Заболявания причинени от начина на хранене/ живот

  • 10 136
  • 196
  •   1
Отговори
# 135
  • пустинен пъпеш
  • Мнения: 929
Започвам да следя тази интересна и полезна тема за важни за ежедневието въпроси.

# 136
  • Мнения: 2 964
"Храня се здравословно" е много общо, неясно и често невярно понятие. Да не говорим колко е субективно. Зелето например е нездравословно за хора с проблеми с щитовидната, фъстъците за тези с алергия, млечните за тези с лактозна непоносимост и т.н. и т.н.
Знам, знам какво влагат някои в него, но въпреки това е от тези модерни думички и словосъчетания като "супер храна" та и "здравословно хранене" са си точно нищо не значещи.

# 137
  • Paris, France
  • Мнения: 17 389
Скрит текст:
Аз още във втория си пост сбито изредих храни, които е необходимо да минават термична обработка, пастьоризация - месо, риба, картофи (заради антинутриента соланин), прясно мляко, за да са годни за консумация. Мисля, че повечето е обща култура. Това не е аргумент "за" готвенето, термичната обработка на храната по принцип.


Да, има ензими и повече витамини в суровата храна, но колко от тях остават непокътнати и "живи" в стомашната киселина??????

Човешкият организъм, освен ако няма някакъв дефицит, разполага с пълен набор ензими, и такива не му е необходимо да приема с храната или външно. Витамини, да, но те са кофактори за ензимно-катализирани реакции, не са самите те ензими.

На въпроса конкретно -> всички витамини остават непокътнати от стомашната киселина, чиято функция е да денатурира протеините и унищожава вредните бактерии. Или смяташ, че организмът още на една от първите инстанции на стомашно-чревния тракт сам ще си разруши необходимите му витамини??

Не всички хранителни ензими се унищожават от стомашната киселина. Това наистина зависи от ензима и колко киселинно лабилен е той. Трипсин и химотрипсин са стабилизирани при рН 1. рН на стомашната киселина е около 1. Могат да се съхраняват при това pH в продължение на седмици.

Бромелаинът е ензим, който оцелява в стомаха. Съдържа се в ананас и други плодове. Подобно на трипсина, той не е активен при pH на стомаха, но започва да действа около pH 3.

Каталазата и супероксид дисмутазата (SOD) се унищожават напълно от стомашната киселина. Те са многоединични ензими (съставени от няколко свързани протеини), които се дисоциират (разделят) в киселина, която дезактивира ензима. Затова и SOD се слага на инжекция.

С възрастта количеството ензими, които произвеждаме намалява. Затова и ни побеляват косите. При някои заболявания не се произвеждат изобщо или не са в достатъчно количество.

За прясното мляко - в Англия започнах да го пия сурово. Нищо ми няма. Пиенето на сурово мляко предпазва от диабет Т1. Англичаните си го случваха в кафето и чая от бутилката. Варя само ако ще правя кисело мляко или сирене, което изисква пастзоризация.

Стомашната киселина не избива всички бактерии, за съжаление. Ако ги избиваше, нямаше да си играем да мием и готвим храните и нямаше да се разболяваме от салмонела и ешерихия. 

Като се е заговорило за храни - вярвате ли , че местната и сезонната продукция са по - здравословни и кои плодове и зеленчуци е добре да купуваме и консумираме  по това време на годината?

Зависи. Ако е расла на замърсени почви или е силно торена с изкуствени торове е по-добре да не се яде. Примерно в Азия много от почвите, където отглеждат ориз са замърсени с арсеник и ориза с по-висока концентрация на арсеник остава за местния пазар. В кафяв ориз, уж полезен, има повече арсеник, отколкото в белия.

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10375490/#:~:text=The%2 … n%20rice%20cereal.

Месо от кокошки, които са хранени с хормони и антибиотици няма как да е полезно ако ще на съседната улица да са ги отгледали.

Повечето сортове картофи са генно модифицирани с ген от кокиче за да не ги ядат вредители и така няма нужда от много пестициди, но съдържат лектин, който скапва имунната система.

# 138
  • Out of the Mix
  • Мнения: 2 834
Страхотен пост, Невена. Hands Plus1

Права си, за съжаление това е положението с почвите, химията и храните.
Невъзможно е да се храним на 100% с чиста храна в градска среда.
Няма как всичко да е органик, био, защото дори да е с етикет и сертификат, примерно на Demeter, то все нещо друго ще консумираш, което няма как да е "проверено".
В БГ можем да конусмираме сезонни плодове и зеленчуци. Обаче пак не знаем какви са точно, с каква химия и кога са обработвани. Измиваш добре над течащата вода и консумираш, с надежда да не е бъкано с много химия.

Супероксид дисмутаза (SOD) има в голямо количество в пъпеша, който ми е от любимите храни лятото и ям всеки ден.
Обичам от оранжевите сортове, било хибрид, или видински коравец, канталуп, леко сипкав, сладък. Yum

# 139
  • Мнения: X
Много неверни неща. Досега се въздържах да коригирам, но да се отрича здравословното хранене?

Nevermore, правиш ли разлика между хранене/поведение, което съхранява доброто здраве, и такова, коригиращо или съобразено с лошото и болест?

Здравословно хранене, най-общо казано, без да навлизам в подробности, при метаболитно здрави индивиди e балансираното хранене, без залитане в крайности.

Има няколко важни правила:
1./ Прием на калории равен на разход на калории, с цел нормотегло, избягване на затлъстяване;
2./ Прием на достатъчно протеин с високо качество и есенциални ненаситени мастни киселини;
3./ Прием на необходимите витамини и минерални вещества;
4./ Избягване на патогени като E.coli и токсини.

По тези пунктове съществува не само стабилна маса научни доказателства, а даже и консенсус в експертните среди.

Списвала съм блог за здравословно хранене за мен и за семейството/приятелите и знам за какво говоря.

Nevena, не ми беше това въпросът, а къде е логиката организмът да разрушава необходимите витамини в стомаха чрез солната киселина, след като всички те, както другите нутриенти, се резорбират и усвояват в последващото тънко черво? Иначе казано, един единствен витамин да посочиш, който се разрушава в стомаха??


Относно ензимите - голяма манджа с грозде!

Бромелаинът, каталазата и суперокдис дисмутазата хранителни ензими ли са? Даже това, което си написала, че SOD се слага на инжекция (в мускул), би трябвало логически да подскаже, че мястото им на действие не е в гастоинтестиналния тракт, иначе щяха да ги слагат там.
Скрит текст:
Бромелаинът регулира възпалителни процеси и спомага за възстановяването, взима се при артроза и възпаления на урогениталния тракт. Каталазата и супероксид дисмутазата са ензимни антиоксиданти, на клетъчното дишане, противодействат на образуването на свободни радикали, намират се в черния дроб и еритроцитите, нищо общо с хранителни ензими!

Непастьоризирано прясно мляко никога не съм и не възнамерявам да пия. Листерии, E.coli, салмонела - не рядко бива контаминирано с тези благинки. Даже и чревна туберкулоза е възможно да се прихване от него, благодаря.
Диабет мелитус Тип 1 е автоимунно заболяване, т.е собствената имунна система напада и разрушава инсулинопродуциращите ß-клетки на панкреаса, нищо общо с храната няма. Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 11:47 от Анонимен

# 140
  • Мнения: 2 964
Много неверни неща. Досега се въздържах да коригирам, но да се отрича здравословното хранене?

Nevermore, правиш ли разлика между хранене/поведение, което съхранява доброто здраве, и такова, коригиращо или съобразено с лошото и болест?

Здравословно хранене, най-общо казано, без да навлизам в подробности, при метаболитно здрави индивиди e балансираното хранене, без залитане в крайности.

Има няколко важни правила:
1./ Прием на калории равен на разход на калории, с цел нормотегло, избягване на затлъстяване;
2./ Прием на достатъчно протеин с високо качество и есенциални ненаситени мастни киселини;
3./ Прием на необходимите витамини и минерални вещества;
4./ Избягване на патогени като E.coli и токсини (живак).

По тези пунктове съществува не само стабилна маса научни доказателства, а даже и консенсус в експертните среди.

Списвала съм блог за здравословно хранене за мен и за семейството/приятелите и знам за какво говоря.

Отново общоприказки и полу-верни неща колкото да звучи авторитетно.
Не знам какво знаеш и как списването на блог прави някого експерт, но "балансирано" хранене няма - още една модерна измишльотина. Има хранене подходящо за съответния животински вид и хранене според изискванията на конкретния организъм.   

1. Няма как да си изчислиш калориите. Примеш за база и верни някакви писани от някой неща, без да можеш да провериш дали е така. Отклоненията при изчисленията са толкова големи, че не може да се разчита на тях. Много хора твърдят че броенето на калории работи, но това е за сметка на сериозно недохранване и вкарване в непрестанен йо-йо цикъл. Никаква здравословна връзка не виждам тук. Да не споменаваме изобщо, че калориите не са мерна единица, с която тялото ни работи, нито сме затворена енергийна система.
 
2. На теория е така, на практика всеки разбира "достатъчно" различно и в пространството се подхвърлят различни количества. Ако разчиташ на калорийната теория, то приемът на протеини е масово крайно недостатъчен, на мазнини също, за сметка на обилно въглехидрати. С други думи недостатъчно мастно разтворими витамини и омега 3 в подходящата форма за усвояване.
Само приемът не е достатъчен, трябва всичко прието да може и да се усвои. Всъщност това е много по-важния пункт. Когато тези витамини и минерали са "заключени" и придружени с други вещества които блокират усвояването, може да си консумираш с килограми и пак да си в дефицит.

3. На теория е така, на практика, дали ще успееш и кои са тези витамини и минерали и в какви количества за всеки индивид варира според текущото му здравословно състояние, възраст, физическа активност и т.н.

4. Безсмислен пункт. Надали някой съзнателно не го прави.

Това за консенсуса в експертните среди ме разсмя искренно. Същото изпразнено от съдържание, мъгляво  твърдение като всички останали.
Ако има консенсус по отношение на човешкото хранене, явно четеш едностранчива литература или блог постове от "експерти".

# 141
  • Пловдив
  • Мнения: 19 381
Броенето на калории работи, разбира се. Йо-йото идва от увеличаването и после пак намаляването на броя им, тоест на количествата храна. Докато държиш количеството под контрол - отделен въпрос е с колко усилия, - работи.

# 142
  • Мнения: 2 964
Разбира се че работи. Той и Настрадин Ходжа тамън научил магарето си да не яде и то взело че умряло.

# 143
  • Пловдив
  • Мнения: 19 381
Нали, друго си е магарето на Настрадин Ходжа да нагъва само месо по много, дори да го мрази и дори да не се препоръчва от специалистите (тези от СЗО и от медицинските университети).

# 144
  • Мнения: 2 964
По първата част, проблемът си е на магарето.
По втората, споменаването на някакви институции, често в наше време обременени с конфликт на интереси и използвани за комерсиални и политически цели, не придава тежест.
Ако ще спорим, да спорим по конкретика, не с някакви общи приказки и криене зад институции иначе е напълно безсмислено.

# 145
  • Мнения: X
Не виждам убедителна причина да се спори, че и с конкретика, особено ако не сме нутриционни експерти. Кой какво слага в чинията и консумира е абсолютно въпрос на личен избор, като религията, политическите пристрастия (изключвам ограничаване/режим по медицински причини).

На мен през годините в личния блог са ми се включвали разни нямащи си друга работа заядливковци, питаещи особена любов към здравословното хранене, но изобщо не съм ги отразявала.

А и съм установила, че привържениците на някаква специфична диета, примерно веган, кето, карнивор, които обичат повече да спорят, голяма част от тях са се насочили към нея не от хубаво, а в опит да решат някакъв здравословен проблем, и също избягвам да споря.

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 12:53 от Анонимен

# 146
  • Мнения: 2 964
Ако ще се замеряме с експертни мнения и общи приказки, в такъв случай темата е безпредметна. Всеки е привърженик на някаква диета.
Явно, освен кухи фрази преписани от списание "Космополитен", тук друго не може да се прочете.

# 147
  • Мнения: 4 238
Че то е ясно че храненето е основата на здравето, няма каква да се мъдри по темата, а и на дълголетието.

Гледах тия дни интересен учен. Дава добра и лесно приложима формула за здраве и дълголетие. Доказано е безспорно че поставянето на организма под стрес от всякакъв вид удължава живота. Обаче физически стрес, не психически. Там е обратното. От него трябва да бягаме и да се страхуваме. Упс, греша на езика, страха също е психически стрес.Grinning

Та той казва, като прилага и формулата лично на себе си. Най важно правило 1 глад. Гладът е дълголетие, е открила науката, чрез опити с мишки. Породите опитни мишки които се използват за експерименти живеят по 2 години. За това е лесно при тях да се проследи през целият им живот, даден начин на живот какъв ефект има.

Ограничаване на калориите им всекидневно с 25 процента, води до 30 процента по дълъг живот в сравнение с мишките получавали чрез целият си живот нормалният брой калории за тях.

Същевременно се е наблюдавало нещо друго интересно. Трета група мишки са хранени по друг начин. Симбиоза между двете групи. Вместо да им ограничат за цял живот калориите, и да са непрекъснато недохранване, те ги подлагали на пълен глад в определени периоди, последвани от обилно хранене, но математически изчислено така, че общият брой калории, да е идентичен с тези на системно недохранваните мишки. Същата работа, 30 процента по дълъг живот, и забавено стареене. Та извода от проучването е че подходящият метод, е фастинга. 1, или 2 дни в седмицата пълен глад, останалите дни нормално хранене. Но пред нормално хранене, той има предвид, не до насита. Което е риска при фастинга, след гласуването да се натъпчеш, защото и храната ще е по вкусна заради екстремният глад. При системното ограничаване на храната, човек става агресивен, нервен, уморен, заради постоянната липса на количеството храна с което е свикнал да работи организма досега.

Правило 2, естествено спорт. Но не както правят повечето, спортуващи за здраве, а не за тяло, всеки ден да се поразтегнат малко, и да се отчетат като активно ходещи на фитнес. Той препоръчва интензивни тренировки, със здрави тежести, за да е под тежък стрес, организма и мускулите да са максимално изтощени. Няма да пиша защо научно е доказано че е по полезна за здравето и дълголетието тежката тренировка през няколко дни, отколкото леките всекидневни, че дълго ще стане, а още съвети дава. Заради метаболитните процеси в тялото накратко казано, в негов интересен е да бъде подлагано на физически стрес, и на дни на възстановяване, пред ежедневни тренировки, за по малко натоварване, които не причиняват мускулна треска, и не поставят под стрес организма.

Медикаменти

За тези които не спортуват, а и за тези които са на неговият режим, периоди на прием на Метформин. Лекарство срещу Диабет, но може да се пие от недиабетици, поради страничните му ефекти, удължаване на живота. Все още се изследва и не се е установила, оптималната доза и начин на прием, тъй като това са съвсем нови изследва, но не си го взимайте просто така, и не го пийте всеки ден, защото трябва да има периоди без лекарството. Ще цитирам защо.

Има три основни направления които регулират стареенето при животните и вероятно при нас самите. Първо имаме Сиртуини, за които днес говорих много. После има направлението mTOR, което отговаря за това колко аминокиселини има в организма. То ще защитава тялото ако има достъп до по-малко аминокиселини. Третото направление се нарича AMPK. Това е енергийният сензор. Когато тялото има ниски нива на енергия, то ще накара тялото да се предпазва от болести.AMPK си струва да се спомене, защото това е една от целите на лекарството метформин. Метформин ще активирайте този път на AMPK и ще накара организма да си мисли, че е гладен въпреки, че не е така. И ще поддържа нивата на кръвната захар по-стабилни.

Гладен на клетъчно ниво или всъщност изпитвам глад?

На клетъчно ниво. Всъщност помага на тялото да повиши енергийната доставка. Едно нещо е сигурно, повишава митохондриите.

Митохондриите са много важни за здравето на клетките и съответно дълголетието.Но в краткосрочен план всъщност отравя част от митохондрията. Това е малко отрова, която в последствие води до ползи.

Тялото превръща дефекта в ефект.

Той казва че не трябва да се приема непрекъснато за да се дава време на организма да възстанови и увеличи митохондриите. Което повишава ефективността на клетката и забавя процеса на стареене.

Също така не е добре от активно спортуващите да го приемат, тъй като пречи на възстановяването на мускулите след тренировка. Той го взима по схема в дни в които нито тренира нито е денят за възстановяване след тренировка. Самата тежка тренировка има подобен ефект увеличава митохондриите, пак ще го цитирам.

Кара клетките в нашите тела да мислят, че те трябва да са по-чувствителни към инсулин, което запазва нашите нива на глюкоза и захар по-стабилни. Това е ключово, защото точно то помага на диабет тип 2. Възстановява и предотвратява заболяването от влошаване. Второто е открито съвсем скоро, че при хората, ако приемат метформин в голяма доза и се упражняват, той може да притъпи ефекта от упражненията върху изграждането на митохондрии. За това смятаме, че не трябва да има метформин през цялото време в организма. Защото тялото няма да има шанс да се възстанови от тази лека отрова. Нищо няма да предписвам, не съм доктор но смятаме, че е най-добре е да не се приема метформин в дните, в които се тренира или възстановява.

Правило номер 3

Стрес за организма, ходете на Криотерапия. Не е случайно че северните народи, живеят по дълго от арабите в горещините.

Цитат:

В общи линии всичко, което стресира тялото и го поставя в състояние на шок е добре. В дългосрочен план. Може да се постигне с малко неудобства в ежедневието с излагане на леко горещо, както и студено. Особено важна е рязката смяна на двете, заради което бързо скачаме от едното на другото. Освен това направих проучване. Когато бях поканен от моят издател да разгледам темата научно, ме попита: „Знаеш ли за тази cryotherapy? Какво мислиш за нея?“ Преди няколко години си нямах и представа. На мен ми се струваха пълни глупости. Но го разгледах и се оказва, че има две важни неща. Едно е cryotherapy или излагане на студ. То ще изгради така наречената кафява мазнина. Не знаехме, че кафявата мазнина съществува при хората до преди около пет години. Обикновено се намира по гърба и тя може да се види с PET скенер, но обикновено е трудно забележима, изглежда просто като мазнина, но кафявата е особено здравословна, защото тя има много митохондрии.

Правило 4 Ресвератрол. Няма нужда от представяне защото всички вече сте го пили с червеното вино. Неслучайно в Италия не се притесняват да дават червено вино на деца. Ако не искате да ставате алкохолици заради Ресвератрол, като хранителна добавка може да се вземе.

Правило 5 което е най важното правило. Над терапия. Скъпа е, един курс струва 5, 6 хиляди лева, неудобно освен скъпо, трябва да ходиш редовно в болница и часове да ти вливат система, но е по ефективно отколкото на таблетки, разграждат се в организма и ефекта е никакъв.

Цитат.
Изучавам тези ензими Сиртуини, имаме седем в нашите организми. Изучавам ги вече около 25 години. И това, което научихме е, че те реагират на клетъчната околната среда. Има химикал, който те изискват. Това е газ, представете си че е гориво, наречено NAD. Има друга молекула, която е като ускорител за ензимите. Това ги кара да се движат още по-бързо. Единият от тях се нарича ресвератрол, който открихме преди години от червено вино. И заедно те всъщност правя наистина страхотни неща с тези ензими. Карат ги да поддържат тялото по-младо. От 25 години изучаваме предимно животни и дори малки гъбички наречени дрожди. Това което сме научили от проучванията е, че до голяма степен Сиртуините участват в реакцията организмите когато са под заплаха за оцеляване. А как да накараме тялото да почувства, че е под заплаха за оцеляване? Изнемогване! Например ако тичате много или поне да останете без дъх няколко пъти седмично. Тялото си ще каже: „О, човече! Пак трябва да избягаме от тези саблезъби котки.“ „Трябва да изградя здраво тяло.“ Другото е да си гладен няколко пъти седмично или всеки ден. Пропускайки едно или две хранения тялото ви ще включи тези ензими Сиртуин. Ще направи повече от горивото NAD, нужно за ензимите. И смятаме, че от части това причината за здравните ползи от тези промени в начина на живот.

има различни нива за рестартиране на стареенето. Има три нива, за които знаем. Първото е доста лесно за повлияване, или за нулиране. Това са протеините, които включват и изключват гените много бързо. Наричаме ги транскрипционни фактори. Те главно четат ген и правят протеин. Това е което правят. Това е първото ниво, то е лесно за постигане. Постой малко гладен и ще свърши работа. Второто ниво е малко по-трудно за постигане. То е не само промяна на това кои гени бързо да се включат и изключат, а всъщност заглушаване на тези гени за дълго време. И ето тук влизат в действие ензимите върху, които работя – Сиртуините. Нека се върнем към Pac-Man. Те изрязват ацетилите от опаковъчните протеини. Затягат маркуча и той се заключва. Генът се заглушава за дълго време. За целта може да се упражняваме, може да гладуваме, но смятам, че също трябва и малко помощ(NMN+Resveratrol). Това, което наистина става интересно е нещо, което за повечето учени дори не знаят още. Това е третото ниво. Дълбокият слой на стареене. Всъщност има ДНК часовник, който нашите тела на колко години са. Бих могъл да ти взема кръв и да я прочета. И мога да кажа приблизително кога ще умреш.

Разглеждаме химични групи които се добавят и изваждат към нашето ДНК, към дългия низ в клетката. Там се образуват химически модификации по предсказуем начин. С напредването на възрастта, започвайки от зачеването. Така че дори в утробата, дори като дете, дори като тийнейджър остарявате. Въз основа на този часовник, който се изкачва линейно. И вие сте там, където попаднете на тази линия. Много е точно. Това казва е вашата биологична възраст.

Цялата му лекция може да видите в youtube. Напишете на английски харвардски професор разкрива как да забавим и обърнем процеса на стареене.

А иначе по отношение на здравословното хранене там всичко е ясно. Трябва да се ядат максимално ефективни храни. Предимно сурови защото при готвените не поемаш с по малки количества храна витаминозна и пълна с полезни неща храна, демек зеленчуци по добре на салата отколкото в гювеч, плодове, риба, месо, или яйца за протеини, и вън всякакви лъскави опаковки на готови храни от магазина. Но само това не е достатъчно за добро здраве и дълголетие , правилното хранене, трябват още усилия, тренировки и добавки.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 02:39 от Никола Тесла

# 148
  • Мнения: 1 593
Никола Тесла, благодаря! Heart
Един от най-ценните постове, които съм чела в този форум!

# 149
  • Paris, France
  • Мнения: 17 389
Метформин може да е направо вреден когато се спортува, особено при хора с наднормено тегло и проблем с черен дроб, панкреас, инсулин и обработване на ВХ. Хубавото е, че модифицира чревната флора. Метформинът работи като закарва повече магнезий към черен дроб и така спира бълването на глюкоза. Ако глюкозата редовно се изгаря, нужда от Метформин реално няма. Затова и при много нискокалорични диети, гладни пости или хранене без ВХ той е излишен. Метформинът намалява нивата на Б12 и магнезий. 90% от хората, които го приемат заради проблеми с обработването на глюкоза биха били мнооооооого по-добре без него, но на режим без инсулиноповишаващи храни, които за всеки човек са индивидуални и с прием на магнезий и Б12. Метформинът спира да действа след 18 месеца и трябва да се качва дозата. Магнезий в подходяща форма намалява ИР с над 40% и толкова, колкото я намалява и Метформин. Аз пих Метформин, но трябваше да го спра като се сложих на гладна диета, защото целта на диетата беше да се опразни черния дроб от мазнина, което няма как да стане ако не се опразни от глюкоген. Трябва първо да свърши глюкозата и логичното е да се намали и спре приема и, да се влезе в кетоза и тогава Метформин не е нужен. Тъпо е да се пие Метформин само в определени дни. Той се натрупва.

Спортът е хубаво нещо, но при обезитет, ИР, диабет и други заболявания се произвеждат повече ROS, които тровят организма. Затова тежки тренировки не се препоръчват. Никакви. Бързо ходене, малко тежести, редовно и това е.

Ниацинът качва NAD. При някои хора и триптофан работи, но трябва да може да се обърне в различните форми на никотинова киселина.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S155041312030190X

Качват го и сауна и горещина. Северните хора си правят сауна, не криотерапия, ха ха. Всъщност и двете са полезни. Пости, кетогенна диета също го вдигат.

Хубаво е това за намалените калории, обаче не съм сигурна, че искам да живея 150г гладна или на диета от обелки на ябълки, риба и трева.

Общи условия

Активация на акаунт