Как да се подготвим за старостта.

• 10 217
  • 240
  •   1
Отговори
# 195
Имаше и друг виц:
Директорът на крематориума поздравява тъща си с песента "Искам огън да ти дам"

# 196
е не са ли тъпи ?

# 197
Тъпички са

Но още по-тъпо е да ги прокарваш като лично остроумие в тема за остаряването.

# 198
Този потребител няма да остарява.

# 199
И изказването и вицовете са просташки.

# 200
  • Paris, France
Светът е оцелял, защото се е смял.

Има и други вицове на теми старост, немощ и смърт. Трябва и да се смеем. Не може само да ревем.

Във Франция на болните, чиято болка не се облекчава, а се знае, че няма да оцелеят дълго се предлага продължителна дълбока седация. Приспиват ги за да не усещат нищо и повече не се събуждат. Някои избират в този момент да им спрат оводняването и храненето със сонди и системи за да умрат по-бързо.

Не знам във Великобритания доколко се практикува, но я има и там. Може би с препълнените болници не им се занимава?????? 25-55% от нелечимо болните умиращи в италианските места за палиативни грижи умират дълбоко приспани, така че да не усетят никаква болка.

# 201
Светът е оцелял, защото се е смял.

Има и други вицове на теми старост, немощ и смърт. Трябва и да се смеем. Не може само да ревем.

Във Франция на болните, чиято болка не се облекчава, а се знае, че няма да оцелеят дълго се предлага продължителна дълбока седация. Приспиват ги за да не усещат нищо и повече не се събуждат. Някои избират в този момент да им спрат оводняването и храненето със сонди и системи за да умрат по-бързо.

Не знам във Великобритания доколко се практикува, но я има и там. Може би с препълнените болници не им се занимава?????? 25-55% от нелечимо болните умиращи в италианските места за палиативни грижи умират дълбоко приспани, така че да не усетят никаква болка.

Напълно съгласна съм с Nevena Virolan
И най-тежките теми могат да се погледнат и от друг ъгъл, не само сериозния.

Човек да има правото на избор да решава, доколкото може, съдбата си. Как да живее, как да се смее.
За съжаление вече на много места в хосписи/старчески домове храненето със сонди и системи (PEG) се предлага на  възрастни пациенти, които нямат нужда от това. Просто се хранят по-бавно, понякога по-малко, но и не изразходват кой знае каква енергия. На такива хора, дори на 80 години, се изтъква необходимостта от PEG, за да се хранят "добре", и ги считат дори не толкова възрастни и  че могат да живеят още.
Пълна трагедия е после както за тях, така и за близките им. Но сметката е направена - такъв пациент би могъл да живее още около 10 години, което като приход за една такава структура, не е малък, а за близките огромна сума.
Ето такива неща повече ме натъжават, отколкото някакъв виц.

# 202
Дневни центрове, добра система от дневни центрове е най- доброто решение, според мен.
С транспорт ги вземат от къщи, до дневния център,където имат храна, медицински грижи, и компания!, до късно следобед, когато ги връщат вкъщи.
Естествено, това за не-лежащите. Там вече, няма спасение Cry

# 203
Има уместен и неуместен хумор.
В случая и темата този е просташки.

# 204
  • Paris, France
Повечето старци не искат да се влачат по дневни центрове. И аз не бих желала. Предпочитам да си остана у дома. Какво да правя с глутница други старци, с които единствената допирна точка е това, че сме стари и немощни.

Съседа го водеха в дневен център, малко против волята му, защото изтрещя и нападаше вербално жена си. Не му харесваше, обаче. После го взеха в болница и там умря. На нея и носеха храна всеки ден и това е. Тя не можеше и котлон да пусне, нито да пере или да върши домакинска работа. Посещаваха я два пъти дневно, помагаха с къпане и обличане и това беше.

Тук много 98 и 105 годишни си се хранят сами. Сонди слагат на болни, които трудно преглъщат и като се задавят правят пневмонии. Абе, да не стигам до там! Надявам се, че скоро ще разрешат евтаназията по желание.

# 205
а, не го знаех. обаче подобни има толкова много че вече не са ми смешни.

Смешното е, че някои се заблуждават щото било виц (само) за свекърви.
Но пък и оперираните от чувство за хумор, ми как да им е смешно?

# 206
Ти си опериран от елементарно чувство за такт и елементарно възпитание.

# 207
Тя цялата тема е на границата на доброто възпитание. Явно от страх от старостта и смърта някои яко изплискаха легена с цинизъм и неуместен хумор.

# 208
И обикновенно тези “майтапчии” са хора с живи родители и не са губили най-близки хора, не им го пожелавам нека се веселят.

# 209
  • Най-накрая на безкрая
1.Не обичам пазаруването по Интернет, но ако се налага някой ден,  смятам така да си набавям необходимото, без да излизам от вкъщи. Само с лекарствата не знам как ще стане.
2.Надявам се в бъдеще да има онлайн консултации с лекар, както беше по времето на ковид.
3.Живея близо до магазин, аптека, болница... и не смятам да се местя. На стари години по-добре всичко да ми е близо.
4.Мисля, че има доброволчески организации, които осигуряват почасова грижа  - пазаруване, пакети храна, друго...Ако се налага, ще ги ползвам.
5.Надявам се да не падам духом, в каквито и обстоятелства да живея. Ако имам дух и съм с акъла си, ще се справя.

Общи условия

Активация на акаунт