трябва да се промени по "настоящ" адрес ли?

# 667
Да, за смяна на адрес на дете трябват двамата родители. Ако си сменяте само настоящия не е нужно да сменяте и лична карта, само ако сменяте постоянния.

# 668
Аз си сменях постоянния адрес, казаха ми да занеса акта за раждане на детето, че е задължително да сменят и на детето, щом на майката се сменя, не са искали присъствие и подпис от бащата. Попълвах заявление за смяна на постоянен адрес и от името на детето, само аз се подписах.

# 669
Аз бях болничен едва ли не от началото на бременността. Нямаше да ми стигнат 180 дни и затова месец преди да изтекат пуснах отпуск точно 3 дена. В крайна сметка майчинството ми е повече отколкото ми бяха болничните, даже и от заплатата, но аз имам годишни бонуси,които вдигат осигуровките, иначе не са ме осигурявали на максималното. Отделно докато бях продължителен болничен също от фирмата ми преведоха бонуси. Та... 3 дена отпуск и прекъсване на болничен не ми намалиха майчинството. Сега ми изтича изравнителния болничен от личния на детето и да питам... трябва да попълня Приложение номер 2 и 7 за работодателя/трз, нали, или нещо не съм разбрала?

# 670
Здравейте, момичета! Не знам дали въпросът ми е за тази тема... Имам използвани 32 дни за лапароскопия, 10 дни от личната и сега съм бременна в 7г.с. Пуснахме болничен с аг с лкк още 30 дни заплашващ аборт. Въпросът ми е мога ли след този болничен да се върна на работа да си пусна платен отпуск и от септември да изляза пак болничен с лкк с тази диагноза до тези 45 дни, понеже ако продължа сега с болничните до 180 ще ми останат 50/51 дни до тези 45 преди термин?

# 671
Сега попълваш приложение 2 и заявление за ползване на отпуск по чл 163, ал 1от кодекса на труда. Когато изтече този отпуск, тогава прил. 2 за втората година
Аз бях болничен едва ли не от началото на бременността. Нямаше да ми стигнат 180 дни и затова месец преди да изтекат пуснах отпуск точно 3 дена. В крайна сметка майчинството ми е повече отколкото ми бяха болничните, даже и от заплатата, но аз имам годишни бонуси,които вдигат осигуровките, иначе не са ме осигурявали на максималното. Отделно докато бях продължителен болничен също от фирмата ми преведоха бонуси. Та... 3 дена отпуск и прекъсване на болничен не ми намалиха майчинството. Сега ми изтича изравнителния болничен от личния на детето и да питам... трябва да попълня Приложение номер 2 и 7 за работодателя/трз, нали, или нещо не съм разбрала?

# 672
Здравейте, аз съм самоосигуряващо се лице и родих на 14.02. В момента съм в последния болничен, издаден от личния лекар на детето, като същият изтича в края на май. Знам, че трябва да подам документи за майчинство (декларация, акт за раждане на детето, болничните до момента), но можете ли да ми кажете как се подават? С болничните се ориентирах сама, но ми е малко трудно със заявлението за майчинство. Благодаря!

# 673
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, момичета! Не знам дали въпросът ми е за тази тема... Имам използвани 32 дни за лапароскопия, 10 дни от личната и сега съм бременна в 7г.с. Пуснахме болничен с аг с лкк още 30 дни заплашващ аборт. Въпросът ми е мога ли след този болничен да се върна на работа да си пусна платен отпуск и от септември да изляза пак болничен с лкк с тази диагноза до тези 45 дни, понеже ако продължа сега с болничните до 180 ще ми останат 50/51 дни до тези 45 преди термин?
Да, може, стига работодателят да разреши ползването на платен отпуск.

Здравейте, аз съм самоосигуряващо се лице и родих на 14.02. В момента съм в последния болничен, издаден от личния лекар на детето, като същият изтича в края на май. Знам, че трябва да подам документи за майчинство (декларация, акт за раждане на детето, болничните до момента), но можете ли да ми кажете как се подават? С болничните се ориентирах сама, но ми е малко трудно със заявлението за майчинство. Благодаря!

Подава се приложение № 11 към НПОПДОО - за самоосигуряващите се лица. В НОИ.
Предполагам сте подавали чрез ПП на НОИ, който е за болнични и в портала на. НОИ по електронен път.

https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/bremennost-i-rajdane/

# 674
Да, може, стига работодателят да разреши ползването на платен отпуск.

Подава се приложение № 11 към НПОПДОО - за самоосигуряващите се лица. В НОИ.
Предполагам сте подавали чрез ПП на НОИ, който е за болнични и в портала на. НОИ по електронен път.

https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/bremennost-i-rajdane/

Много благодаря за отговора!

Общи условия

Активация на акаунт