Заболявания причинени от начина на хранене/ живот

  • 10 136
  • 196
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 910
Някои лоши навици се придобиват наготово от средата. Когато родителите пушат няма как детето да се досети, че те вършат нещо, което вреди на всички в семейството. Детето приема, че родителя прави само най-доброто за всички и ето ви готов модел на поведение. Ако не бях посъветвана да спра цигарите преди да се реша на деца сигурно до ден днешен щях да пуша. Балканския народ е известен по света с ракията и салатата. Скоро попаднах на статия от The times, че българките са на трето място в света по приемано количество алкохол. След българките са британките.

# 16
  • Melmak
  • Мнения: 8 549
Родителите ми пушеха и пушат много. Цял живот и то вкъщи, пред нас. Пасивен пушач съм била целия си живот до 20 годишна възраст, като се изнесох.

За кратко пушех като бях 12 клас и 1 курс.

Брат ми пуши. Въобще моделът, който съм видяла в семейството е ужасен в това отношение. Сега съм крайно нетолерантна към пушене и вкъщи не давам да се пуши на гостите ни. Също не посещавам места, на които се пуши.

# 17
  • Мнения: 1 910
Родителите ми пушеха и пушат много. Цял живот и то вкъщи, пред нас. Пасивен пушач съм била целия си живот до 20 годишна възраст, като се изнесох.

За кратко пушех като бях 12 клас и 1 курс.

Брат ми пуши. Въобще моделът, който съм видяла в семейството е ужасен в това отношение. Сега съм крайно нетолерантна към пушене и вкъщи не давам да се пуши на гостите ни. Също не посещавам места, на които се пуши.

И моите родители пушат и нямат намерение да ги отказват. Изпитвам особена непоносимост към цигарен дим и миризма. Дума не може да става да се пуши в нас. Не посещавам и заведения, в които се пуши. Бях на една среща по работа в ресторант Капитан Кук във Варна . Неможах да ям, прилоша ми, едвам изтърпях срещата . Цигарения дим се носеше на облаци…

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 19:39 от •MERA•

# 18
  • Мнения: 2 179
От всичко което съм прочела, това което най-много разболява са чувствата, емоциите и вярванията, ако си в ниска вибрация и в негативност болестта идва, задържането на агресия, неприемане,  да се отърсиш от нещо  да го загърбиш и да продължиш. Химичния състав в тялото ни се променя и води до болести. Винаги когато е свързано нещо с болести, чета психосоматиката за конкретната болест и винаги е вярно, страда ли душата, страда и тялото. За храната ядем боклуци факт, разболява ни и това безспорно има значение. Вредни навици всичко е съвкупност от множество фактори. Наскоро слушах нещо за наследствените болести, живееш ли с вярата как и теб ще те сполети така ще е, затова правиш най-доброто в което вярваш и игнорираш мисълта, че ти си следващия.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 23:59 от Sephora ❤

# 19
  • някъде другаде
  • Мнения: 2 754
Може ли да споделиш каква е диетата
[/quote]

Не ям нищо със захар , на обяд хапвам предимно варива - боб , леща , грах , за вечеря само салата , а веднъж б седмицата риба и веднъж пилешко филе , за закуска - кафена чаша кисело мляко нисък процент със чия и ленено семе.

# 20
  • Банско
  • Мнения: 2 385
Ами днес филийки, на обяд кебапчета, после сиренце с картофи, утре пак тесто и къде са витамините!? Разбира се, че има значение какво ядеш. Повечето хора с а с дефицити и не са докосвали салати или фибри през живота си. А за някои от мъжете да не говоря. Само месо, картофи, боклуци и после имам подагра!! Е как няма да имаш, ти краставица и патладжан, и ябълка знаеш ли че се ядат!?
Голяма тема е това! Не ми се влиза в подробности и в нета информация колкото искате. Направо е потресаващо храненето на хората.
А пък най- интересни са тези с родителите и роднините им на по 80 с подути крака, цирей и пет инсулта. Почват: Докторе спасете ги!? Ама чакай баба ти яде кренвирши, хляб на дъвка, маргарин, ръга олио в манджите със запръшка и е на 20 хапа и после: - Ама докторите, те са виновни!!! (не че ги защитавам и те са за бой).

# 21
  • Мнения: 4 972
На мен ми е голяма болка това с моя баща и този на мъжа ми. Това са хора, които живеят, за да ядат, а не обратното. Съответно, дебели, вечно по лекари, преддиабетно състояние, хапчета за кръвно от не знам колко години, но продължават да гледат с подигравка, когато се обяснява, че 2 самуна хляб и 2 кила червено месо не са балансирана диета..

И за огромно съжаление - не са изключение, а много хора са като тях.

Последните години се интересувам повече от темата за здравословното хранене, както и какво ни казва тялото, когато ни се хапва сладичко, примерно. Тогава най-честно говорим за дефицити на хранителни вещества, естествено го има психическото, че сладкото е допамин или комфортна храна за даден човек. И в двата случая трябва да се вслушваме в тялото, за да разберем как да му помогнем. Поне аз така си го обяснявам и естествено това е най-простият пример със сладкото.

# 22
  • Мнения: 835
Да, разбира се, начинът на живот е от жизнено важно значение. Не искам да обидя никой, но пушачите и без това сами си знаят, че това тяхното не е качествен начин на живот. Не съм пушач, но си имам един дългогодишен пушач в къщи, и определено не е лесно. А за храната... за жалост вече не може да се намери чиста и качествена храна, освен ако не е изцяло домашна.

# 23
  • Мнения: 13 300
Някои лоши навици се придобиват наготово от средата. Когато родителите пушат няма как детето да се досети, че те вършат нещо, което вреди на всички в семейството. Детето приема, че родителя прави само най-доброто за всички и ето ви готов модел на поведение.
Това изобщо не е задължително. Има и такова нещо като тийнейджърски бунт Simple Smile
Мъжът ми идва от семейство на тежки пушачи, да, бил е подложен на ежедневно пасивно пушене. От отвращение не е запалил и една цигара през живота си.
Аз идвам от семейство на двама непушачи. Пуших активно от 16 до 26, когато ги спрях от раз и съзнателно (30+ години са минали оттогава и ми е трудно дори да минавам покрай цигарен дим).

# 24
  • Out of the Mix
  • Мнения: 2 834
А моята тема. Не пия, не пуша, не ям захар, бяло брашно, избягвам млечни продукти, не пия безалкохолни и сокчета, не се доближавам до маргарини и изкуствени подсладители. Не консумирам нищо в лъскави опаковки, снаксове, вафлички, бисквити и подобни. Пия 2 литра вода и ходя на фитнес 2 пъти седмично по 1 час. А и кафе не пия, а черен чай.
Е това не означава, че не си позволявам, но рядко и с мярка.
И знам, че може изневиделица да ме хване рак без видима причина или да ме блъсне кола, но това което зависи от мен, го правя.
Чудесно, и аз съм така.
Кафе пия по 1 сутрин.
Черен и зелен чай не обичам, имат много танини и горчат, а чай обичам да пия чист. Като заместител от години консумирам Зелен Ройбос, прочети в нета, мисля ще ти е интересно и го пробвай, ако не си, защото много дълго ще стане, ако опиша. Simple Smile

Принципно много може да се пише какво може, какво консумираме, но може би не е това темата.
Аз ще добавя, че гледам да консумирам чиста, проста, и екологична храна доколкото може.
Идеята е това, да - да правим, каквото можем, и избягваме вредни храни и навици. Със сигурност правим неща, които може и да вредят, за които не знаем, но телата ни малко или много се приспособяват. То е до баланс - дали прекалено товариш системите в тялото си, защото тогава, ако не "смогват" да "изчистват", разбрица се имунната система, започват дегенеративни процеси, които могат да се забавят, или ускоряват, според много фактори, а някои и да се инхибират при рутина с години.

Модерно е да се говори за оксидативен стрес и борба със свободните радикали, които увреждат клетките и оттук - преждевременно стареене. Със сигурност има superfoods, които се борят с това и оказват влияние и върху теглото и всичко, като сини боровинки, сурови какаови зърна, храни богати на антоцианини - всички червени - ябълка, цвекло, ягоди и др. Обичам много и консумирам всякакви зелени, както и оранжеви по много, в момента тиква, органичен сок от морков, портокали. Не е нужно да добявям киви, авокадо и т.н.
Без ядки не мога, сезонни плодове и зеленчуци, месо пилешко, пуешко, свинско филе, риба.

Със сигурност като дете и тийн съм консумирал вредни неща, но то кой не е, всеки.
Но вече в осъзната възраст, след 25+ и с напредване на годините все по-придирчив съм към храна и продукти, и ми е едно от най-важните неща.

Та, в заключение, да, огромно влияние оказва храната и хранителните навици, като цяло.

# 25
  • Мнения: 15 655
Средата влияе, но не 100%.Както стана дума, ако нещо генетично ти е заложено, дори да не го избегнеш, може да забавиш процеса на отключване с години.С подходящо хранене и движение.Аз съм на периоди и понякога избухвам с вредни храни.После спирам.Не пия готови сокове, газирано, алкохол пък съвсем.Не, че нарочно ги ограничавам, просто не ми харесват.Обичам само фреш от портокал (не пия често, защото има захар), айрян и пр.мляко в капучино.Споделям написаното от Sephora ❤:
Цитат
От всичко което съм прочела, това което най-много разболява са чувствата, емоциите и вярванията, ако си в ниска вибрация и в негативност болестта идва, задържането на агресия, неприемане,  да се отърсиш от нещо  да го загърбиш и да продължиш. Химичния състав в тялото ни се променя и води до болести
Много е трудно да се пребориш сам със себе си, емоции, чувства и пр.

# 26
  • Мнения: 2 179
Много е трудно, но винаги се сещам, че всяка ситуация е неутрална и ние на база опит, знания, възприятия я определяме, лошото е, че реагираме първо на подсъзнателно ниво, второ така както сме видяли в семейството. Пример времето, баба ми все мрънкаше, какво време, как вали и чичо ми на 100 % същата реакция с много гняв, за какво? Времето може ли да променим? Напротив приемаш го такова, каквото е, обличам се дебело и това е, като вали се наслаждавам вкъщи на шума от дъжда, но всичко това го осъзнах, забелязах, след доста четене.  Реъкцията не само може да ни разболее, а да ни убие. Сещам се за бащата на Кристия, баща и почина след гневен негов изблик, когато идва съдебен изпълнител в дома му и такъв тип реакция е много типичен, за най-елементарно нещо, а колко е фатално.

# 27
  • Пловдив
  • Мнения: 19 381
Би било редно  да разделим заболяванията на генетични и епигенетични. Епигенетиката е научна област, която изучава влиянието на околната среда върху гените. С първите се раждаш или се отключват в един момент , а вторите са причинени от средата , в която живеем, стреса и начина, по който се храним , спим, спортуваме, релаксираме и т.н.
Епигенетика не е синоним на влияние на околната среда. Епигенетика наричат измененията "около" гените - включване, изключване, модифициране на действието им, но не съм сигурна, че всяко трайно влияние на околната среда върху телата ни е по този механизъм, по-скоро много по-често тя си влияе пряко на органите и тъканите ни.
Не съм специалист в материята, казвам каквото знм от "обща култура".

# 28
  • Мнения: 657
Епигенетиката е изучаването на изменения в генната експресия, които не се дължат на промени в ДНК последователността. Тези промени могат да бъдат предизвикани от фактори като околната среда, начин на живот и хранене, и могат да се предават на следващите поколения.

# 29
  • Мнения: X
А моята тема. Не пия, не пуша, не ям захар, бяло брашно, избягвам млечни продукти, не пия безалкохолни и сокчета, не се доближавам до маргарини и изкуствени подсладители. Не консумирам нищо в лъскави опаковки, снаксове, вафлички, бисквити и подобни. Пия 2 литра вода и ходя на фитнес 2 пъти седмично по 1 час. А и кафе не пия, а черен чай.
Е това не означава, че не си позволявам, но рядко и с мярка.
И знам, че може изневиделица да ме хване рак без видима причина или да ме блъсне кола, но това което зависи от мен, го правя.
Чудесно, и аз съм така.
Кафе пия по 1 сутрин.
Черен и зелен чай не обичам, имат много танини и горчат, а чай обичам да пия чист. Като заместител от години консумирам Зелен Ройбос, прочети в нета, мисля ще ти е интересно и го пробвай, ако не си, защото много дълго ще стане, ако опиша. Simple Smile

Принципно много може да се пише какво може, какво консумираме, но може би не е това темата.
Аз ще добавя, че гледам да консумирам чиста, проста, и екологична храна доколкото може.
Идеята е това, да - да правим, каквото можем, и избягваме вредни храни и навици. Със сигурност правим неща, които може и да вредят, за които не знаем, но телата ни малко или много се приспособяват. То е до баланс - дали прекалено товариш системите в тялото си, защото тогава, ако не "смогват" да "изчистват", разбрица се имунната система, започват дегенеративни процеси, които могат да се забавят, или ускоряват, според много фактори, а някои и да се инхибират при рутина с години.

Модерно е да се говори за оксидативен стрес и борба със свободните радикали, които увреждат клетките и оттук - преждевременно стареене. Със сигурност има superfoods, които се борят с това и оказват влияние и върху теглото и всичко, като сини боровинки, сурови какаови зърна, храни богати на антоцианини - всички червени - ябълка, цвекло, ягоди и др. Обичам много и консумирам всякакви зелени, както и оранжеви по много, в момента тиква, органичен сок от морков, портокали. Не е нужно да добявям киви, авокадо и т.н.
Без ядки не мога, сезонни плодове и зеленчуци, месо пилешко, пуешко, свинско филе, риба.

Със сигурност като дете и тийн съм консумирал вредни неща, но то кой не е, всеки.
Но вече в осъзната възраст, след 25+ и с напредване на годините все по-придирчив съм към храна и продукти, и ми е едно от най-важните неща.

Та, в заключение, да, огромно влияние оказва храната и хранителните навици, като цяло.

Подкрепям напълно. По същия начин виждам нещата.

Стана ми интересно с този чай "зелен ройбос", обикновен имам, но този е различен. Погледнах в интернет, но само в онлайн магазини го намирам. Вие откъде го вземате, ако е удобно да попитам? Физически магазин в София има ли?

А за зеления чай и танините, много лесно се неутрализира нагарчащият вкус, като се прибави мляко вътре, по стар английски обичай, но е въпрос на вкус. Казвам не за друго, ами защото зеленият чай е от най-полезните с противораково действие.

Общи условия

Активация на акаунт