Заболявания причинени от начина на хранене/ живот

• 10 171
  • 196
  •   1
Отговори
# 60
Магдена говорим си просто тука. Обменяме информация, то е ясно , че не сме учени и говорим от лични впечатления и опит. Защо ги правят тези генетични тестове тогава не е ясно , че и са скъпи, доста скъпи… и това за да върви бизнеса, значи.

# 61
  • Пловдив
За да хванат, ако има, нещо от онова, за което е известно към момента, че е свързано с даден симптом.

# 62
Да и като ти кажат има голям процент вероятност да се разцолееш от рак, гарантирано така ще стане, защото "посявяш" в главата си вече не вероятност, а сигурност. Луиз Хей с нейните книги ясно обяснява връзката вярвания, отношения, страхове и защо страдаме точно от тази болест.

# 63
Щом опряхме до Луиз Хей и "Биг Фарма ни лъже", отиде коня у ряката.

# 64
  • Пловдив
Тя точно Луиз Хей е от тези, дето пробват с разсъждения.

# 65
Чела съм я преди години Луиз Хей, то ако ставаше така щяхме да можем и да се лекуваме с мислене. За Биг Фарма, бизнес институция като всички останали - произвежда продукти, от продажбата на които печели доходи. Колкото повече продава, толкова повече печели. Ако няма болни кой ще ги купува тия лекарства, м?

# 66
А защо да няма например "мафия на погребалните агенции" - ако повече хора умират, повече ще печелят? Stuck Out Tongue

Смешни ставате вече. Единствената цел на всеки бизнес е печалбата, независимо дали произвежда хляб, домати, електричество, микрочипове или лекарства.
Дори производителите на цигари и алкохол, които доказано убиват, се радват на доста добър пазарен дял Simple Smile

Между другото, свръхмедикиране (по лекарско предписание или самолечение) е характерно за България и някои други страни в Източна и Южна Европа (Гърция, Румъния). В западния свят доста хора имат обратния проблем, затруднен достъп до лекарства и трудност да им бъде изписано каквото и да е различно от парацетамол. Това си има своите и плюсове, и минуси.

# 67
За едно и също говорим , посмейте се иначе. Смеха е здраве 😊
И в България скоро няма да има широк достъп на много лекарства. Евтини са и се изнасят навън ( това пак от личен пример го казвам).

# 68
  • Melmak
Прароднините ни едно време са произвеждали само храната си, работили са физически труд. Също са постили. И не го тълкувайте като 50 години назад, а 200 и повече. Умирали са от елементарни състояния, които са имали усложнения, защото не са имали достъп до лекари. Населението е било преидмно селско, имали са знахари и толкова. Знаели са как да се лекуват с билки. Една пневмония може и сега да убие човек, но вероятно този човек ще потърси лекарска помощ и ще лежи в болница. А преди 200 години е било невъзможно за много хора.

Така че “прадядо ми е ял месо, мляко от овца и не знам си какво” е нерелевантно към мен и моя начин на живот, седяща на стол, дето цвете не мога да отгледам, какво остава за домат, царевица или овца.

# 69
  • Пловдив
Светът обаче не се изчерпва с Европа. Например в Югоизточна Азия дори антибиотици се продават без рецепта.

# 70
А моята тема. Не пия, не пуша, не ям захар, бяло брашно, избягвам млечни продукти, не пия безалкохолни и сокчета, не се доближавам до маргарини и изкуствени подсладители. Не консумирам нищо в лъскави опаковки, снаксове, вафлички, бисквити и подобни. Пия 2 литра вода и ходя на фитнес 2 пъти седмично по 1 час. А и кафе не пия, а черен чай.
Е това не означава, че не си позволявам, но рядко и с мярка.
И знам, че може изневиделица да ме хване рак без видима причина или да ме блъсне кола, но това което зависи от мен, го правя.
Това, което зависи от теб, е нищожно малко всъщност. Много по-малко, отколкото си мислиш. И знаеш ли кое друго, освен прекаляването с вредните храни, е вредно, да се стресираш относно отслабване и килограми до такава степен, че нищо друго да не те вълнува. Прави, каквото е по силите ти, но без да се вманиачаваш. И без това, след определена възраст вече трудно ще си върнеш килограмите от тинейджърските години.
Изобщо не се вманиачвам по отслабване и броене на калории. След като се храня правилно, с протеини, полезни мазнини, витамини и фибри, си поддържам 56 кг на 168 см без никакъв зор.

# 71
  • Melmak
Светът обаче не се изчерпва с Европа. Например в Югоизточна Азия дори антибиотици се продават без рецепта.

Разбира се, че не се изчерпва. Аз вярвам в това да се храним локално и да съобразяваме начина си на живот с климат и т.н. В други части на света все още нямат достъп и до течаща вода..
В Куба аптеките са затворени, лекарства няма. И в болниците няма. Подарявали сме лекарства на непознати там, един парацетамол нямат.

# 72
  • зад кестените
Аз не знам, на какво да вярвам! Баща ми беше пример, за здравословен начин на живот, не пиеше, не пушеше, вредни храни не ядеше...И какво!?! Разболя се от рак на хранопровода и почина само на 45 години,а баба и дядо,си отидоха на 81 и на 86,прабаба ми на 90+. Така че няма нищо сигурно!

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 23:24 от цурето66

# 73
Ходих на една изложба лятото, много популярна, world of bodies, и накрая имаше секция за тях с принципите, които ги съхряняват жизнени и здрави за дълги години - храна /Eat The Rainbow/, движение, оптимизъм, непрекъснато развиване на ума, чувство за общност, полезност, смисъл и цел в живота итн.
Тези, които съм подчертала, са се очертали като основни от наблюденията на на Сините зони по света. По принцип никъде, никога в човешката история дълголетниците не са се хранили "разнообразно" спрямо сегашните разбирания. С полезни (прясна риба, зеленчуци, зехтин, билки) и локално отгледани храни да, но не и с богато многообразие от продукти.
Много столетници пият, ядат сладко, но никой не пуши. И задължително се хранят скромно, дори оскъдно по днешните схващания. Дебел столетник няма и никога не е имало.

Това не е съвсем така. Даваха едно предаване за столетниците по Нетфликс миналата година, в т. нар. Сини Зони - навсякъде коменираха първо диетата и начина на хранене. Под Eat The Rainbow не се разбира разнообразие, изобилие от храни и продукти по супермаркетите както в днешни дни, а да се храниш възможно най-разнообразно с естествени, непроцесирани, високовитаминозни продукти, като варива, пълнозърнести, плодове и зеленчуци с най-различен цвят, ядки. Дебел столетник няма, наистина, но те не се тъпчат като съвременния човек с каквото му попадне пред погледа. Имат правило да спират да ядат преди да са се заситили. И древните философи са го казали: Ние сме това, което ядем.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 09:16 от Анонимен

# 74
  • Out of the Mix
Ходих на една изложба лятото, много популярна, world of bodies, и накрая имаше секция за тях с принципите, които ги съхряняват жизнени и здрави за дълги години - храна /Eat The Rainbow/, движение, оптимизъм, непрекъснато развиване на ума, чувство за общност, полезност, смисъл и цел в живота итн.
Тези, които съм подчертала, са се очертали като основни от наблюденията на на Сините зони по света. По принцип никъде, никога в човешката история дълголетниците не са се хранили "разнообразно" спрямо сегашните разбирания. С полезни (прясна риба, зеленчуци, зехтин, билки) и локално отгледани храни да, но не и с богато многообразие от продукти.
Много столетници пият, ядат сладко, но никой не пуши. И задължително се хранят скромно, дори оскъдно по днешните схващания. Дебел столетник няма и никога не е имало.

Това не е съвсем така. Даваха едно предаване за столетниците по Нетфликс миналата година, в т. нар. Сини Зони - навсякъде коменираха първо диетата и начина на хранене. Под Eat The Rainbow не се разбира разнообразие, изобилие от храни и продукти по супермаркетите както в днешни дни, а да се храниш възможно най-разнообразно с естествени, непроцесирани, високовитаминозни продукти, като варива, пълнозърнести, плодове и зеленчуци с най-различен цвят, ядки. Дебел столетник няма, наистина, но те не се тъпчат като съвременния човек с каквото му попадне пред погледа. Имат правило да спират да ядат преди да са се заситили. И древните философи са го казали: Ние сме това, което ядем.
От години, много години, нищо, че все още съм сравнително млад от супермаркет купувам едни и същи неща, основно хартии, препарати, кисело мляко Harmonica 2 %, зехтин определени марки, минерална вода въртя Девин Изворна и Горна Баня, и някакви други дреболии.
98%+ от всичко пакетирано, в пакетче и т.н. е пълен боклук.
Отскоро спрях изцяло шоколада, въпреки че много обичах Линд 85%, сега хапвам сурови какаови зърна, и едни био органик курабийки без захар отново със сурово био какао, брашно от спелта, ръжена квас, мега вкусни. В момента толкова съм отвикнал от всякакви "десертчета", че като ми подаряват бонбонки, взимам ги с усмивка, и или ги подарявам пътьом, или в кофата.

Социалният аспект, който Бриджит е засегнала е важен за когнитивните функции, и все пак не може да живеем в пещера.
Иначе движение всеки ден и спорт, разтягания, 9 м. в годината съм по лостове, зеленина; позитивна нагласа и ведрост, за да се чувстваш ти добре, и съответно привличаш и отсяваш такива хора около себе си.

Общи условия

Активация на акаунт