Заболявания причинени от начина на хранене/ живот

• 10 153
  • 196
  •   1
Отговори
# 75
Под Eat The Rainbow не се разбира разнообразие, изобилие от храни и продукти по супермаркетите както в днешни дни, а да се храниш възможно най-разнообразно с естествени, непроцесирани, високовитаминозни продукти, като варива, пълнозърнести, плодове и зеленчуци с най-различен цвят, ядки.
Добре знам какво се влага под понятието eat the rainbow. Нито на гръцкия остров Икария, нито на японския о. Окинава - две от най-известните Сини зони, се хранят така. Наблюдения не от Нетфликс, а на мен и мои близки. Наистина живеят дълго обаче.

# 76
Как се хранят на Окинава?
Аз си мислех, че все още практикуват хара хачи бу.

# 77
Вероятно го спазват.
Наха е модерен град, но в доста лежерен ритъм върви всичко, не е стресово като в нормалните мегалополиси. Почти никой не говори чужди езици, хеле английски, макар че до 1971 г. Окинава е окупиран от САЩ, а и след това към 20% от площта й е заета от ам. военни бази.
Супермаркетите: огромни щандове с прясна риба и морски дарове, стотици видове, и останалото е "храни в пликчета" (както им вика ММ, той беше там и разказва, снима - по негови показания пиша). Ядат и свинско, вкл. тлъсто. Демек много омега 3, но едва ли наблягат само на "полезното".

От моите наблюдения по островите, където съм била, и каквото съм прочела за Сините зони, това винаги са доста изолирани от външния свят общности със своя вътрешна логика. Хората си вършат работата и не си дават много зор. Независимо дали ще е насред морето, или ще са планински села в Сардиния. Между другото до 50-те - 60-те години Родопите са били едно от първите описани места с множество дълголетници, при значително по-ниска средна продължителност на живота за развития свят спрямо днес. Със соца или други процеси, днес това е приключило. Като цяло днес в България сме много зле, средно и индивидуално.

# 78
  • Paris, France
Все още е значително по-висока продължителността на живота в родопските и някои старопланински области. В Кърджали е колкото в София-град.

https://www.nsi.bg/bg/content/3024/%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B … D0%BF%D0%BE%D0%BB

# 79
  • Пловдив
Аз имам една не задължително вярна хипотеза - в районите с по-малко цигани и цигански махали, каквито са планинските, вероятно продължителността е леко по-висока, защото отчасти поради ниска здравна култура (да използвам клишето), отчасти поради бедност в определени такива махали (не всички), се ползват по-късно и по-лоши здравни услуги. Може би и по-лошо хранене и т.н. също. Но не съм сигурна всъщност дали това може да даде осезаема разлика на ниво цял район, може и да има друга причина.
От друга страна, в големите градове достъпът до лекар е по-добър, което пък би трябвало да компенсира донякъде. Та не знам. Сигурно могат да се анализират данните, ако ги има тези подробности, не наизуст.

# 80
Светът обаче не се изчерпва с Европа. Например в Югоизточна Азия дори антибиотици се продават без рецепта.

Така трябва да бъде навсякъде. А тук от година и нещо ни усложниха живота с ел.рецепти за АБ! Сега нашата лична се чуди как да ми изпише родожил! През пролетта трябва да го пия заради пародонтозата.

Югоизточна Азия изобилства от всички забравени в Европа болести!  Централна Африка и някои страни от латинска Америка-също.

Колкото до нашите цигани, мога да ви кажа, че преди 2 или 3г. заварих детската белодробна б-ца в София пълна с цигани, заради болните им деца. Бях там по работа. Те масово са болни от ТБ и заразяват децата си.

# 81
Антибиотици без рецепта!?! Сами си го причиняваме това.
После що бактериите стават все по-устойчиви на антибиотици.

# 82
А че с антибиотици трябва да се приемат и пробиотици кога научихте? Аз преди няколко години. Преди да се съберем, мъжа ми го хващаха всички вируси и чести настинки, майка му даваше антибиотик за всичко. Като се събрахме прибрах всички антибиотици , които беше донесъл с багажа си . От както живеем заедно е пил само веднъж за лечение на зъби и не се е разболявал нито веднъж. Аз също за десетина години да съм пила два пъти антибиотик. Тук не дават лесно рецепти за антибиотик и така и трябва да е , според мен.

# 83
Аз в някаква статия четох че изкуствено пълнят хранителни продукти  и по точно в животинските продукти,яйца,мляко,месо,риба,колбаси и още други продукти,за които не се знае,които проникват в организма ни и ставаме резистентни към антибактериални лекарства.Ето защо се спряха да се продават антибиотиците без рецепта.А и за всеки организъм явно има различни антибиотици и самите ние няма как да знаем кой е полезен за нас.

# 84
  • Paris, France
Скрит текст:
Аз имам една не задължително вярна хипотеза - в районите с по-малко цигани и цигански махали, каквито са планинските, вероятно продължителността е леко по-висока, защото отчасти поради ниска здравна култура (да използвам клишето), отчасти поради бедност в определени такива махали (не всички), се ползват по-късно и по-лоши здравни услуги. Може би и по-лошо хранене и т.н. също. Но не съм сигурна всъщност дали това може да даде осезаема разлика на ниво цял район, може и да има друга причина.
От друга страна, в големите градове достъпът до лекар е по-добър, което пък би трябвало да компенсира донякъде. Та не знам. Сигурно могат да се анализират данните, ако ги има тези подробности, не наизуст.

И аз това си помислих първоначално, но това не обяснява защо Видин е с най-ниската продължителност на живота. Сливен и Ямбол са по-добре в това отношение. Във Видин хората са образовани, чисти и доста работливи. Е, преди 40-45г съм ходила за последно, но погледнах картата и все още е район с малко ромско присъствие. Враца също не е като Сливен и Стара Загора, да речем. Гледам, че североизтокът е много зле в това отношение. Климат?????

# 85
  • София
Нищо му няма на климата. Култура и отел, това е истината.

# 86
  • Пловдив
Какво е това отел?

# 87
  • София
Див сорт грозде, от който е забранено да се прави вино и други алкохолни напитки в белите страни, защото уврежда мозъка. При нас масово се отглежда в личните лозя, защото е лесен за отглеждане и устойчив.

# 88
Я, това не го знаех, а си права че е често отглеждан сорт - иска по-малко грижи и по-малко боледува. Не познавам някой който само от него да прави вино, но слагат и него често, баща ми май също има няколко такива лози в единия край, макар че те са много малка част ама все пак. Трябва да му кажа да не слага от него като прави виното, ако изобщо е слагал до сега де, че това грозде не е най-вкусното или сладко.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 18:10 от natka

# 89
Див сорт грозде, от който е забранено да се прави вино и други алкохолни напитки в белите страни, защото уврежда мозъка. При нас масово се отглежда в личните лозя, защото е лесен за отглеждане и устойчив.

То и унас е забранено производството на вино от него, защото се получава метилов алкохол над утвърдената норма. А както знаем от уроците по химия той е отровен.

"Дълбоко натрапчив аромат, презиран от специалистите"-цитат

Общи условия

Активация на акаунт