Заболявания причинени от начина на хранене/ живот

• 10 136
  • 196
  •   1
Отговори
Вярвате ли, че с начина си на хранене и живот сами си причиняваме заболявания като диабет , например?
Мислите ли, че можем да живеем по-дълго и в по-добро здраве ако спазваме определен режим на хранене / живот?
Вярвате ли, че има режим на хранене/ живот, който да ни помогне да изглеждаме и да се чувстваме по-млади и здрави с напредване на възрастта ?

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 21:46 от •MERA•

# 1
Не е нужно да вярвам, доказано е.

# 2
Не е нужно да вярвам, доказано е.

Кои болести визирате?

# 3
Да, това не е ли базова биология, какво има да го мислим?

# 4
Точно по такива теми от доста време изчетох всякакви дискусии и мнения и вече съм сигурна,че начинът на хранене,забързаният и заседнал живот и стресът са най-големите врагове за нашето здраве.Но доста често си мисля че причината за това е сегашните  времена в които живеем са отражението и са отговорни за всички болести от които голяма част от хората са засегнати и заболяват все повече.

# 5
Би било редно  да разделим заболяванията на генетични и епигенетични. Епигенетиката е научна област, която изучава влиянието на околната среда върху гените. С първите се раждаш или се отключват в един момент , а вторите са причинени от средата , в която живеем, стреса и начина, по който се храним , спим, спортуваме, релаксираме и т.н. Има големи инвеститори в този сектор - Безос например. Всеки търси фонтана на младостта и пътя към дълголетието, някои и към безсмъртието - като Bryan Johnson , например. Аз вярвам в генетичното предразположение към някои болести, но то не се проявява винаги и при всеки.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 22:45 от •MERA•

# 6
Ако си роден с дефектни гени ще се разболееш от болестта за която отговарят тези гени. Но ако живееш здравословно може да не се разболееш.

# 7
  • Melmak
Особено за диабет, да. Имаш ли и обремененост в семейството е много лесно да тръгнеш по наклонената плоскост на лошите кръвни изследвания в началото и после вече инсулинова резистентност или диабет.

Дори в днешно време има бум на такива заболявания, защото ядем вредни храни преяждаме и не се движим.

Баща ми пушеше ужасно много, като комин. И ракът не го пощади.

# 8
  • Paris, France
Разбира се, че начинът на хранене и живот се отразяват на здравето ни и могат да ни разболеят. За много болести отдавна е забелязана връзката с храненето. Сещам се за подагра и захар, алкохол и цироза, тютюнопушене и рак на белия дроб. Разбира се има и други фактори. Без да пия никакъв алкохол се оказах на две стъпки от цироза.

Баща ми пушеше ужасно много, като комин. И ракът не го пощади.

Съжалявам за баща ти. А първата ми любов не пушеше и не пиеше и на 33г се разболя от рак на белите дробове. Отиде си на 36г, оставяйки 4 годишно момиченце сирак по баща. Майка му и баща му също не са пушили, нито пили, та и на пасивен дим не е бил подложен. Живи са и двамата на 84+ години, а баща му на 62 стана и баща отново. При всяка цигара, която запалвам се сещам за него. Понякога с умиление, а друг път с гняв.

Аз бях с много лоша кръвна глюкоза и буквално пред диабет 2 преди 11г. Отслабнах, излекувах се и даже ям не точно каквото трябва, а понякога и кила качвам (но гледам да ги сваля до 3-4м). Решила съм някога да кача 10-15 кила като експеримент, за да видя дали сега, с подобрени нива на Д3 и В12 ще развия ИР.  Майка ми, която беше по-стара и по-дебела от мене се тества като се разболях - идеални инсулин и глюкоза. 

Не се вманячвам в хранене и спорт. То пък живот ли е ако само това гледам и се потя ежедневно в зала. Гледам да ходя повечко пеша и малко силови упражнения и това е.

Маргарин и подобни, изкуствени подсладители никога повече няма да вкуся в живота си. Внимавам с фруктоза и мазнини, че не ми се отразяват добре. Спрях ядки заради друго след менопаузата и това е.

# 9
Тая тема ме удря в десятката. Точно днес, след поредната среща с поредния гастроентеролог. Вече им загубих бройката - май 5-6-7 за 5 години.
Та според него, индиец имигрирал преди 50 години, отнема от 8 до 10 години стомашната флора да се промени. Та диагнозата що се случва това, което се случва с мен беше  емиграция. Кой ти го казва това, като емигрираш.
Всички симптоми магически изчезват като се ходи на екскурзия в Европата. Та какво ядем се е превърнал в най-големия здравословен проблем на тая държава.

# 10
  • някъде другаде
Ако си роден с дефектни гени ще се разболееш от болестта за която отговарят тези гени. Но ако живееш здравословно може да не се разболееш.
Съгласна съм. Наследствено обременена съм за заболяване на черния дроб , баща ми беще болен , сестра му и братовчедка ми. Аз не спазвах никаква диета , водех застоял живот и сега съм със стеатоза 3 степен и фиброза.
От лекаря разбрах , че ако започна строга диета и се движа повече може да изчистя стеатозата. Трябвало е да внимавам какво ям за да не съм стигнала до тук.

# 11
А моята тема. Не пия, не пуша, не ям захар, бяло брашно, избягвам млечни продукти, не пия безалкохолни и сокчета, не се доближавам до маргарини и изкуствени подсладители. Не консумирам нищо в лъскави опаковки, снаксове, вафлички, бисквити и подобни. Пия 2 литра вода и ходя на фитнес 2 пъти седмично по 1 час. А и кафе не пия, а черен чай.
Е това не означава, че не си позволявам, но рядко и с мярка.
И знам, че може изневиделица да ме хване рак без видима причина или да ме блъсне кола, но това което зависи от мен, го правя.

# 12
Може ли да споделиш каква е диетата

Съгласна съм. Наследствено обременена съм за заболяване на черния дроб , баща ми беще болен , сестра му и братовчедка ми. Аз не спазвах никаква диета , водех застоял живот и сега съм със стеатоза 3 степен и фиброза.
От лекаря разбрах , че ако започна строга диета и се движа повече може да изчистя стеатозата. Трябвало е да внимавам какво ям за да не съм стигнала до тук.

# 13
Това за емиграцията и стомашната флора е много интересно. Организмът “помни” и “обича” еднообразието/ рутината. Всяка промяна я отчита като стрес. Това по мои наблюдения.

От Wikipedia за механизма на епигенетиката( средата, в която живеем):
Изследване върху хора, родени в Нидерландия през 1944 – 1945 г., когато има масов глад заради забрана от Германия за внос на храна, показва, че недохранването е допринесло за повишен риск от развиване на синдрома на Бекуит – Видеман.

Иска ми се да изчистя храненето напълно и да си осигуря по-спокоен начин на живот защото искаме и деца, но към момента има какво още да се желае. На първо четене изглежда лесно. Променяме начина на живот и диетата и хоп-готово. Но на практика трябва да променяме навици и изграждаме нови, да се изследваме за дефицити и възпалителни маркери в организма , да не внасяме вкъщи пакетирана храна, да не купуваме никакви боклуци, да не си “угаждаме” с вредни неща и т.н. Цигарите и алкохола сме ги спрели преди много години, но пораженията си ги носим и до ден днешен.

# 14
  • Melmak
Това, което можем да предотвратим е хубаво да го знаем и да работим върху него. Неслучайно все питат лекарите има ли диабет в семейството, има ли мама или баба рак на гърдата примерно. Дори при профилактичен преглед на аг ме пита дали имаме рак по майчина линия.

Когато човек знае, че има кофти ген и обремененост, може да се профилактира, да се пази и да внимава повече. Гаранция няма в нищо, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт